Italija ne može biti posrednik u ukrajinskoj krizi

Zaharova i Meloni
26 komentara

Italija ne može postati posrednik u tekućem sukobu između Moskve i Kijeva, rekla je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Primjedbe su uslijedile kao odgovor na raniju inicijativu koju je iznijela talijanska premijerka Giorgia Meloni.

“Čudno nam je da čujemo prijedloge za posredovanje od nacija koje su zauzele nedvosmislen i prilično agresivan antiruski stav od samog početka vojne operacije u Ukrajini”, rekla je Zaharova u saopćenju koje je objavilo ministarstvo.

Rim je bio među onima koji su otvoreno podržavali Kijev i aktivno ga opskrbljivali “širokim spektrom naoružanja”, s protupješadijskim minama na listi, napomenula je glasnogovornica. Ona je dodala da takve “nepromišljene radnje samo umnožavaju broj žrtava, uključujući i među civilima” i odlažu završetak sukoba.

Daljnje isporuke oružja Ukrajini takođe bi mogle da dovedu Kijevske pristalice NATO-a u opasnost da budu direktno uključene u vojni sukob sa Rusijom, upozorila je Zaharova. Ipak, ukrajinski sponzori očigledno nemaju planove da obustave isporuke i samo žele da ih povećaju, napomenula je ona.

“U svjetlu stava Italije koji je zauzeo agendu, očito je ne možemo smatrati ni ‘poštenim posrednikom’ ni potencijalnim garantom mirovnog procesa”, tvrdi Zaharova.

Glasnogovornica ruskog ministarstva tada je pozvala “evropske pseudomirotvorce” da prestanu s naoružavanjem Kijeva i umjesto toga se fokusiraju na saradnju s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, koji je, prema Zaharovoj, više puta “izrazio svoje potpuno odbijanje” opcija mirovnog rješenja.

U svom govoru na kraju godine, Meloni je rekla da je ranije rekla Zelenskom o spremnosti Rima da “garantuje mogući mirovni sporazum” i da “pomogne” potencijalni mirovni proces. Istovremeno, ona je nazvala „nastavku podrške Ukrajini“ „osnovnim uslovom“ za svaki takav mirovni proces i najavila da planira da poseti Kijev pre kraja februara.

Moskva je više puta predlagala nastavak mirovnih pregovora, koji su prekinuti u proljeće, dodajući da bi Kijev mogao okončati sukob za jedan dan ako ispuni određene uslove koje je postavila Rusija. Ukrajinska vlada je odbila ovaj prijedlog, a Zelenski je potpisao dekret o zabrani bilo kakvih razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sredinom decembra, Kijev je smislio sopstvenu “formulu mira”, zahtijevajući od Rusije da preda sve zemlje koje Kijev smatra svojim. Moskva je reagovala na ovaj plan rekavši da Ukrajina treba da uzme u obzir “nove realnosti”, poput četiri bivše ukrajinske regije koje su glasale za pridruživanje Rusiji prošle jeseni, a Krim je učinio isto 2014.

ItalijaMelonirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
x12
1 godina prije

U Italiji se vlade neprekidno smjenjivaju, narod sve zaboravi i kad se pojavu novi izbori idu na glasanje za namjestenog kandidata poput ovaca.
Svi kandidati moraju proci FILTER duboke drzave a onda se odigrava poznati igrokaz.
Sve stranke u Italiji pa te koalicije su napravljene tako da se ne dira u svete krave: NATO, Brisel i vazalski status Americi.

Od ove taijanske “demokracije” unutar Italije imaju samo koristi ljudi koji su odredili da im politika bude profesija.

Kako jedna NATO zemlja, jedna zemlja koja prima instrukcije od Amerike moze sebe nuditi da bude mediator u zlocinackom poduhvatu zapada protiv Rusije koji se odigrava u Ukrajini, Donbasu i Rusiji?

Osibova
1 godina prije

Ako ni jedna država koja se otvoreno stavila na stranu Ukrajine ne može posredovati u primirju, pa tko onda može kad su sve države svijeta na strani Ukrajine. Zamisli donedavno se Rusija percipirala kao neka vojno politička sila a sad će o njenoj sudbini odlučivati Talijani. Koja sprdnja. Putin je uletio u mišolovku i nema van.

Sir Oliver
1 godina prije

Italija ako dođe do pregovora može posredovat pize, sladoled i kavu

tihobl
1 godina prije

Sta rusi kazu: ne zmoste postredovati u pregovorima izmedju RF i SAD jer ste nebitini. Pregovori se mogu voditi samo kod neke velike sile kao sto je Burkina Faso.

Max
1 godina prije

Za to treba netko neutralan.

goran
1 godina prije

fašisti iu italije bi bili posrednici nacista iz ukrajine,ma predivno,koga vi radite budalama

1 godina prije

o je, ne bi li se italija reklamirala kao diplomatska velesila.

tata mata
1 godina prije

Ovdje nema nikakvih pregovora ,, samo igrokaz ,a rat u ukraini je usa osveta za siriju jer nisu dozvolili amerima da uzmu sto zele plus svijetu je potreban osjecaj straha i neizvjesnostir radi kontrole ,nema isila ,nema muslimana terorista koji lete po americi ,, pa mora se stvoriti novi neprijatelj na veliku radost krmka iz zagorja i nazi artiljerca i naseg federa mladena

Tupko Glupko
1 godina prije

Nešto su brzo prokljuvili svi Melonijevu – odmah se svojim aktualnim i nekim bivšim izjavama svrstala u američke jastrebe među premijerima država koje čine Europsku Uniju, a sada bi bila posrednik. Ovdje ne trebaju ni tajne službe da se dođe do ovoga zaključka, svakome je jasno tko prati njezine istupe.
Još jedno kukavičje jaje.

Tupko Glupko
1 godina prije

Zelenski se hvali na Twitteru da je danas pričao sa hrvatskim premijerom Plenkovićem. Napisao da se dogovorio oko specifičnih odluka za jačanje ukrajinske obrane, kao i o održavanju međunarodne konferencije o deminiranju.

Novig
1 godina prije

Putin / Rusija trazu primirje za vrijeme pravoslavnog Bozica, Zelenski / Natovci, novi nacisti kazu NE

Rimtutituki
1 godina prije

1945 godine potpisana 3 ugovora,japan pod usa zauvijek,njemacka na 70godina. Merkel pomislila da se 2015 pocne odvajati polako,kaze lik iz pentagona usred Berlina,” nordstream2 nece poceti,po cijenu 3ww” skuzila A.Merkel i nije se htjela vise kandidirat,iako je znala da bi ih pomela. Treci ugovor za italiju, ” niko nece moci biti premijer niti predsednik italije sve dok ne dobije zeleno svjetlo iz” usa ambasade u Rimu( uvijek najvaznija u eu bila) ,predstavnik u.k, predstavnik cosa nostra( za iskrcavanje na Sizilien, lacky Luciano) i predstavnika Vaticana,a za ministre cemo se dogovorit. Zato Giorgia Meloni prvo zove usa i potvrdi i stay with ukraine, a vatican je svoje rekao,cosa nostra hoce samo mir,da ne ide na uste
rb business.

Rimtutituki
1 godina prije

Rezervurano za Tayip yRedgep Erdogan🇹🇷😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI