Iran tvrdi da je isporučio bespilotne letjelice Rusiji prije sukoba u Ukrajini

Iranske vojne kamikaze
14 komentara

Teheran priznaje da je Moskvi dostavio “mali broj” bespilotnih letjelica, ali poriče da je ikada isporučio projektile

Iran je prvi put priznao da je predao vojne bespilotne letjelice Rusiji, tvrdeći da su isporuke dovršene prije izbijanja sukoba u Ukrajini, koji je izbio krajem veljače.

Teheran je također odbacio tvrdnje da je Moskvi opskrbio projektile. Iranska državna novinska agencija, IRNA, citira iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana koji je rekao: “Ova halabuka koju su digle neke zapadne zemlje, da je Iran isporučio rakete i bespilotne letjelice Rusiji kako bi pomogao u ratu u Ukrajini – dio s projektilima je potpuno pogrešan.”

Diplomat je objasnio da je “dio s dronovima istinit, a Rusiji smo isporučili mali broj bespilotnih letjelica mjesecima prije rata u Ukrajini”.

Amirabdollahian je također tvrdio da su se Teheran i Kijev prije dva tjedna dogovorili da će održati razgovore o navodnim slučajevima ruskih postrojbi koje su koristile iransko oružje. Prema ministrovim riječima, ukrajinsko izaslanstvo ipak je odustalo od planiranog sastanka u posljednji trenutak.

Diplomat je također dao jamstva da Teheran “neće ostati ravnodušan”, ako se iznesu dokazi koji dokazuju da ruska vojska koristi iranske bespilotne letjelice u Ukrajini.

Reuters je izvijestio da ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Početkom listopada Rusija je pokrenula opsežnu kampanju zračnih napada na glavne ukrajinske gradove, s posebnim naglaskom na elektrane i drugu kritičnu infrastrukturu. Ovi napadi uključivali su projektile kao i takozvane ”kamikaze” bespilotne letjelice.

Ukrajinska vlada tvrdi da se ruska vojska sve više oslanja na bespilotne letjelice Shahed-136 iranske proizvodnje za izvođenje takvih napada, što Moskva niječe.

Kijev je iznosio slične tvrdnje o navodnoj umiješanosti Teherana još u rujnu, a Ukrajina je kasnije tog mjeseca smanjila razinu svojih diplomatskih odno

iranrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Zapad pošalje Ukrajini do sada 40 milijardi dolara vrijednog oružja (od toga SAD 30), točno se zna tko je koliko poslao i čega, a ovi se boje priznati da su poslali dronove Rusiji. Svašta.

tihobl
1 godina prije

Znaci ovi ameri nikada ne lazu odmah su objavili da iranci pomazu rusima i tacno je isto kada su rekli da rusi spremaju napad na ukrajinu i niko nije vjerovao a i Putin je negirao no desilo se .

Klosterman
1 godina prije

Ma koju se pi… materinu Iran ima ikome ispričavati!

Samuraj
1 godina prije

Zanimljivo je vidjeti, zbilja zanimljivo kako imperijalni “zapad” laje, a Putin prolazi. Ne mogu mu ništa, ali ama baš ništa. Takozvani svjetski policajac bez kojega je kao nemoguće zamisliti svjetski mir 🤦🏻‍♂️ ili takozvani “osloboditelji” i donositelji demokracije su toliko su zemalja izmučili za svoje interese. Sjetimo se “oslobađanja” Iraka i operacije “Iračka sloboda” 🤦🏻‍♂️ u kojoj je nota bene poginulo milijun, da točno, milijun civila, a “oružje za masovno uništenje” nije ni postojalo, a to im je bio alibi. Jeste tada vidjeli nekoga da plače krokodilske suze za djecom Iraka? Licemjeri. Sjetimo se Libije, Afganistana, nastavi niz. Dalje u prošlost da ne idemo do bacanja nuklearne na čiste civilne ciljeve u Japanu, ne jednom nego dva puta ili još dalje u povijest što su radili Indijancima. Što je ključno? Napokon se pojavio čovjek koji je rekao – dosta, te na kojeg mogu samo lajati. Imperijalni zapad je prošlost, nadmašen… Čitaj više »

Throne
1 godina prije

Ma koga briga, neka salju dalje, kad zapad salje oruzje, moze i iran dronove, sto nije jasno.

gigi pinna
1 godina prije

Dvije su stvari tragikomične:
1) Iran se pravda što nekome (a Rusija valjda nije bilo tko) prodaje svoje oružje. Očito se boje još jačih sankcija Zapada (da se ne lažemo), koje na Iran imaju veći utjecaj negoli na Rusiju.
2) Rusija, koja se hvali (a i drugi je hvale) kako ima najnaprednije zračne sustave na svijetu, nije u stanju proizvesti ni pošteni dron. A i dosadašnja izvedba na bojišnici nije baš bila na razini nekakve, ako ne svjetske, onda barem regionalne sile.

Max
1 godina prije

To su navodno i Ruski dronovi jer imaju ruske komponente.

Marko
1 godina prije

Ja sam prodao te dronove Rusiji, a ne Iran, to je prava istina…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI