Indija se obavezala da neće prva koristiti nuklearno oružje, ali to će se jednog dana možda promeniti 

Indijska balisticka raketa Agni II
5 komentara

New Delhi pažljivo prati svoju politiku vezanu za upotrebu nuklearnog oružja, koja podrazumeva da Indija nikada neće prva koristiti nuklearno oružje, ipak u budućnosti se ovaj stav može promeniti u zavisnosti od okolnosti, upozorio je indijski ministar odbrane u vreme eskalacije neprijateljstava sa Pakistanom.

„Tačno je da se do sada Indija strogo pridržavala svoje politike vezane za nuklearno oružje. Šta će se u budućnosti desiti zavisi od okolnosti “, rekao je indijski ministar odbrane Rajnath Singh.

Simbolično je govorio na Pokhranu, vojnom poligonu gde je Indija sprovela nuklearne testove 1974. i 1998. godine.

Ipak, Indija ostaje „odgovorna nuklearna nacija“, što predstavlja „stvar nacionalnog ponosa za svakog građanina ove zemlje“.

Vreme prikrivene pretnje dolazi naročito po pitanju stalnih tenzija između dva nuklearno naoružana suseda. Njihovo višedecenijski neprijateljstvo u avgustu je dobilo novi zaokret, nakon što je New Delhi oduzeo državi Jammu i Kašmiru poseban status autonomije. Taj potez izazvao je bijes u Pakistanu i doveo do sporadičnih sukoba duž linije razgraničenja posljednjih dana.

Ranije ove godine, sukob oko Kašmira je pretio da preraste u  otvoreni vojni sukob kada je teroristička grupa sa sedištem u Pakistanu napala indijske snage bezbednosti, ubivši preko 40 vojnika. Indija se osvetila naređivanjem prekograničnih vazdušnih napada na koje je Pakistan uzvratio borbenim avionima i obaranjem najmanje jedne letelice.

Kasnije je objavljeno da je New Delhi zapretio da će ispaliti rakete na Pakistan usred porasta napetosti, dok je Islamabad rekao da će odgovoriti vlastitim tri puta jačim raketnim udarima. Obje države su uspele da ne pređu liniju, iako je bilo sporadične artiljerijske vatre u kojoj je ubijeno nekoliko civila s obje strane granice.

Indija ima značajnu zalihu balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa koje mogu da pogode bilo koju lokaciju u Pakistanu. Isto tako, pakistanska vojska poseduje niz raketa slične kategorije koje omogućavaju osvetničke udare ukoliko izbije sveopšti rat između ove dve nuklearne sile..

 

 

balističke raketeNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
4 godine prije

Ono kad se političar obveže… ono kad političar obeća…

alfa33
4 godine prije

Da su htjeli a imali su prilika već bi se to desilo,a najlakše je vikati sa druge strane ulice: moj tata je jači od tvog…a mentalitet im je isti ko balkanski ako ne i gori. Tako da vidimo tko će prvi stisnuti prekidač za resetiranje.. Za sada je to samo skupljanje političkih bodova za izbore,tako da novu veću eskalaciju možda nećemo vidjet tamo do sljedećih izbora.

samo tako
4 godine prije

Budale vode ratove, pametni se u miru razvijaju

budjoni
4 godine prije

Kašmiru treba dati nezavisnost….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI