fbpx

Hoće li biti rata u Perzijskom zaljevu? – Mišljenja stručnjaka i neizravna upozorenja

US Navy udarna grupa nosača aviona mornarica

Danas smo objavili transkript govora vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Hamneija, koji je jasno poručio da Iran ne želi rat protiv Sjedinjenih Država, kao ni njihovih vazala u regiji, ali neće pregovarati o strateškim nacionalnim interesima. Vrhovni vođa je to rekao jučer, a nakon njegova govora se u Saudijskoj Arabiji, tri dana nakon “sabotažnih napada” na naftne tankere u Perzijskom zaljevu, dogodio napad dronovima na saudijsku naftnu infrastrukturu. Rijad za napad optužuje jemenske Huti borce, koji su se,  navodno, “infiltrirali duboko u saudijski teritorij i odgovorni su za ovaj napad”.

Može li izbiti rat između Sjedinjenih Država i Irana?

Centar za Bliski istok Instituta Carnegie je objavio mišljenja nekoliko stručnjaka o mogućnosti izbijanja rata i pokretanja agresija protiv Islamske Republike. Stavovi stručnjaka su različiti i neki ne isključuju ni tu mogućnost.

Dalia Dassa Kaye, direktorica Centra za javnu politiku Bliskog istoka u korporaciji RAND, kaže kako postoje visoki rizici, ali se sukob može izbjeći.

Iranska politika Trumpove administracije je povećala rizike vojnog sukoba, ali on nije neizbježan. Povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom prije godinu dana izazvalo je događaje koji su doveli do trenutne eskalacije. U to vrijeme, zbog prigovora njegovih savjetnika, pa čak i prije nego što su se u upravu uključili još oštriji savjetnici poput Johna Boltona, predsjednik Donald Trump je slijedio kurs povlačenja iz sporazuma. Ponovno je uveo najšire moguće sankciju Iranu i potaknuo kampanju “maksimalnog pritiska” koja je Iran stjerala u kut bez ikakvog izlaza. Čak i ako predsjednik želi smanjiti eskalaciju, nije jasno da može li poništiti dvije godine neprijateljskih mjera s nekoliko izjava ili pomirljivih objava na Twitteru. Naposljetku, konfrontacijski pristup prema Iranu predstavlja okosnicu njegovih regionalnih politika i blisko je usklađen s pristupom vođa kao što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu. To ne znači da će Sjedinjene Države napasti iranski teritorij.

No, baš kao što Izrael redovito udara iranske ciljeve u Siriji, moguće je da bi eskalacija, čak i slučajna, između američkih i iranskih milicija u Iraku mogla dovesti do američkih osvetničkih napada na zemlju. Unatoč njegovoj izraženoj odbojnosti prema vojnom sukobu na Bliskom istoku, američki predsjednik je pokazao spremnost za primjenu sile ograničenim vojnim napadom u Siriji u proljeće 2018. Kao rezultat toga, izgledi za vojni sukob, čak i ako je namjera takav konflikt držati ograničenim, mnogo su veći nego prije godinu dana”, rekla je Dalia Dassa Kaye.

Elijah J. Magnier, glavni dopisnik kuvajtske medijske kuće Al-Rai kaže “kako su se tresla brda a rodio se miš”.

“Tresla se brda a rodio se miš. Uvijek je bilo mnogo buke iz Sjedinjenih Država o Iranu, ali malo se toga promijenilo. Čini se da SAD vjeruju da će njihove stroge sankcije i novi propagandni rat zastrašivanja protiv Irana dužnosnike zemlje dovući za pregovarački stol i da će na kraju Iranci tražiti sastanak s predsjednikom Donaldom Trumpom. Ova kampanja započela je najavom nagomilavanja američkih vojnih snaga u Perzijskom zaljevu, kao da već nema više od dvadeset američkih baza u jedanaest zemalja koje okružuju Iran. Nakon toga slijedi curenje podataka o “neobičnom vrhunskom obavještajnom sastanku koje je održano u sjedištu CIA-e”, gdje se raspravljalo o Iranu.

Trumpova administracija namjerno naglašava informacije o svojim aktivnostima, ali ne uspijeva zastrašiti Iran. Trumpova administracija još uvijek ne shvaća da Iran drukčije gleda na cijelu situaciju. Prije svega, Iran nema povjerenja u američku upravu, što od samog početka isključuje mogućnost pregovora. Drugo, nedavna najava iranskog predsjednika Hassana Rohanija da će se Iran djelomično povući iz nuklearnog sporazuma sklopljenog s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, plus Njemačkom, uspjela je ublažiti apele iranskih radikala za povratak vojnoj proizvodnji. U sljedećih 60 dana se očekuje daljnje povećanje napetosti. Međutim, čini se da rat nije na vidiku, jer, barem do danas, niti jedna od zainteresiranih strana nema namjeru pokrenuti pravi rat. Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao je da će, ako SAD ne ispoštuju svoje obveze, Iran “raskinuti nuklearni sporazum”. Nikad nije rekao da će Iran napasti SAD”, rekao je Elijah J. Magnier.

Judith Miller, pomoćna suradnica na Institutu Manhattan, istraživačka novinarka i bivša dopisnica The New York Timesa u Trumovim odlukama vidi želju, ali ne i strategiju.

ajatola Ruhollah Khomeini iran

FOTO: Ruhollah Khomeini

“Maksimalni pritisak” predsjednika Donalda Trumpa protiv Irana povećao je ekonomski pritisak na Teheran i napetosti u Perzijskom zaljevu, ali to ne znači da je rat neizbježan. Tvrdoglavci Bijele kuće mogu tvrditi da će pojačani američki pritisak ili dovesti do promjene režima u Iranu, njihovog neartikuliranog cilja, ili do zaustavljanja iranske agresije na susjede Islamske Republike i Sjedinjene Države. Baš kao što je pokojni ajatolah Ruhollah Homeini naposljetku popustio pod pritiskom i pio “otrovani kalež” kako bi okončao barbarski iračko-iranski rat kojeg je pokrenuo irački vođa Saddam Hussein, tvrde jastrebovi, njegov nasljednik će se s vremenom povući pod američkim pritiskom. To je želja, a ne strategija”, kaže Judith Miller.

“Administracija nikada nije objasnila kako bi povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, ma koliko to bilo loše, spriječilo Iran da podupire terorizam u inozemstvu, da prijeti američkim saveznicima u regiji ili da nastavi s teokratskom represijom kod kuće. Odgovor na manjkavosti sporazuma nije trebao biti jednostrano povlačenje, nego diplomatski i ekonomski pritisak na Teheran da se sporazum poboljša.

Nedavni pritisak  administracije da se iranski izvoz nafte silom svede na nulu je također dodatno odvojio Washington od njegovih europskih saveznika i potkopava ono što je bio glavni cilj i republikanskih i demokratskih prethodnika, a to je zaustavljanje proliferacije nuklearnog naoružanja u najvažnijoj strateškoj regiji svijeta. Iran i Irance će nedvojbeno povrijediti najnovije američke mjere, ali rat još uvijek nije “neizbježan” iz jednog ključnog razloga: ni Trump ni ajatolah Ali Hamnei ne žele vojni sukob. Unatoč tvrdolinijašima u kući, Trump zna da su ratovi loši za posao i za Dow Jones, a rijetko idu prema planu. Iranski vladari će zauzvrat radije tražiti ekonomsku pomoć od ostalih partnera u nuklearnom sporazumu, osobito europskih zemalja, dok čekaju kraj prvog Trumpovog mandata i njegovu moguću zamjenu dosljednijim demokratskim nasljednikom. To također može biti želja, ali Iran dobro zna cijenu rata. Također se zna da bi pribjegavanje terorizmu moglo izazvati američku vojnu odmazdu koju Iran želi izbjeći”, zaključuje američka analitičarka Judith Miller s Instituta Manhattan.

Jarrett Blanc, viši stručni suradnik u programu geoekonomije i strategije pri Zakladi Carnegie za međunarodni mir, također govori o neizbježnosti rata i tvrdi da Trumpovo okruženje čini sve da do rata dođe.

“Neizbježan? Naša stvarnost može izgledati kao televizijska emisija, ali to još uvijek nije Igra prijestolja, s planovima i razvojem događaja, koja nas tjera na strašnu i besmislenu borbu. Je li rat sada teže spriječiti? Nažalost da. Predsjednik Donald Trump ne želi rat, ali on je sam i okružen s ljudima koji rade na tome i kao da samo sporadično obraća pozornost na njihove spletke. Što je slučaj, na primjer, s njegovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, koji obavještajne službe izvještava o mogućim iranskim prijetnjama i navodno prethodno planirane vojne operacije Sjedinjenih Država.

Protiv Irana su i jastrebovi koji će doslovno imati dobit od sukoba Irana sa Sjedinjenim Državama, kao i profesionalci koji se možda bore za obrambene pripreme SAD-a. Ova napeta situacija znači da zapovjednici niže razine i možda samo djelomično kontrolirani opunomoćenici mogu namjerno ili nenamjerno izazvati sukob u kojem će se viši zapovjednici boriti da njime upravljaju”, zaključio je Jarrett Blanc.

Elijah J. Magnier: Od Karbale do Al-Fujairaha – Sabotaža je umanjila šanse za rat

uae sabotaza plamen

Troje američkih analitičara očito ne poznaju bliskoistočnu stvarnost kao posebni dopisnik kuvajtske medijske kuće Al-Rai Elijah J. Magnier, koji je u svom članku objavljenom nakon “sabotaže” na naftnim tankerima u Perzijskom zaljevu podsjetio na odlučnost Iranaca kada brane svoje nacionalne interese.

“Dana 11. siječnja 2007. godine su američke snage pretresle Ureda za vezu Irana u iračkom gradu Erbilu, glavnom gradu kurdske autonomne regije na sjeveru zemlje. Uhvatili su nekoliko časnika Iranske revolucionarne garde. Devet dana kasnije su komandosi na čelu s časnikom Hezbollaha i pripadnicima iračkog otpora skupine Asaeb Ahl Al-Haq šiitskog klerika Moqtada Al-Sadra izveli smion napad usred bijela dana u provinciji Karbala. Vozeći američke automobile, koji su pripadali jednom iračkom ministru, zarobili su i ubili pet američkih vojnika i časnika. To je jezik koji Iran koristi za slanje poruka Sjedinjenim Državama. Nepogrešivu poruku bez iranskih otisaka prstiju”, podsjeća Elijah J. Magnier.

“U nedjelju ujutro, 12. svibnja ove godine se u 04:00 po lokalnom vremenu čula jaka eksplozija u luci Ujedinjenih Arapskih Emirata Al-Fujairah, koja je ozbiljno oštetila pet teretnih brodova. Štetu su pretrpjeli tankeri Al-Marzoqah, Al-Miraj, Al-Majd, Al-Amijal i Khamsa Ashra, ali nije bilo mrtvih ni ranjenih, niti izlijevanja kemikalija ili goriva. Među brodovima su bila dva naftna tankera iz Saudijske Arabije. Bila je to čista, jeftina, brza i vrlo učinkovita operacija s golemim rezultatom. Ona je okončala šanse ne samo za rat između Sjedinjenih Država i Irana ovog ljeta, nego i za rat između Hezbollaha i Izraela.

Sabotaža je pokazala što bi se moglo dogoditi gospodarstvima bliskoistočnih zemalja i svjetskom izvozu nafte u slučaju da Iran bude stjeran u kut i napadnut. SAD i njihovi bliskoistočni saveznici možda ne mogu ni zamisliti na što je Iran sposoban u slučaju rata, čak i ako nikakav opipljiv dokaz sabotaže ne upućuje na Teheran. Ako pokrene rat bez jasnog cilja ili rezultata, Trump će morati pažljivo razmisliti o svom ponovnom izboru 2020. godine”, piše Elijah J. Magnier.

Al-Fujairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se nalazi 140 kilometara od Hormuškog tjesnaca, drugog po veličini svjetskog utvrđenog naftnog raskrižja, koji je potpuno prolazan od 1983. godine. Prvi naftni terminal počeo je s radom 2006. godine, a drugi 2010. godine.

Tjesnac je bio miniran od strane Irana tijekom iračko-iranskog rata ’80-ih. Bez obzira tko stoji iza ove profesionalne sabotaže u UAE, ona šalje jasnu poruku da izvoz nafte neće biti moguć ako Iran ne bude mogao izvoziti svoju naftu. Također se navodi da će svijet pretrpjeti nagli porast cijena nafte. Sirova nafta Brent je nakon sabotaže na burzi u Londonu poskupjela na 71,89 dolara za barel. Što će se dogoditi ako Iran bude opkoljen i ako mu “presjeku dovod kisika”, kao što su obećali američki predsjednik Donald Trump i njegov tim?

Ako ne bude mogao prodavati svoju naftu, Iran je zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac. SAD i njegovi bliskoistočni partneri pokušavali su stvoriti druge mogućnosti, kako bi u ekstremnom slučaju izbjegli korištenje Hormuškog tjesnaca. Sabotaža Al-Fujairaha dogodila se nedaleko od američke mornaričke baze Fujairah, što se može tumačiti kao dvostruka poruka.

Sabotaža, koju su vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima poricale sve do poslijepodnevnih sati, dogodila se ubrzo nakon što je objavljeno da SAD šalju zrakoplove i bombardere B-52 u Perzijski zaljev kako bi zastrašili Iran i suprotstavili se mogućem napadu na pomorski promet u Hormuškom tjesnacu. Malo je vjerojatno da su SAD očekivale tako neposredan i izravan odgovor.

Prije godinu dana je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila sklopljenog 2015. Ponovo je uveo teške jednostrane sankcije s ciljem da uruši iransko gospodarstvo. Iran je tada upozorio da će početi čuvati tešku vodu i obogaćivati uranij na većim razinama, ali je dao rok 60 dana Europi da pronađe način kako će zaobići američke sankcije. Nedavni događaj sa sabotažom u Al-Fujairahu govori kako su mogući i drugi odgovori na američku agresiju.

Carnegie Center / E.J.Magnier

Ajatolah Hamnei: Neće biti rata, niti ćemo pregovarati s Amerikancima

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
113 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije

Pa red je … bar po generalu Clarku. Biče zanimljivo promatrat klasičnu nemočnu retoriku Rusa prema američkim “partenerima”….to se nesme…to nije u skladu sa UN…i tako dalje. 🙂

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Kume GOSPODIN Putin je car za tu zapadnu kriminalnu bagru, u slučaju rata samo još jedna pušiona u nizu,poslje Sirije.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

A sta bi drugo rusi radili? Govorice da to nije u redu sve dok iranci ne izmjene ustav i ne dopuste rusima podizanje baze.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Misliš kao 2015 u Siriji?

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije

Je jaki frajeri. Rusi su se uključilu u odbranu Sirije tek kad je bila ova več totalno demolirana. Bombardiranje Juge je bio pre svega šamar Rusima a demoliranje Sirije je več pi****e po ruskoj glavi ako se mene pita. Mogli su uzet Iran ekspresno u šangajski pakt pa su ga zbog UN sankcija Rusi odbili….nije po pravilima i slične pričice za malu dicu. Največja ironija je to da posle Irana dolazi na red Rusija….

igi
Gost
igi
1 godina prije

…tako je…pokvareni rusi…umjesto da su zbombali demokratsku sirijsku oporbu odmah, oni su čekali da se demokrate skupe u siriji ne vodeči računa o njihovim demokratskim životima i životima njihovih obitelji…da je to odmah izazvalo reakciju cara ne bi demokrate iz bosne,čečenije,tunisa,saudije,alžira,marokakosova,novog pazara,albanije,francuske,britanije,austrije.itd….morali na toliki put trošiti hođžine pare i proživjeti toliku patnju već bi u svojim atarima sretno širili demokratiju…a što se tiće juge….sve je to rusko maslo…oni su navukli amere na oslobađanje kosova od srpskih agresora u srbiji da bi imali opravdanje i povod godinama poslje da oslobode krim od agresora i onako usput donjeck i lughansk….e sada…rusija očekuje da se gringosi zanesu i počnu uvoziti saudijsku demokraciju u iran da bi car imao opravdanje da učini isto u oslobađanju okupiranog ruskog crstva kojeg je caru ostavio u amanet car nikolaj….a največa ironija je u tome da će nafta skočiti na 500$ i učiniti rusiju sretnom zemljom.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije

Došao Pompeo ove dane da se dogovori sa Putinom šta jim treba u zamenu da Rusi odobre napad na Iran…a Putin sav srečan da se američki “partneri” opet prijatelji…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ovo si dobro napisao, ali polovicno. Pompeo je dosao da moli Gazdu za pomoc, ali ima li cime da plati. Iz Kremlja je dan prije posjete pustena vijest da nisu zainteresovani za ukrajinsku crnu rupu. Nije problem Putinu pustiti niz vodu neposlusni Iran, problem je sto ameri nemaju cim platiti.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Kako ti imaš uske poglede dragi Petre to je čudo jedno.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Svijet se dijeli na Elitu i narod. Sve što se događa na svjetskoj sceni je predstava za narodne mase. Problemi se stvaraju namjerno bilo da se radi o političkim krizama,ekonomskim,ekološkim,klimatskim…ali cilj je jasan stvoriti pri UN-u Svjetsku Vladu,nema Svjetske Vlade bez gorućih svjetskih problema. Treba isprepadati narod mogućim kolapsom svjetskih razmjera,da narod prigrli Novi Svjetski Poredak.U tom smjeru je stvorena i ova kriza,ako treba rat ,bit će rat,ali pod dogovorom Elite istoka i zapada. U 1.solunjanima piše da će Oni(moćnici svijeta)nakon uspostave Svjetske Vlade(otkrivenje 16 -18poglavlje)proglasiti po svijetu simbolični “mir i sigurnost”,ali ta Vlast će biti kratkog vijeka,jer će bezbožni svijet vrlo brzo kliznuti u Harmagedon i tu mu je kraj.Živimo u vrlo turbulentnim vremenima i na samom kraju svijeta i civilizacije kakvu poznajemo….

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije

Davore bravo! Ovo si lijepo rekao potpuno se slažem s tvojim mišljenjem.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Davor Nažalost, u pravu ste !!

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

rusi i sirijci svaki dan oslpbode jedn selo
i do ljeta je sve očišćeno
tu je hebolah i iranci
prema tome to je gotova stvar
ostaje još nešto malo kuda
ali će se oni sami predati
i sirija je slobodna zemlja
i niko više neće dirati ruske saveznike

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

U kakvom su to strateškom savezništvu Srbija i Rusija bile 1999 i u kakvom su to strateškom savezništvu sada, a da bi Rusija trebala intervenirati? Daj mi molim te ovo pojasni. Također, koliko ja znam dobri doktor Asad je bio rado viđen gost po zapadnim dernecima, i puno više nego po Moskovskim. Žena rođena u Engleskoj, on tamo studirao itd. I onda otrježnjenje onog trenutka kad je dobri doktor naglo postao diktator i tada se sjetio da je nekoć Rusija bila prijatelj i da je to zemlja kojoj je velikodušno ustupao dva doka u Tartusu. Sve ovo bi Rusija odtrpila (čak i Siriju) bez dizanja glas da se nije dogodila 2014 i Majdan. Od tog dana nema natrag dragi moj Petre, zapamti dobro što sam ti napisao.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije

Beograd preko Dunava drži vrata cele južne Europe. To što je Berlin na severu je Beograd na Jugu. Malo ljudi zna ali je zbog te iznimno važne geostrateške dunavske diagonale faktički počeo prvi a posle i drugi svetski rat. A Beograd je kao što znaš od uvjek bio na Ruskoj strani jer je carska Rusija osigurala i priznala Kraljevinu Jugoslaviju. Zato su ga bombardirali švabe tad i pola zapada u 90ih. Videčes sad kad počne gradnja južnog toka koliko je iznimno važna kontrola nad tom diagonalom za ceo svet ne samo za Ruse i Srbe. 🙂
P.S. Švabe su izgubile Stalingrad i stim Rusiju baš zbog snaga odvojenih za dunavsku diagonalu ( cca 680.000 vojnika + sva vojna logistika i oprema na balkanskom regionu).

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Rusiju, a naročito Putina zaboli racku za Srbiju. On bi Srbiju prodao za dva Eura, a to što ti misliš da to nije istina ne mijenja ništa. Putina jedino i isključivo boli ona stvar kad je u pitanju Ukrajina, a naročito kad je u pitanju Krim. Ukrajina 2015 je bila prekretnica u odnosu Rusije i zapada i to je početna točka novog pozicioniranja Rusije u odnosima sa zapadom.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Lapsus, radi se o 2014 godini.

ray
Gost
ray
1 godina prije

Zanimljiv slucaj projekcije licnih zelja kao objektivne realnosti. TI znas sta je Putinu u glavi, baba Vanga..

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Jako zanimljiv slučaj, slažem se. Ali to ne mijenja na stvari što njega zaboli za Srbiju i Kosovo.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

“Švabe su izgubile Stalingrad i stim Rusiju”
jer je alojz izjavio da je znao da rusi imaju
toliko divizija da je nikada ne bi napao

imao je krive procjene o snazi RKKA
osim toga rat je izgubio u bitci za Moskvu
ostalo je bilo više manje povlačenje

B.A.N.
Gost
B.A.N.
1 godina prije

Koji Alojz?

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

Alois Schicklgruber
propali slikar akvarela

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

Malo ljudi zna da su njemci okupirali beograd 1941 sa 7-8 vojnika

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Perzija do trsta Nitko to ne zna u Srbiji, osim Milomira Marića jer sam to čuo u njegovoj “Ćirilici” i također sam čuo da su tijekom WW II u Beogradu stradali samo dva njemačka vojnika, jedan pogreškom a drugi zbog crne burze, a mi se palili na Prleta i Tihog!

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Fritz Klingenberg (17 December 1912 – 23 March 1945) was a German officer in the Waffen-SS who served with the SS Division Das Reich and was a commander of the SS Division Götz von Berlichingen. He was best known for his role in the capture of the Yugoslavian capital, Belgrade with just 6 men, for which he was awarded the Knight’s Cross of the Iron Cross.

LU TZSE
Gost
LU TZSE
1 godina prije

lažeš…bilo ih je 11.

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

Иако је Моравско-Вардарска долина једно од битних места за УСА безбедност(према њиховим схватањима), они су се после отимања Косова и прављења Бондстила, залетели на свој Стаљинград-Украјину….после тога више нема назад, све креће низбрдо и тек хвата залет…дај Боже да овај пут гледамо клизање низ…са стране и без жртава….

igi
Gost
igi
1 godina prije

sjećam se…zaboli me želudac zbog toga..nikada mu to neću oprostiti…rehmetli gadafi demokratski silovan govorio je o imperijalnim radnjama donošenja demokracije i osuđivao to na nekom muslimanskom samitu a asad ga je gledao i podrugljivo cerekao…samo zbog toga ponekad zaželim da bašar dobije hemeroide i redovito zaboli čmar dok kenja.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Bio si Fata i Kaos na prošlom tekstu,sada si Petar?! Sutra ćeš biti Bin Salman?

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

iran je sila u raketama i torpedima
sve usa brodove pretvara u olupine na morskom dnu
osjetit će oni moć irana i
iranske revolucionarne garde

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije

Iran, nažalost ili na sreču, ima samo rakete do dometa 2500 km i to večina u tečnom gorivu. Problem Irana je nezaštičeno nebo…Rusi nisu smeli isporučit čak ni one stare S300 kante zbog UN sankcija i Izraela.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

To je odavno stiglo provokatoru jedan:
https://youtu.be/wWqzxcY6-_w

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije

Je vidim kako to odlično radi u Siriji….Izrael hara po celoj Sirij i radi šta mu je volja.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

hezbolah preore izrael
za jedno popodne

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Petar V….. upravo to i meni kida nerve,.koliko mi Rusija draga bila i koliko poštujem njezinog predsednika toliko mi osobno smeta koliko on dopušta ciozločincu da hara i razvalnuje jadnu Siriju da me nebi iznenadilo bude li zelenog svetla za napad i na Iran.Putin je po mome sklon siofašistima pa ma ko šta mislio takvo je moje lično mišljenje,, publika ima svoje..
Iran i njezino vodstvo je prema iskustvu iz prošlosti nepovjerljiv i ne uzda se u nikoga možda najviše u Kineze mada če jih i oni izdati radi svojih viših interesa kao i rusi.
Svi velikj znaju kako ide igra,nekima ide na ruku viša drugima niža cena nafte i u tome je sva ta blebetarija ,nema tu nikakve ideologije samo su bitne brojke.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Kako nisu kad je Iran dobio S-300PMU-2 i ponosno ga pokazuje na paradama.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@AAA

U ovom članku ima nekoliko izjava koje idu u prilog iranskoj mudrosti, principijelnosti, vjerodostojnosti, ozbiljnosti i odlučnosti, odnosno kulturološki uvjetovanoj razlici između Iranaca i Amerikanaca kad je posrijedi način vođenja (“psihološkog”) rata, a posebno su mi se svidjele ove tri:

1) “Konfrontacijski pristup prema Iranu predstavlja okosnicu njegovih (Trumpovih) regionalnih politika i blisko je usklađen s pristupom vođa kao što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu. To ne znači da će Sjedinjene Države napasti iranski teritorij.” Dakle, Amerikanci ponajviše samo prijete, a kada se konačno odluče na neku akciju, onda redovito “zabijaju autogol”. Iran se ponaša sasvim drugačije: vodi čvrst dijalog u kojem naglašava važnost postizanja dogovora i svoje opredjeljenje za mirno riješenje nesuglasica s Amerikom i njezinim saveznicima, a onda Amerikancima – za ilustraciju svojih obrambenih sposobnosti – bez pardona i u tišini unište pod nosom 4 saveznička tankera ?

2) “To je jezik koji Iran koristi za slanje poruka Sjedinjenim Državama. Nepogrešivu poruku bez iranskih otisaka prstiju”. Ova izjava ukazuje na to da se Amerikanci zapravo ponašaju kao životinje, a ne kao ljudi: na čiji god državni teritorij kroče nastoje ga obilježiti i svima drugima dati do znanja da je “postao njihov” i da ondje imaju “bazu”, dok Iranci riješavaju stvar na tuđem teritoriju “bez otisaka prstiju” ?

3) “Malo je vjerojatno da su SAD očekivale tako neposredan i izravan odgovor.” Rekla bih da je “buka u komunikacijskom kanalu” Amerikanaca i Europljana toliko uznapredovala da Irancima uopće nije problem “izazvati sveopće iznenađenje” Amerikanaca i saveznika, kako na Bliskom Istoku, tako i u Europi ?

4) “Trumpova administracija još uvijek ne shvaća da Iran drukčije gleda na cijelu situaciju.” E, ovdje već imamo pravi kulturološki nesporazum: Iran na cijelu situaciju gleda s motrišta apsolutnog pobjednika u “mirovnim pregovorima” s Amerikancima i saveznicima, dok Amerika nikako ne može prihvatiti činjenicu da postaje sve većim gubitnikom u “ratu kojeg neće biti”, barem sudeći prema poimanjima Iranaca ?

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ Kora – odlično uočeno i (po meni) protumačeno.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@mars

Hvala ?

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ Petar Veliki – da Petre, Rusi bi trebali reći Amerikancima i javno obznaniti cijelom svijetu – “ukoliko pipnete Iran spremni smo uništiti svake napadačke snage uključujući i američke, pa čak i poravnati SAD”! Da li bi to za tebe bila odgovarajuća moćna ruska retorika? Samo, ako bi takvo što javno rekli, onda bi to morali i ispuniti ako do toga dođe, inače sve ono što su do sada uradili u izgradnji svoje vjerodostojnosti i u očima prijatelja i u očima neprijatelja, ode niz vodu. A povjerenje i vjerodostojnost su izuzetno kvarljiva roba kojoj nema popravka i njihov gubitak nezadrživo vodi prema dole – prijatelji te napuštaju a neprijatelji još jače kidišu. SAD su očit i najbolji primjer za to. Da li si Petre ikada čuo Amerikance da javno i rezolutno kažu Rusima – “ako se ne povučete iz Sirije, ili ako ne prestaneta pomagati Donbas, ili ako ne prestanete Maduru slati vojne savjetnike i pomoć, ili ako ne dopustite Gruziji učlanjenje u NATO, spremni smo uništavati sve vaše snage na terenu, pa čak i poravnati Rusiju? Nisi čuo Petre niti ćeš čuti. I jedni i drugi odlično znaju da jedni druge ne smiju ni javno ni tajno satjerati u ćošak iz kojeg nema drugog izlaza osim najšire direktne međusobne vojne konfrontacije, a takva retorika bi zasigurno bila jedan od takvih ćoškova. I jedni i drugi to u krajnjoj liniji ne žele i odlično znaju da se neke crte ne smiju preći. Oni međusobno javno već ratuju na sve moguće načine – politički, diplomatski, ekonomski, propagandno, retorički. Čak se tajno i vojno sukobe, preko posrednika ili direktno, ali sa vrlo niskim intezitetom, ograničeno i kontrolisano, što se svakako javno ne viče na sva usta. Možda Petre misliš da suzbijanje američke svemoći i hegemonije unazad zadnjih 6 godina (kada je to postalo očito i vidljivo) od strane Rusije (i Kine) nije dovoljno efikasno i brzo? Možda bi ti Petre želio (a Boga mi i ja bi) da je taj proces mnogo brži ako ne već i završen u ovih zadnjih 6 godina? Ne ide to tako Petre, već je i do sada veoma mnogo učinjeno na toj stvari i nastavit će se tempom koji nije prebrz kako se ne bi kompletan svijet doveo u opasnost, a o čemu misle i sprovode to u djelo mnogo pametnije, obavještenije i upućenije glave nego što je tvoja i moja.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije

Ma sve ti to štima ali Rusi tradicionalno brane svoje tek kad neprijatelj sve do amena demolira ili kad jim dođe direkt pred Moskvu. Ajd, da se jim to nikad nije prije desilo ali se je desilo dva puta i kako izgleda desit če se i treči put. Kako ide ona: Magarac ide jedan put na led a Rusi? Ja bi volio da grešim ali je mašinerija spremna i samo čorav rus ne vidi kud sve to ide.

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ Petar Veliki – Petre, indirektno spominješ 1812. i 1941. godinu. Ratovanje, a pogotovo vojne snage i oružja kojima bi se danas ratovalo u identičnim situacijama, ne mogu se porediti ni u čemu. Da su tih godina tadašnja carska Rusija ili SSSR imali ono što danas ima savremena Rusija (uostalom kao i SAD) prije nego bi i Napoleon i Hitler prešli i pedalj njihovih državnih teritorija (a kamoli došli do Moskve) i Francuska i Njemačka kao i njihovi tadašnji saveznici bili bi pretvoreni u neplodne livade. Petre, što se tiče vojne tehnologije i ratovanja vremena su se promjenila i jedan takav rat danas protiv Rusije, kao što su bili ti, sigurno se više (od strane Rusa) ne bi vodio puškaranjem preko kukuruzišta.

Koks
Gost
Koks
1 godina prije

marse brate, odrzavas i dalje ono od prije, da nakon tvog komentara ja mogu samo staviti ! na kraj teksta!! Je*eno mudro, neki bi doista tribali pomno analizirati tvoje komentare i iz njih uciti!

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ Koks – hej Koks! Nije te bilo 100 godina – šta je reć’.

Koks
Gost
Koks
1 godina prije

Tu sam redovito, samo sta me posao malo preokupira pa ne stignen bas sve procitati, a komentiranje da i ne spominjem… evo danas je malo mirniji dan pa sam osvanija na komentarima hehe

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Petar mali,a ne Veliki.Ti si jedan od onih kojima ništa nije jasno.Tebe valjda impresioniraju likovi ala Bolton,Pompeo,
Abrams itd. ,koji stilom pripadaju vremenima iz prošlog stoljeća,tamo nergdje iz 30-tih i doba prohibicije.
To su balvani koji svima prijete,razmeću se i uvijek su spremni na kavgu.Rusi su drugačiji.Oni se fino izražavaju i ne prijete,ali vjeruj mi,Rusi su zapravo ku***ni sinovi.I dok miroljubivo izgledaju i daju pomirljive izjave,njihove su toljage i buzdovani spremni u niskom startu da zveknu direktno u bulju. Kako to da je propala intervencija u Venezueli ?’ Pa nije vrag jer je tamo došlo stotinu ruskih specijalaca.Sinko,malo vise misli mozgom,a ne sa onim što imaš u gaćama.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ipak je Bliski Istok Iransko dvoriste u Iraku i Libanu se to najbolje videlo a i u Siriji i Jemenu od skora.
Duboko je korenje Islamske Republike Iran.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

huti su pobijedili saudijce u ratu

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Ako piskaranje The National Interest-a uzmemo za ozbiljno onda Boltonu zbog zakuhavanja situacije uskoro slijedi noga uz Trumpov poslovični “You’re fired!” , što bi svakako smirilo međunarodne tenzije.
No poučeni iskustvom ne trebamo se prerano veseliti…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Neće bit rata! Bar ne amerika-Iran izravno

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

A ko će navaliti na Iran!?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Vojno? Nitko!!! Postoje i drukčiji oblici rata

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

sa embargom na naftu neće ništa uspjeti
jer će svatko kupovati
iransku naftu u pola cijene
a to naftašima ne odgovara
jer hoće zaraditi

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Tko če platiti rat sa iranom?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Njemačka, s kaznama Bundesbanci i Bayeru, gdje je problem.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

Tko če platiti…..
saudija, katar, kuvajt, emirati..
i ostala bagra
ali će ih teheran sve pobijediti
iran ima kulturu staru tisuća godina
perzija je to

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@AAA

Slažem se s Vama da je perzijsko-iranska civilizacija neuništiva, iako je puno usijanih glava koje to ne vide pa ju uporno pokušavaju uništiti. Međutim, osobno držim da Katar nije među njima nego da poštuje Irance, a usto s njima i poslovno surađuje (Južni Pars itd.), što Amerikance dodatno iritira.

rudar
Gost
rudar
1 godina prije

katar je financirao ubojtvo gadafija
napad na siriju
i financiranje al kaide
zbog ovoga zadnjega je morao abdicirati onaj
njihov brkati terorist emir
Hamad bin Khalifa Al Thani
koji plovi sa jahtom oko dubrovnika svako ljeto
ove godine je dobio dozvolu za izgradnju džamije
u dubrovniku da može širiti terorizm
NIJE HTIO DOGRADITI BOLNICU

ribar
Gost
ribar
1 godina prije

iduće godine će tražiti da se zvona poskidaju sa crkvi jer ga zvonjava vrijeđa

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Španci, Holanđani, Nijemci….digli sidro iz regiona, Ameri izpraznili ambasadu u Iraku, Kuvajt podigao borbenu spremu vojske…….
Bojim se da će biti rata…..teškog rata.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

kada se umješa hezbolah
oni će padati ko gnjile kruške

burt
Gost
burt
1 godina prije

ako Izrael izvrši invaziju Libanona i Sirije Rusija neće ništa učinit protiv Izraela isto što i nisu aktivirali sirijski S-300 dok su izraelski avioni napadali iranske mete u Siriji i zato je došlo do trzavica između Rusije i Irana

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa šta,,,, Izraelci izvršili invaziju sa 25 000 , 2006 godine, dobili po tintari od Hezbolaha i vratili se kuči, bez, da su postigli bilo šta….A da o tome, kako jim može njihov Iron Dome penetrirat Hamas sa svojim petardama, ni, da pričam…

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

onda će turci poslati
dva milijuna izbjeglica u njemačku
pa će biti eu kaput

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Si siguran?
Mada ja sam mislio na invaziju na Izrael.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Baš je tako kako pišeš. Sirija bi trebala gađati izraelske avione u tuđem zračnom prostoru, a dok su zaklonjeni iza civilnih aviona i dok gađaju prazne, već opustošene građevine radi svojih predizbornih preseravanja. A sve kako bi burt bio zadovolj(e)an.

psefoagvbwfrawrpfawefw
Gost
psefoagvbwfrawrpfawefw
1 godina prije

Ivaniševiću, kako da ih gađa kad su rusi dali rakete za S-300 dometa 50 km, tako veli Lažanski a njemu rekli prijatelji iz Sirije, ako ne laže al mislim da je informacija dostojna. E sad zamisli što su dali irancima kad ovdje iz “osvete” što im pobiše 15 elitnih vojnika psolaše okljaštren S-300!!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Da ne bi duljio u objašnjavanju, SAD neće napasti Iran direktno. Mogu eventualno napasti IRGC u Iraku, ili Siriji ali Iran napasti sigurno neće. Evo pričekati ćemo koji mjesec pa ćemo vidjeti.

psefoagvbwfrawrpfawefw
Gost
psefoagvbwfrawrpfawefw
1 godina prije

Nisu gađali praznu građevinu već tvornicu raketa sa rempeđima.

igi
Gost
igi
1 godina prije

…neka bude…svaki rat nosi promjene…stoga svi oni koji su odbačeni od društva ili na njegovim marginama rat im pruža priliku da postanu nešto…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Evakuirano USA veleposlanstvo u Bagdadu i Erbilu, ostalo samo nužno osoblje. Boje se da ne bi bilo “Cigani lete u nebo” (uz ispriku Romima, ali se tako zove film), kao kad je Hezbollah poterao Amere iz Bejruta ’80-ih. kad ih je izginulo oko 400

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Sve su prilike da će Hezbolah biti reaktiviran u Libanu;od Hamaza nema ništa, od Jordana u svakom slučaju ništa…Egipt možda, Irak bure baruta nasprem USA, Avganistan isto;Pakistan ni za ni protiv. Islamske zemlje Sovjetskog saveza su vjerujem na strani Irana, Turska će podviti rep, ostale Islamske zemlje tog regiona nisu ni relevantne u vojnom smislu. Definitivno će biti formiran široki Islamski anti američki front….polarizacija u Islamu je neminovna.
Amerika polako ostaje sama….koliko je Amerika spremna na ovo!?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Nije neka tajna da SAD namerava “vojno da zaštiti” sve u svojoj interesnoj sferi (što znači sve koje može) bez obzira želile to države ili ne – Tramp je zato i doveden.

Ranije sam pisao da je najlogičnija strategija te “vojne zaštite” stavljanje pod kontrolu Južne Amerike (što znači osvajanje Venecuele), pa dalje u Afriku a Blistok tek na kraju. Pisao sam i da će napad na Venecuelu početi kada se suprotstavljeni krugovi moći dogovore.
Sada izgleda da se oko Venecuele ne mogu dogovoriti ali oko Irana mogu. Nravno, ako počne rat sa Iranom rat će buknuti širom planete pa i u Venecueli.

Možda pomenuti krugovi moći žele rat sa Iranom ali vojska sigurno ne gleda blagonaklono na to. Vojna osvajanja se uvek sprovode tako da se obezbeđuje kvalitetna logistika. Postepeno širenje uz zatvaranje svih mogućih slabih tački omogućava kvalitetnu logistiku a odlazak direktno u Sredozemlje izlaže vojsku SAD-a “nemogućoj misiji” zaštite pomorskih i vazdušnih snaga od ruskih torpeda i raketa lansiranih sa zemlje ili iz vazduha – Sredozemlje je “rusko dvorište”.

Postoji još jedna varijanta. Jasno je da SAD želi da “odseče” Rusiju na liniji Iran-Irak-Turska-Ukrajina-Poljska. Da bi okružili Iran potrebno je da imaju brodove u Crnom moru. “Ali to je samoubistvo, tamo su glineni golubovi”. A možda hoće da ponove istoriju, možda spremaju novi Perl Harbur.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

A šta posle “novog Perl Harbura”, ljudi se nisu zasitili američke dobrote već američke nadmenosti i sile. Nje problem rat, nije problem devijacija u rasporedu sila, mislim da je problem ako USA počne rat to neće biti ni blizo “bezazleno” kao u Iraku, bojim se baš teške konfrontacije.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Godinama pišem da je podrška javnosti od presudnog značaja svim stranama. Amerikanci ne žele da ratuju – posebno ne protiv Rusije. Da bi ostvario svoje planove Vašingtonu je očajnički potreban razlog za promenu “pacifizma” američkog stanovništva – ubistvo predsednika, korišćenje nuklearnog oružja, masovno “ljuštenje” kreditnih kartica… Može i “Perl Harbur”.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Hm…sumnjam da će skupiti kritičnu masu za to, godine američkih zlodjela su učinile svoje je a ta se zlodjela više ne mogu ni sakriti ni maskirati. Ljudi su svjesni, pa i u Americi, da iza širenja te američko/zapadne demokratije u stvari leži zloupotreba.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

Prošao im je 09-11,novi false flag bi morao biti puno veći,a narod je doveden do velikog pada standarda.svi uvjeti su tu,samo je pitanje tko bi bio žrtveno janje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

A ko kaže da im je prošao 9/11!?

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

Eto nije,cijeli ih svijet osuđuje zbog toga,a predsjednik bush i njegova svita seru gaće od straha što će ih siniša raskrinkati i dovesti pred sud.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ja pričam o masi koja slijepo prati njihovu politiku, a očemu ti pričaš!?

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

O isto toj masi posebnih ljudi,dovedenih do ruba egzistencije,da bi se njima lakše manipuliralo .u americi je vojska profesionalna,a oni još uvijek uredno plačaju.daleko su oni od regrutacije,a ako do toga dođe onda se može prićati o tvom scenariju.ako im krene loše,kao i uvijek,neka druga administracija će čistiti njihova s°°°°a,a oni će uživati u svojoj zaradi.zvuči ti poznato?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ufffff….odustajem.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Nemaš u ovom periodu situaciju kakva je vladala tijekom prve polovice 20-og stoljeća, da bi SAD na temelju šok-terapije poput Pearl Harboura mogao pozvati na opću mobilizaciju i pritom dobiti svesrdnu međunarodnu podršku.
Jer nema takvog općeg neprijatelja, nema takvog hegemona – osim njih samih. Ja zapravo više očekujem spoznaju još nesvjesnog dijela svijeta (EU, UK, Japan) da se u nekom trenutku moraju oduprijeti novoj Njemačkoj 21-og stoljeća – SAD-u, koji kao ranjena zvijer ne samo da prijeti i ugnjetava, nego s golemom vojnom silom može povesti sličan rat onome iz prošloga stoljeća, osiguravajući privremene saveze i uzrokujući goleme štete. Europa bi se grdo otrijeznila shvativši da se samostalno ne može obraniti od ranjene američke zvijeri koja neće birati sredstva da nametne kontrolu i da je spavanje na lovorikama (za razliku od Kine, Rusije i Irana) itekako dugoročno pogubno.

Abraham
Gost
Abraham
1 godina prije

Iz ovog članaka a isto i iz drugih se da naslutiti da amerika nastavlja plan koji je iznio genClark Irak, Libija, Sirija i za kraj Iran. EBoga i Alaha molim da slomiju zube. Ne znam da li je ta nacija normalna oni samo vode ratone i šire demokaraciju bombama obočenim uranom. I nikome kod nas na TV-u to ne smeta ali su zato svi ostali diktatori, Gadafi itd.
A na to su ih nahučkali žido-cionisti u americi jer se zna da sijelu vanjsku politiku amerike oblikuje židovski lobi.

burt
Gost
burt
1 godina prije

nema teorije da će Rusija i Kina poslat svoje brodove u Perzijski zaljev, u budućnosti IRGC mogu minirat prolaz i nitko više neće moći ući ni izaći, odkad se zakuhalo tako su saveznici NATO-a španjolski, talijanski, nizozemski, belgijski brodovi polako zbrisali iz Perzijskog zaljeva, odlazi otamo tko god može da izbjegne moguću klopku ako se što dogodi , jedino su ostali brodovi SAD-a i V.Britanije u bazama u Bahreinu i UAE

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Naravno da nece slati svoje brodove tamo. RF iz kaspijskog jezera sa onim malim brodicima kontrolise citavo podrucje.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Ne moraju slati brodove kad mogu krstareće rakete.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Dajte molim vas prestanite više veličat taj Hezbolah kao ratnu mašinu a nisu u stanju u Siriji pomoć Asadu da riješi one tojota ratnike a ne da pariraju USA i Izraelu.Rata če biti uskoro to svi znate ovdje toliko ga očekujete da če te se razočarat ishodom.Sve moguće u Iranu će biti uništeno i spaljeno i nikad tamo neće biti izrađena atomska bomba pa makar svijet bio pod nuklearnom zimom.Sve je davno isplanirano i to zna i vjerski vođa mula Homeini i polako priprema teren za bježaniju?Ali gdje?

burt
Gost
burt
1 godina prije

dobro zna Khamenei da u Iranu djeluje višemilijunski pokret protiv njega, studenti, radnici, urbano stanovnišvo, osiromašena srednja klasa a i nacionalne manjine su nezadovoljne Kurdi, Arapi, Suniti a dobro zna i što se događalo s Sadamom Husseinom

denis
Gost
denis
1 godina prije

Sva svjetska carstva su pala na vrhuncu svoje moči, zbog bahatosti i vjerovanju kako su neuništivi. Amerika je na vrhuncu bila 2014 kada uvjerena u svoju nepobjedivost stiže na Rusku granicu pomaganjem nasilnog preuzimanja vlasti u Ukrajini. Dalje znamo što se dešavalo i gledamo ponašanje nasilnika koji postaje bolno svjestan da više nije svemoguć .

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Jel ti shvaćaš da je lokalno stanovništvo u pokrajinama Idlib, Alepo, Hama i to posebno u ruralnim dijelovima nesklono Asadu (da ne napišem da ga patološki mrzi) i da ratovati u takvim uvjetima nije lako ni najboljoj vojsci. Prema tvojoj logici Ameri su trebali pregaziti Afganistan za dva dana, a ne evo već skoro 20 godina tamo ratuju. Hezbolah se dokazao tijekom rata u Libanonu 2006.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Šule

Vi ste se izgleda stvarno jučer rodili … i to u Americi.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Strpi se još malo mula neće popustit a neće ni USA i Izrael-vatromet slijedi prije ultimatuma od 60 dana..možda i ovaj vikend kad završi eurovizija?Sve je pripremljeno-diplomacija odrađena,brodovi dovučeni,rakete postavljene ,vojnici u pripravnosti itd..kreće rušenje vjerskog vođe…

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Jadno je da Kinezi i Rusi neće pomoć IRANU..očigledno su u velikom strahu a ovdje to željno očekuju čitaoci logičnog…..

Gardijski Zdrug!!
Gost
Gardijski Zdrug!!
1 godina prije

Svako zveckanje oruzja u Perzijskom zaljevu diže cijenu barela nafte!Dizanje cijene barela direktno utiče na Kinu jer je ona veliki uvoznik nafte.Znaci ovdje Ameri idu da jednim udarcem riješe dvije muhe,Iran i Kinu.Ovo je Amerika zadnja sansa da nešto urade protiv Irana,jer znaju da će svake sljedeće godine iranske rakete biti modernije i duljeg dometa,a dizanjem cijene nafte indirektno slabe i Kinu kao velikog uvoznika nafte.Nadam se da rata nece biti,a ako ga bude svi ljudi na svijetu ce ga osjetiti indirektno po ogromnim poskupljenjima namirnica koje ce se dogoditi zbog dizanja cijena nafte!!ž

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Gardijac

Znači prvo su išli srušiti Rusiju , rušenjem cijene nafte.
Kada nisu uspjeli , slomiti Rusiju koja je imala rezerve od cca 500 milijardi $, mijenjaju strategiju.

Sada, po tebi, naprotiv idu dizati cijene nafte da povećaju ruske rezerve ali da slome Kinu koja ima rezerve od cca 3.000 milijardi $ ?
Jesam li dobro shvatio što si želio reći?
I što misliš, čini ti se logično?

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

ara
kina ima dugoročne ugovore sa iranom
o kupnji nafte po povoljnijim uvjetima
zbog toga je kina na gubitku
jer su njene rafinerije prilagođene za iransku naftu
prepravka rafinerije košta vremena i novca

iran je jedna od karika u kineskom putu svile
za one puteve ispod kaspijskog jezera

nije bitno kolike rezerve imaš 500 ili 3000 miljardi
bitno je da na duge staze zarađuješ
onda u konačnici pobjeđuješ

usa tuče na više mjesta
tukla je rusiju i napravila štetu
tuče po kinezima i pravi štetu
tuče po irancima i pravi štetu

na taj način iscrpljuje protivnika
i stavlja ga u nepovoljniji položaj
da bi dugoročno izvlačila korist

treba prozreti igru i znati parirati na pravi način
obrati pažnju na RIMLAND pojas

tak
Gost
tak
1 godina prije

Podijelio bih par misli o ovome. Kao prvo, koje su opcije amerikancima?

1. Zračna kampanja: znači udariti prvo raketama, zatim nakon što se uništi većina PZO da nastave zrakoplovi.

2. Kopnena kampanja ali odakle? Irak sigurno neće biti oduševljen ni sa tih 120.000 najavljenih trupa a da ne govorimo da će biti i tamo u neprijateljskom okruženju. No, za Iran i njegovu planinsku konfiguraciju to je premalo. Koliko vojske ima na raspolaganju, koliko sam čitao na plaći imaju pola milijuna profesionalaca prašinara, ali sigurno sve ne mogu poslati na Iran, pa treba gasiti požare i drugdje po svijetu? Neće valjda unovačiti ljude po ulici?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Neće biti opcija jer Ameri neće napasti Iran. Ako ga nisu napali za vrijeme onog luđaka Busha mlađeg neće ni sada.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Dragi prijatelji Iran je preveliki zalogaj za bilo kojeg napadača Zbog snažne vojske (regularne i elitne Revoliucionarne Garde( ogromne vojne rezerve i basij milicija( velike vojne pričuve suvremene vojne tehnologije vlastite i strane( koju ima i domljubnog neki bi rekli fanatičnog( ne i ja stanovništva i ozemlja konfiguracije terena koje ide u prilog branitelju a ne agresoru. smatram da napad na Iran nije moguć. poneka provokacija i ekonomske sankcije da ali će i njih brzo zaobići raznim sredstvima. Svaka druga opcija bi za agresore završila katastrofom a možda i svjetskim ratom Jer ostale supersile (Rusija I Kina ne bi ostale po strani. da se stvari ne odvijaju po američkim željama pokazuje i danjašna vijest da je Irak odlučio kupiti Ruske sustave S 300 i S 400.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Neće biti rata. Rat vode obični jadnici. Najčešće građanski. Konflikt ili sukob vode američki vazali. Protiv nekih jadnika. Kao Saudi. U Jemenu. Ameri interveniraju. Tako se rat sad zove – intervencija. Tako da rata biti neće.
Trump uskoro treba objaviti svoj plan o ”novoj Palestini”. To bi trebao biti njegov ”povijesni politički uspjeh”. Da on razriješi gordijski čvor izraelsko – palestinskih odnosa. (Pa možda padne i neki Nobel.) Što se naravno neće dogoditi. Uspjeh. Jer do sad nisu u tome uspjeli ni puno veći majstori od njega.
Trgovački sporazum s Kinom je trebao biti gospodarski dragulj, u niski njegovog predsjednikovanja u prvom mandatu.Od toga ništa. Zasada,
Eventualni rat s Iranom, bi značio njegov sigurni odlazak iz Bijele kuće. Ništa od drugog mandata. Ako bi stvari krenule krivo. A po Murphyjevom zakonu sve što može krenuti krivo, krenuti će krivo. Svi polaze u rat uvjereni da će biti kratak i brz. I pobjedonosan. I……. uglavnom bude tako……. u Panami i Grenadi.
Pompeo se razletio svijetom pokušavajući sondirati teren za eventualni napad na Iran.
Saveznici na Bliskom istoku nisu baš raspoloženi. Otvoriti će novčanik, ako ustreba. Osim Izraela. Koji u stvari to sve i gura. EU nije raspoložena. Doduše tu su uvijek Britanci, ali oni u ovom trenutku imaju dovoljno i svojih briga. Ako ne računamo Nizozemce, od važnijih, Nijemci ni u ludilu. Macron bi i mogao, ali…….. ne cvjetaju mu baš ruže. Španjolci su se u stvari već izjasnili, a ni Talijani ne bi u*ebali turističku sezonu. Ako baš ne moraju.
Ostaju ovi istočni. Poljaci možda, ali i u njih su na godinu izbori. A svoju ljubav i odanost su već iskazali masnom kupovinom američkog oružja. I još će…. A i nisu baš neka sila. Za ići na Iran. Turci sigurno Amerima nikad neće oprostiti…. što ih nisu pozvali kontra Iranaca. Kad ne znaju ni šta će sa Kurdima. Koje čuvaju Ameri.
Iako im je nudio ustupke oko Ukrajine, Pompeo je od Rusa dobio njet. Rekli su mu baš ono što on nije želio čuti. Da će u slučaju potrebe stati iza Irana. Jer Ameri više neće jeftino izazivati gužvu u zemljama na njihovoj granici. To su pokazali u Gruziji, Ukrajini, pa i kod onih prijetnji Buci u Koreji. Buco je zaboravljen. Zahvaljujući Rusiji i Kini. Ali i vlastitim atomima. A i Kina je u Iran uložila nešto siće.
Još da Putin objasni Bibiu da smanji doživljaje. I ne pumpa atmosferu. Jer i njihovi posebni odnosi imaju neke granice. Stvari bi brzo došle na svoje.
Uglavnom, osim poznatim huškačkim i ratobornim krugovima, koji su doduše moćni i imaju svoje interese, nije zrelo vrijeme za zagristi u tako tvrd orah kao što je Iran. Što ne znači da se danas – sutra okolnosti neće izmjeniti.
Ili će biti izazvan neki incident, koji se može oteti kontroli i izazvati lančanu reakciju. Ali to bi onda značilo sukob sa puno većim implikacijama u ovoj izuzetno važnoj i nestabilnoj regiji. Veći i širi sukob nego što ga planeri zamišljaju. A zamišljaju ga kao ograničen na izolirani Iran.
Sve su jača šuškanja i da Bolton više nije u Trumpovoj milosti.
P.S.
Za onog ”stručnjaka” gore, Iran se sam ograničio na razvoj raketa dometa oko 2.000 km. Iz političkih razloga, koji će mu se sami kazati ako oko Irana napravi kružnicu i vidi što im je sve u dometu. A da izbjegnu optužbe da su prijetnja nekim drugima. Obzirom da su inferiorni u zrakoplovstvu, naglasak su stavili na rakete. Neki koji nešto znaju o tome kažu i da im dosta dobro ide. Koliko dobro….. bolje ne znati. Zbog puno, puno ljudskih života.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Nisi ti najgluplji, naprotiv ,haahaa.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Bravo Dalton ti si najveći a ne najgl…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

🙂

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Batinasi na turneji. Od drzave do drzave. Strasno im dosadno pucaju od dosade i ludila.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Ne znam kako je došlo do priče da je sabotaže na tankerima izveo Iran. Par dana prije Trump priča o agresivnoj politici Irana, podupiranju terorizma i da će ih kazniti ako išta takvo naprave. Tek što je ta izjava par puta obišla svijet Iran izvede međunarodnu terorističku akciju, bez “iranskog potpisa”, ali kao svi znaju da su oni to (teroristički akt) učinili. Baš mi nekako to bude čudno da “tirani” uvijek naprave nešto na šta su ih SAD upozoravale da ne naprave. Iako je to u početku bilo prepoznato kao false flag operacija, osmišljena da ocrni Iran, sad svi govore i pišu upravo ono što je Trump tvrdio. Još gore je što se hvale mudrost, hrabrost, odlučnost i vojne vještine dok ih se stavlja u ulogu terorista.

Realno, ako je to Iran učinio, zaslužio je sve do jedne sankcije koje su im uveli, međunarodnu izolaciju pa možda i vojnu intervenciju ako neće promijeniti politiku. Na kraju krajeva možda to i jeste uradio Iran, ali tvrditi to bez “otisaka prstiju” ili priznanja, ja ne bih, a i SAD su mi puno bolji kandidat za tu ulogu.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

Cijenio sam Magniera do ovoga, sad ga manje cijenim.
Napisao je tekst koji se kosi sa zdravom pameti.

Piše:“U nedjelju ujutro, 12. svibnja ove godine se u 04:00 po lokalnom vremenu čula jaka eksplozija u luci Ujedinjenih Arapskih Emirata Al-Fujairah, koja je ozbiljno oštetila pet teretnih brodova”

Jedna eksplozija oštetila PET TANKERA

a istovremeno :”ali nije bilo mrtvih ni ranjenih, niti izlijevanja kemikalija ili goriva”

Tankeri ne stoje usidreni jedan do drugog,baš blizu ali unatoč tome imamo eksploziju dovoljno snažnu da ih pet ozbiljno ošteti i istovremeno stogo kontroliranu. da ne dođe do izljevanja goriva , mrtvih i ranjenih u vrijeme dok većina posade spava.

Možete si to predočiti?
Ja ne mogu.

U trenutku dok USA lupa u ratne bubnjeve i Pompeo leti svijetom u potrazi za saveznicima ovakav potez Irana bi bio i beskrajno glup. U slučaju hvatanja sabotera rat bi bio neizbježan.
Ma da su stvarno to napravili i bez otisaka prrstiju rat bi opet bio neizbježan.

Uostalom bez objave rata u mirnodopskim uvjetima takva sabotaža je teroristički čin.

Imajte to na umu, dok pišete o vrhunskoj iranskoj sabotaži istovremeno Iran prikazujete kao terorističku državu. Paradoksalno navijajući za Iran pomažete USA .

Do sada u ovom informatičkom svijetu nemamo nikakve potvrde da se je nešto i dogodilo.
Sve što sam vidio je malo udubljenje na krmi jednog broda.
Inicijalne fotografije koje su služile kao potvrda su iz 2009 i 2017 i nemaju veze sa lukom Al-Fujairah

Max
Gost
Max
1 godina prije

znaš li ti moj ara kako su oni to zapali? nikako j.ednako kao što čovjek s mentalnin teškoćama nije mogao zapaliti reichstag. a “saudijski” “teroristi nisu mogli zabiti putničke avione u zgradu wtca a da im putovnice ostaju čitave

Ivkopivko
Gost
Ivkopivko
1 godina prije

Moguce da se cula jedna eksplozija ali ih je bilo vise u isto vrijeme, to bi eventualno bilo objasnjenje.. isto tako, to sto bi ovaj cin bio ravan objavi rata nista ne znaci ako druga strana zaista nije spremna za tako nesto pa iz tog razloga ne odgovori.. i zaista kad se pogleda, ameri proglase irgc teroristima, iran uvjetno receno sabotira ove tankere, i nista se ne dogodi dalje, ispada da se samo puno laje i blefira.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

ne znam zasto mnogi komentiraju da ce rusija prodati, izdati iran. nema te trgovine, cak ni za ukrajinu, po kojoj rusija a i kina smije dozvoliti americki ulazak u srednju aziju.
srednju aziju mnogi zele. rusija i kina radi obrane, ameri radi prodora prema rusiji i kini, turska radi imperijalistickih snova, iran jer im je to prirodno okruzenje.
veliki napori ce se uloziti da se odrzi status quo.

Max
Gost
Max
1 godina prije

U pravu si

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Neka se pripazi Izrael da ne bude seobe.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
113
0
()
x