Holandija legalizuje eutanaziju djece uprkos protivljenju hrišćanskih stranaka

Holandija legalizovala eutanaziju djece
37 komentara

Holandska vlada će dozvoliti ljekarima da eutanaziraju smrtno bolesnu djecu staru godinu dana, što će Holandiju učiniti drugom zemljom na svijetu koja je dozvolila takvu praksu.

Ministar zdravlja Hugo de Jonge najavio je promjenu u pismu upućenom Parlamentu u utorak, nazivajući odluku neophodnom za pomoć „maloj grupi neizlječivo bolesne djece koja pate beznadežno i nepodnošljivo“.

Odluka ne mijenja nijedan zakon, ali izuzima ljekare od krivičnog gonjenja zbog okončanja djetetovog života pod određenim uslovima i uz pristanak roditelja. Djeca u dobi od jedne do dvanaest godina sada će biti podobna za samoubistvo uz pomoć, dok su ranije eutanazirana mogla biti samo novorođena djeca i tinejdžeri.

Bez obzira na starost, kandidati za eutanaziju u Holandiji moraju da trpe „nepodnošljivu i beskrajnu patnju“ i moraju da zahtijevaju smrt „ozbiljno i sa punim uvjerenjem“. Dva ljekara moraju odobriti postupak.

Holandija je legalizovala eutanaziju 2001. godine i bila je prva država na svijetu koja je to učinila. Belgija je 2014. postala prva koja je legalizovala eutanaziju djece.
Odluci holandske vlade suprotstavile su se dvije vodeće hrišćanske stranke u zemlji, Hrišćansko-demokratski apel (CDA) i Christen Unie. I sam De Jong član je CDA, ali podržao je potez zasnovan na nedavno objavljenoj studiji koja je pokazala snažnu podršku ljekara ovoj praksi.

Djecaeutanazijaholandija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cigo
3 godine prije

A zasto se prvo ne eutaniziraju predlagatdlji prijedloga? To bi bila kruna na njihov besmisleni zivot. A nek im se pridruze nasi ex Yu politicari, a kao posebni gosti Bili s rodbinom.

Davor
3 godine prije

Tko je vladar tijela moga?

duki
3 godine prije

Poznati po uzgoju cvijeća,?
vidimo sada i po uzgoju kretena,koji uopće imaju na pameti takve prijedloge!?A ovima također spomenutima- njihovim susjedima (B)ne treba trošiti riječi.,kada se zna da je svojevremeno bilo prijedloga zakona o legalizaciji PEDOFILIJE???
Idiot do idiota pa im sada i nevina dječica smetaju,a ne pitaju se zašto dolazi do takvih bolesti,a odgovor ?prost ko pasulj što bi rekli Srbi!,
Kako biti zdrav kada ti se život odvija na vlastitim govnima!🙉🙈🙊🙏

Slonica
3 godine prije

Užas i katastrofa.
Sjetim se odmah one babe koja je 2018 uzela termin za eutanaziju,i reklamirala na sva zvona,al onda je odgađala i odgađala jer bi ipak željela vidjeti još jedno proljeće.
Reklamiranje bi trebalo zakonom zabraniti,a baba aktivistica je još živa Jacqueline Jencquel ,jer nema novijih podataka.

3 godine prije zadnji put uredio Slonica
BRK
3 godine prije

Jel ovo neki srpski portal ,holandija ,hrišćani štaje ovo ?

Max
3 godine prije

Svijet ode kvragu.

Antun Tun
3 godine prije

Filipovicu,Holandija je pokrajina u Kraljevini Nizozemskoj .Geografija sjedni 1.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI