Hoće li se Ukrajina suočiti s istim napuštanjem nakon izlaska SAD-a iz Afganistana?

Zelensky
36 komentara

Amerika je dobra u davanju obećanja, no nije tako dobra u održavanju istih.

Ukrajina je ”zamalo članica EU-a” i ”zamalo članica NATO-a”, nedavno je to ponosno proglasio predsjednik Zelensky. Riječ ”zamalo” ovdje je relevantna, jer je sedam godina nakon revolucije na Majdanu Ukrajina još uvijek nestandardna demokracija i daleko je od postizanja osnovnih demokratskih standarda potrebnih za ulazak u bilo koji od ovih blokova.

Doista, Ukrajina je ”zamalo” u toliko smisla te riječi. Sam predsjednik ”skoro” govori ukrajinski (ruski mu je materinji jezik). Ukrajina je ”gotovo” pouzdan geopolitički partner za Europu i SAD. Ono što je najvažnije, zemlja je ”gotovo” demokracija, ali nažalost nema slobodu govora i jezična prava koja bi imala liberalna država.

Zapravo, od Majdanske revolucije 2014. godine, udara kojeg je podržao Zapad i u kojem je srušena Janukovičeva vlada, Ukrajina je pala pod tamni oblak. Daleko od svijetle, pozitivne europske budućnosti koju su obećali zagovornici Majdana, Ukrajina je bila natopljena etničkim sukobima, jer su vlasti pokušale derusificirati zemlju i izbrisati svaki trag Rusije.

Oni koji se protive Majdanskoj revoluciji 2013. predvidjeli su da će se to dogoditi. U to vrijeme počele su se širiti glasine da će ukrajinski nacionalisti ugroziti prava etničkih Rusa, a posebno njihovo pravo da govore na svom materinjem jeziku, ali Zapad ove strahove nije priznao, pa su u zapadnim medijima ostali neprijavljeni. Umjesto toga, izvještaji o neonacistima u Ukrajini i ekstremnom nacionalizmu odbačeni su kao ruska propaganda. No, činjenice se ne mogu zanemariti, a ostaje činjenica da je 2019. donesen zakon koji prisiljava sve građane Ukrajine da govore ukrajinski, unatoč tome što je trećina Ukrajinaca izjavila da im je ruski materinji jezik.

Ovo suzbijanje govornika ruskog jezika upravo je vrsta etnokulturnog čišćenja koja je izazvala narod Krima i istočne Ukrajine na ustanak protiv ukrajinskih vlasti, što je dovelo do ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom i formiranja takozvane Donjecke i Luganske Narodne Republike. Nije da se to uopće prepoznaje na Zapadu, koji je inzistirao i ustraje na tome da je samo Rusija kriva za etničke i teritorijalne podjele, koje su se dogodile od puča. Najstarija strategija u knjizi, taktika ”podijeli pa vladaj”, bila je vrlo učinkovita u Ukrajini, a kao i obično sa zapadnim vanjskopolitičkim intervencijama, obični ljudi ovih okupiranih nacija pate od geopolitičkih igara usmjerenih od onih sa sjedištem u Washingtonu.

Pa ipak, unatoč svim velikim idejama za Ukrajinu koje su zapadni političari godinama obećavali, zemlja se nastavlja raspadati i padati u ponor gospodarske recesije i društvenih previranja. Umjesto da dobije snažnu potporu SAD-a i EU-a, postala je sve izoliranija, osobito nakon uspješnog summita Putin-Biden. Vojno nagomilavanje u istočnoj Ukrajini u svibnju ranije ove godine, što je izazvalo Rusiju na okupljanje svojih snaga uz granicu, bilo je pravi ispit koliko je Washington spreman ići za obranu Ukrajine: gotovo nimalo.

Ovu promjenu stava dodatno je naglasila promijenjena retorika SAD-a o Sjevernom toku 2, a nedavno i posjet Angele Merkel Moskvi i Kijevu. Ogorčena od strane ukrajinskih medija, Angela Merkel sada je postala nešto poput bêtenoire za Zelenskog jer, po običaju, slijedi nacionalni interes Njemačke dovršetkom Sjevernog toka 2. Mnogi u antiruskom komentatoru kritizirali su pozitivan susret Merkel s Putinom, neki ističu da nije samo posjetila Rusiju prije Ukrajine, već i ne planira prihvatiti pozive Kijeva na proslavu Dana neovisnosti Ukrajine niti prisustvovati događaju Krimske platforme koji se održao u ponedjeljak (skup čiji je cilj ponovno ujedinjenje Krima s Ukrajinom).

Ako je Kijev sumnjao u prirodu privrženosti Washingtona Ukrajini, sve što treba učiniti je pogledati način na koji je posljednjih dana Washington napustio Afganistan. Kad stanje postane neodrživo, SAD, poput svakog korporacijskog diva, zatvara trgovinu. Čak i nakon 20 godina borbe i lijepih riječi o pretvaranju Afganistana u cvjetajuću demokraciju, kada im to više nije odgovaralo, Amerikanci su naglo okrenuli leđa zemlji i brojnim građanima koji su s njima surađivali. To ne sluti na dobro Ukrajini kao vazalnoj državi SAD -a.

Trenutni položaj Ukrajine je neodrživ. Prosperitetna, optimistična, slobodna, demokratska zemlja ne može se graditi na etničkoj podjeli, rusofobiji, fašizmu i sloganu ”smrt neprijatelju”. Čišćenje proruskih političara, gašenje oporbenih medija, ispitivanje umjetnika od strane sigurnosnih službi, sve su to znakovi da je zemlja zaključana u autoritarnom režimu, koji SAD podržavaju. Pa ipak, samo tako, Ukrajina bi također mogla biti napuštena u trenu, poput Afganistana, ostavljena zakopana pod hrpom ruševina koje su SAD pomogle stvoriti. Proći će neko vrijeme, ali jedina nada Ukrajine je prihvatiti zajedničko kulturno naslijeđe s Rusijom i priznati prava svojih građana koji govore ruski kako bi razriješili građanski rat. Može odbaciti svoje povijesne veze s Rusijom, ali nacija koja niječe svoju prošlost nema budućnost.

Autor: Johanna Ross

Afganistanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

Ukrajina sumnjam, al’ Kosovo….

Weteran
2 godine prije

Juče Bagram
Sutra Bondstil

Sparkling
2 godine prije

Ukrajina u dogledno i buduće vrijeme neće postati članica ni EU ni nato. Razlozi su ekonomski a manje politički. To je zemlja koja je prodala svoju suverenost (korumpirani političari) i izdala svoj narod. Desni sektor je dobro organiziran i naoružan bez obzira što je u manjini. Nema tih novaca koja bi mogla spasiti Ukrajinu. I to “zapadni saveznici” jako dobro znaju.
Da Rusija ne stoji s druge strane (crvena linija koji su Rusi podvukli) možda bi i ukri krenuli nekim svojim putem. Sjeverni tok 2 im je izbio i posljednju nadu u neki izvor prihoda kojem su se nadali. Preostaje im možda još neki sličan Majdan u nadi da se većina naroda probudi iz letargije u koju su upali samo svojom krivnjom.

Ra-Tutankhamon
2 godine prije

Pričaju nam da smo civilizirani da smo napredovali kao civilizacija da ima sve više visokoobrazovanih itd,ali ja mislim da smo u rangu životinja-bez osjećaja, bez empatije čista borba za teritorij i hranu.
Čemu ta pohlepa, čemu ti ratovi, zar je teško biti dobar, miran, ljubazan u harmoniji sa ljudima i prirodom?…Zašto ne usmjeriti bogatstva za dobrobit svih?,…Zašto ne iskorijeniti bolesti, glad, ?….Zar je taj papir-novac- toliko vrijedan, zašto ta pohlepa za materijalnim, za posjedovanjem i za vlašću?
Neki se mole Bogu, ja se molim asteroidu da nas pogodi i izbriše jer ne zaslužujemo planet Zemlju, ne zaslužujemo ovu blagodat zvanu život.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Zapravo, u svjetlu činjenice da USA oko Rusije pokušava upaliti sve moguće sukobe, sve postaje jasno. Stabilna Ukrajina i nije bila cilj, nego neredi na granici Rusije. Tako očigledno. Neredi, neredi, neredi,… sve oko Rusije treba bacit u haos i nered.

abopl
2 godine prije

U Ukrajini su obo dvoje nahe-bali, Rusi i Ukrajinci.
Rusi zato jer imaj vjecnog neprijatelja Ukrajince a Ukrajinci zato jer imaju za neprijatelje Ruse…i nece se pomiriti dok postoje americke trupe u Europi.

Alen
2 godine prije

Odlična ideja..

Greven
2 godine prije

“Najstarija strategija u knjizi, taktika ”podijeli pa vladaj”, bila je vrlo učinkovita u Ukrajini…”
———————————

Da. Isto može da se kaže i za Titovu narodnu Jugoslaviju.

“Države” nastale na ruševinama prave države, Titove Jugoslavije, “zamalo” su prave države.

nekoizmase
2 godine prije

Srecom pa je Rusija mnogo jaca od Srbije pa se Rusima u Ukrajini nece dogoditi ono sto se dogodilo Srbima u Krajini , gdje se dogodilo ista stvar ,reakcija djela stanovnistva koje je znalo sta im se sprema pa su pokusali odcjepljenje!
Znam da portal logicno nevoli ovakve komentare jer mogu poticati podjele ,a meni to nije cilj ,samo smatram ako cemo stalno izbjegavati pricati o proslosti nikada necemo razrjesiti stvari izmedu sebe.

Mali Ivica
2 godine prije

Razlike drastične u Afganistanu vladaju islamski fundamentalisti TALIBANI, a u Ukrajini nacistkički fundamentalisti novokomponiranoj SS-ovci, koje podupire vlada von Anemičnog iz CRIMOCURVACIJE.

Mali Ivica
2 godine prije

Jamerika zadnje 243 godine vodi jami ili pljačkaške ratove u svom interesu a ne u tuđem.

Max
2 godine prije

Da bit će

qpieurbfiuwerfuwerfb
2 godine prije

Hazarija cvaj živi i dalje upravljana iz Dnjepropetrovska, čekaju Šnersija da aterira, hram zgotovljen…………….

Siniša
2 godine prije

Hajde odu iz Ukrajine, većinom su Rusi ili proRusi i biće lahmo to rešiti ali šta mi Srbi da radimo sa Kosovom i Metohijom ako Ameri odu…rat nije opcija a kako se dogovoriti sa junetom!?

Stara kuka
2 godine prije

Ukrajina je ”zamalo članica EU-a” i ”zamalo članica NATO-a””

Bolje da je ćifut rekao da je Ukrajina zamalo država, a Ukrajinci zamalo narod.

Sunseeker
2 godine prije

Ukrajina je danas rupa bez dna i svi su toga svjesni osim njih samih i naravno kralja pljenkovica koji će osloboditi Krim sa svojim uhljebima i 20 hvaljenih vojnika koji su bili u pohodu na afganistan…

tri p
2 godine prije

Ajde sad logicari budite hrabri i priznajte koliko ova prica gđe. Johanne lici na pricu iz Juge. Posebno na pricu u RH, pod time mislim: Ukrajina = Hrvatska, a Rusi = Srbi u Rh. Ali sve je isto, porast fasizma, nije bilo tesko obzirom na NDH, branili jezik i pismo, tesko jezik jer je isti, al su se iskalili na cirilici. Obrazac potpuno isti, samo, da li ce i ishod biti…

dulebg
2 godine prije

Uh al će Rusi da se nasekiraju: treba preći toliku zemlju popreko, sa rukama u džepovima, još to cveće, pa Ukrajinke.. izduraće se nekako!

Praetorian
2 godine prije

Iz tog razloga je neophodno da Hrvatska ulozi puno vise u ratno naoruzavanje, na dronove, avione i protuzracnu obranu. To svi vec dugo govorimo. Uzdaj se u se i u svoje olovo, nema tu nista od NATOa i slicnih obecanja

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI