Iranski vrhovni vođa hvali ”opasne” bespilotne letjelice

Vojni drone - 3D model
29 komentara

Iranski ajatolah Ali Hamenei pohvalio je “opasne” dronove u zemlji i ismijao kolektivni Zapad jer je prvobitno odbacio svoj program UAV kao propagandni trik. Vrhovni vođa je to izjavio u srijedu dok je razgovarao s iranskim akademicima i intelektualcima.

“Kada su prije nekoliko godina objavljene slike iranskih dronova, rekli bi da su fotošoping. Sada kažu da su iranski dronovi opasni, zašto ih nekome prodajete?” rekao je Hamenei, kako ga citiraju lokalni mediji.

Hamenei je očito mislio na široko rasprostranjene optužbe da Teheran isporučuje samoubilačke dronove Rusiji usred sukoba s Ukrajinom. Moskva posljednjih sedmica aktivno koristi dronove samoubice Geran-2 (Geranium-2) za napad na kritičnu infrastrukturu i vojne ciljeve u Ukrajini. Snimci dronova i olupine koje su sakupili Ukrajinci sugeriraju da oni u velikoj mjeri liče na Shahed-136 iranske proizvodnje.

Kijev i neki od njegovih zapadnih pristalica direktno su optužili Iran da isporučuje dronove Geran-2 Rusiji. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je prošle sedmice da je Rusija nabavila čak 2.400 bespilotnih letjelica.

Washington je optužio Iran da je prekršio uslove nuklearnog sporazuma iz 2015. s navodnim isporukama kamikaza bespilotnih letjelica Moskvi.

“Ranije danas naši francuski i britanski saveznici javno su ponudili procjenu da je iransko snabdijevanje ovim bespilotnim letjelicama Rusiji kršenje rezolucije 2231 Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel novinarima u ponedjeljak. Rezolucija uključuje embargo na izvoz iranskog oružja, a dok su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma 2018., Washington tvrdi da se embargo na dijelove projektila odnosi i na izvoz bespilotnih letjelica, te da važi do 2023. godine.

I Moskva i Teheran, međutim, negirali su da su se takve isporuke dogodile. U utorak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da sve oružje koje se koristi u Ukrajini dolazi iz ruskih domaćih zaliha.

“Ne, nemamo takve informacije. Koristi se ruski hardver. Ti to dobro znaš. Sva dalja pitanja mogu se uputiti Ministarstvu odbrane”, rekao je Peskov novinarima.

Dronoviiranrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ako j' zima nije lav
1 godina prije

“Kijev i neki od njegovih zapadnih pristalica direktno su optužili Iran da isporučuje dronove Geran-2 Rusiji.”
Pa ovo je stvarno potpuno ludilo!
Stotine hiljada granata, protivtenkovske rakete, HIMARS, 777, Cesar, tenkovi, avioni, Star link… zapad nemilice isporučuje Ukrajini i to je sasvim normalno!?

throne
1 godina prije

Pa usa i nato saljuz ukrajincima oružje (poljske tenkove,francuske, njemacke, americke topove, razlicite dronove kamikaze, bayaktare, oklopna vozila, himarse – mpds sisteme, harpone, potivradarske rakete, poljske i slovacke migove 29, su 25 itd….), pa ne vidim nikakvog razloga za brigu zato sto su iranci prodali oružje dsronove – kamikaze, pa cak i rakete rusima.

tri p
1 godina prije

Iranci su ozbiljan narod, sa ozbiljnom državom.
Pljuc na amere i UN.

Benty20
1 godina prije

Ok, ajmo realno… Je li Iran isporučuje dronove Rusiji? Ukrajina i zapad tvrdi da jesu. Ukrajina također tvrdi da mnoge kamikaza dronove ruše. Pa postoji li išta na tim srušenim dronovima da se može povezati s Iranom? Nije baš da pratim vijesti, ali nisam primijetio da je itko, čak i u ovom manipulatornom vremenu, pokazao nekakve ostatke drona s iranskim potpisom! S druge strane Dorom kamikaza je jednokratni proizvod, što bi značilo da nije toliko sofisticiran i da je njegova izrada relativno jednostavna i jeftina. Danas ni u kućnoj radinosti, uz potrebne materijale, nebi bio problem napraviti takvu napravu, a kamoli u nekom pogonu koji se bavi takvim stvarima. Recimo da je Iran dao sheme i nacrte, bilo tko takav dron može brzo napraviti i pokrenuti masovnu proizvodnju. Zbilja ne vidim potrebe da se Iran, ili bilo tko drugi toliko kompromitira, ali ajde. Sve je to politika i ništa nije… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Zar sumnjate da onolika Rusija za 9 mjeseci ne moze pokrenuti proizvodnju dronova?
A za vrijeme sirijske intervencije proizveli su stotine razlicitih modela, od cega je vojska prihvatila samo orlan i ohotnik.
Pogledajte telegram, pun je snimaka lanceta. Najzanimljivi snimci su pogadjanje meta u pokretu. Na drugom mjestu su snimci sa pogotcima S-300 i bukova, sto znaci da su mu povecali domet, jer se PVO ne istura blizu prve linije.
A o najznacajnijem dronu koji je skoro uveden niko ni rijeci – dron za elektronsko ometanje. Preuzima ulogu najjace bazne stanice i kupi sve signale mobilnih. Ukrima su veze pobrkane. Ponovo dolazi vrijeme motalice kablova.

Vrata
1 godina prije

Iranci su pomogli rusima,vjerovatno ce se rusi oduziti u vidu hipersonicnih raketa.U tom slucaju nema vise americkih brodova u golfskom zalivu,a izraelci ce zivjeti u sklonistima,permanentno.

Alex Keller
1 godina prije

Da te dronove Iran pokloni Ukrajini,tada bi bilo u skladu sa svim mogućim rezolucijama.😄🤣

Max
1 godina prije

Točno Zapad i Izrael je uvijek objaviljivao da Iran nema modernno oružje avione dronove rakete nego fotoshop ili makete a sad im zbog prodaje tog istog oružja uvode sankcije.

nessy
1 godina prije

Moze li mi netko objasniti zasto se Iran mora opravdavati da li je ili nije prodao dronove Rusiji, a zapadne drzave se natjecu tko ce poslati vise oruzja onome klaviristi u neopranoj zelenoj majici? Slava Ukrajini? Kita Ukrajini, sto su i zasluzili, nezahvalni, gramzivi i arogantni do bola.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI