Inžinjeri, kako se izvještava, ukazuju da su mogući strukturni nedostaci uzrokovali kolaps stanova na Floridi

Uruseni condo na Floridi
30 komentara

Junsko urušavanje kondominijumskog kompleksa Champlain Towers South u Surfsideu na Floridi šokirale su ne samo tu državu već i čitave SAD, tragedija je odnijela najmanje 24 života, a 124 osobe su nestale.

Inžinjeri koji su istražili mjesto kolapsa stanova u gradu Surfside ili su pregledali fotografije ruševina utvrdili su mogući razlog urušavanja, izvjestio je u subotu The New York Times.

Prema stručnjacima, čini se da kritični dijelovi u blizini temelja zgrade nisu ojačani čelikom u količini navedenoj u originalnim projektnim crtežima.

„Rešetke možda nisu bile raspoređene onako kako to zahtjevaju originalni crteži“, rekla je Allyn E. Kilsheimer, stručnjak za forenzički inžinjering.

Kilsheimer je potvrdila da postoje “znaci da bi količina čelika koja se koristila za povezivanje betonskih ploča ispod palube za parkiranje sa vertikalnim stubovima zgrade mogla biti manja od one koja je navedena u početnim planovima projekta”.

Ona je, međutim, primijetila da su potrebna dodatna ispitivanja kako bi se potvrdilo da li veze ploča-stub zaista sadrže manje čelika.

R. Shankar Nair, član Nacionalne inžinjerske akademije, primijetio je „nedosljednosti“ između početnog dizajna i dijelova čelika koji su ostali vidljivi u stubovima.

“Čini se da nema dovoljno čelika koji povezuje ploču sa stubovima”, rekao je Nair. „Ono što tamo vidimo djeluje u suprotnosti sa onim što crteži pokazuju.“

Drugi inžinjeri koje citiraju lokalne novine tvrde da bi nedostatak čelika mogao biti jedan od faktora koji je uticao na kolaps, a ne glavni razlog. Istraga tragedije i njenih uzroka je u toku, a nalazi i tumačenja mogu se promijeniti, napominje se u izvještaju.

Kolaps Surfside dogodio se krajem juna, odnijevši najmanje 24 života, a 124 osobe se još uvijek vode kao nestale. Tragedija je ostavila “tugovanje čitave nacije”, kako je rekao američki predsjednik Joe Biden, obilazeći mjesto katastrofe, izražavajući saučešće i obećavajući saveznu pomoć za preživjele i članove pogođenih porodica.

FloridakolapsSurfside
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
2 godine prije

Naslov je čista laž. Još prije par dana je Ugledni Guardian objavio priopćenje Bijele kuće a na osnovi mišljenja struke da je uzrok rušenja globalno zatopljenje. Odnosno rast razine mora uslijed njega. Pa kako onda možete ovako nešto napisati? Shocking!

https://www.theguardian.com/us-news/2021/jun/29/miami-condo-collapse-questions-climate-change

P.S.

Kad smo kod porasta razine mora pitanje za naše Dalmatince i Primorce da li su i oni primjetili taj silan porast koji potkopava i ruši zgrade?

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
nepoželjni
2 godine prije

Pa evo, kao dugogodišnji “sam svoj majstor” i uz upotrebu malo logike potpuno mi je jasno zašto se to krilo zgrade srušilo. Gledajući lijevu stranu koja još stoji i položaj ruševine, zaključujem da je srušeni desni dio bio identičn lijevom. Odmah uočavam dvije crne točke – cijeli taj krak stoji samo na 9 stupova nosaća a krovni vijenac prati zaobljenja balkona točno na liniji dilatacije i predstavlja najcrniju točku loma i odvajanja cijele vertikale bloka. Da tu nije bilo zaobljenja tj. bočne zasjekotine krovnog vijenca, odnosno da su betonska željeza (ili varena konstrukcija) bili ravni ne bi došlo do pucanja i odvajanja gornjeg opšava zgrade jer bi sile željeznog vijenca bile veće na vlak nego na ono početno (kobno) savijanje. ( snop kolaca može stajati vertikalno i bez da su zabijeni ako ih povežeš u gornjem dijelu, ako je vez labav ili se prekine snop će se raspasti) Zašto je… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Pero
2 godine prije

Od čega je ona rupa u sredini,ko neki “gejzir”?

Joe
2 godine prije

Zemo šparo na čeliku.

2 godine prije

Kako je meni ovaj tekst promakao!?
Ma koja priča, od čeg se ovak ovo “složilo”?
Ja istina, ne vidim te armature, nosivih stupova, no ti ludi ameri od tih montažnih građevina čuda čine. Al ovo je sabotaža. Trebaju se javiti u promo.ba imaju sjajne montažne kuće!

dulebg
2 godine prije

Istraga će reći svoje za 2 godine – da li istinu ili poluistinu – nije važno. Tada se naravno niko neće sećati rušenja. Šteta će biti samo za struku – što neće doznati prave činjenice, koje bi pomogle da se preciziraju kriterijumi dimenzionisanja.
Naši što odlaze za Ameriku inače se krste levom i desnom rukom na šturost njihovih projekata, kažu: “sreća te nema vetra ni zemljotresa (barem severoistok)”

nekoime
2 godine prije

Rusi opet. Sigurno.

Zorule
2 godine prije

Jim Stone spominje da su stanari unutar zgrade kupovali okolne stanove, spajali ih u ogromne stanove, rusili zidove a navodno i neke nosece, mada mi je to cudno jer noseci zidovi u zgradama su ogromni i puni armature, ne znam tko bi to rusio. Druga stvar koju spominje je da je spašavanje skoro potpuno obustavljeno zbog potencijalnih tužbi. Kao u stilu, u slučaju pomjeranja blokova mogli bi nekome zarobljenom zdrobiti noge ili nešto, i ako ozljeđeni preživi mogao bi ih tužiti. Kao bolje je ostaviti ih unutra pa neka priroda odradi svoje. Ne znam što bi rekao na sve to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI