Igranje vatrom u Ukrajini

Ukrajina
91 komentar

Budući da sam bio vojnik i dopisnik u 14 ratova, pokušavam prozreti kroz neizbježnu ratnu maglu koja zamagljuje trenutni sukob u Ukrajini.

Ovo nije lak zadatak. Moskva je loše objasnila svoj stav i dovraga prestrašila sve svojom nuklearnom uzbunom.

Zapadni mediji zagovarali su stvar Ukrajine na potpuno jednostran način. Dakle, imamo odvažnog Davida protiv zlog Golijata. Nema veze što građanski rat između ukrajinskih nacionalista, militantnih desničara i kijevskog režima bukti već 14 godina.

Rusija, koja je Ukrajinom vladala s nekoliko pauza od 1700-ih, nastojala je brzo srušiti ukrajinsku nacionalističku vladu u Kijevu koju je podupirao Zapad pokrenuvši ono što Francuzi nazivaju ”uncoup de main”, munjevit napad za zauzimanje ukrajinskih centara moći.

Ali ovaj napor nije uspio. Ukrajinske vladine snage, potajno naoružane najnovijim protuoklopnim i protuzračnim oružjem od strane zapadnih sila, otupile su početne napade Moskve. Snažno sumnjam u prisutnost američkih i/ili britanskih specijalnih snaga. Čini se da su na putu teže ofenzive. Početni napad na ključnu luku Odese brzo je nestao.

Je li ruskim vojnicima nedostajalo entuzijazma? Teško je reći u ovom trenutku. Mnogi su navodno mrzili napadati svoju ukrajinsku ”braću”. Ovaj sukob nije bio popularan u Majci Rusiji.

Još nismo vidjeli nikakvu erupciju uvijek moćnog ruskog nacionalizma koji je bio tako moćan u Drugom svjetskom ratu. Niti čista rasno-vjerska mržnja viđena u slamanju čečenske neovisnosti 1990. godine. U tom jezivom sukobu Rusija je uništila glavni grad Čečenije i mnoge gradove diljem Čečenije. Ali žestoki Čečeni bili su muslimani, a ne pravoslavni Slaveni.

Do sada su ruske snage, čija doktrina zahtijeva masovnu upotrebu topništva, štedljive u korištenju velikih topova i raketnih baterija. Vrlo je vjerojatno da će doći još mnogo toga. Rusko ratno zrakoplovstvo i Crnomorska flota također su bile značajno odsutne. Možda je predsjednik Vladimir Putin nastojao ukrajinski sukob zadržati na skromnoj kaznenoj akciji.

Ali mnoge druge opasnosti su evidentne. Turska kaže da će se pridržavati važne Montreuxove konvencije iz 1936. koja ograničava ulazak ratnih brodova u Crno more. Američka mornarica planira vrlo agresivnu kampanju protiv Rusije u Crnom moru i oko Vladivostoka u sjevernom Pacifiku. Hoće li Turska zabraniti američkoj mornarici iz tog unutarnjeg mora?

Što se tiče nuklearnog straha. Predsjednik Putin je ranije izjavio da će se zbog smanjenja svojih konvencionalnih snaga Rusija od sada sve više oslanjati na taktičko i strateško nuklearno oružje. Svatko tko je napao Rusiju mogao je očekivati barem ograničeni nuklearni odgovor.

Zapadni političari imali su dan na terenu osuđujući “barbarstvo” (riječi Borisa Johnsona) ruskih napada na ukrajinske civilne ciljeve. Ovo je besramna glupost. Britanski piloti i mehaničari zadržali su saudijske zračne snage da udaraju po jemenskim gradovima i selima. Američko ratno zrakoplovstvo i mornarica uništile su mnoga urbana područja Iraka, Libije i Sirije, posebice Faluju, Alep i Mosul. Izraelske zračne snage koje su isporučile SAD sravnile su dijelove Gaze.

Naša strana nije bez grijeha.

Zapadne sile moraju umanjiti svoje ”pravedničke mjere” protiv Rusije i raditi na pronalaženju spasonosnog načina za Rusiju iz ove opasne močvare. Francuska je dobro počela. Nasuprot tome, Njemačka je ponovno pokazala potpuni nedostatak neovisne politike.

Koliko god suosjećamo s Ukrajinom, također moramo imati na umu da Rusija ostaje svojevrsna sila i da joj treba pokazati jasan izlaz iz ove zbrke. Amerika se ne smije ponijeti veseljem zbog ruske nelagode i pokušati dovršiti uništenje nekada moćnog Sovjetskog Saveza u istočnu Jugoslaviju.

Autor: Eric Margolis
Ratrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“Ovo nije lak zadatak. Moskva je loše objasnila svoj stav i dovraga prestrašila sve svojom nuklearnom uzbunom.”
Početak je pogrešan. Moskva je veoma dobro objašnjivala svoj stav, ali niko na zapadu je nije slušao!
Ja sam jedan od onih, koji je pratio obje strane. Govore Putina i nereakcije zapada.
Putin več godinama upozorava na ekspanziju NATO na istok.
Postavljao je crvene linije, preko kojih neče dozvoliti da se širi vojna sila zapada.
Niko ga nije uzimao za ozbiljno, kao, ko si ti, da nama pričaš!
Zadnji takav govor bio je 21.12.2021… Opet ništa.
A nije Rusija neki balavac, da se ju ignoriše.
Ako nisu prije shvatili, sad su!

gigi pinna
2 godine prije

Ruski soft power je živa katastrofa, to je odavno već poznato. Ali i bez obzira na to rusofobija, koja se želi sakriti putinofobijom, je prisutna od Muenchena 2007, i onog famoznog Puitnovog govora. Sjećam se da je uporno govorio da su “protesti” na Majdanu unutrašnja stvar Ukrajine – kao da je želio dobiti povod da vrati Krim nazad. Nitko se ne pita zašto su Ukrajinci tukli samo po Donbassu i pokušavali ga vratiti nazad sve ove godine, a Krimu nisu niti pokušali vratiti nakon aneksije? Sa ove vremenske distance lakše je sagledati neke stvari. Ima tu svakakvih igara i igrica, a jedno je sigurno – Ameri, iako su izgubili Ukrajinu, dobili su mutavu i retardiranu Europu, koja će, sasvim zasluženo, nadrljati na kraju najviše od svih – naravno osim samih tupavih Ukrajinaca. Rat jedva da je trajao tjedan dana, već se, kao slučajno, probudio, Međunarodni sud za ratne zločine, koji… Čitaj više »

2 godine prije

Tačno je da je ruski vojni vrh podcenio otpor na koji će naići u ukrajini ali ovakva operacija je bila neminovna s obzirom na nacifikaciju i militarizaciju Ukrajine.
Ruski napredak na terenu je spor ali će sve brže napredovati, razlog za to je premoć u vazduhu, sada se nakon uništavanja ukrajinske avijacije i vojne infrastrukture u zadnjih par dana prešlo na razbijanje krupnih formacija ukrajinske vojske njihove mehanizacije pre svega, biće im sve teže da se grupišu i da vrše napade jer će odmah da ih poklope iz vazduha. Rusija može u roku od par nedelja da zauzme sve istočno od Dnjepra, imali bi jaku i prirodnu barijeru.
Akcije na terenu najviše usporavaju vezivanje većeg broja jedinica u urbane borbe za Kijev Harkov i Mariupolj u manjoj meri

Weteran
2 godine prije

Jel ume neko da vidi dalje od video igre!?
30 hiljada vojnika Moskve, ratnom mikrohirurgijom i akupunkturom, parališe 120 hiljada vojnika Kijeva, za 24 sara!
Moskva ovo vidi kako i kaže: Denacifikacija dela svojeg prostora!!
A to je proces, i to veoma težak, dug i bolan!?
Ne bih želeo da licitiram koliko vremena, razaranja i žrtava bi bilo da su krenuli na Berlin?!
Možda i krenu, jer skoro svaki Ekonomski rat preraste u Oružani !!!
I da ponovim ono što godinama ponavljam: Moskva će surovo kazniti Kijev! Ukrajina će biti pretvorena u Mesečev pejzaž!!

Rade
2 godine prije

Moje misljenje je da su Rusi za 8 dana oslobodili (uzeli) dosta teritorija.Citav crnomorski pojas je Ruski,Ukrajina nema vise izlaz na Crno More.Mislim da Rusi pokusavaju da naprave nesto kao sa Cecenijom i zato ne zele da sve ruse.Mislim da meka sila nece uspjeti,ipak ce morati poceti da sve ruse.MIslim ipak da zapadnjaci ne salju oruzje ukrajincima,to je sve prica za svoje gradjane.U tom slucaju bi Rusija isporucila oruzje Iranu,Hezbolahu…Zamisli Iran sa Kindzalima.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Kako ja vidim ovu – Rusi uistinu bez napora su anulirali ukrajinsku vojsku. Ali cilj nije uništit ukrajinsku vojsku nego je bez žrtava onesposobit za rat.
Dakle, demilitarizacija i denacifikacija.
U prevodu, uništit vojnu infrastrukturu i naciste. Barem one pod oružjem.
Gdje su nacisti? Na istoku Ukrajine na frontu prema Donbasu, u Mariupolju i Harkivu.
Oni na frontu nisu problem, front će se riješit. Spržiš front i rješeno.
Oni u gradovima (Mariupolju i Harkivu) jesu problem jer koriste civile kao živi štit.
Po meni, to je jedina nepoznanica. Da li će Rusi kako bi uništili naciste u ta 2 grada, pristat na kolateralne žrtve. Ne znam. Vidit ćemo.
Znam da amere to nebi smetalo. Sraviš grad sa zemljom i problem riješen.
Rusi zasad pokušavaju zaštitit civile.
Ali meni je najtužnije gledat kako Zelenski žrtvuje svoj narod za američke interese.

Zsphere
2 godine prije

Zanimljiv članak. No stvari funkcionišu malo drugacije. Varvari koji su izazvali WW1, WW2, bacali nuklearne bombe na civile, izazvali i kontrolisali sve ili gotove sve ratove i krize u zadnjih 100 godina jednostavno ne mogu pobijediti Rusiju i ostvariti 100% kontrolu nad ovom planetom tako da su odlučili da je odcijepe, odnosno da je izoluju od ostatka planete. Pri tome ne mislim na drzavu ili narod neke države nego na elite ili centre moći koji su preuzeli kontrole nad većinom država. Kao i svaki veliki plan koji su do sada oni radili i ovaj će zakazati na nekim bitnim nivoima pa će se u hodu prilagođavati na taj način da će sve više ugnjetavati stanovništvo država nad kojima imaju kontrolu, jer kako objasniti tolikom narodu da nesto ipak tu ne stima. dakle ono što bi se nazvalo zapadni svijet će u pokušaju da izoluje Rusiju od ostatka svijeta po svoj… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Rusi su sa relativno malim snagama jake udarne moči za tjedan dana osvojili trećinu Ukrajine i sve brže napreduju. Moram napomenuti, da je sva ukrajinska vojska koncentrisana na istoku i da imaju Rusi trenutno najteži posao oko glavnih gradova. Čim linije ukrajinske vojske padnu, gradovi ostanu blokirani i Rusi zatvore prilaze rijeki Dnepar, istok Ukrajine če biti odrezan od zapadnog djela. Posle toga može Ukrajinska vlada samo još kapitulirati ili osnivati novu državu u Lvovskoj regiji. Ta nova država Zapadna Ukrajina če biti mala i neznačajna država za zapadne lakomne interese. Niti če imat strateškog, niti privrednog značaja. Postat če banderistička nacistička vukohebina u kojoj če se radikali tuči između sebe.

abc
2 godine prije

EU je svoje poslanstvo završila.. Stvoriteljica USA če nju pre raspada gurnuti u rat sa Rusijom, što je i bio glavni cilj njenog postojanja. EU tako prestane postojati, jer če je napustiti više od pola članica. Onda se svet opet vrača na multipolarni tek, a dolar če izgubiti privilegij svetske valute.
Jedino rješenje, da USA zaustavi napredovanje Azije i svoj konačni pad, je svetski rat.

tuf
2 godine prije

Ima tu nekih čudnih odluka s ruske strane oko kojih se pitaju neki objektivni analitičari. Svi znamo da su u Ukrajinu slani vojnici druge klase i stara ratna oprema. Što već govori da im nije baš toliko stalo do brze kapitulacije Ukrajine. Ali neki su primjetili i da se pri udarima npr. na aerodromima unište stari avioni koji ionako nisu u upotrebi dok oni noviji ostaju netaknuti. Također, Rusi ne samo da nisu uništili hangare s turskim dronovima nego čak u Ukrajinu nisu dopremili jedinice za elektronsko ometanje i time praktički dopustili da Erdini dronovi uništavaju kolone vozila – a ispalo je da su tek nekolicinu skinuli s neba (u međuvremenu su iz Turske došli i dodatni TB2 dronovi). Idu uništavati TV toranj kao da su u prošlom stoljeću, jer znamo da se danas informativni rat vodi putem Interneta (koji ostaje netaknut). Ruski analitičari se čude koliko je slaba zračna… Čitaj više »

Mrčikola
2 godine prije

Ovaj ga, ili trkelja bez ikakve veze ili s predumišljajem, engleski podlo (bez obzira što mu ime govori da je možda Francuz), radi antirusku propagandu.
Mrtav hladan govori da Rusi nisu uspjeli ostvariti planove…on sigurno ima uvid u njihove planove, a o stvarnom stanju na terenu vjerodostojna izviješća dobiva direktno od CNN-a.

Ledeno Dopa
2 godine prije

E moji novinari a nigdje niste spominjali kabalu. Kabala je svuda, kad idem u krevet najprije pogledam jel je kabela ispod kreveta, prije nego sto pocmem jesti pogledam jel je kabala u tanjuru. Kad zenu zagrlim, fukati ne mogu vise, provjerim dobro da se ona nije pretvorila u kabalu. Isao sam kod pshijatra i objsanio sam mu problem s kabalom. On meni kaze da sam paranoican ali ja nisam. Ja sam pametan covjek od nekih 70 godina i znam sto govorim i znam da sam pametan iako ja sam jedini koji tako vidi. To u Moskvi je igrokaz, doveli su kaofol 150 000 vojnika i ne mogu osvojiti niti jedan grad, da su doveli iz Bolsoj teatra bili bi uspjesniji a Biden je isto kabalista. I sad dolazi ono glavno sto vi ne mozete shvatiti Kabalisti su uvijek u igri ponekad se oni ne mogu sloziti oko rezije, kako ce… Čitaj više »

Draggo
2 godine prije

@tuf I ja sam nasao na Google da je kolona ruskih tenkova 40 milja, dakle oko 60 km. Nasao sam i da ih ukrajinski avioni kokaju kao Rusi ISIS konvoje u Siriji. Trik je u tome sta ne mozes bas nista vijerovati sta pise na Google. Danas imaju samo pravo glasa antiruski clanci, antiruski komentatori i antiruske izjave. Mene interesira samo mapa, cak se i mape razlikuju, ipak donekle dadu neku sliku sta se dogadja. To o ruskom konvoju dugom 60 km je ako hoces vjeruj ako neces nemoj. Ali se nemoj pozivati kao na cinjenicu. Novine govore o izbjeglicama a ne govore da ima izbjeglica Rusa koji idu na zapad da se spasu od ukrajinskih nacionalista. Ima izbjeglica i prema Rusiji to se isto i ne pise. Sve ostalo sta si napisao ja gledam kroz ovu prizmu. Rat je. Propaganda i psiholoski rat je na djelu a provodi je… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Ameri se povlace. Povukli su ambasadu iz Kijeva, a onda iz Minska. Time su jasno pokazali da obe zemlje smatraju dijelom Rusije. Medijskoj buci ne treba pridavati vaznost. Treba samo pratiti americka povlacenja dok se busaju u prsa kako su najjaci i nepobjedivi.

Draggo
2 godine prije

Ma ne samo to sta sam odgovorio Truf, danas imaju i namjestene fotografije, napravljene u studiju. Ako je kolona duga 60 km zasto nije bio film koji bi trajao 60 minuta? Gledam navodno ruskog zarobljenika koji pjeva po naredbi. Prvo to je protivzakonito mecati vojnika na TV drugo on smide samo dati ime i svoj cin a trece tko moze tvrditi s sigurnoscu da to nije neki Ukrajinac, prerusen u rusku uniformu? Ukrajinska vlast ce igrati SPORKO, to jest prljavo a zapadne novine ce to odmah prenositi i ukrajinska vlast to znade i cak ih placaju da lazu. Biden danas odobrio 10 miljardi dolara Ukrajini… Zar se takve stvari nisu radili u Jugoslaviji za vrijeme drugog svj. rata? Zasto Rusi ne prikazuju ukrajinskog vojnika koji place i osudjiva svoju vlast u Kijevu? Zasto ima intelektualaca u Rusiji koji9 su protiv rata a nema u Ukrajini koji su protiv ulaska u… Čitaj više »

roko
2 godine prije

Nemojte zaboraviti da su Rusi opomenuli dva mjeseca unaprijed Ukrajinu i njezine sponzore da ce oni poduzeti vojno tehnicko rjesenje ako se inzistira na ulasku Ukrajine u NATO pakt.

Dva mjeseca je bilo jako mnogo vremena a ipak Rusi su racunali na to.
Doduse Rusije ne napreduje kako bi mnogi htijeli a zar je Rusija mora uopce uci na ukrajinsko tlo?

Zar nije mogla pretvarati Ukrajinu u kameno doba kao sto je jednom Amerika zaprijetila Pakistanu i ostvarila u Siriji, Iraku, Libiji…?

ovoliko
2 godine prije

Sto imaju zapadne novine prijetiti ruskom narodu da ce njihove vlade sheb ati ruske kapitaliste koji zivu sasvim vanka ili su tamo temporalno?

Ruski narod nije briga za njih, od njih nema nikakve koristi, oni cak ne placaju ni porez u Rusiji.

Oni ruski kapitalisti koji su patrioti a zive u Rusiji i ovi lopovski zapadni rezimi njima ne mogu nista.

Koliko ja vidim to je corak.

Zapad je najvise profitirao od izlijeva novca iz Rusije i sad glume da ce oni prekinuti dotok lopovskog novca u svoje zemlje.

Na internetu ima da ruski kapitalisti koji su pokrali novac i dobili engleske putovnice su donatori ovoj engleskoj vladajucoj stranci. Slicno je i u Americi, samo tamo doniraju novac u obe stranke.

Z29
2 godine prije

Sjetimo se kako je ZAPAD lagao i sirio dezinformacije o Siriji, tako radi i danas u Ukrajini.

Ledeno Dopa
2 godine prije

Hitler je bio kabalista 32 stupnja, njegov djeda je bio Zhidov.Njemu su kabalisti spasili zivot zato jer je odigrao jako dobro ulogu za njih. Pobjegao je u Izrael i tamo jos zivi.

minimoris
2 godine prije

Da li Rusi napreduju po planu ili ne,mi to ne znamo,jedino sto se moze videti je da pokusavaju da nateraju ukrajinsku vojsku na predaju.Sa obicnom vojskom mislim da im to i nije neki veci problem,ali sa nacistima nece imati milosti,njih ce na otvorenom frontu gadjati Solcepekom.Veliki broj Ruskih poginulih vojnika je zbog gradske borbe.
Ne vidim ni jedan pametan razlog zasto bi sravnili sa zemljom bilo sta u Ukrajini.
Koliko sam mogao da vidim trude se da svaki obican vojnik ili civil ostane ziv,to je 100% nemoguce,ali uspeva im dobro.
Tvrdnji da se Ukrajinski vojnici predaju u velikom broju,je i odluka lutkice Zelenskog da robijasima da oruzje i poziv gradjanima da Molotovljevim koktelima napadaju vojsku,koliko je meni poznato to je zadnja odbrana,kada vise nemas vojske,a izgleda da je lutkica Zelenski nema.

Max
2 godine prije

Točno opisano licemjerje Zapada.

Plavi
2 godine prije

MALI BOTOXIRANI PAJAC… će izgubiti rat, isto kao onaj drogeraš smješnih brkova.
A šta ćete onda Vi koji ovdje veličate fašizam….
Vi mali miševi sakrit ćete se u mišije rupe.

nessy
2 godine prije

Americka invazija na Irak, od kojeg je bila izravno ugrozena !?!, (falsifikatom) prijetnjom strasnog oruzja na svojim granicama, zapocela je ‘vracanjem zemlje u kameno doba’. Dakle, unistenjem elektricne mreze i elektrana, vodoopskrbe i rusenjem cestovne infrastrukture. Naravno, to je sve izvedeno humano, bez ubijanja civila (ha, ha). Rusi su krenuli sa blitz-krieg-om, koji ocito nije uspio. Ocekivano bi bilo da pokrenu ‘totalni rat’, u americkom stilu, djelovanjem avijacije, artiljerije i raketnih jedinica. Ocito, jos uvijek racunaju na neki kompromis. Jedini njihov vazan zahtjev, vojna neutralnost Ukrajine, mislim da nije ni nerazuman ni nemoguc. No, nastave li Zelenski i ekipa slusati ‘zapadne partnere’, krene li (ne daj Boze), totalni, sveobuhvatni rat, punog opsega, bojim se da ce od Ukrajine ostati pustopoljina. Zrtve? Civilne zrtve? Ma koga briga za njih? Onima koji odlucuju, zajedno sa bogatunima, naravno da nece nedostajati ni dlaka sa glave.

Veronika
2 godine prije

Ovaj nema pojma. Mogao bi se i informirati, prije nego nešto napiše.

TriDva
2 godine prije

Kakav šrot od teksta…preloše

Zoxx
2 godine prije

“…i pokušati dovršiti uništenje nekada moćnog Sovjetskog Saveza u istočnu Jugoslaviju.” Sta ovo znaci? Da li je autor barem jednom procitao sta je napisao?

Red Dog
2 godine prije

Americi odgovara ovo.
Rokaju se slaveni sa slavenima, Bismarckov mokri san.
Rusija biva oslabljena jer trosi municiju i ljudstvo, sto kosta.
Evropa je histericna i trci pod skute USA. Ako je ranije bilo tendencija osamostaljivanja je sada suprotno; Jevropa cvili da je ne ostavlja Murika.

DRAGO
2 godine prije

Evropljani ne poznaju oportunizam Azijata…..
Istocna Rusija je bila dio Kineskog carstva,
ako ne vjerujes vidi knjige kineskih ucenika…..!

Katolik
2 godine prije

Ovaj portal je isključivo proruski orijentiran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI