Indija traži pooštrenu kontrolu uvoza kineske robe preko drugih azijskih zemalja

Indija i Kina uvoz robe
2 komentara

Kako se odnosi između Indije i Kine pogoršavaju, New Delhi razmatra mjere za sprječavanje trgovinskih partnera uglavnom u jugoistočnoj Aziji da preusmjere kinesku robu u Indiju uz malo dodatne vrijednosti.

Dva vladina izvora rekla su da Indija planira podići standarde kvaliteta uvoza, uvesti ograničenja količine, odrediti strože norme transparentnosti i pokrenuti češće provjere u ulaznim lukama za robu koja dolazi iz mnogih azijskih zemalja. Prema izvorima, mjere će uglavnom biti usmjerene na uvoz osnovnih metala, elektronskih komponenti za laptope i mobilne telefone, namještaj, kožnu galanteriju, igračke, gumu, tekstil, klima uređaje i televizore, među ostalim predmetima.

Prošle sedmice je indijsko ministarstvo trgovine objavilo obavještenje kojim ograničava ulazne pošiljke televizora tražeći od uvoznika da nabave posebnu licencu. Očekuje se da će ograničenja prvenstveno naštetiti Maleziji, Tajlandu, Vijetnamu i Singapuru, koji su članice Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i sa kojima Indija ima sporazum o slobodnoj trgovini (FTA). Indija je takođe zabrinuta zbog velikih trgovinskih tokova iz Južne Koreje.

“Povećanje carina ima ograničen uticaj”, rekao je jedan od neimenovanih zvaničnika i dodao: “Sada želimo da podignemo standarde kvaliteta i da takođe budemo sigurni da roba iz FTA ruta ima porijeklo u tim zemljama. Dakle, carinici bi bili pažljiviji nego ranije. ”

Vlada će takođe razgovarati o povećanju zahtjeva za dodatnom vrijednošću na proizvode uvezene iz tih zemalja sa sadašnjeg nivoa od 20 na 40 procenata, rekao je zvaničnik i dodao da bi sporazumi o slobodnoj trgovini mogli biti preispitani.

„Mnogi azijski partneri postali su mjesto odakle se samo prevozi kineska roba. Počet ćemo provoditi različite vrste akcija, od kojih će većina biti na necarinskim linijama “, rekao je zvaničnik.

Prema izvorima, vlada je bila sklona da se drži samo onih sporazuma o slobodnoj trgovini koje smatra obostrano korisnim. Indija ima trgovinski deficit sa većinom zemalja sa kojima potpisuje sporazume o slobodnoj trgovini.

Pooštravanje propisa o uvozu iz Kine uslijedilo je poslije sukoba indijskih i kineskih vojnika duž sporne granice na Himalajima u kojoj je ubijeno 20 indijskih vojnika. New Delhi je od tada uveo 100-postotni fizički pregled pošiljki iz Kine, koja je njen drugi najveći trgovinski partner. Trgovinski promet između dvije zemlje iznosio je 87 milijardi dolara u fiskalnoj godini koja se završila marta 2019, pri čemu trgovinski deficit od 53,57 milijardi dolara ide u prilog Kini.

Indijakinauvoz
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Nastavak sukoba drugim sredstvima.

Zvrk
3 godine prije

Hvala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI