I to je moguće

Izbori BiH
27 komentara

Kada bi vam neko rekao da je na izborima na jednom biračkom mjestu od 240 glasača baš svako od njih glasao za istu stranku, šta biste pomislili?

Vjerujem da bi ogromna većina ljudi pomislila da tu nešto nije u redu. Razlika je samo u tome što bi neki pomislili da je očito riječ o namještaljci, neki da je u pitanju jednoumlje, neki da je puštena lažna vijest… A vjerujem da ima i onih koji bi rekli da je i to normalna stvar.

Samo, ovo iz podnaslova nije pretpostavka, nagađanje. Ovo se stvarno desilo na nedavno održanim izborima u BiH u selu Bok, općina Orašje. I šta sad? Ništa. Čini se da će sve ostati tako kako jest. Ali neki će i dalje razmišljati o tom fenomenalnom rezultatu.

Recimo da je rezultat namješten. Znamo da nije nikakva novost da se izbori namještaju, bar tu smo majstori. Ali zar majstori namještanja ne bi to „stručnije“ uradili? Zar ne bi dali bar malu šansu i protivnicima, jer u igri je bilo još šest stranaka? Ne bi li bilo suviše prozirno namjestiti rezultat takav da se iz njega vidi kako su i protukandidati glasali ne za sebe, nego za svoje protivnike? Zar ne bi oni koji namještaju pomislili da bi ih to moglo razotkriti i da tako mogu izgubiti ugled? Kada se tako razmišlja, onda se zaključi kako je nemoguće da je u pitanju namještaljka.

Ali tada treba prihvatiti da su svi glasači glasali za samo jednu stranku. Hm?! To bi i nekako moglo proći, mada dosta nategnuto, kad bi na listi bila samo jedna stranka. Ali bilo ih je još šest. Da su imale po samo jednoga kandidata, teško bi bilo povjerovati da bar oni ne bi glasali za sebe, a podržali bi ih bar i njihovi bračni drugovi, roditelji, možda i još poneko? Baš je teško povjerovati da se niko od navedenih nije odlučio dati glas nekome od šest drugih stranaka. Po toj logici, i ova varijanta je nemoguća.

Ako ni jedna od ovih varijanti nije prihvatljiva, koja je onda treća mogućnost? To je teško dokučiti. Da ipak nije po srijedi namještanje? Možda oni koji su to činili upravo takvim drastičnim namještanjem žele pokazati svoju moć? Žele pokazati da mogu činiti šta hoće, na očigled svih, bez pardona, a da im niko ništa ne može? Ili je u igri toliko licemjerje da su svi iz drugih stranaka, možda kupljeni, da su glasali i protiv samih sebe? Pristali su da se pokaže kako svi isto misle, a zna se da tamo gdje svi misle isto – ne misli niko.

Bilo kako da je, jasno je da su u ovom slučaju birači dobili vlast kakvu zaslužuju. Ne samo zbog zvaničnih rezultata izbora, nego i zbog izostanka reakcije nakon njih. I jasno je zašto smo tu gdje smo.

Bosna i HercegovinaglasanjeIzboripolitičke stranke
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali Mujica
3 godine prije

Izborni inzenjering!!!

Ive
3 godine prije

Nekoliko nepobitnih logicnih tvrdnji:

Jednoumlje je izravan put u bezumlje.
Kada je ZLOCINACKI HDZ u pitanju mene nista ne iznenadjuje.
Lopovi osnovali politicku stranku koja je prearsla u ZLOCINACKU.
Ako je stranka sudski imanovana ZLOCINACKOM sto su onda njeni clanovi???
Ako ZLOCINACKA stranka vlada drzavom kakva je to vladavina???
U svijetu zlocince obicno drze u zatvorima a u Hrvatskoj zlocinci sijede u vladi i saboru.

Mucke
3 godine prije

Svaka slicnost sa rezultatima iz Michigena,Arizone ili Pensilvanije je namjerna.

Mahatma
3 godine prije

Jeli i oni koriste Dominion?

gfgfrtz
3 godine prije

Treba provjeriti tko broji glasove, kakav software koristi, da li se kod nas koristi Fraction Magic : https://www.youtube.com/watch?v=8ezmpqwVEnM https://www.youtube.com/watch?v=Ztu5Y5obWPk

Isto Ime
3 godine prije

Jedno selo! Ista izborna jedinica. Glasanje po principu “ne bi se ja zamjero”. Izvana gledano: Vrlo zajebana situacija, sta se tamo skriva? Raj na zemlji ili scenario za dobar hororac?

Stara kuka
3 godine prije

Gospodin Kobaš je opet pokušao ispasti pametan i intrigantan, ali je po svom običaju “promašio ceo fudbal”. On se naime isčuđava što je u etnički čisto hrvatskom selu u BIH HDZ dobio sve glasove. U BIH gdje se birači sva tri naroda gotovo u pravilu opredjeljuju za svoje nacioalne stranke. Selo Bok u općini Orašje je prema popisu 2013. imalo 1392 stanovnika od toga 1362 Hrvata (97,84%). U selu je još živjelo i 12 mulimana i 10 Srba uz 8 građana koji se nisu nacionalno izjasnili. Ne znam kakvi su to izbori bili, ali ako pretpostavimo da u tolikom selu nema više od 400-tinjak djece ispada da selo ima oko 1000 odraslih ljudi, dakle birača. Na ove izbore je izašlo njih 240, dakle manje od četvrtine. Pretpostavljam stoga da se radi o nekakvim lokalnim izborima, jer obično na njima bude tako mali odaziv birača. I sada se gospodin Kobaš čudi… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Susjedna BIH podsjeća na SAD.

Brainstorm
3 godine prije

jedan koji je glasao protiv da se javi. motiva da ih prokaze ima.

Glorfindel
3 godine prije

Čudo kako se niko ne buni. Svugdje u BiH gdje je sumljivo kandidati se bune. Ovdje niko ništa, pa se pitam u čemu je fora, da niko ne reagira. Ili su svi u istom kolu

Glorfindel
3 godine prije

Evo još interesantnije stvari. Samo o tome neće biti pisanja niti priče kod Hadžifejzovica. U MZ Gubavica Mostar za SDA i satelite glasalo je 476 ljudi. I to ne bi bila neka vijest da tu ukupno ne živi 479 ljudi, od kojih 385 ima pravo glasa. Šta mislite o ovome?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI