Huawei traži više od milijadru dolara od Verizona zbog 230 patenata

Huawei
17 komentara

Huawei Technologies Co ltd je saopštio da bi američki telekomunikacioni div Verizon Communications Lnc trebao platiti licencu za više od 230 patenata ove kineske kompanije za proizvodnju telekomunikacionih uređaja a ukupna cijena prevazilazi milijardu dolara.

Verizon bi trebao da rješi pitanje licenciranja patenata rekao je izvršni direktor Huaweia prenosi Vall Street Journal. Patenti pokrivaju mrežnu opremu za više od 20 dobavljača, uključujući i velike američke tehnološke kompanije a pojedinim  firmama se direktno obratio i sam Huawei.

Pomenuti patenti se kreću od opreme za umrežavanje, mrežne infrastrukture do interneta stvari (internet of things), prenosi Vall Street Journal.

Huavei se bori sa američkom vladom više od godinu dana. Stručnjaci za nacionalnu bezbjednost su zabrinuti da bi određena oprema kineske kompanije mogla omogućiti Kini da špijunira američke komunikacije. Huawei je porekao svaku optužbu za špijunažu. Pomenuti spor dolazi usred sve većeg sukoba između Kine i SAD, tako da pomenuti spor može biti više nastavak geopolitičke borbe nego potražnja za naplatom patenata.

Predstavnici kompanije Huawei i Verizon su se sastali prošle nedelje u New Yorku da bi razgovarali o nekim spornim patentima i da li Verizon koristi drugu opremu koja bi mogla da ugrozi Huaweiove patente.

Portparol kompanije Verizon Rich Young odbio je da komentariše ovo pitanje. Međuti, Rich je izjavio da su ova pitanja veća od samog Verizona, budući da za pozadinu imaju širi geopolitički kontekst i da bilo koje pitanje koje uključuje Huawei ima implikacije za cijelu industriju SAD.

Huawei i američki bežični operateri T-Mobile US Inc i AT&T Inc nisu odgovorili na Reutersova pitanja upućena ovim kompanijama.

SAD su prošlog mjeseca postavile Huawei na crnu listu koja zabranjuje bilo poslovanje američkih kompanija sa ovom kompanijom bez prethodnog odobrenja američke vlade, što je navelo neke tehnološke kompanije da potraže zamjenu za najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacione opreme.

Reuters

HuaweikinaTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mateja
4 godine prije

Trump naj ne misli, da se Kitajci ne bodo branili pred njegovimi terorističnimi prijemi. Samo Evropa se ne brani in zato imamo zdaj polno beguncev. Mi v Evropi jih imamo, ker Ameriki držimo štango pri njihovem terorističnem delovanju… Še nekaj gospodarskih in vojnih ukrepov ZDA in Evropa bo mrtva. To pa je tudi cilj ZDA. Evropa je konkurent in konkurenta je potrebno uničiti.

cool
4 godine prije

Iznos se kreće oko 1,4 milijarde $

mladen3x
4 godine prije

Hahahahahah,našli se Kinezi pričati o zaštiti patenata,dođe cica na kolica….

tihobl
4 godine prije

A sad ozbiljno: zapad ce unistiti patentna i autorska prava. Guse svaki razvoj. Cak i kad bi krenuo nesto konstruisati od nule napravices bar jedan dio koji lici na nesto sto je neko vec patentirao, a onda eto tuzbe i skupog postupka. Ako nemas puno para tu je kraj izumiteljske karijere. Na kraju ostaje samo sacica bogatih koji mogu praviti nove izume, a i oni se vrte u krug kao pas koji juri svoj rep. Vidjeli smo kako su patentiranjem ljudskog genoma zakocili razvoj genetike na 10 godina.

Normalno bi bilo da autorska i patentna prava traju 3 ili 5 godina. To je dovoljno posticajno za kreativce. Sve preko toga je gusenje kreativnosti. Recimo ja snimim hit ili smislim koristan patent i do kraja zivota ne moram raditi nista. ne da je izgubljena moja kreativnost, vec gusim sve ostale koji bi zeljeli da usavrse i dorade moj izum.

jezevakucica
4 godine prije

Dragi amerikanci,
Sjetite se što su vaši predhodnici radili Nikoli Tesli.
Sjetite se drugi put čitati sitna slova iz ugovora.
I za vaš kraj,imperija vam je uzvratila udarac.

Atila
4 godine prije

Ništa od tih potraživanja

Nenad
4 godine prije

Kina je prosle godine pretekla Japan i sada se nalazi na drugom mestu iza sad-a po broju novih patenata. Neznam kako to funkcionise ali verovatno mogu da naprave problem amerikancima jer ako oni nebudu postovali kineske zahteve nece ni kinezi njihove. Dali neko zna vise o ovoj temi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI