Indija zabrinuta zbog američke vojne pomoći Pakistanu

Pakistan F-16
9 komentara

Indijski ministar odbrane Rajnath Singh rekao je da je izrazio zabrinutost zbog nedavnog američkog paketa održavanja pakistanskih borbenih aviona F-16 tokom razgovora s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom u srijedu.

Singh je rekao da je imao “topao i produktivan” razgovor sa Austinom, tokom kojeg su razgovarali o zajedničkim strateškim interesima i saradnji u oblasti odbrane i bezbednosti. Dodao je da je “prenio zabrinutost Indije zbog nedavne odluke SAD-a da obezbijedi opskrbu pakistanskoj floti F-16”.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price najavio je prošle sedmice da će SAD prodati paket od 450 miliona dolara “usluga održavanja i održavanja” Islamabadu kako bi produžili životni vijek pakistanskih zračnih snaga za oko 85 američkih F-16. Ovi avioni su isporučeni Pakistanu u nekoliko tranši počevši od 1983. godine, a Pakistan ih koristi zajedno sa kineskim JF-17 i J-10 i francuskim borbenim avionima Dassault Mirage.

Price je rekao da će prodaja “održati sposobnost Pakistana da odgovori na trenutne i buduće prijetnje protiv terorizma”. Međutim, Pakistan je dugo bio optužen za omogućavanje terorizma, a Trumpova administracija je 2018. suspendovala nekoliko paketa vojne pomoći Islamabadu u ukupnom iznosu od gotovo 2 milijarde dolara, zbog navodnog neuspjeha pakistanske vlade da suzbije afganistanske talibane i terorističke grupe Haqqani Network.

Pakistan i Indija su ratovali u četiri navrata od podjele Britanske Indije 1947. godine, a njihove snage su bile uključene u brojne granične okršaje i sukobe između. Nakon što je Indija izvela zračni napad na kamp za obuku terorista na pakistanskom tlu 2019. godine, pakistanski avioni su oborili indijski avion MiG-21 i zarobili njegovog pilota. Indija je tada tvrdila da je oborila jedan od pakistanskih F-16, što Pakistan poriče.

F16IndijaPakistanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ameri su genijalci – cim su malo popravili odnose sa Indijom odmah i kvare i guraju Indiju u narucje Rusije, a Pakistan u narucje Kine. Nije cudo sto Turska zeli da udje u sangajsku organizaciju.

1 godina prije

eto uzeto da je Indija zabrinutaa ….a đes ba,šta imaaa? a evo imaaaa….. ….U Hrvatskoj su nepoznate osobe pretukle novinara Roberta Valdeca, muža ruske novinarke Darije Aslamove koja je o incidentu izvijestila na svom Telegram profilu. Tvrdi, često mu prijete zbog ‘žene Ruskinje’ i nazivaju ga ruskim agentom. Kako navodi Aslamova, nisu ga došli ubiti već zastrašiti. “Ovo je bilo upozorenje. Rusofobija u Europi je prevršila svaku mjeru. Ovo je jednostavno fašizam”, navela je novinarka koja tvrdi da su najmanje dva neidentificirana muškarca nekoliko puta njezinog supruga snažno udarila u lice, nakon čega su pobjegli. Jutros smo razgovarali s Valdecom koji je potvrdio da se incident dogodio prekjučer oko pet sati ujutro. iz intervjua na portalu logicno.com Robert Valdec …….Nisam niti očekivao burne reakcije u medijima na njega, znao sam unaprijed da će me mainstream u potpunosti ignorirati. I to iz više razloga. Prvi i najvažniji mi je ujedno i potvrda… Čitaj više »

1 godina prije

vredi prepisati……jer i ja stalno čeprkam po toj tektonici…….. A.Š.: Razgovarali smo neposredno nakon novog potresa, u srijedu 6. 01. 2020. u 18,01 h opet jačine 5,3 po Rihteru te ne mogu a odmah vas ne upitati što je na prostoru Petrinje i okolice moguće povezati s pokretanjem tektonskih ploča o kojima nam na dnevnoj bazi govore seizmolozi? Točnije, kakva je to koincidencija koja bi mogla upućivati i na neke druge događaje, radnje, a o čemu narod pojma nema? Robert Valdec: Da, seizmolozi se ponašaju onako kako bi upućeniji i očekivali – svi su oni zaposleni u državnoj službi – stoga od njih niti ne očekujem ništa osim službenih stavova. Poštujem struku, znanost i znanstvenike. I nemam pretenzija biti veći seizmolog od diplomiranog seizmologa, epidemiolog od epidemiologa i sl. Međutim, kao novinar iza kojeg su nekakvo profesionalno iskustvo, koji nije egzistencionalno niti ideološki ucijenjen i koji ima nekakva znanja, vještine, alate i izvore informacija,… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Time je omogućen opstanak Američkoj opremi u Pakistanskom zrakoplovstvu . Ali ništa više od toga.

Dokurčilomi
1 godina prije

Krivo se zabrinjavate. Morete se zabrinjavati tako što kupujete američko oružje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI