Irački parlament protjeruje PKK iz zemlje

PKK - Irak
2 komentara

U iračkom parlamentu je predstavljen nacrt zakona kojim bi se, ako bude potvrđen na glasovanju, trebale zabraniti oružane skupine koje predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti Iraka i susjednim državama.

Shakhawan Abdullah, kurdski pripadnik iračkog parlamenta, izjavio je za BasNews da se očekuje rasprava o nacrtu u iračkom parlamentu, prema kojem “nijedna skupina ili stranke ne smiju djelovati u Iraku i koristiti zemlju u aktivnostima protiv drugih zemalja”.

Govoreći o Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), Abdullah je rekao kako nazočnost ove stranke u Sinjaru predstavljati glavno pitanje za Irak, Kurdistan i Tursku, ističući kako Turska zbog PKK može nastaviti svoje vojne operacije na Sinjaru.

Dodao je da PKK Sinjar želi pretvoriti u još jedan Qandil, podsjećajući da se planini Qandil u sjevernoj iračkog regiji Kurdistan nalazi glavno sjedište stranke, odakle PKK pokreće napade protiv Turske. Dodao je da PKK predstavlja prijetnju sigurnosti regije.

Hashd Al-Shaabi: Prisustvo PKK u Sinjaru je protivno iračkom ustavu

Samo dan prije predstavljanja nacrta su se i iračke šiitske milicije poznate kao Hashd Al-Shaabi usprotivile nazočnosti Kurdistanske radničke stranke u Iraku, rekavši kako se time krši ustav zemlje.

“Irački ustav ne dopušta niti jednoj naoružanoj skupini da koristi teritorij Iraka za napad na susjedne zemlje”, izjavio je Ahmed Asadi, glasnogovornik milicija Hashd Al-Shaabi.

Također je izrazio zabrinutost zbog turskih napada na Sinjaru prošlog utorka u kojem je ubijeno i pet boraca iračkih kurdskih Peshmerga snaga, a ranjeno još devet osoba. Glasnogovornik šiitske skupine je ponovio je kako su Peshmerga snage i Hashd Al-Shaabi milicije saveznici u okviru obrambenih struktura Iraka.

PKKZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
batko
6 godine prije

tako treba braćo iračani. samo hrabro i napred

Zvrk
6 godine prije

glupost. jer prisutne su američke snage, iranske snage, iranski proksiji i turski proksiji. još k tome pkk kojem je štab baš u iraku. da nadodam da bi šijitske milicije možda čak mogle do sirijskog teritorija. tako da ova protjerivanja baš i ne drže vodu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI