Indija se nada da će uvoziti više iranske i venecuelanske sirove nafte pod Bidenovom administracijom

Indija nafta
2 komentara

Indija se nada da bi mogla diverzifikovati svoje dobavljače nafte pod novom američkom administracijom koja bi mogla da ublaži ograničenja na izvoz nafte iz Irana i Venecuele, rekao je indijski ministar nafte Dharmendra Pradhan.

„Došlo je do nekih geopolitičkih promjena“, rekao je Pradhan, pozivajući se na očekivane politike američkog predsjednika Joea Bidena.

Indijski ministar ponovio je svoje primjedbe od prošlog mjeseca kada je rekao da bi treća najveća uvoznica nafte na svijetu željela da ima više prilika da radi na diverzifikaciji svojih izvora sirove nafte, uključujući i obnavljanje uvoza nafte iz Venecuele i Irana pod predsjednikom Bidenom.

Trumpova administracija pojačala je sankcije protiv Irana i Venecuele od 2018. godine, nastojeći da prekine prodaju nafte iz ove dvije zemlje.

Predsjednik Biden se, međutim, obavezao da će Teheranu ponuditi put ka diplomatiji i povratak nuklearnom sporazumu. Odnosno, ako se Iran vrati u potpunosti u sklad sa  sporazumom potpisanim dok je Biden bio potpredsjednik predsjednika Obame.

Nakon što su sankcije Iranu i izvozu nafte iz Venecuele pooštrene 2019. godine, uključujući i one vezane za sirovu naftu ta dva proizvođača, Indija je u maju 2019. godine prestala uvoziti naftu iz Irana i znatno je smanjila kupovinu iz Venecuele.

Reliance Industries, najveći vlasnik rafinerije u Indiji i svijetu, prestao je da kupuje venecuelansku sirovu naftu u junu prošle godine. Reliance Industries nije usamljen u izbjegavanju venecuelanske nafte, plašeći se posljedica iz  Washingtona. Druga najveća rafinerija u Indiji, Nayara Energy, takođe je prestala da kupuje venecuelansku sirovu naftu, prebacujući se na kanadsku, kuvajtsku i ekvadorsku naftu.

Ranije ove nedjelje, indijski Pradhan kritikovao je OPEC i njenog faktičkog lidera Saudijsku Arabiju zbog nastojanja da pooštre tržište, smanjenja obima izvoza i povećanja cijena za uvoznike nafte.

Iznenađujuće promjene u politikama grupa OPEC + otežavaju planiranje državama uvoznicama nafte, rekao je Pradhan.

Indija zavisi od uvoza za preko 80 procenata svoje potrošnje nafte.

BidenIndijaNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laiz
3 godine prije

Kuda će ta nafta doći kada kroz Suez i Panamski kanal ne mogu proći mogu je za 1$ po barelu prodavati nitko njihove tankere neće osigurati a kroz jedina 2 pomorska prečaca ne mogu proći!

Max
3 godine prije

Iranska i Bolivarska nafta treba svima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI