Italija poziva na ‘evropsku vojsku’

Vojska EU
62 komentara

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani pozvao je lidere EU da uspostave zajedničku evropsku vojsku. Bez zajedničke vojske, tvrdi Tajani, blok ne može imati kredibilnu spoljnu politiku.

„Ako želimo da budemo nosioci mira u svetu, potrebna nam je evropska vojska“, rekao je Tajani za italijanski list La Stampa u nedelju.

„Ovo je osnovni preduslov za efikasnu evropsku spoljnu politiku“, nastavio je, dodajući da u svetu „moćnih igrača“ poput SAD, Rusije i Kine, evropski građani „mogu biti zaštićeni samo nečim što već postoji, i zove se Evropska unija.”

Oko 22 države EU trenutno su članice NATO-a, a pakt predvođen SAD-om efektivno diktira sigurnosnu politiku na kontinentu od početka Hladnog rata. Međutim, nekoliko čelnika EU je posljednjih godina iznijelo ideju o udruživanju svojih vojske u zajedničku snagu neovisnu od američke kontrole.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel bili su dva najglasnija zagovornika ove ideje. Macron je 2019. godine slavno nazvao NATO “moždano mrtvim” i pozvao evropske lidere da vode politiku “strateške autonomije” od Washingtona.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je 2021. da bi takav potez “oslabio vezu između Sjeverne Amerike i Evrope”. Kada se dvije decenije ranije prvi put pojavila priča o nezavisnoj evropskoj vojsci, tada je američki ministar odbrane William Cohen bio grublji, nazivajući tu ideju “prijetnjom samom postojanju NATO-a”.

Sukob u Ukrajini je očigledno zaustavio diskusiju o evropskoj autonomiji. Macron je od tada svoju retoriku prebacio na NATO i sada podržava proširenje alijanse koju predvode SAD. Zamjena Merkelove, Olaf Scholz, i dalje govori o potrebi za “suverenijom… Evropskom unijom”, ali je šutio o ideji izgradnje onoga što je Merkel nazvala “pravom, istinskom evropskom vojskom”.

Istočnoevropske članice NATO-a su se u međuvremenu oglasile kao najvatrenije pristalice da SAD nadgledaju bezbednost u Evropi. Nakon što je Poljska uzela zajam od 2 milijarde dolara od Washingtona za modernizaciju svoje vojske i dočekala prvi stalni garnizon američkih trupa u bazi u Poznanju, tadašnji ministar odbrane Mariusz Blaszczak rekao je u novembru da „ svaka konkurencija između [NATO-a] i EU kada se dođe do sigurnosti je vrlo loša stvar”, i da je Varšava izabrala blisko partnerstvo sa SAD umjesto “neke zamišljene evropske vojske”.

Na kraju, EU je prošle godine odobrila stvaranje zajedničke strategije odbrane, koja je predviđala stvaranje snaga za „brzo raspoređivanje“ od 5.000 vojnika – što je dramatično manje od zajedničke vojske.

Evropska VojskaItalijaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vox
3 mjeseci prije

Predpostavljam da će u tu armadu regrutovati krtice, miševe ili mrave…..jer djeca se u Evropi NE RADJAJU……

3 mjeseci prije

Srbija je blizu vraćanja obaveznog vojnog roka, stižu glasovi o potrebi stvaranja EU vojske dok Nemačka i još neke EU države takođe razmišljaju o uvođenju obaveznog vojnog roka…

Ranije niko o ovome nije ni razmišljao, sadašnje inicijative jasno govore šta svi očekuju.
Takođe valja primetiti: obavezni vojni rok o kome Nemačka (i još po neko) razmišlja se odnosi na jačanje sopstvene vojske a ne EU vojske što predlaže ovaj Italijan. Dakle, svedočimo jačanju nacionalnih država na račun EU a stvaranje sopstvene vojske je logičan prvi korak… u ovakvim vremenima.

Nekoime
3 mjeseci prije

Javio se ratnički narod.

MrKamenjarac
3 mjeseci prije

…STA ??ZAR JE MUSOLINI VASKRSAO?????

MrKamenjarac
3 mjeseci prije

….PAZITE DOBRO:
DODJ LI PRTORIUS NA VLAS U NEMACKOJ,NASTAJE 4.RAJH….

nastran
3 mjeseci prije

javiše se dokazani “ratnici”

Treton
3 mjeseci prije

Tad bi EU imala nuklearno oruzje… Na zaobilazni nacin bi ova danasnj neo-nacisticka Njemacka dobila A-bombu.

DZuro DZak_ovic
3 mjeseci prije

Fa, Fa, Fašistaaa, nemoj (opet ) biti tiii

NOME
3 mjeseci prije

očito se u ukrajini broj vojnika približava posljednjem ukrajincu

Sparkling
3 mjeseci prije

Dug je put do takvog cilja koji priželjkuje Tajani. Glasovi se čuju kao iz nekog prikrajka, no još nitko od “renomiranih” političara nije podnio zahtjev u svome parlamentu da ne želi više Am. baze na svojoj teritoriji. E kad to čujem i da se o tome vode žustre polemike i raspisuju referendumi, tek tada mogu vjerovati u iskrenost izgovorenog. Do tada sva ova nabacivanja u medijima samo su prazne priče i stjecanje političkih poena.
Šta mislite zašto nAto nije raspušten nakon rušenja Berlinskog zida i raspada Varšavskog pakta?
Jednim dijelom da nuksi srednjeg dometa budu bliže Rusiji a većim dijelom da uvijek da do znanja EU pudlicama tko je gazda u njihovoj kući.
Dok ijedna baza Am. bude na tlu EU, nema samostalne i nezavisne vojske. Samo pogledajte na što liči EU parlament. Korumpirano bolesni establišment kojeg baš briga za njihov puk.
Lp

Grdi
3 mjeseci prije

Papa istra ……

Koja
3 mjeseci prije

Potreban pristanak SVIH članica? Ako jeste, piši propalo

Max
3 mjeseci prije

Tko li će takvoj vojsci zapovijedati?

Tim
3 mjeseci prije

Stranci s oružjem ne trebaju u Hrvatskoj. Kada Srbija i Bosna uđu u EU, opet će se gedže i Balije puškama šepiriti po Hrvatskoj. Ako ne bude dosta Europljana za vojsku, naoružat će se migranti. Veliko NE za strance s oružjem.

tihobl
3 mjeseci prije

Председник Аргентине Хавијер Мајли, у условима социјалне и буџетске кризе у земљи, одлучио је да од Данске купи 24 америчка борбена авиона Ф-16. Већ је добијена сагласност америчког Стејт департмента.

Osta Zelenski bez F-16.

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Nabijem ja EU i zajedničku vojsku skroz dok države nisu jednake i dok kriminalci slobodno šeću kao Van Derova.

Mali Boro
3 mjeseci prije

Drugarica Marija Zaharova je uputila zgodno pitanje o toj Evropskoj vojsci koja bi bila nezavisna od NATO pakta. Na čije bi gorivo se vozila ta vojska??

Rudar
3 mjeseci prije

EU vojska, da, to je trebalo uspostaviti prije 30-40 godina i sve USA baze isprazniti, američku vojsku protjerati.
Da su to napravili ovog suludog rata u ukrajini ne bi bilo.

Ludi Zoka
3 mjeseci prije

General nek si nabije pero u pakšu kao onaj debil iz Alo Alo. Hahaha Talijani o ratu o šako jada.

Umorni
3 mjeseci prije

Zajednicka vojska je kostala Rimsko carstvo

Nesko
3 mjeseci prije

Evropa ako želi trajan mir mora se pameti dohvati, a to znači sporazum EU i Rusije ,kao i potpuna saradnja uz izbacivanje kancerogenog uticaja USA i tih engleskih govana. To je sva filozofija. E sad kako to uraditi, neznam oni sami moraju naći načina. Ili će ako ovako nastave pucati sami sebi u noge a uskoro i u glavu završiti, zna se kako.

Umorni
3 mjeseci prije

Zajednicka vojska je kostala Rimsko carstvo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI