Izvješća pokazuju da se deseci američkih banaka nalaze u opasnosti u slučaju ponovnog kolapsa SVB-a

Kolaps americkih banaka
23 komentara

Mnogi drugi zajmodavci također počivaju na nerealiziranim gubicima uzrokovanim brzim porastom kamatnih stopa

Gotovo 200 američkih banaka suočeno je s rizicima sličnim onima koji su doveli do propasti i bankrota Silicon Valley Bank (SVB), prema radu objavljenom ovaj tjedan na Social Science Research Network. SVB, veliki američki zajmodavac fokusiran na tehnološke i startup sektore, zatvorili su regulatori prošlog tjedna nakon golemog odljeva depozita. U studiji su četiri ekonomista s istaknutih američkih sveučilišta procijenila koliko je tržišne vrijednosti imovina američkih banaka izgubila zbog nedavnih povećanja kamatnih stopa.

“Od 7. ožujka 2022. do 6. ožujka 2023. stopa federalnih sredstava naglo je porasla s 0,08% na 4,57%, a to je povećanje bilo popraćeno kvantitativnim stezanjem. Kao rezultat toga, dugotrajna imovina slična onoj koja se drži u bilancama banaka doživjela je značajan pad vrijednosti tijekom istog razdoblja”, napisali su.

Iako više kamatne stope mogu koristiti bankama dopuštajući im da pozajmljuju po višoj stopi, mnoge su američke banke ostavile značajan dio svog viška gotovine u državnim obveznicama SAD-a. To je učinjeno kada su kamatne stope bile blizu nule. Vrijednost ovih obveznica sada je znatno smanjena zbog povećanja kamata, investitori sada mogu jednostavno kupiti novoizdane obveznice koje nude višu kamatnu stopu. Pad portfelja banaka je nerealiziran, što znači da je vrijednost vrijednosnih papira smanjena, ali je gubitak i dalje samo ‘na papiru’.

Problem nastaje kada klijenti zatraže svoje depozite natrag, a banke su prisiljene prodati svoje vrijednosne papire, uz značajan gubitak, kako bi isplatile štediše. U ekstremnim slučajevima to može dovesti do toga da banka postane nesolventna ili, kao što se dogodilo s bankom Silicijske doline, gubitak povjerenja može izazvati bijeg banke.

Autori izvješća istražili su kako iznos financiranja američkih zajmodavaca dolazi od neosiguranih depozita: što je veći udio, to je banka osjetljivija na bijeg. Na primjer, u SVB-u, gdje je 92,5% depozita bilo neosigurano, odljev depozita doveo je do kolapsa banke u roku od samo dva dana. Autori studije izračunali su da 186 američkih banaka nema dovoljno sredstava za isplatu klijenata, ako i polovica neosiguranih štediša odluči povući svoj novac.

“Naši izračuni sugeriraju da su te banke sigurno izložene potencijalnom riziku od bijega, bez druge državne intervencije ili dokapitalizacije. Sveukupno, ovi izračuni sugeriraju da su nedavni padovi vrijednosti bankovne aktive vrlo značajno povećali krhkost američkog bankovnog sustava prema bijegu neosiguranih štediša“, zaključili su ekonomisti, napominjući da bi broj banaka u riziku mogao biti „znatno” veći ako „neosigurano podizanje depozita izazove čak i male hitne rasprodaje”.

Neuspjeh SVB-a izazvao je valove u cijeloj američkoj bankarskoj industriji i uzrokovao zatvaranje drugog zajmodavca, Signature Bank. Mnoge druge financijske institucije su doživjele pad dionica, pri čemu je šest najvećih banaka s Wall Streeta izgubilo oko 165 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, ili oko 13% njihove ukupne vrijednosti. Ranije ovog tjedna, rejting agencija Moody’s smanjila je svoje izglede za američki bankovni sustav s ‘stabilnih’ na ‘negativne’, navodeći kao razlog ‘ubrzano pogoršanje operativnog okruženja’.

bankeIzvješćakolapsSADSilicijska dolina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Kakvo god da je opravdanje (a biće ih mnogo) sve se svodi na isto (ponavljam komentar ostavljen pod drugim tekstom): “Da li ovo ima ikakve veze sa koronom ili ratom u Ukrajini? Na prvi pogled nema… da vidimo šta kaže drugi pogled. Koronu su “plasirali” da bi postigli mnoge stvari (da ne nabrajam, ovde je to poznato) a sve se svodi na psihološki inženjering. Rat u Ukrajini (za sada u Ukrajini) je mnogo širi psihološki inženjering koji se prostire na više polja – pritisak narušavanjem fizičke bezbednosti (direktna posledica rata), energetske i prehrambene bezbednosti a rušenjem finansijskog sistema opravdaće uvođenje digitalne valute koja sama po sebi nije toliko maligna koliko može biti uvođenje negativne kamate čime se vaš novac “topi” vremenom ako ga ne trošite! Tu ni “slamarica” ne pomaže! Zamislite kakav će nam biti život ako ne budemo u mogućnosti da napravimo bilo kakvu rezervu – tada ćemo zavisiti… Čitaj više »

Гавран
1 godina prije

Bankarski sektor su profilisali za ceđenje rada i duša celog sveta. Puče novi svetski poredak. Banke ostadoše kod njih a sirovine i fabrike kod suprotne strane. Moraće mesto kukcima stanovništvo da hrane dolarima.

JoeP
1 godina prije

To je sve prevara, FED u bilanci ima skoro 10 tisuća miljardi dolara i sad na taj iznos umjesto 0,5% kamata treba isplaćivat 4,5% kamata, a to će opet platit porezni obvrznici odnosno oni koji pune proračun i oni koji očekuju ispunjavanje mirovinskih i zdrastvenih ovaveza od onih koji su se na to obavezali. Tad nastupaju razne mirovinske i zdravstvene reforme kojima se samo smanjuju prava svima, a povećavaju obaveze.
Tako izgleda transfer imovine s dna prema vrhu, ono kao membranska pumpa kojoj puštanje i povlačenje likvidnosti iz sustava pumpa novac u jednom smjeru odnosno s dna prema vrhu piramide globalne moći.
Svi ovi članci koji se copypastiraju su kao testovi automobila s točnim rezultatima, ali ti rezultati ne znače ništa onima koji nznaju princip rada motora s unutrašnjm izgaranjem, a automobil im stane.

tihobl
1 godina prije

Govorili su da je Elvira luda sto se rijesila americkih papirica. Ispade da je zaradila onaj putinov orden.

Ja sam ovde davno napisao da treba kupovati iracki dinar – on mozr ici samo uvis.

Dokurčilomi
1 godina prije

Polako odlazi življenje na dug i izmišljene novce.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

“Ako pogledate trenutnu ekonomsku situaciju, sada smo ekonomski jači nego ikad U POVIJESTI” – tajnica za tisak Bijele kuće Karin Jean-Pierre

P.S.
Nakon Annalene Baerbock koja je picavala iz škole kad se učila geometrija, Liz Truss koja je dobila šup kartu, a za koju ni na Oksfordu ne znaju kako je položila geografiju, Jen Psaki koja je američku Šestu flotiu poslala ispred obala Bjelorusije, sad drže ovu koja govori o ”Narodnoj republici Rusiji”.
A gdje su još Kaja Kallas, Sanna Marin, Maia Sandu…
Jer priroda ne podnosi prazninu…

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Smirite se svi…
Biden kaže da ekonomija ide odlično, Ukrajina pobjeđuje i da je bankarski sustav siguran.

P.S.
”Nešto sam kratak, trebao bi onu lovu nazad” – Biden nazvao Zelenskog

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Nisam mogao ni zamisliti Ameriku svedenu na ovo…
Ali evo nas, sad smo tu.
Sad je najvažnije da ovo sve ne završi nekim lijepim nuklearnim ratom…

tatamata
1 godina prije

To putko ,,samo tako nastavi o dalje , ozezi po dolaru ,sami ce se stakori poklati ,,a i zadovoljstvo je slusati burta i hibera kako cvile

Max
1 godina prije

Namjerno rušenje tržišta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI