fbpx

I to je moguće

Izbori BiH

Kada bi vam neko rekao da je na izborima na jednom biračkom mjestu od 240 glasača baš svako od njih glasao za istu stranku, šta biste pomislili?

Vjerujem da bi ogromna većina ljudi pomislila da tu nešto nije u redu. Razlika je samo u tome što bi neki pomislili da je očito riječ o namještaljci, neki da je u pitanju jednoumlje, neki da je puštena lažna vijest… A vjerujem da ima i onih koji bi rekli da je i to normalna stvar.

Samo, ovo iz podnaslova nije pretpostavka, nagađanje. Ovo se stvarno desilo na nedavno održanim izborima u BiH u selu Bok, općina Orašje. I šta sad? Ništa. Čini se da će sve ostati tako kako jest. Ali neki će i dalje razmišljati o tom fenomenalnom rezultatu.

Recimo da je rezultat namješten. Znamo da nije nikakva novost da se izbori namještaju, bar tu smo majstori. Ali zar majstori namještanja ne bi to „stručnije“ uradili? Zar ne bi dali bar malu šansu i protivnicima, jer u igri je bilo još šest stranaka? Ne bi li bilo suviše prozirno namjestiti rezultat takav da se iz njega vidi kako su i protukandidati glasali ne za sebe, nego za svoje protivnike? Zar ne bi oni koji namještaju pomislili da bi ih to moglo razotkriti i da tako mogu izgubiti ugled? Kada se tako razmišlja, onda se zaključi kako je nemoguće da je u pitanju namještaljka.

Ali tada treba prihvatiti da su svi glasači glasali za samo jednu stranku. Hm?! To bi i nekako moglo proći, mada dosta nategnuto, kad bi na listi bila samo jedna stranka. Ali bilo ih je još šest. Da su imale po samo jednoga kandidata, teško bi bilo povjerovati da bar oni ne bi glasali za sebe, a podržali bi ih bar i njihovi bračni drugovi, roditelji, možda i još poneko? Baš je teško povjerovati da se niko od navedenih nije odlučio dati glas nekome od šest drugih stranaka. Po toj logici, i ova varijanta je nemoguća.

Ako ni jedna od ovih varijanti nije prihvatljiva, koja je onda treća mogućnost? To je teško dokučiti. Da ipak nije po srijedi namještanje? Možda oni koji su to činili upravo takvim drastičnim namještanjem žele pokazati svoju moć? Žele pokazati da mogu činiti šta hoće, na očigled svih, bez pardona, a da im niko ništa ne može? Ili je u igri toliko licemjerje da su svi iz drugih stranaka, možda kupljeni, da su glasali i protiv samih sebe? Pristali su da se pokaže kako svi isto misle, a zna se da tamo gdje svi misle isto – ne misli niko.

Bilo kako da je, jasno je da su u ovom slučaju birači dobili vlast kakvu zaslužuju. Ne samo zbog zvaničnih rezultata izbora, nego i zbog izostanka reakcije nakon njih. I jasno je zašto smo tu gdje smo.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
27 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
4 mjeseci prije

Izborni inzenjering!!!

Neuf
Gost
Neuf
4 mjeseci prije
Reply to  Mali Mujica

Nije to ništa, da vidiš kako na biralištimaa u susjedstvu glasuje po 110% upiaanih glasača za jednoga

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
4 mjeseci prije
Reply to  Mali Mujica

Iz samog rezultata se ne može zaključiti istina. Treba vidjeti prije svega sastav biračkog odbora (da li su sve stranke bile zastupljene), zatim da li su postojali kontrolori iz više stranaka, zatim ispravnost biračkog spiska, zatim uopće dešavanja na biračkom mjestu (da li je bilo prigovora članovi biračkog odbora), zatim brojanje, sastavljanje i potpis zapisnika, ispravno kovertiranje i pečačenje i dostava višem tijelu idr., a tek onda na temelju navedenog donositi zaključke.

gost1983
Gost
gost1983
4 mjeseci prije
Reply to  Ivan Sever

U pravu si. Ovakvih mjesta, sa malo stanovnika, ima i u Hrvatskoj. Članak kaže da je nemoguće da kandidati drugih stranaka nisu glasali za sebe. Ali, ukoliko se ne radi o izborima za mjesni odbor, kandidati vjerojatno ne žive u selu Bok, nego drugdje u općini Orašje. Shvaćam šta članak želi reći, ali na krivi način to pokušava dokazati. Nema ništa neobično u ovom rezultatu, za rezultat krivite stanovnike Boka, ne namještanje. Ako želite baš dokazati namještanje, onda otiđite u to selo i nađite bar jednog stanovnika koji će tvrditi da nije glasao za HDZ. To bi bio nepobitan dokaz,… Pročitaj više »

gost1983
Gost
gost1983
4 mjeseci prije
Reply to  Ivan Sever

Inače se slažem sa svime kontra HDZ-a šta je napisano u komentarima, ali ovaj rezultat nije onakav dokaz kakav tražimo. Ima puno boljih dokaza o namještanju od ovoga.

Ive
Gost
Ive
4 mjeseci prije

Nekoliko nepobitnih logicnih tvrdnji:

Jednoumlje je izravan put u bezumlje.
Kada je ZLOCINACKI HDZ u pitanju mene nista ne iznenadjuje.
Lopovi osnovali politicku stranku koja je prearsla u ZLOCINACKU.
Ako je stranka sudski imanovana ZLOCINACKOM sto su onda njeni clanovi???
Ako ZLOCINACKA stranka vlada drzavom kakva je to vladavina???
U svijetu zlocince obicno drze u zatvorima a u Hrvatskoj zlocinci sijede u vladi i saboru.

Sparkling
Gost
Sparkling
4 mjeseci prije
Reply to  Ive

Nemoj tako Ive. Rekao je Plen Ki Mon da to nije ista stranka. Sada je puno više sofisticirana. Sada se krade na neviđeno, pa tko ugrabi više.

Željko
Gost
Željko
4 mjeseci prije
Reply to  Ive

Zato su oba HDZ i iz Hrvatske i iz BiH “istjerali” više Hrvata nego i “mrski” komunisti, kuge, kolere, oba svjetska rata, “naši” posljednji ratovi zajedno! ZNA SE, zar ne, ovce jedne?

Mucke
Gost
Mucke
4 mjeseci prije

Svaka slicnost sa rezultatima iz Michigena,Arizone ili Pensilvanije je namjerna.

Mahatma
Gost
Mahatma
4 mjeseci prije

Jeli i oni koriste Dominion?

gfgfrtz
Gost
gfgfrtz
4 mjeseci prije

Treba provjeriti tko broji glasove, kakav software koristi, da li se kod nas koristi Fraction Magic : https://www.youtube.com/watch?v=8ezmpqwVEnM https://www.youtube.com/watch?v=Ztu5Y5obWPk

miki iz Amerike
Gost
miki iz Amerike
4 mjeseci prije
Reply to  gfgfrtz

Vlat u Hrvatskoj nazalost ne moze se izglasati, baem ne u sljeicih deset godina putem

izbora, , druge metode su neophodne.

gost1983
Gost
gost1983
4 mjeseci prije

Kakve metode? Revolucija? Za to ti treba jedinstveni narod, kojeg nemaš. Ako se ljudima koji su nezadovoljni ne da glasati, zašto misliš da bi im se dalo ići u šumu ratovati?

Isto Ime
Gost
Isto Ime
4 mjeseci prije

Jedno selo! Ista izborna jedinica. Glasanje po principu “ne bi se ja zamjero”. Izvana gledano: Vrlo zajebana situacija, sta se tamo skriva? Raj na zemlji ili scenario za dobar hororac?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

Gospodin Kobaš je opet pokušao ispasti pametan i intrigantan, ali je po svom običaju “promašio ceo fudbal”. On se naime isčuđava što je u etnički čisto hrvatskom selu u BIH HDZ dobio sve glasove. U BIH gdje se birači sva tri naroda gotovo u pravilu opredjeljuju za svoje nacioalne stranke. Selo Bok u općini Orašje je prema popisu 2013. imalo 1392 stanovnika od toga 1362 Hrvata (97,84%). U selu je još živjelo i 12 mulimana i 10 Srba uz 8 građana koji se nisu nacionalno izjasnili. Ne znam kakvi su to izbori bili, ali ako pretpostavimo da u tolikom selu… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Da djelomično si u pravu. Zbog dejtonskog pritiska Hrvati u BiH su jedini koji nemaju pravo na demokratski plularizam. S druge strane, u malim biračkim odborima lakše je namjestiti ili srihtati izbore. Uzgred, primjeri iz USA su ti pogrešni. Prvo je stvar u greški koja se brzo otkrije, drugo je način brojenja glasova u velikim biračkim odborima.

Busola
Gost
Busola
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

HDZ toliko štiti interese da se broj Hrvata prepolovio za pola nakon rata u BIH , ali se je zato ustostručila imovina od Čovića i sličnih… Dok god bude ovakvih ulizica u BiH neovisno o narodima (isto se može govoriti i za druge “države” Balkana) dotle će narodi se raseljavati i propadati. Koja stranka štiti interese naroda tako da im uzima poslove, pljačka narod i raseljava ga? Fantazija …, ovakvima kao ti štićenje naroda je upiranje prstom u druge narode dok tvoj narod propada. Objasni mi molim te koju veliku tvornicu i tvrtku nije taj HDZ doslovno terminirao na području… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije
Reply to  Ivo Kobaš

Gospodine Kobaš, ne znam o kojim vi to izborima govorite, ali ako su to ovi lokalni izbori održani ovaj mjesec onda ovo što ste napisali, točnije prekopirali sa facebook stranice Orašje news nije istina, odnosno tendenciozno je prenesen samo dio stvarnog stanja. Prema podacima centralne izborne komisije BIH rezultati u selu Bok su slijedeći: Na biračkom mjestu Bok1 od 609 birača izašlo je 212 (34,81%). Stranke su dobile slijedeći broj glasova: HDZ BIH 199 glasova HDZ 1990 3 glasa HSP BIH 3 glasa POSAVSKA STRANKA 2 glasova PDA 0 glasova NEZAVISNI-NEOVISNI 0 glasova SDA 0 glasova Nevažećih listića bilo je… Pročitaj više »

ministarstvo istine
Gost
ministarstvo istine
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Ne mogu shvatiti da ne možete shvatiti o čemu je autor teksta pisao!
Kako se vidi na priloženoj slici, postoje i druge stranke koje su se kandidirale na istom izbornom mjestu pa je nelogično da su i članovi tih drugih stranaka glasovale protiv sebe odnosno za HDZ. Znaci ja sam se tamo kandidirao kao kandidat “posavske stranke” i logično je da sam makar ja glasovao za sebe….., ali NE, ja sam glasovao za HDZ. …..Ne znam bi li kakav crtež pomogao?

gost1983
Gost
gost1983
4 mjeseci prije

I ja sam kontra HDZ-a, ali niste u pravu. Ovo nisu izbori za mjesni odbor, nego za cijelu općinu Orašje. Kandidati drugih stranaka ne žive u selu Bok, nego drugdje u općini Orašje. Ako portal stvarno želi dokazati namještanje, neka ode u to selo i pronađe jednog čovjeka koji na tom biračkom mjestu nije glasovao za HDZ. I tek onda je namještanje dokazano.

Glorfindel
Gost
Glorfindel
4 mjeseci prije

Nositelj liste Posavske stranke je glasao na svom biračkom mjestu koje očigledno nije u selu Bok, tako i onaj od SDA itd. I u tome je fora i uopće nije čudo da 240 ljudi iz istog sela, tačnije sa tog glasačkog mjesta glasaju za istu stranku.
Da, fudbal je promašen

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Susjedna BIH podsjeća na SAD.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
4 mjeseci prije

jedan koji je glasao protiv da se javi. motiva da ih prokaze ima.

Glorfindel
Gost
Glorfindel
4 mjeseci prije

Čudo kako se niko ne buni. Svugdje u BiH gdje je sumljivo kandidati se bune. Ovdje niko ništa, pa se pitam u čemu je fora, da niko ne reagira. Ili su svi u istom kolu

Glorfindel
Gost
Glorfindel
3 mjeseci prije

Evo još interesantnije stvari. Samo o tome neće biti pisanja niti priče kod Hadžifejzovica. U MZ Gubavica Mostar za SDA i satelite glasalo je 476 ljudi. I to ne bi bila neka vijest da tu ukupno ne živi 479 ljudi, od kojih 385 ima pravo glasa. Šta mislite o ovome?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik