fbpx

Istraga je pokrenuta zbog tvrdnji da su zaposleni u medijskoj grupi bivšeg oligarha Mikhaila Khodorkovskog učestvovali u grupnom silovanju 2014. godine

Mikhail Khodorkovsky

Ruski istražni komitet počeo je da ispituje navode da su Sergej Prostakov, bivši glavni urednik opozicione web stranice MBK Media, i fotograf Andrej Zolotov učestvovali u grupnom silovanju djevojke 2014. godine.

13. jula, Victoria Kuzmenko, zaposlena u ruskom izdanju vijesti Lenta.ru, napisala je tvit u kome tvrdi da je Zolotov umiješan u silovanje na kućnoj zabavi, dok je Prostakov posmatrao i masturbirao. Kasnije je pojasnila da ona sama nije bila svjedok incidenta. Nakon optužbi, i Prostakov i Zolotov dali su ostavke na mjesta u MBK Media, čiji je vlasnik osramoćeni oligarh devedesetih, Mikhail Khodorkovsky.

Odgovarajući na navode, Prostakov tvrdi da se ne sjeća šta se desilo u pijanom stanju, ali se izvinuo „svim ženama koje je uvrijedio“. U međuvremenu, Zolotov je objasnio da je na zabavi bio “grupni seks”, ali da nije učestvovao.

Prostakova bivša djevojka takođe ga je optužila za silovanje, u dugačkoj objavi na Twitteru zbog njihove navodno zlostavljačke veze.

Tvrdnje protiv dva zaposlenika MBK Media bile su dio serijala tvitova sredinom jula, koji su optuživali više muškaraca za razne radnje seksualnog uznemiravanja i napada. Takođe su imenovani Sberbank zaposlenici Ruslan Gafarov, koji je podneo ostavku, i Sergej Minenko, koji je suspendovan do istrage.

Optužbe protiv Prostakova i Zolotova najnovije su u nedavnoj buri optužbi o seksualnom nedoličnom ponašanju protiv članova ruskih opozicionih medija. Glavni urednik Meduze Ivan Kolpakov optužen je za pipanje kolegine supruge na zabavi 2018. On je podneo ostavku, ali se brzo vratio. Ranije ove godine, šef Ekho Moskvy Aleksej Venediktov bio je predmet duge emisije na BBC Russia, gdje su ga optužili za nedolično seksualno ponašanje. Negirao je optužbe, ali se izvinuo.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije

@guest_459971

Što je tu, po Vama, “fejk njuz”?

Jomla
Gost
Jomla
6 mjeseci prije

Prvo: potencijalno eksplozivni materijal nije bio na/u brodu. Istovaren je prije nekoliko (6?) godina i bio smješten u skladištu.
Drugo: brodar je prevoznik, a ne vlasnik. Veliko pitanje je tko je vlasnik: naručilac, pošiljalac… Libanon?
Treće: nisam siguran da je taj oligarh ruski već neko vrijeme. Ovo bi trebalo provjeriti, ali mi mrsko…

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije

“Victoria Kuzmenko, zaposlena u ruskom izdanju vijesti Lenta.ru, NAPISALA JE TVIT u kome tvrdi da je Zolotov umiješan u silovanje na kućnoj zabavi, dok je Prostakov posmatrao i masturbirao. Kasnije je pojasnila da ONA SAMA NIJE SVJEDOK INCIDENTA. Nakon optužbi, i Prostakov i Zolotov DALI SU OSTAVKE na mjesta u MBK Media” I to sve prije šest godina. Jedan jedini tvit koji optužuje muškarce, bez ikakvog dokaza, za silovanje. Tvit koji je napisala osoba koja nije bila svjedok navodnog događaja koji se navodno dogodio prije šest godina. Samo je to dovoljno u današnje “osvješteno” i “progresivno” vrijeme da se muškarca natjera na ostavku, uništi mu se karijera i ugled, kriminalizira ga se i unaprijed osudi prije ikakve istrage i suda. “Tvrdnje protiv dva zaposlenika MBK Media bile su dio SERIALA TVITOVA sredinom jula, KOJI SU OPTUŽIVALI VIŠE MUŠKARACA za razne radnje seksualnog uznemiravanja i napada. Takođe su imenovani Sberbank zaposlenici Ruslan Gafarov, koji je PODNEO OSTAVKU, i Sergej Minenko, koji je SUSPEDNDOVAN DO ISTRAGE.” Serijal tvitova optužuju više muškaraca za razne rdnje seksualng uznemiravanja i napada (koje konkretne radnje?). I opet najprije ostavke i suspenzije. A istrage? Poslije. Ionako je “sve jasno”. ipak je to bio serijal tvitova. Kakav još… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Stara kuka,
tako danas izgleda pravosuđe. Kada po pitanju seksualnog zlostavljanja dođe do spora na sudu, u tom slučaju se mora ženi dokazati da laže, a muškarac mora uvijek dokazati da govori istinu. U takvom sporu samo čudesa spašavaju.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Davor drugi
Istina. U takvim slučajevima više ne vrijedi presumpcija nevinosti (nevin si dok se ne dokaže suprotno) koja se inače univerzalno primjenjuje u pravu već 2000 godina. Ne vrijedi latinska izreka “Actori incumbit probatio” – Teret dokazivanja je na tužitelju. Ali u ovom članku se čak i ne radi o sudu ili istragama. Dovoljan je samo jedan tvit osobe koja čak nije ni svjedok navodnog događaja da ovim muškarcima uništi krijeru i ugled, natjera ih se na ostavke i isprike za nešto što možda uopće nisu napravili. Prestrašno.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Stara kuka,
Sigurno, presumpcija je tu u potpunosti isključena, ne samo po pitanju seksualnog, nego i svakog drugog zlostavljanja muškarca prema ženi, pri čemu je obrnuta situacija na sudu nepoznata. Ne sjećam se vise gdje sam to pročitao po nekoj anketi, da je vise poziva za pomoć policije zatraženo od strane muškaraca nego žena.
Neki je lik pozvao policiju zbog nanošenja ozlijeda, zadobio teške ogrebotine po licu. Dolaskom policije na uvid, ženina priča da je to učinila u samoobrani, mada na njoj nikakvih ozlijeda nije bilo. Epilog: čovjek ekspresno izbačen iz stana, kaznena prijava za maltretiranje i uznemiravanje. Nepoznat mi je epilog na sudu i kako je čovjek prošao.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Kod nas se policajci i socijalni radnici na “radionicama” koje organizira tzv. “pravobraniteljica za ravnoprvnost spolova” obučavaju da u slučaju kad je žena nasilna ili je naislje obostrano uvijek važi pravilo da se žena samo branila od napada ili reagirala u strahu za svoj život. Ili pak da je to muškarac na neki drugi način “zaslužio”. Ako ga ona npr. izrezbari nožem na spavanju dovoljno je da kaže kako ju je godinama zlostavljao i problem je riješen.. Ona dobiva laganu packu po prstima, “No, no” i nekakvu simboličnu obično uvjetnu kaznu.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije

A to u Bejrutu ima veze s ovom temom kako?

tihobl
Gost
tihobl
6 mjeseci prije

Pijec je o kiparskom drzavljaninu, rodjenom u Rusiji.

Busola
Gost
Busola
6 mjeseci prije

Ako tko širi propagandu i laži to je Zapad…. Istina oko eksplozije u Beirutu će se teško doznati, eto i onog Rusa nitko ne može naći od “novinara”… zašto – danas novinari istražiteljinažalost ne postoje, ubio ih mainstream…

piždro
Gost
piždro
6 mjeseci prije

Ovaj “humanista i filantrop’ je pokrao vise Rusima nego Bernard Madoff usaycima. a Madoff je skino sa konta preko 60 milijardi frendovima i co. koliko je tek ovaj..

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Sve takve treba kazniti.

tabula
Gost
tabula
6 mjeseci prije

Čuj Mikhail Khodorkovsky! Jel’ to neki Englez ili Amer?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik