Italija je ostala sa ‘nedovoljnom’ municijom nakon naoružavanja Ukrajine

municija rakete granate
36 komentara

U italijanskim vojnim zalihama “nije ostalo mnogo” nakon šest pošiljki pomoći Ukrajini, objavio je list Corriere Della Sera u petak . Pošto je italijanska industrija demontirana i opskrba iz SAD neizvjesna, zemlja navodno ima dovoljno municije za dvodnevne borbe.

Pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane, list navodi da italijanskoj vojsci trenutno nedostaje teška i laka artiljerijska municija, zbog čega je u “ozbiljnim poteškoćama”.

„Na policama“, rekao je izvor, „nije mnogo ostalo“. Prema drugim vojnim oficirima navedenim u izvještaju, da je Italija napadnuta danas, imala bi dovoljno municije da pruži otpor “između 48 i 72 sata”.

Italija je Ukrajini poslala nešto više od 727 miliona dolara vojne pomoći, prema Kilskom institutu za svjetsku ekonomiju, njemačkom trustu mozgova. Iako ova cifra bledi u poređenju sa 47 milijardi dolara koje su dale SAD, Rim je takođe uplatio u „European Peace Facility“ EU, zajednički program kupovine oružja vredan skoro 4 milijarde dolara.

Italijanske zalihe su u početku bile male, a s obzirom da su dvije trećine talijanskih proizvodnih pogona zatvorene u posljednjoj deceniji, domaćoj industriji bi trebalo tri godine da ispuni svoje trenutne narudžbe za artiljerijsku municiju i šest za obnavljanje zaliha projektila, izvještavaju novine. U tom kontekstu, izvor odbrane je rekao da se Rim obratio Washingtonu tražeći municiju, ali mu je rečeno da “stane u red” i da će se čekati dugo.

Italija je daleko od jedina evropska zemlja koja je iskrvarila zbog podrške Kijevu. Nakon što je Ukrajini predala cjelokupnu zalihu haubica AS-90 i neispričane količine municije, Ujedinjeno Kraljevstvo ima dovoljno municije da izdrži između tri sata i jednog dana moderne borbe, prema nekoliko penzionisanih  generala .

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis izjavio je u oktobru da njegova zemlja nema više oružja za Ukrajinu, dok njemački zvaničnici  od sredine 2022. upozoravaju da je ionako dotrajala vojska te zemlje “iscrpljena” naporima Berlina da naoruža Kijev. Uprkos povećanju vojne potrošnje širom EU, zalihe bloka su bile “skoro prazne” još u decembru, upozorio je tada visoki diplomata bloka Josep Borrell.

U međuvremenu u SAD-u, vojni čelnici su  se trudili da nabave artiljerijske granate od svojih stranih saveznika, a uzastopni  paketi oružja nisu uključili broj granata za koje Ukrajina kaže da su joj potrebne da ispali svoje topove punim kapacitetom.

Nedavno procureli dokumenti Pentagona ukazuju na to da bi nedostatak municije mogao ometati ukrajinsku dugo obećanu proljetnu ofanzivu na ruske snage, dok se u  prošlomjesečnom izvještaju Politico-a tvrdi da je iza zatvorenih vrata Bajdenova administracija zabrinuta da bi operacija mogla propasti.

ItalijaukrajinaVojne zalihe
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
11 mjeseci prije

Nema veze što nemaju municije, ionako nemaju nafte za vojsku.

C.F.
11 mjeseci prije

Talijani su inace jaki , na jeziku.

Max
11 mjeseci prije

To im i jest bio cilj.

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Pod hitno naručiti od amera.

Za---dranin
11 mjeseci prije

Ovaj put ukrajinskim teroristima nije uspio atentat na Rusa Zakhar Prilepin.

Njonjo
11 mjeseci prije

Talijani kao narod gledaju na Ruse povoljno, povoljnije nego Hrvati, ali tu je u Rimu izdajnicka vlada pa kao svuda narod je nemocan.

Гавран
11 mjeseci prije

Kraj bitke za Bahmut:

Ispostavilo se da je napad “Wagner” u oblasti Khromovo Oružanih snaga Ukrajine samo djelimično odbijen. Na nekim položajima u blizini grada jednostavno nije bilo ko da odbije ruski napad nakon višečasovne jake vatre, uključujući i upotrebu magnezijumske municije. U zapadnom dijelu grada ukrajinske trupe još uvijek ne mogu ne samo da izbroje stvarni broj gubitaka, već se ni na bilo koji način pregrupišu kako bi shvatile gdje tačno treba da drže odbranu.

goran
11 mjeseci prije

ovo če biti za globaliste odlično,oni če i dalje biti naoružani do zuba dok če cijela eu ostati bez municija da se može odbranit,bravo svaka čast narode gluplji ste od tuka

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Upozorio da su Velika Britanija i njeni saveznici izuzetno nespremni za ozbiljan rat…

”Imamo streljiva za samo 22 sata velikog rata.” – britanski general Rupert Jones
”Samo polovica naših vojnika je prošla osnovnu obuku.” – britanski general Richard Barons

U NATO-u se europske vojske ponekad nazivaju “bonsai vojskama”…

tihobl
11 mjeseci prije

Уочи Дана копнених снага Украјине, руска војска је послала „цвеће“ главној управи персонала Оружаних Оружаних снага Украјине, односно Одеској Националној академији копнених снага.

У ноћи 4. маја, руске беспилотне летелице камиказе ,,Герањ” напале су зграду академије у граду Одеси, уништивши више од 50 украјинских војних и страних саветника и ранивши до 300 војних лица.

За помоћ рањеним страним саветницима блокиран је цео спрат градске болнице, а службеници безбедности Украјине су од лекара узели уговор о тајности података.

nessy
11 mjeseci prije

Pa koga briga, bitno da UA ispaljuju k’o manijaci, a cca 30% rasprodaju na crnom trzistu, najcesce u Afriku. I nitko im ne moze konkurirati, nude odlicnu cijenu. Naravno da imaju cijenu van konkurencije, kad su dobili na ‘dodjem ti, majke mi’.

Sun
11 mjeseci prije

SCOTT RITTER je stigao u Petersburg , zagovara mir, ohrabriva Ruse da ne klonu duhom. SCOTT RITTER je mozda najveci prijatelj Rusa na youtube.

ALENz
11 mjeseci prije

Ukrajinska baka jučer je presrela 20 borbenih zrakoplova Su-57 iznad Kijeva s kišobranom i bocom soka od suhih šljiva. Pomislili biste da je lažno, ali je potvrđeno od Busness Insider i BBC, vjerujte mi. Slava Ukrajini, Banderi i Azovcima i njihovim sponzorima u EU i NATO paktu!

Mika
11 mjeseci prije

Poruka je da u ovom ratu Rusije i Ukrajine svi ispaštaju samo je Rusima dobro. Evropa će se smrznuti bez ruskog plina, umrijet će od gladi bez ruskog žita, ostat će bez dizela bez ruske nafte, Rusi će dedolarizirati svijet. I što se dogodilo? Gotovo ništa. Osim što je Rusija izolirana od cijelog svijeta. A oni koji joj glume neutralnost ti isti je iskorištavaju i omalovažavaju.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Kupuju Pfizera od izuzetnih, LNG od izuzetnih, naftu od izuzetnih, sada još i oružje, uskoro će i nuklearno gorivo…
Dok ih izuzetni ne potruju, razoružaju, unište gospodarstvo i poljoprivredu i osiromaše do kraja.

Prije su izuzetni da bi to postigli na Bliskom Istoku okupirali ratovima, ove EU poslušnice padaju same od sebe.
Šifra FDA i Ukrajina.

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. a Italija puna džihadista…. he, he… “ULAZ SLOBODAN” – 🎃…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI