Iran želi izbjeći vojni sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama

Iran i SAD
3 komentara

Teheran trenutačno čeka odgovor Washingtona na ubojstvo trojice američkih vojnika koje je ubila paravojna skupina

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei zapovjedio je svojim dužnosnicima neka izbjegavaju izazivanje Washingtona na izravan rat, ali ih je isto tako pozvao neka budu spremni odgovoriti na svaki američki udar  koji se dogodi na iranskom tlu, izvijestio je u četvrtak New York Times. Iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost održalo je hitan sastanak u ponedjeljak, manje od 24 sata nakon što je paravojna skupina, koja je povezana s tom zemljom, napala pred-stražu američke vojske u Jordanu, ubivši tri američka vojnika i ranivši na desetke. Na sastanku je vijeće, koje uključuje iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i vojne zapovjednike, raspravljalo o mogućim američkim odgovorima na napad, izvijestio je New York Times pozivajući se na tri iranska izvora. Vijeće je zaključilo da će SAD ili izravno napasti Iran ili ograničiti svoj odgovor na milicije u Iraku i Siriji, tvrde izvori.

Nakon što je bio obaviješten o tim mogućnostima, Khamenei je odgovorio ”jasnim zapovijedima”, pišu novine: ”Izbjegavajte izravan rat sa Sjedinjenim Državama i udaljite Iran od akcija onih koji su ubili Amerikance, ali se pripremite uzvratiti udarac ako Sjedinjene Države udare na Iran”.

Ove zapovjedi pomažu u objašnjavanju nekoliko izjava iranskih dužnosnika, koje su nastale u danima koji su uslijedili. U ponedjeljak je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani zanijekao bilo kakvu umiješanost u napad na Jordan, naglašavajući da različite milicije koje djeluju u regiji “ne primaju zapovjedi od Islamske Republike Iran”. Najveća od tih milicija, Kataib Hezbollah sa sjedištem u Iraku, izjavila je dan kasnije da će obustaviti “vojne i sigurnosne operacije protiv okupacijskih snaga, to jest američkih postrojbi”, dodajući da mete bira neovisno o Teheranu. Iranski izaslanik u UN-u, Amir Saeid Iravani, tada je izdao upozorenje SAD-u. “Islamska Republika će odlučno odgovoriti na svaki napad na zemlju, njezine interese i građane pod bilo kojim izgovorom”, rekao je Iravani. U sličnoj izjavi dan kasnije, načelnik Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) general-bojnik Hossein Salami rekao je da “nijedna prijetnja neće ostati bez odgovora”. Dodao je: ”Mi ne tražimo rat, ali ga se ni ne bojimo”.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je novinarima da Iran smatra odgovornim za smrt tri Amerikanca, “u smislu da oni opskrbljuju oružjem ljude koji su za to izravno odgovorni”. Međutim, navodno je odlučio ne napasti iranski teritorij. Prema izvješćima CBS-a i NBC Newsa u četvrtak, SAD će uskoro pokrenuti kampanju zračnih napada protiv “iranskog osoblja i objekata” u Iraku i Siriji, za koju su američki dužnosnici izjavili NBC-u da bi mogla trajati “tjednima”. Prema New York Timesu, Khamenei je rekao svojim najbližim savjetnicima da bi otvoreni rat nosio dvostruki rizik destabilizacije Irana i odvraćanja pozornosti svijeta od Gaze: dva ishoda koja bi Islamska Republika nastojala izbjeći. Usprkos tome, izvori lista izvijestili su da je Iran stavio svoje oružane snage u stanje najveće pripravnosti, aktivirao sustave protuzračne obrane i prebacio balističke projektile na granicu s Irakom.

iranPentagonRevolucionarna GardaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Neće ga niti , bit ! Zašto … Pa mogu oni tuć po vama – nije problem no je problem i to GOLEM ako zaspete raketama Israeli Nuclear Power Plant … ODMAH ste RASELILI Židove – na onaj svijet 😁 i to da svi svjetle poput neonki 😁

Darko
2 mjeseci prije

Jer Iran zna da mora upotrijebiti nuklearno naoružanje, a američke svinje ipak debelo paze da ne diraju one koji ga imaju. Zato je spas malih zemalja da ga što prije nabave ili osmisle..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI