Indija objašnjava rekordno raspoređivanje vojske u blizini kineske granice

Indijski vojnik
6 komentara

Indijsko Ministarstvo vanjskih poslova kaže da je cilj izvršiti pritisak na Peking radi deeskalacije napetosti u okruženju

Indijski ministar vanjskih poslova Subramanyam Jaishankar objavio je da je njegova zemlja rasporedila rekordan broj vojnika na granici s Kinom u nastojanju pritiskanja Pekinga na deeskalaciju napetosti u okruženju. Napomenuo je da je taj potez uslijedio nakon što je Kina značajno pojačala svoju prisutnost na spornoj granici od 2020. Kineske i indijske postrojbe sukobile su se 09. prosinca u sjeveroistočnoj indijskoj državi Arunachal Pradesh, obilježavajući time prvi sukob između dviju nuklearno naoružanih azijskih država u gotovo dvije godine. Tučnjava nije dugo trajala jer su se obje strane brzo razdvojile, a samo je nekoliko vojnika zadobilo lakše ozljede.

Indijsko ministarstvo obrane tvrdilo je da su borbe izazvale kineske postrojbe koje su pokušale prijeći spornu himalajsku granicu i optužilo Peking da pokušava “jednostrano” promijeniti status quo u regiji. Nakon incidenta, indijska oporbena stranka Nacionalni kongres optužila je vladu da je “ravnodušna” prema prijetnji iz Kine i zahtijevala da se odmah razgovara o graničnoj situaciji.

Jaishankar je odgovorio izjavom da “ako smo bili ravnodušni prema Kini, tko je poslao indijsku vojsku na granicu? Ako smo bili ravnodušni prema Kini, zašto onda danas vršimo pritisak na Kinu da deeskalira i povuče se? Zašto javno govorimo da naš odnos nije normalan?”

Peking je u međuvremenu pozvao New Delhi da “strogo kontrolira i obuzda” svoje trupe na prvoj crti i ponudio zajednički rad na održavanju mira i spokoja na granici.

Prethodno je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin inzistirao da je granično područje Kine i Indije “općenito stabilno” i da obje strane nastavljaju održavati dijalog o graničnim pitanjima. Himalajska granica duga gotovo 3500 kilometara dugo je bila točka spora između dviju azijskih država. Godine 1962. Kina i Indija su vodile sveobuhvatni rat za kontrolu nad područjem koje Peking u cijelosti tvrdi i smatra dijelom Tibeta. Borbe prsa u prsa izbile su duž te linije 2020. nakon što se Kina usprotivila indijskoj izgradnji ceste na njezinom teritoriju. Indija je rekla da je izgubila oko 20 vojnika, dok je Kina tvrdila da je izgubila četiri.

De-eskalacijaIndijakina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Promatrac
1 godina prije

Neobjasnjivo su cudni su putevi BRICSa u rusenju nacizma i dollara. 🙃

Max
1 godina prije

Prije će biti da je eskalacija.

Pero
1 godina prije

Britanci pod hitno moraju poslati svoje mirovne snage za prevenciju sukoba

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI