Iran optužuje SAD i Evropu za „veoma sramotne dvostruke standarde“ u pogledu izraelskih nuklearnih bombi

Izraelsko nuklearno oruzje
11 komentara

Iranski zvaničnici su više puta postavljali pitanje zašto nuklearni arsenal u Tel Avivu nije predmet značajne provjere kod zapadnih država i institucija, dok iranski program nuklearne energije u Teheranu i dalje ostaje pod povećalom. Izrael niti potvrđuje niti poriče posjedovanje nuklearnog oružja.

Zapadne vlade demonstriraju „sramotne“ dvostruke standarde kada je u pitanju izraelski mogući status nuklearnog oružja, izjavio je portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Saeed Khatibzadeh.

„Nažalost, Zapad slijedi veoma sramotne dvostruke standarde, ne samo da se suzdržava od pritiska na Izrael da se pridruži Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja i razoružanju, već i pruža ovom nelegitimnom režimu sve što mu je na raspolaganju za kršenje međunarodnih sistema i predstavljanje trajne prijetnje za region i svijet”, rekao je portparol govoreći na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Khatibzadeh je istakao da čak i dok sjedi na desetinama ili čak stotinama komada nuklearnog oružja, Izrael je odbio da se pridruži NPT (Sporazum o nuklearnom neširenju) ili „bilo kom drugom međunarodnom regulatornom režimu u ovoj oblasti, odbacio je Sporazum o garancijama i poznat je i osramoćen kao lopovski režim u međunarodnom sistemu s obzirom na režim nuklearnog neširenja“.

Komentar portparola uslijedio je nakon komentara izraelskog ministra odbrane Benija Gantza u nedjelju koji zahtijeva trenutne “hitne” sankcije Iranu nakon objavljivanja izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem je utvrđeno da je Teheran dramatično povećao zalihe visoko obogaćenog uranijuma.

„Iran ne poštuje sporazume koje je potpisao i nema razloga da vjerujemo da će poštovati sve sporazume koje će potpisati u budućnosti. Došao je trenutak za akciju”, rekao je Gantz. Ministar je ohrabrio preostale potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma, uključujući Rusiju, Kinu, Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju, da obnove sankcije Teheranu. „Ovo je vrijeme za ‘hitnost’“, predložio je.

Nuklearni upitnici

Khatibzadeh i drugi iranski zvaničnici redovno se pitaju zašto SAD i njihovi evropski saveznici tako pomno proučavaju iranski program nuklearne energije, pri čemu se očigledno ignoriše izraelsko moguće posjedovanje arsenala nuklearnog oružja. Ranije ove godine, iranski ambasador u međunarodnim organizacijama u Beču Kazem Gharibabadi upitao je kakvu korist ima Islamska Republika od članstva u NPT i striktnog provođenja zaštitnog režima IAEA, ako jevrejska država može izbjeći međunarodnu kontrolu i zakone i predstavljati nuklearnu prijetnju za cijeli Bliski istok.

Izraelski zvaničnici nikada nisu formalno priznali posjedovanje nuklearnog oružja, već su vodili politiku „nuklearne dvosmislenosti“, niti potvrđujući niti poričući da zemlja posjeduje takvo oružje. Istovremeno, Tel Aviv zadržava pravo da bombarduje, sabotira ili na neki drugi način zaustavi aktivnosti bilo koje bliskoistočne države za koju misli da radi na nuklearnom oružju, sa politikom poznatom kao doktrina Begin, koja je sprovedena dva puta – 1981. protiv Iraka, a 2007. protiv Sirije.

Međunarodni institut za istraživanje mira u Štokholmu procjenjuje da Izrael ima oko 80 nuklearnih bombi, od kojih je tridesetak raspoređeno na avionima, a ostatak se nalazi na balističkim raketama srednjeg i interkontinentalnog dometa na zemlji ili u podmornicama zemlje. Druge procjene sugerišu da bi zemlja mogla imati čak 400 nuklearnih bojevih glava.

Izrael nije potpisnik NPT i nije stavio svoja nuklearna postrojenja i aktivnosti pod režim zaštite IAEA.

Iranski zvaničnici su u više navrata optuživali Tel Aviv i Sjedinjene Države da su “dvije glavne prepreke” 40-godišnjoj ideji o Bliskom istoku bez oružja za masovno uništenje. Teheran je sredinom 1990-ih, prije ratifikacije Konvencije o hemijskom oružju, demontirao sopstveno oružje za masovno uništavanje – hemijsko oružje naslijeđeno od šahovog režima, prije nego što je ratifikovalo Konvenciju o hemijskom oružju 1997. Obojica vrhovnih vođa Islamske Republike – ajatolah Ruhollah Homeini i Ali Hamnei, izdali su „fetve“ protiv nuklearne bombe, sa vjerskim presudama koje zabranjuju proizvodnju i upotrebu bilo kakvog oružja za masovno uništenje na osnovu njihove navodne nekompatibilnosti sa islamskim zakonom.

iranIZRAELNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
2 godine prije

”Kao prvo, mi nemamo nuklearno oružje, a kao drugo, ako zatreba, mi ćemo ga upotrijebiti”.
Golda Meir, bivša izraelska premijerka

P.S.
Kad vidim kako s mobitelom u ruci, dok pijuckam kavu, rješavam svjetske probleme…
Uvijek se iznova oduševim!

Max
2 godine prije

Treba ih dostći to je to a ostalo je točno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI