Iran se pita zašto je Izraelu dopušteno ”divljanje” nuklearnim oružjem bez međunarodnog nadzora

Izraelska podmornica koja moze biti opremljena nuklearnim oruzjem
23 komentara

Izrael je dugo optuživao Iran da koristi nuklearno oružje i lobirao je u SAD-u neka se Sjedinjene Države povuku iz značajnog ugovora po tom pitanju. Islamska Republika odbacila je tvrdnje da njezin mirni nuklearni program ima bilo kakve vojne aspekte, te je ukazala na navodnu zalihu nuklearne energije same Židovske države, koju Tel Aviv niti potvrđuje niti poriče da posjeduje.

Visoki iranski diplomat prozvao je ravnatelja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grossija zbog njegovih nedavnih komentara u intervjuu o tome zašto nadzornik nuklearne energije opsesivno nadzire nuklearne aktivnosti Teherana, a zanemaruje aktivnosti Izraelaca.

“Koja je prednost biti i član [Ugovora o neširenju] i u potpunosti provoditi zaštitne mjere Agencije?” KazemGharibAbadi, odlazeći iranski veleposlanik u agencijama Ujedinjenih naroda u Beču, upitao je u petak na tweetu.

“Kako bi se moglo vidjeti IAEA kao ozbiljnog, profesionalnog i nepristranog partnera kada ne slijedi ravnomjerno i pravedno provedbu zaštitnog režima za sve svoje članove?” dodao je diplomat.

GharibAbadi popratio je tweet snimkom zaslona odlomka iz Grossijeva intervjua za Energy Intelligence od 08. listopada, u kojem je upitan zašto IAEA provodi toliko vremena usredotočujući se na iranski nuklearni program, a pritom ignorira izraelski.

Grossi je objasnio da za to postoji “vrlo jasan razlog”: Izrael nije stranka NPT-a.

“Ne sudim je li ovo dobro ili loše. Nadam se da bi se [pridružili sporazumu], jer vjerujem u univerzalnost ovog ugovora, ali umjesto toga imaju odluku da to ne učine. No, kad imate zemlju koja to ne čini, stupanj inspekcije koji imamo ograničen je na sve što izjave ”, rekao je šef agencije za nadzor nad nuklearnim oružjem.

“U slučaju Irana, Iran je, kao i većina zemalja u svijetu, stranka NPT-a, a iz tog pravnog statusa izvest ćete niz obaveza koje imaju”, dodao je Grossi.

U svom odgovoru, GharibAbadi sugerirao je da “šutnja i nemar u vezi s izraelskim nuklearnim programom šalje negativnu poruku članovima NPT -a da ‘biti članica jednako je prihvaćanju robusnih provjera, a biti izvan Ugovora znači biti oslobođen svake obveze i kritike, pa čak i biti nagrađen?!“

Mandat iranskog diplomata kao veleposlanika UN-a u Beču završava u petak.

Iranski dužnosnici u više su navrata naglašavali da sumnjive izraelske nuklearne bombe, a ne iranske navodne ambicije u pogledu nuklearnog oružja, predstavljaju stvarnu opasnost za Bliski istok, te su okrivile Tel Aviv i Washington za sprječavanje realizacije sporazuma koji je Iran predložio o nuklearnom oružju Bliski istok.

U utorak je Heidar Ali Balouji, iranski izaslanik u prvom odboru Generalne skupštine UN -a za razoružanje, optužio Izrael da prkosi “svim međunarodnim režimima koji upravljaju oružjem za masovno uništenje”, uključujući nuklearno, kemijsko i biološko oružje, istovremeno šireći “lažne i izmišljene optužbe” protiv Irana o njegovom navodnom nuklearnom programu.

Također u utorak, izraelski premijer Naftali Bennett pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a neka poduzme mjere protiv Irana zbog njegovih navodnih ambicija izrade nuklearne bombe.

Izrael je proveo više od desetljeća optužujući Iran za tajni rad na nuklearnom oružju, a optužen je i za izvršenje atentata na iranske nuklearne znanstvenike te sabotiranje napada na nuklearna postrojenja Islamske Republike. Izrael obično niti potvrđuje niti poriče svoju umiješanost u te zločine. Tel Aviv je također zaprijetio da će ciljati svaku bliskoistočnu državu za koju smatra da bi mogla provoditi nuklearne bombe, s tom politikom poznatom kao ‘doktrina Begin’, koja je nazvana po bivšem izraelskom premijeru MenachemuBeginu.

Teheran je više puta negirao da ima namjeru graditi nuklearno oružje, ukazujući na svoje obveze prema NPT -u i režimima zaštite IAEA-e, Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja nuklearnog ugovora (iz kojeg se Washington jednostrano povukao 2018.), kao i zabrane stvaranje takvog oružja od strane njegovih vrhovnih vođa na vjerskoj osnovi.

Iako prijeti da će osigurati da njegovi susjedi ne stvaraju nuklearne bombe, sumnja se da sam Izrael ima između 90 i 400 nuklearnih bojevih glava, s tim da se to oružje isporučuje podmornicama, zrakoplovima i međukontinentalnim balističkim raketama s kopna. Izrael niti potvrđuje niti poriče svoje nuklearne sposobnosti u politici poznatoj kao “namjerna dvosmislenost”.

iranIZRAELNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagten
2 godine prije

Odgovor Brainstormu, iz komentara na članak o “ruskim astronautima” od prije neki dan, zašto je Sunce udaljeno nekih 5000 km, a ne 150 miliona km kako tvrdi kvazinauka; Sunce se 21.i 22.og ožujka nalazi točno u podne stanovnicima ekvatora okomito. Istovremeno se, u istom trenutku, nalazi pod kutom od 45. stupnjeva onima koji se nalaze na 45om stupnju sjeverno i južno od ekvatora. Obzirom da je, s tim se slaže i babilonska kvazinauka zbroj svih stupnjeva u jednom trokutu 180, treći kut od 45 stupnjeva je točna pozicija Sunca. 45ta sjeverna paralela je oko Senja baš u Hrvatskoj, a južna prolazi kroz Kongo. Dužina od Senja do Konga je nekih 5000 km. Ta duljina je jednaka duljini na kojoj se nalazi Sunce iznad ekvatora. U tom slučaju, suprotno ateističko materijalističkim tvrdnjama Sunce ne može biti ogromno jer bi sve na Zemlji bilo sprženo, ostala bi samo vrištajuća Greta. To ujedno… Čitaj više »

Hypatia
2 godine prije

Morda to pomeni, da bodo dobili Sirci nazaj svoj Golan?
https://www.databaseitalia.it/rivelati-ingredienti-dei-vaccini-cov-19-microscopia-elettronica-a-scansione-e-trasmissione-rivela-ossido-di-grafene-acciaio-inossidabile-e-anche-un-parassita/
Kaj pa Palestinci? Bodo pripravljeni negovati na smrt bolne Izraelce?
https://www.databaseitalia.it/analisi-del-sangue-dei-vaccinati-mostrano-accatastamento-tipico-del-cancro-del-sangue-il-medico-questa-e-eutanasia/
Tile zdaj prosijo boga, samo ne vem ali želijo čimprejšnjo pot v raj?
https://www.heartpublications.co.uk/unusual-formations-in-vaccinated-blood/
Morda so to samo teorije zarote in nenormalen pohlep farmacije ne bo uničil cele civilizacije židovskih hlapcev. Toda morda bo cela civilizacija zgrajena na genocidih in izkoriščanjih Azije, Afrike in kolonizaciji….

Max
2 godine prije

Logično pitanje Iranaca.

Bruno
2 godine prije

Pa valjda bi samo članovi NPT- a mogli da zahtjevaju provjere. Onaj tko nije član nema pravo prigovora.

nessy
2 godine prije

E moj lipi Kazem GharibAldi, tvoje pitanje spada u kategoriju; zasto je nebo plavo? ili zasto Izraelske Defence Snage ubijaju maloljetne civile Palestince kao zeceve, i nitko o tome ne govori? Dakle, postoje drzave svijeta i postoji Izrael. Sve ono, sto ne bi palo na pamet cak ni USA ratno/civilnim zlocincima, padne na pemet vrhuski Izraela, i to samo iz razloga, sto znaju da ce biti nekaznjeni. Zasto je to tako? To bi bolje objasnio @subaru, ali samo da znas, to su sve teorije zavjere, o kabali, masonima i slicnim parazitima koji vladaju svijetom.
Ipak, mislim da je nas Kazem GharibAldi pametan tip, da zna sve to, i da je njegovo pitanje bilo samo retoricko.

Sentinel
2 godine prije

Židovska satanistička gamad!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI