Indija prkosi SAD-u i nabavlja Rusku naftu kako bi se lakše nosila sa toplinskim valom

Rusija-Nafta
14 komentara

Činjenica da New Delhi prkosi pozivu Washingtona na bojkot Rusije pokazuje opadajući utjecaj Zapada na ostatak svijeta. Sada je Indija spremna nabaviti rusku naftu kako bi spriječila elektroenergetsku krizu izazvanu toplinskim valom ignorirajući zapadne sankcije.

Indija je jedna od onih članica G-20 koja je odbila popustiti suočena s pritiskom SAD-a da prestane kupovati ruske zalihe energije. Električnom mrežom ove južnoazijske zemlje dominiraju fosilna goriva, uglavnom ugljen i sirova nafta, te je pod značajnim opterećenjem zbog jednog od najgorih toplinskih valova posljednjih godina, što je rezultiralo velikim prekidima rada.

Još jedan katastrofalan toplinski val poharao je značajne dijelove Indije ovog tjedna (nakon rekordne vrućine u ožujku), uzrokujući nestanke struje. Ekstremne temperature u glavnom gradu New Delhiju dosegle su 40 stupnja celzijusa i očekuje se daljnji porast tijekom vikenda.

Oko 75 % indijske električne mreže napaja se fosilnim gorivima, a ostatak se napaja obnovljivom energijom. Kako se zahtjevi za hlađenjem povećavaju kao odgovor na rastuće temperature, proizvodnja energije se mora povećati.

Kako bi spriječila kolaps mreže, vlada je poduzećima u raznim provincijama nametnula smanjenje struje. Industrijski sektor čini više od 42 % mreže, pri čemu stambeni sektor čini 24 %, a poljoprivreda 18 %.

“S obzirom na sadašnju krizu električne energije, … odlučeno je nametnuti planirane rezove”, rekli su za Reuters iz državnog elektroenergetskog poduzeća.

“Očekuje se da će se isključenja struje pogoršati u narednim danima jer se vidi kako toplinski valovi i porast gospodarske aktivnosti povećavaju potražnju za električnom energijom najbržim tempom u gotovo četiri desetljeća”, navodi Reuters.

Većina indijske električne energije dobiva se iz fosilnih goriva, a visoka toplina povećava potrošnju energije. Indijske rafinerije raspravljaju o šestomjesečnom ugovoru o naftnom ugovoru s Rusijom o uvozu milijuna barela svakog mjeseca, navodi Reuters.

Mnoge su zemlje bile prisiljene tražiti nova sredstva financiranja zbog zapadnih sankcija Rusiji, ali sve veći broj članica G-20 prkosi Washingtonu i odlučuje se na trgovinu s Moskvom izvan dolarske mreže.

Prema Reutersu, New Delhi je zatražio od državnih energetskih korporacija da procijene mogućnost kupnje udjela Britanskog Petrola-a u ruskom Rosneftu pogođenom sankcijama. Krajem veljače Britanski Petrol je prodao svoj udio u Rosneftu, pretrpjevši gubitak od 25 milijardi dolara.

Kako bi održala dovoljno zaliha energije, Indija štiti svoju budućnost fosilnim resursima iz sankcionirane Rusije. Činjenica da New Delhi prkosi pozivu Washingtona na bojkot Rusije pokazuje opadajući utjecaj Zapada na ostatak svijeta. Je li ovo najnoviji dokaz svijeta koji postaje sve više bipolaran?

Izvor: Greatgameindia

IndijaNaftaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Članak ne daje informacije o besu Indije, na koju SAD vrše pritiske, da otkaže uvoz ruske nafte, A SAD VEČAJU UVOZ TE ISTE!!!!
Ovo ponašanje uzrokovat če raskol političke saradnje Indije i SAD….

burt
1 godina prije

tako je bilo i sa iransko-ruskim programom oil for goods, bilo je dobro zamišljeno ali je propalo a sada su Rusiji puno žešče sankcije nego što su bile Iranu tako da se Indiji neće isplatiti kupovati rusku naftu

dežnedaj
1 godina prije

Indija je BITNA za uteg na vagi! Jer inače je očekuje ponovo anglo kolonija!

1 godina prije

e ovi ameri pravi zahebanti ,, indiju tjeraju da bojkotira rusku naftu ,a oni povecali uvoz ruske nafte , i mater bi svoju prodali za dolar

rade
1 godina prije

Za amerikance nikakva pravila ne vaze,oni su “posebni”.

Max
1 godina prije

Indija je prevelika i prejaka da bi joj više itko prijetio a ima i velike potrebe za energentima što je spas za Rusiju.

Jomla
1 godina prije

Ne bipolaran, MULTIpolaran!

nessy
1 godina prije

Stvarno su bezobrazni ti Indijci. Ujmesto da slusaju USA diktat, i sviraca klavira, oni gledaju svoja posla i rade u svom interesu. Nevjerojatno!

abc
1 godina prije

Tri četvrtine sveta još uvjek trguje s Rusijom i radi se o ogromnom tržištu. Zapadna četvrtina je rat sa Rusijom izgubila več danas.

Vanja
1 godina prije

Prkosi Indija malo više Rusiji jer ih ucenjuju i traže ogromne popuste.Kupuju naftu po 70 dok je ona preko 100 dolara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI