Ishod ukrajinskog sukoba mogao bi se odlučiti u”mjesecima”

Josep Borell
21 komentar

S obzirom da ukrajinske snage gube teritoriju, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da bi “u narednim mjesecima rat mogao biti odlučen”. Kako bi izbjegao ukrajinski poraz, Borrell je pozvao zemlje članice EU da pošalju još više novca i oružja u Kijev.

Na pitanje španskog lista El Pais ko “pobjeđuje” u Ukrajini, Borrell je rekao da Rusija “nije dobila rat, ali ga oni još nisu izgubili”. Međutim, list je istakao da se prema izvještajima zapadnih obavještajnih službi „Rusija dobro pripremila, a Ukrajina gubi tlo pod nogama“.

“Moramo učiniti više, i to brzo”, rekao je Borrell. “U narednim mjesecima rat bi mogao biti odlučen.”

Borellov intervju za El Pais objavljen je u subotu, nedelju dana nakon što je Rusija objavila oslobađanje ključnog Donbasovog grada Avdejevke. U danima nakon zauzimanja Avdejevke, ruske snage su istjerale ukrajinsku vojsku iz naselja Krink, Pobeda, Severne, Lastočkino, Severnoe i Rabotino, prema ažuriranim informacijama ruskog Ministarstva odbrane i izvještajima vojnih blogova s ​​obje strane.

Rabotino je jedno od nekolicine sela koje je Ukrajina uspjela zauzeti tokom svoje neuspjele ljetne kontraofanzive, operacije koja je – prema ruskom ministarstvu odbrane – koštala Kijev više od 160.000 ljudi.

Borrell je tvrdio da bi “Ukrajina prošla bolje” da je EU prevladala svoja početna “kolebljenja” i dala Kijevu “masovnu i trenutnu pomoć” kada je sukob počeo prije dvije godine.

EU je posvetila gotovo 85 milijardi eura (92 milijarde dolara) vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini od februara 2022. godine, dok su njene pojedine države članice dale desetine milijardi više. Najveći pojedinačni donator, Njemačka, dala je Kijevu više od 17 milijardi eura samo vojne pomoći, dok je Danska Ukrajini dala oružje i municiju u vrijednosti od 8,4 milijarde eura, ili više od 2,4% njenog BDP-a.

Borellu to nije dovoljno. “Ako želimo da Ukrajina pruži otpor, moramo joj pružiti više pomoći i brže”, rekao je za El Pais.

Međutim, ostaje nejasno kada će EU moći stvarno da proizvede oružje koje traži Ukrajina. Decenije nedovoljnog ulaganja ostavile su vojnu industriju bloka nesposobnom da brzo poveća proizvodnju, a Borrell je prošlog mjeseca priznao da EU neće ispuniti svoje obećanje da će Kijevu do marta isporučiti milion artiljerijskih granata od 155 mm. Kako sada stoji, nešto više od polovine tog iznosa će biti isporučeno, rekao je Borrell.

Borelleurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Zelenski je jučer izjavio na novinarskoj konferenciji u Kijevu da je u Ukrajini poginulo 31.000 vojnika i nekoliko desetaka tisuća civila. Nadodao je da je Rusija ima 180.000 poginulih vojnika i 500.000 ranjenih. Za pad Avdijivke optužio je Zapad, tj. nedostatak streljiva. Prije mjesec dana je bivši glavni ukrajinski tužitelj Jurij Lucenko u intervjuu za ukrajinski Youtube kanal Direct ustvrdio da zadnjih mjeseci Ukrajina gubi 30.000 vojnika mjesečno – bilo da su ubijeni ili teško ranjeni – te da je od početka rata na ukrajinskoj strani ukupno poginulo i teže ranjeno čak pola milijuna vojnika. Glavni ukrajinski tužitelj bio je od 2016. do 2019. godine, bio je dugogodišnji zastupnik Vrhovne Rade u mandatu Petra Porošenka, a ranije je dvaput bio ministar unutarnjih poslova. Lucenko je objasnio u intervjuu da ga je na ovako otvoreni istup nagnala činjenica da je ukrajinska vojska nedavno predložila mobilizaciju pola milijuna ljudi i da se… Čitaj više »

Sparkling
2 mjeseci prije

“Ukrajina bi mogla pozvati predstavnike Rusije na budući mirovni samit ako se nadolazeći sastanak globalnih čelnika u Švicarskoj pokaže uspješnim, rekao je Andrij Jermak, šef Ureda ukrajinskog predsjednika.”
Ovi poput Borella i njemu sličnih stvarno nemaju dodira s stvarnošću ili je samo da nešto kažu a da u stvari ništa nisu rekli.
Onaj zločinac od zelenskog koji najavljuje novu ofenzivu i koji želi ubiti još 500 tisuća Ukrainaca ne skida se s bijeloga nego samo pojačava i deblja crtu.
Hoće li netko napokon ovim tupsonima koji potiću nastavak ovog besmislenog sukoba reći dosta.
Ne možete dobiti rat protiv Rusije, sjednite za stol jer će te u dogledno vrijeme izgubiti sve.
Ili je to plan da se EU uvuče u direktan sukob.
Lp

tihobl
2 mjeseci prije

Borrell je rekao da “… još nisu izgubili rat”.

Sad po direktivi jedna po jedna zemlja potpisuju da ce dati 3 milijarde Zelenskom.
Iduceg mjeseca i Plenkovic ce stici na red da nosi 3 milijarde u Kijev.

nastran
2 mjeseci prije

luđak

tuf
2 mjeseci prije

Cijela psihoza na Zapadu se diže isključivo zbog pritiska na američki kongres kako bi odobrili 60 milijardi dolara. Vrhunsko pranje novca zbog kojeg su mnogi u panici jer ne žele da rijeka presuši.
Kao, eto baš slučajno u sljedeća 2-3 mjeseca će se sve izdogađati. Moš’ mislit’. Planovi koje su oni oformili a koje je slučajno izlanuo onaj neki estonski ili latvijski general sežu do 2025-e godine.

Gad
2 mjeseci prije

Majstore – tabletice, pelene i na spavanje. Nemoj se mučiti bezveze.

Darko
2 mjeseci prije

Jebo ti pas mater svinjo jedna smrdljivu skupa s onom krmačom Ursulom, umjesto da ste spriječili Ukrajinu da provocira rat i dalje nastavljate uništavati ju kada vidiš da Rusi nisu mačji kašalj i da će Ukrajina nestati zahvaljujući vama. A mrtvi na obje strane kome idu na dušu?

Max
2 mjeseci prije

Ili ćve se otezati dok se Kina ne pripremi za Tajvan.

ogo
2 mjeseci prije

Jedini razlog sto NATO NE SALJE VOJNIKE je sto bi svaki poveo kuci po jednog Rusa i eto belaja.
Obio im se pederluk o glavu.

Zoro
2 mjeseci prije

rat je odlučen i pobjednik se zna od onog momenta kada je Presjednik donija odluku o pokretanju specijalne vojne operacije, sada je u pitanju tehnička realizacija sa šta manje gubitaka na obje bratske strane, Rusi malo ratuju sa nacistima i zavedenima u Ukrajini a puno više sa samim sobom odnosno deformiranim rusima svojom petom šestom sedmom i ko zna kliko ih ima kolonom, nije lako totalnu katastrofu devedesetih ispraviti, još če puno vremena proči dok Rusija u potpunosti obnovi imepriju, moraju se roditi nove generacije odrasle na patriotizmu i ljubavi za domovinu a ne školovane po bolonji u soroškim učionicama i tzv građani svita, dobra vijest za Rusiju i svijet da usprkos apsolutnoj dominaciji zapadnih agenata u Rusiju devedesetih narod u ogromnoj većini je ostao imun na zapadne nove kako kažu vridnosti, odan jedinim i vječnim vridnostima, elita je istrulila i sada je proces zamjena elita u toku rat je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI