fbpx

Indija traži pooštrenu kontrolu uvoza kineske robe preko drugih azijskih zemalja

Indija i Kina uvoz robe

Kako se odnosi između Indije i Kine pogoršavaju, New Delhi razmatra mjere za sprječavanje trgovinskih partnera uglavnom u jugoistočnoj Aziji da preusmjere kinesku robu u Indiju uz malo dodatne vrijednosti.

Dva vladina izvora rekla su da Indija planira podići standarde kvaliteta uvoza, uvesti ograničenja količine, odrediti strože norme transparentnosti i pokrenuti češće provjere u ulaznim lukama za robu koja dolazi iz mnogih azijskih zemalja. Prema izvorima, mjere će uglavnom biti usmjerene na uvoz osnovnih metala, elektronskih komponenti za laptope i mobilne telefone, namještaj, kožnu galanteriju, igračke, gumu, tekstil, klima uređaje i televizore, među ostalim predmetima.

Prošle sedmice je indijsko ministarstvo trgovine objavilo obavještenje kojim ograničava ulazne pošiljke televizora tražeći od uvoznika da nabave posebnu licencu. Očekuje se da će ograničenja prvenstveno naštetiti Maleziji, Tajlandu, Vijetnamu i Singapuru, koji su članice Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i sa kojima Indija ima sporazum o slobodnoj trgovini (FTA). Indija je takođe zabrinuta zbog velikih trgovinskih tokova iz Južne Koreje.

“Povećanje carina ima ograničen uticaj”, rekao je jedan od neimenovanih zvaničnika i dodao: “Sada želimo da podignemo standarde kvaliteta i da takođe budemo sigurni da roba iz FTA ruta ima porijeklo u tim zemljama. Dakle, carinici bi bili pažljiviji nego ranije. ”

Vlada će takođe razgovarati o povećanju zahtjeva za dodatnom vrijednošću na proizvode uvezene iz tih zemalja sa sadašnjeg nivoa od 20 na 40 procenata, rekao je zvaničnik i dodao da bi sporazumi o slobodnoj trgovini mogli biti preispitani.

„Mnogi azijski partneri postali su mjesto odakle se samo prevozi kineska roba. Počet ćemo provoditi različite vrste akcija, od kojih će većina biti na necarinskim linijama “, rekao je zvaničnik.

Prema izvorima, vlada je bila sklona da se drži samo onih sporazuma o slobodnoj trgovini koje smatra obostrano korisnim. Indija ima trgovinski deficit sa većinom zemalja sa kojima potpisuje sporazume o slobodnoj trgovini.

Pooštravanje propisa o uvozu iz Kine uslijedilo je poslije sukoba indijskih i kineskih vojnika duž sporne granice na Himalajima u kojoj je ubijeno 20 indijskih vojnika. New Delhi je od tada uveo 100-postotni fizički pregled pošiljki iz Kine, koja je njen drugi najveći trgovinski partner. Trgovinski promet između dvije zemlje iznosio je 87 milijardi dolara u fiskalnoj godini koja se završila marta 2019, pri čemu trgovinski deficit od 53,57 milijardi dolara ide u prilog Kini.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Nastavak sukoba drugim sredstvima.

Mravojed
Gost
Mravojed
7 mjeseci prije

Ne samo Azijskih zemalja . Mama Merkel je puno gora . Dolazi mi baterija iz Kine , platim uz to turbo pošiljku dodatnih 19 eura , i sve je dobro do Njemačke . Amsterdam da ne nabrajam sve zemlje i gradove ….. I dolazi poruka — incident . Pa pošljka je skenirana bla bla … I več više od tjedan dana ne giba to iz obečane zemlje sa velikim D . Ja čekam . A sin naruči nešto iz Rusije na čiji račun se svi svako malo našalimo i dobije to za četri dana . Četri jebena dana od uplate . Pa sad nek netko meni kaže da to nisu namjerne opstrukcije da ih se ocrni kao nepouzdane partnere . I od tih nekoliko stvari koje sam kupio od rusa i kineza razliku u kvaliti nisam primjetio osim u upola manjoj cijeni . Čak i patikama koje su prošle pet godina maltretiranja . Od Adidasa bi ostao samo A za to vrijeme .

Zvrk
Gost
Zvrk
7 mjeseci prije

Hvala.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik