Hersonska oblast će premjestiti civile na sigurno

Hersonska oblast
39 komentara

Premještanje civila iz zone borbenih dejstava najavio je u utorak Vladimir Saldo, privremeni guverner nove ruske oblasti Herson. Taj potez dolazi usred nove nadolazeće ukrajinske ofanzive i potencijalnih pokušaja Kijeva da uništi branu lokalne hidroelektrane, objasnio je guverner.

“Postoji neposredna opasnost od poplava na teritorijama zbog planiranog uništavanja hidroelektrane Kahovskaja i ispuštanja vode iz kaskade elektrana uzvodno od rijeke Dnjepar”, rekao je Saldo.

Odluka dolazi u trenutku kada ruska vojska jača svoje pozicije u regionu, objasnio je Saldo. Premještanje će pomoći da se izbjegnu masovne civilne žrtve u tekućim neprijateljstvima i omogućiće „ruskim trupama da obavljaju svoje dužnosti u odbrani Hersonske oblasti“.

Ova odluka je potaknuta stvaranjem velikih odbrambenih utvrđenja kako bi se svaki napad mogao odbiti. Tamo gdje djeluje vojska, nema mjesta za civile. Neka ruska vojska izvrši svoj zadatak.

Civilno stanovništvo će sada biti povučeno na lijevu obalu Dnjepra “organizirano, korak po korak i besplatno smješteno”, objasnio je Saldo. Stanovnici Hersonske oblasti koji su voljni da se presele negdje drugdje u Rusiji biće obezbjeđeni sertifikati o nekretninama, u skladu sa smernicama koje je ranije tokom dana objavila ruska vlada, dodao je guverner.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je general ruske armije Sergej Surovikin, nedavno imenovani komandant ruske vojne operacije u Ukrajini, dao svoje prve javne izjave otkako je preuzeo svoju ulogu početkom oktobra. U razgovoru za emiter Rossiya-24, general je priznao da je situacija oko Hersona “napeta” i da će možda morati da se donesu “teške odluke”.

Hersonska oblast je od marta pod kontrolom ruske vojske. Region, zajedno sa susednim Zaporožjem i Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, velikom većinom je glasao za pridruživanje Rusiji tokom referenduma krajem septembra. Ankete su odbacili Kijev i njegovi zapadni pristalice, koji su ih osudili kao “lažiranje” i odbili da priznaju njihov ishod.

civiliHersonska oblastrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

Pa samo žele nastaviti “pacificiranje” energetske mreže koje su započeli Rusi, a ovi.reagiraju kao pravi heroji….BEŽIIIIIIII…..
PS
Pitanje za sve, koliko to sam grad ima trenutno stanovnika? I to je evakuacija podobnih ili nepodobnih? ini mise da je grad naseljavalo prije 2. mjsesca 330000 ljudi, gdje su oni?

Tupko Glupko
1 godina prije

Hersonska oblast je kopneni spoj DNR i LNR sa Krimom i izuzetno je važan Rusiji.
Ovo je logičan potez, jer će Ukri napraviti sve da presjeku ovaj kopneni koridor.

tihobl
1 godina prije

Sasvim suprotno od taktike NATO koji civile drzi kao zivi stit.

Djusker Du
1 godina prije

Gdje je Rade20%? Je li promijenio ime u Rade15%?

eks
1 godina prije

Evo izjave penzionisanog obaveštajnog oficira američkog marinskog korpusa , Skot Rikera, za YU Tube kanal Judging Freedom : “Vojska koju Ukrajina sada koristi nije Ukrajinska, već NATO . Govorimo o oružanim snagama NATO. Britanski Guardian piše da u Ukrajini nisu prisutni samo oficiri CIA, već i pripadnici američkih specijalnih snaga, a ima ih mnogo. Znači, više nema sakrivanja iza termina “ukrajinska vojska”, “plaćenici” , maske su bačene. Hitler se povampirio u liku i telu NATO .

Jimbo
1 godina prije

jadni ruski nacisti

Max
1 godina prije

Sprema se žestoka bitka.

Ljubo
1 godina prije

Tako smo se i mi premeštali iz Krajine na sigurno pa eto gde smo. Posle su nam kazali da je Kumanovski sporazum naša pobeda. Pa gde smo sad. Moram imat pasoš da bi išao u Mitrovicu. Što no Crnogorci rekoše, Mi se hrabri junaci sjuriše niz Lovćen a jadni Turci trčaše za nama.

tihobl
1 godina prije

Putin rijesio da mobilisanim ujednaci plate, jer su neki regioni nudili vise, a neki manje.
Plata vojnika bice 195.000 (oko 3200 evra).

Optimista
1 godina prije

To je dobro, bar nece ukrajince optuziti za etnicko ciscenje kad sve zavrsi

Vrata
1 godina prije

Ukraiinci nece dici branu u vazduh,i ovako imaju problem sa elektricnom energijom.A to bi bilo priznanje da ne mogu osloboditi teritoriju od Rusa.Mislim da ce novi komandant specijalne operacije koristiti sva raspoloziva sredstva,moguce i ODAB-500.Zato su Rusi evakuisali civile,jer bi bili previse blizu liniji razgranicenja.Na nekim telegram kanalima se govori o nekom ruskom super oruzju koje zele testirati.

Miro
1 godina prije

Javi se za par dana,ako se usudis.

Ringo10
1 godina prije

Svi mlate neke teorije glupe
Rusi jednostavno sklanjaju civile na sigurno iz zone buducih borbenih dejstava
I iz zone eventualnih poplava
I to je sve

Krle
1 godina prije

Slušam na vijestima kako ukrajinska ofanziva napreduje pa Rusi evakuiraju civile na lijevu obalu Dnjepra. Kažu da je i sam Surovikin priznao da je teška situacija na frontu izjavivši da je Ukrajina dobila zahtjev od NATO da po svaku cijenu zauzme Herson. Jučer slušam kako su Rusi opet napali atomsku centralu te da su ruske rakete prekinule vodove visoko naponskih dalekovoda i napajanje elektrane. Zato su morali uključiti dopunsko napajanje generatorima kako bi elektrana nastavila funkcionisati.
Sve mi se nešto pobrkalo, ko je s koje strane Dnjepra, kako napreduje ofanziva na Hersonu i dokle će Rusi napadati elektranu koju su zauzeli?

mikiyugo
1 godina prije

Moje misljenje je da Rusi spremaju udar sa taktickom nuklearkom.Sklanjaju stanovnistvo,da nebi nastradalo.Sansa da se to dogodi:90%.

Lucija, prva
1 godina prije

“Rusi povlače stanovnike iz Hersona jer se Ukrajinci spremaju da pokušaju uništavanje brane na Dnjepru kod Nove Kahovke.
Osim poplava nizvodno od brane time dovode u pitanje snabdevanje vodom nuklearke u Energodaru i što im je važnije Krima.
Ako bi se to desilo bojim se ruskog odgovora jer će u tom slučaju gađati vladine zgrade po Kijevu, rafinerije nafte …”

P.S. Što se nakotilo gloopih trolčina… 🤪

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI