Indija udvostručuje snage na granici s Kinom

Kina i Indija
5 komentara

Indija preraspoređuje 10.000 vojnika u zapadni sektor svoje sporne granice s Kinom, izvijestio je u četvrtak Bloomberg, pozivajući se na neimenovane zvaničnike. Još 9.000 vojnika koji su već raspoređeni duž granice bit će stavljeni pod novu borbenu komandu, dodaje se u izvještaju.

Kombinovane snage od skoro 20.000 vojnika čuvat će dio granice od 532 kilometra u državama Utarakand i Himachal Pradesh, rekli su zvaničnici.

Izvještaj se pojavio nekoliko trenutaka nakon što je indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaisankar izjavio da Kina nije poštovala svoje sporazume s New Dehlijem. To je, prema riječima diplomate, pokrenulo pitanja o “stabilnosti odnosa” i “namjerama” Pekinga . Jaishankar je to dao tokom rasprave na okruglom stolu Raisina u Tokiju u četvrtak.

U oktobru je Bloomberg izvijestio da New Delhi uspostavlja sistem nadzora dronova duž svojih granica s Kinom i Pakistanom – još jednim susjedom s kojim ima granični spor – kako bi spriječio “iznenadne napade”. Ova južnoazijska zemlja takođe formira Integrisane raketne snage (IRF), uglavnom kako bi se suprotstavile rastućem kineskom raketnom i nuklearnom arsenalu.

Veze između New Delhija i Pekinga bile su napete otkako su se njihove trupe sukobile u dolini Galwan u Ladaku u junu 2020., što je rezultiralo žrtvama na obje strane. Prošle godine, indijski premijer Narendra Modi i kineski premijer Xi Jinping sastali su se na marginama samita BRICS-a u Johanesburgu i dogovorili deeskalaciju situacije u Ladakhu. Najnovija runda vojnih pregovora održana je prošlog mjeseca, ali nikakav pomak nije javno najavljen.

Sve veći napadi Kine na regiju Indijskog okeana također se smatraju prijetnjom od strane Nju Delhija, koji tvrdi da bi se istraživački brodovi Pekinga mogli koristiti za špijuniranje.

Dvije strane su također svjedočile trzavicama oko napora da se ojačaju veze sa strateški lociranim saveznicima u regionu. Na primjer, Maldivi, nacija otoka na jugu Indije, sve se više približavaju Pekingu dok se udaljavaju od New Delhija. Ranije ove sedmice, Male je potpisao sporazum o odbrambenoj saradnji s Pekingom, dok se nekoliko desetina indijskih vojnika u spasilačkim avionima na ostrvima zamjenjuje civilima. Ranije je Jaishankar sugerirao da bi Indija trebala biti “bolja od Kine” u saradnji sa svojim susjedima.

IndijakinaParaeshUtarakand
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Moguće novo žarište,

Mrčikola
1 mjesec prije

Nikad “Englezi” nisu otišli iz Indije…a onaj njihov nakaradi kastinski sustav su dodatno usavršili i napravili monstruoznog hibrida.😁

Lucija, prva
1 mjesec prije

Ovo kuha već par mjeseci.

Doslovce “napujdavaju” Indiju.
Vidim po njihovim izjavama i vijestima.

I kojekakvim “umnim tipovima” koji daju “umne odgovore” u intervjuima.

Zna se čiji su.

Naravno, ima i realnih Indijaca koji se bave usporedbom brzine svojih vlakova (300 na sat), sa – kineskim vlakovima.

Steve
1 mjesec prije

Loš i jalov pokušaj, ispeglaće se to…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI