Hiljade ljudi okupilo se protiv prozapadnih lidera zemlje EU

25 komentara

Desetine hiljada demonstranata ispunilo je centralni trg u Pragu kako bi osudili divlju inflaciju usred podrške češke vlade sankcijama protiv Rusije i paketima pomoći Ukrajini.

Iskoristivši nacionalni praznik da se okupe u petak, demonstranti su zatražili ostavku svoje prozapadne vlade. Najnovije demonstracije uslijedile su nakon dva slična protesta prošlog mjeseca, uključujući jedan koji je navodno privukao oko 70.000 ljudi.

Gomila u petak na Vaclavskom trgu zatražila je ostavku premijera Petra Fiale i okončanje učešća Češke u antiruskim sankcijama zbog ukrajinske krize, koje su doprinijele skoku cijena energije i hrane. Demonstranti su uzvikivali “ostavka, ostavka” mašući češkim nacionalnim zastavama.

„Rusija nije naš neprijatelj, vlada ratnih huškača je naš neprijatelj“, rekao je jedan govornik na skupu, prenosi Associated Press. Grupa pod nazivom Češka Republika prva, koja je organizovala proteste, protivi se NATO-u i pozvala je zemlju da zauzme vojno neutralan stav.

“Ovo je novi nacionalni preporod, a njegov cilj je da Češka bude nezavisna”,  rekao je organizator Ladislav Vrabel, a prenosi Reuters. “Kad vidim pun kvadrat, niko ovo ne može zaustaviti.”

Fialina vlada slegnula je ramenima demonstrantima, nazivajući ih “proruskim” i optužujući njihove organizatore da slušaju ruske kampanje dezinformacija. Češka je pristupila NATO-u u martu 1999., samo nekoliko dana prije nego što je blok predvođen SAD-om napao Jugoslaviju, i postala članica EU 2004. godine.

“Znamo ko su naši prijatelji i ko krvari za našu slobodu”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan u petak na Tviteru. “A mi takođe znamo ko su nam neprijatelji i nećemo im dozvoliti da nam ukradu patriotizam.”

Češka je posebno teško pogođena evropskom energetskom krizom, barem dijelom zbog njenog historijskog oslanjanja na ruski prirodni gas. Domaćinstva u zemlji navodno imaju drugu najvišu cijenu struje u EU, iza samo Estonije. Stopa inflacije u Češkoj je u septembru porasla na 18 %.

Češkaprotestrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Vladari Amerike -psihopate će ovo proglasiti ugrožavanjem demokratije i pretnjom po bezbednost USA . USA je imperija zla .

mrdo
1 godina prije

Ovi naivci vjeruju da se u kapitalizmu, “slobodi” i “demokratiji” narod nešto pita. 
Kapitalizam nije socijalizam. U kapitalizmu je kapital na prvom mjestu, a narod je potrošna roba i nužno zlo.

Ivan
1 godina prije

Umjesto da koknu onu krmacu Ursula koja je sjebala cijelu EU..

Max
1 godina prije

Hrabri ljudi.

tihobl
1 godina prije

Po vecem dijelu Evrope su demonstracije, ali MSM ih ignorise.

Vrata
1 godina prije

Niko vas ne slusa,da ste dosli paradirati za pedere to bi onda bila druga prica.

goran
1 godina prije

točno se vidi da narodi diljem eu nisu za nikakve sankcije rusiji,i ne podupiru ukrajinu u njihovom uništavanju svijeta,ali mnoge vlade nemaju svoje ja i samo su poslušni psići americi.
dobro je rečeno padat če mnoge vlade diljem eu i ljdi u eu če početi masovno odbijati služenje vojnog roka ili vojnu službu protiv rusije.
ja ču prvi odbit uzeti oružlje u ruke i prvi ču odbiti biti topovsko meso famoznoj eliti.ž
zakuhali ste sranje sami če te se vadit iz toga.

Sardelino
1 godina prije

Zapadna demokracija postepeno a onda sve brže i brže prerasta u korporativni fašizam.
Demokracije će iz dana u dan biti sve manje.

Otpornik
1 godina prije

Govore mi prijatelji iz Njemačke i Nizozemske da su tamo demonstracije SVAKI dan, ali u medijima to ne postoji.

Oli
1 godina prije

Možda je počelo?

Emiliano Zapata
1 godina prije

Da se okupe u EU u nekoliko stotina miliona i potjeraju skupa s policijom sve tirane s vlasti, mozda bu bolje ..

petar schroder
1 godina prije

Momentalno svi lideri na vlasti su postavljeni od Davosa Oni moraju da slusaju naredenja Klausa Schwaba Sorusa i jos druge psihopate da niste svoju zemlju A POSEBNO SREDNJI SLOJ ZA OVO SU SE PRIPREMALI PUNO GODINA: VELIKU KRIVICU SNOSE NOVINARI KOJI SU SE DALI KUPITI OD VLADA DA PISU STA IM VLADA KAZE:NEMA VISE ISTRAZIVACKI NOVINARA ; NEGO SVI PISU ISTO STO IM SE NAREDI TO JE SADA IZJAVIO SVICARSKI NOVINAR ROGER KOPPEL KOJI JE IZDAVAC DIE WELTWOCHE DA SU I NJEGA VREBALI DA PISE LAZ ZA NOVCE ON NIJE PRISTAO I SADA NA SVOME KANALU IZNOSI ISTINU STO JE BILO ZABRANJENO GOVORITI OD POCETKA CORONE NA KRAJU CE AKO BOG DA ISTINA POBJEDITI

gigi pinna
1 godina prije

Prosvjedi u Češkoj odvijali se u petak, na državni praznik.
S pravom vas nitko ne zarezuje doklegod ne krenete sa protestima radnim danima. Ajde bjež’te doma!

Ico
1 godina prije

Josep Borell je vrhunski klaun, umno je debelo potkapacitiran, ajme majko moja, EU je u qrcu s takvim likovima kojima je mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna!

Ico
1 godina prije

Premijera Petra Fiala Česi trebaju percipirati kao teškog protučeškog smrada!

Samuraj
1 godina prije

Pokretanje svjetskih masovnih antizapadnih prosvjeda jer problem je u zapadu. Zapadni inperijalizam je glavni remetilački faktor miru i stabilnosti u svijetu. Negirati to značilo bi nastaviti podržavati torturu zemalja poput Iraka, Libije, Afganistana, nastavi niz, te im je sada preko Ukrajine na red došla Rusija. Rusija se brani, a to ste mogli iščitat i i iz Putinovog govora, a i onih intervjua koji su predhodili ovom sukobu koji su poznati i koje ste imali prilike vidjeti gdje je jasno upozoravao zapad da prelazi mjeru i da će biti primoran reagirati, tako da apsolutno ništa od ovoga nije iznenađenje. Zapad je kao Skynet u Terminatoru, dakle ono što se predstavlja kao rješenje je zapravo problem, ili ako hoćete zapad je kao Tet u Oblivionu, potpuno identično. NATO je virus, odnosno ugroza miru i stabilnosti u svijetu. Srećom neke zemlje to shvaćaju i dok ja ovdje pišem već se odvijaju prosvjedi protiv… Čitaj više »

MIRO
1 godina prije

Pozivi na podnošenje žrtve za više ciljeve Povreda autorskih prava: Mao, Staljin, Tito, Kim
“Naše” živahne mumije Pelosi, Bajden, Borelj F lajavica i…… koje treba humano zbrinuti u psihijatri ili staračkim domovima nas vode po principu, prihvatiti našu i bi mrak-hladna budućnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI