Iran iznosi detalje o novom samoubilačkom dronu

Iranski dron
7 komentara

Iran kaže da je razvio samoubilački dron posebno dizajniran da pogodi najveće obalne gradove Izraela u slučaju da izbiju otvorena neprijateljstva između dva dugogodišnja neprijatelja.

U razgovoru za iranski kanal IRIB TV1, brigadni general Kioumars Heydari, načelnik kopnenih snaga, otkrio je da je Teheran razvio bespilotnu letjelicu Arash-2, koja je novija verzija samoubilačke bespilotne letjelice velikog dometa Arash-1 (UAV).

Oglašavajući sljedeću generaciju ovog UAV-a kao „bez premca“, Heydari je napomenuo da je Iran „posebno dizajnirao ovaj dron za gađanje Haife i Tel Aviva“. Takođe je rekao da vojska njegove zemlje “čeka naređenje da je jednog dana rasporedi”.

General je dalje opisao karakteristike Arasha-2, rekavši da mu njegove jedinstvene sposobnosti omogućavaju da dohvati informacije više puta prije nego što udari i eliminiše svoju određenu metu. Heydari je dodao da je dron već dodat u inventar vojske i obećao da će pokazati svoj potencijal tokom budućih vojnih vježbi.

Prema medijskim izvještajima, prethodnik nove bespilotne letjelice, Arash-1, ima sposobnost da pređe razdaljinu veću od 1.400 kilometara prije nego što pogodi cilj i može izbjeći otkrivanje radara. Kaže se da je UAV dugačak 4,5 metara, a raspon krila procijenjen na između 3,5 i četiri metra. Dizajn drona takođe omogućava uštedu goriva.

Iran i Izrael su dugo bili u sukobu, a nuklearni program Teherana je jedna od glavnih tačaka spora. Iako Iran inzistira da su njegove namjere miroljubive, Tel Aviv strahuje da bi Teheran na kraju mogao nabaviti nuklearno oružje uprkos nuklearnom sporazumu koji su 2015. potpisale SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija, Kina, EU i Iran. Također se vjeruje da Izrael stoji iza tajnih napada na iranske nuklearne istraživačke kapacitete i ubistava nekoliko teheranskih naučnika.

Arash 2DronoviiranIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
1 godina prije

Da sam ja na mjestu Rusije dao bi Teheranu nuklearno oružje. Tako ne bi morali opet gledati novi Irak Siriju ili Libiju.

1 godina prije

Uz toliko objavljenih informacija čudi me da nisu još i javno objavili nacrte konstrukcije, elektronike i detalje operativnog sustava…
🤣

Emiliano Zapata
1 godina prije

Nemoze postojati samoubilacki dron jer je to letjelica bez posade. Dakle moze biti samounistavajuci dron ali ne samoubilacki.

Max
1 godina prije

Upozoremje Izraelu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI