Indijska špijunska agencija nema ‘nema mandat’ za ciljana ubistva

Pistolj
6 komentara

Četiri penzionisana i dva službena indijska sigurnosna i obavještajna službenika upoznata s operacijama krila za istraživanje i analizu (RAW), strane obavještajne agencije te zemlje, negirali su da se bavi ” ciljanim ubistvima”, prenio je Reuters u srijedu.

Ovo otkriće dolazi u pozadini tekućeg diplomatskog spora između Indije i Kanade oko ubistva vođe separatista Sika u Britanskoj Kolumbiji.

Svih šest zvaničnika, koji nisu imenovani u izvještaju, negirali su da se RAW bavi vansudskim ubistvima, rekavši da ” agencija nema mandat za takve operacije “, odbacujući navode kanadskog premijera Justina Trudeaua, koji je tvrdio da njegova vlada ima ” vjerodostojnu informacije “koji povezuju ” agente indijske vlade ” sa junskim ubistvom vođe Sikha Hardeepa Singha Nijjara.

Četvorica intervjuisanih zvaničnika izjavila su za Reuters da je špijunska agencija povećala svoj otisak u zapadnim zemljama nakon 2008. godine, nakon terorističkog napada na indijsku poslovnu prijestolnicu, Mumbai, u kojem je život izgubilo 166 ljudi.

Drugi zvaničnik koji trenutno radi rekao je novinskoj agenciji da je neuspjeh Indije da osigura izručenje američkog državljanina Davida Healyja, koji je osuđen zbog svoje umiješanosti u napad, bio “ključni motiv” za RAW “da poveća svoj uticaj na Zapadu ” . ” Healy služi 35-godišnju zatvorsku kaznu u Chicagu po optužbama koje su uključivale izviđanje lokacija za napad.

Jedan službenik i jedan penzionisani zvaničnik su rekli da, iako RAW ima napredne „ sposobnosti za signalizaciju i tehničke obaveštajne podatke “ u svom neposrednom susedstvu, na Zapadu, on ostaje „ u velikoj meri ovisan o ljudskoj inteligenciji za svoje operacije “.

Pet zvaničnika je reklo da je RAW ” ohrabrio ” premijer Narendra Modi, koji je poboljšao odbrambene sposobnosti Indije nakon pobjede na svojim prvim izborima 2014. godine.

“Ono što su uradili je da daju povjerenje organizaciji”, rekao je jedan od zvaničnika. Druga osoba je rekla da bi kratkoročno, optužbe Kanade protiv Indije mogle otežati zapadnim zemljama da vjeruju RAW- u.

Kanada nije javno predstavila nikakve dokaze koji bi potkrijepili Trudeauove tvrdnje, koje je New Delhi demantovao i nazvao “ apsurdnim”. ”

Otavini partneri u savezu za razmjenu obavještajnih podataka ‘Five Eyes’, koji uključuje SAD, UK, Australiju, Kanadu i Novi Zeland, izrazili su zabrinutost zbog incidenta. Nekoliko zvaničnika Bijele kuće pozvalo je Indiju da sarađuje s kanadskom istragom.

Kanadski državni medij CBC tvrdi da je kanadska vlada prikupila ” i ljudske i signalne obavještajne podatke u višemjesečnoj istrazi ” smrti aktiviste Sikha. Obavještajni podaci do kojih je došla mreža Five Eyes doveli su i do javne optužbe Kanade da je indijska vlada možda igrala ulogu u atentatu.

“Potvrđujem da je među partnerima Five Eyes postojala zajednička obavještajna informacija koja je pomogla navesti Kanadu da da izjave koje je dao premijer”, rekao je američki ambasador u Kanadi David Cohen, a prenosi CNN.

Nijjar je bio jedan od istaknutih vođa pokreta za stvaranje domovine Sikha – Khalistana – koja bi apsorbirala dijelove indijske države Pendžab. Nju Delhi ga je 2020. proglasio „teroristom“ , ali je nastavio da živi slobodno u Kanadi i radio je kao vodoinstalater u vrijeme svoje smrti.

Nakon Trudeauovih optužbi, Ottawa je protjerala visokog diplomatu Pavana Kumara Raija, koji je bio šef RAW-a u Kanadi. U recipročnom potezu, New Delhi je protjerao šefa kanadske obavještajne službe u Indiji.

Kako su se odnosi između Indije i Kanade i dalje pogoršavali, obje zemlje su ažurirale svoje smjernice o putovanju na drugu, pozivajući putnike da “budu oprezni”. Nju Delhi je također otkazao usluge izdavanja viza za kanadske građane i apelovao na Ottawu da smanji veličinu svoje diplomatske misije u Indiji.

U utorak je Financial Times izvijestio da je Indija pozvala na repatrijaciju 41 diplomate do 10. oktobra. Nekoliko sati nakon što je izvještaj izašao, Trudeau je rekao da Kanada ne želi da ” eskalira situaciju ” s Indijom. “ Nastavit ćemo sa odgovornim i konstruktivnim angažmanom u New Delhiju. Želimo da budemo na terenu u Indiji kako bismo pomogli tamošnjim kanadskim porodicama ”, rekao je Trudeau, a prenosi Rojters.

Indijakanadaobavještajna služba
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Sve obavještajne službe svijeta vrše likvidacije kad je to potrebno.

tuf
6 mjeseci prije

Što, Indija bi trebala nekakvoj prčiji od Kanade podnositi račune vezane za borbu s teroristima?
Jel SAD ovih 20+ godina “borbe protiv terorizma” nekome podnosio račune, svim stotinama tisuća mrtvih civila unatoč? Radi li to Mossad, krvavih ruku do lakta? Indijci se ne bi smjeli obračunati ni sa ekstremistima-korisnim idio*tima, jel? Da zapadu ne propadne investicija u radikalne elemente koje kasnije mogu povlačiti kao poluge?
Trudeau je dobio zadatak ucjenjivati indijsko vodstvo kako bi anglosaksonci osigurali ‘upper-hand’ u povećanju kontrole nad Indijom. Omilila im se nakon što je Kina pokazala zube. Ali svijet se itekako promijenio i barem dok je Modija neće se Indija prepustiti oronulim hegemonima kojima sve više gori pod nogama.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

No Indijska vlada ima mandat za uklonit nepoželjne …. Što je DANAS i učinjela uz nalog ČEDRTESTORICI 😱 Kanadskih državljana da u roku od 48 sati , napuste teritorij India 🤪 …. Koliko me pamćenje služi ( nijesam mator , nego puno pamtim 🤗 ) ovo je DO SADA NAJVEĆE protjerivanje iz jedne zemlje en masse !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI