Irak želi da izbaci američke trupe

Američko povlačenje iz Iraka
12 komentara

Irački premijer Mohammed Shia Al Sudani obećao je da će pokrenuti proces protjerivanja snaga međunarodne koalicije iz zemlje, nakon što je američki zračni napad ubio visokog komandanta milicije u Bagdadu.

Napad je u četvrtak pogodio štab Snaga narodne mobilizacije, krovne organizacije koju sponzoriše iračka država i koja se sastoji od desetina naoružanih frakcija. Najmanje dvije osobe su ubijene, uključujući Mushtaqa Taleba al-Saidija, vođu Harakat Hezbollah al-Nujabe (HHN), koju je Washington naveo kao terorističku grupu i tvrdi da je podržava Iran.

“Snage narodne mobilizacije predstavljaju službeno prisustvo povezano sa državom, koja joj je podređena, i sastavni dio naših oružanih snaga”, izjavio je irački premijer  u petak. “Osuđujemo napade usmjerene na naše sigurnosne snage, koji prevazilaze duh i slovo mandata koji je stvorio međunarodnu koaliciju.”

Sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder, branio je udar od 4. januara kao “neophodan, proporcionalan čin”, usred talasa napada na američka vojna postrojenja u regionu.

Pentagon insistira da su njegove trupe u Bagdadu na poziv lokalnih vlasti da pomognu u borbi protiv Islamske države (IS, ranije ISIS). Prema Washingtonu,  2.500 vojnika koji su ostali u toj zemlji deceniju kasnije slobodni su da djeluju u “samoodbrani” .

Bagdad je tvrdio da je došlo vrijeme da se preispitaju uslovi tog poziva, pri čemu je Al Sudani obećao da će “početi dijalog kroz bilateralni komitet koji je formiran da odredi aranžmane za okončanje ovog prisustva”.

“Potvrđujemo našu principijelnu poziciju u okončanju postojanja međunarodne koalicije nakon što su opravdanja za njeno postojanje okončana”, rekao je on, dodajući da Bagdad nastoji vratiti puni “nacionalni suverenitet nad zemljom, nebom i vodama Iraka”.

Američke vojne baze u Iraku, kao i ilegalne ispostave u susjednoj Siriji, bile su pod udarima bespilotnih letjelica i projektila u više od 110 navrata od oktobra, usred regionalnih tenzija proizašlih iz izraelskog rata u Gazi. Dok su napade uglavnom izvele neidentifikovane strane, Washington je optužio Teheran da vuče konce iza kulisa i zadržao je pravo da uzvrati kako smatra prikladnim.

“U više navrata smo naglašavali da je u slučaju kršenja ili prijestupa od strane bilo koje iračke stranke, ili ako se prekrši irački zakon, iračka vlada jedina stranka koja ima pravo da prati suštinu ovih kršenja”, rekao je Iračanin . rekao je premijer. On je optužio Washington za rutinsko kršenje suvereniteta Iraka, podsjećajući na još jedan “gnusni čin” koji su počinile SAD prije četiri godine.

Soleimani, poštovana ličnost u Iranu, ubijen je u napadu dronom koji je odobrio bivši američki predsjednik Donald Trump u Bagdadu 3. januara 2020. Washington je tada tvrdio da Sulejmani planira “skori” napad na američke snage. Na četvrtu godišnjicu njegove smrti, dvije eksplozije probile su spomenik u Iranu ubivši skoro 100 ljudi i povrijedivši stotine drugih. Teroristi IS-a preuzeli su odgovornost za zločin u postu u Telegramu, dok su SAD insistirale da Washington nije igrao nikakvu ulogu u bombaškim napadima.

IrakSADVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

“Teško žabu naterati u baru”.
Paljenje BI je rutinski posao za Ameriku. Ne sumnjam da će na kraju uspeti i Oman da uvuku, samo me zanima kako će to učiniti…

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

2.500 američkih vojnika koji su ostali u Iraku da djeluju u samoodbrani 🤣

Evo, sad će Međunarodni sud u Hagu dići optužnice za ratne zločine protiv izuzetnih u Iraku 😅

Nešto se nisu oglasili za ono što je rađeno Iraku 1991. i 2003. 😆

Za Afganistan nešto i pokušali, ali brzo odustaše 😄

Ipak je riječ o izuzetnima.

Postali žešća sprdnja, kao i UN. 😁

noppo
3 mjeseci prije

Ameri okupiraju Irak Na poziv lokalnih vlasti, koje su sami nastavili. Nije bilo nikakvih izbora, zna se.

Max
3 mjeseci prije

Ili će otići ili biti istjerani silom.

Dosta
3 mjeseci prije

Zelje su jedno a mogućnost drugo.
Amerikanci u gotovo svim zemljama bliskog istoka,a i sire imaju baze sa bojevim glavama.Zasto mislite da onaj cionista blinken ovih dana obilazi sve zemlje tog podrucja; naravno da ih sve upozori kako ce sama pomisao da ugroze Izrael dovesti do nuklearnog napada i da pristanu na realnost raseljavanja Palestinaca.

abc
3 mjeseci prije

Na miran način Iračanima neče uspjeti. Bit če potrebni jači i suroviji zahvati.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Samo ih tuč i tjerati u p*zdu materinu 😈 ! Nitko ih zvao nije – van ! Na ovaj ili onaj način !

Perun
3 mjeseci prije

Irak želi da izbaci američke trupe.. izgleda to je želja svih naroda na planeti …..USA više nema ključnu ulogu na bliskom istoku …sjetite se Afganistana …USA su globalna politička lešina a da toga nisu svjesni….SMRT FUKARAMA SLOBODA NARODIMA ….

gigi pinna
3 mjeseci prije

Bojim se da te štakore nećete istjerati iz Iraka i Sirije niti atomskom bombom.
Sve za Izrael, Izrael ni za što – to je motto američke vladajuće bagre.

Samo U Prolazu
3 mjeseci prije

Otici ce i sami kad nafte vise ne bude…do tada mozete ih samo mrziti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI