Italija: Vrijeme je da se pronađe ‘drugi način’ za rješavanje sukoba u Ukrajini

14 komentara

Vrijeme je da sve zemlje uključene u ukrajinski sukob počnu tražiti političko rješenje krize, izjavio je u subotu italijanski ministar odbrane Guido Crosetto.

Šef odbrane je istakao, kako je citirala novinska agencija ANSA, da su borbe između Moskve i Kijeva uskoro ušle u treću godinu, “važno je krenuti putevima koji vode do političkog rješenja”. On je, međutim, naglasio da se ovi napori moraju poklopiti sa kontinuiranom vojnom podrškom Ukrajini.

Ministar je istakao da, iako je Zapad uspio da obezbijedi „očuvanje” Ukrajine , ostali njegovi ciljevi ostaju neispunjeni. “Ono što se ne može postići vojnim putem… može se postići otvaranjem diplomatskog i političkog fronta da pokušamo postići isti rezultat kroz mirovne pregovore”, rekao je on.

Crosetto je također naglasio da se “ono što je postojalo prije rata mora obnoviti, a ono što se nije moglo učiniti oružjem mora se učiniti na drugi način”.

Države članice NATO-a, uključujući SAD, koje su se pojavile kao glavni pobornik Kijeva, insistirale su da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, istovremeno poduzimajući korake da se zemlja u sukobima približi vojnim standardima bloka. Rusija, koja je historijski doživljavala širenje NATO-a prema svojim granicama kao prijetnju, rekla je da je nastojanje Ukrajine da se pridruži bloku jedan od ključnih razloga za sukob.

Italijanski ministar odbrane je već početkom oktobra upozorio da je malo vjerovatno da će neprijateljstva između Moskve i Kijeva biti riješena na bojnom polju. Tada je objasnio da “što više vremena prolazi, to se više smanjuje mogućnost pomoći Ukrajini sa resursima koji nisu neograničeni”, ukazujući na ozbiljne probleme s kojima se Kijev susreo u svojim neuspješnim pokušajima da potisne ruske trupe.

Kijev je početkom ljeta pokrenuo naglašenu kontraofanzivu, ali nije uspio zadobiti značajnije tlo dok je pretrpio velike gubitke u ljudstvu i opremi koju je isporučio Zapad. Moskva procjenjuje ukrajinske žrtve od početka ofanzive na oko 160.000 vojnika.

Dok je predsjednik Vladimir Zelenski prošle jeseni u Moskvi potpisao dekret o zabrani pregovora sa sadašnjim rukovodstvom nakon što su četiri bivše ukrajinske regije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji, Moskva je više puta govorila da je spremna za mirovne pregovore s Kijevom.

Guido CrosettoItalijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IuIu, pravi
4 mjeseci prije

Jedini “drugi način” (jedan jedini mogući) jeste da zapad prizna poraz i pusti bivšu Ukrajinu niz vodu. Bivša Ukrajina mora biti totalno denacifizirana i demilitarizirana, i stavljena pod totalnu rusku kontrolu, inače će se, za par decenija, opet povampiriti i početi ubijati ruske civile.

tihobl
4 mjeseci prije

Moramo pronaci optimisticniji nacin za okoncanje sukoba u Ukrajini. Izgleda da im plan Zelenskog od 10 tacaka nije dovoljan. Vidjecemo u Davosu sta su smislili. Da vidimo sta kazu brojevi: Za odbranu ostatka Ukrajine od ruskih krstarecih raketa treba im 300 F-16. To je samo za defanzivno djelovanje. Problem je sto ruska avijacija ima rakete duzeg dometa i bez problema rusi avione u dubini Banderstana. Za sukob sa ruskom avijacijom treba im 1000 aviona pod uslovom da ruska PVO se ne ukljuci. Za savladavanje viseslojne PVO i savladavanje ruske avijacije ne znaju koliko im treba aviona – nisu u stanju da sracunaju. Na zapadu stalno prave planove i stalno im planovi propadaju. Plan “kontraofanzive” pravili su mjesecima u Ramstajnu na osnovu video igrice. Pravili su nove brigade, ubacivali nova oruzja i kad su u igrici pobjedili ruse odlucili su na osnovu te konacne verzije da rade. Sad analiziraju kako to… Čitaj više »

tihobl
4 mjeseci prije

Ukri kuju nove novcice (meni izgledaju da su od srebra):

Нови предмети Народне банке Украјине – пригодни новчићи у облику звона. Да би угодили власнику и поштовали свог савезника, шеф Народне банке и заменик шефа Мисије САД у Украјини представили су кованице. Напоменуто је да је „ синергија и јединство две културе – украјинске и америчке – допринели стварању композиције [звона], која је данас симбол Божића широм света“.

Одлука да се америчка застава стави на једно од звона, наравно, била је и самосталан корак слободне и суверене земље.

U finoj drvenoj kutijici to je prigodan bozicni pokloncic za kongresmene komesare i druge partnere.

tihobl
4 mjeseci prije

ЦНН: Кијев ће тражити прекид ватре у нади да ће у будућности повратити територију.

tihobl
4 mjeseci prije

Ovo je jako:

Испоставило се да је нови албански амбасадор у Великој Британији илегални мигрант. Уран Феризи је стигао у Британију на задњем делу камиона који је прешао границу. Штавише, дао је Лондону лажну потврду о азилу. Пре 24 године се оженио Британком по имену Сара Ленон. На основу овог брака, три године касније је добио дозволу да остане у Великој Британији на неодређено време. У својој биографији, човек је себе назвао математичарем и компјутерским специјалистом. На својој новој функцији, Феризи ће помоћи Кабинету министара у борби против илегалне миграције.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Dokle onaj Portugalac Borrell , poziva na ” mobiliziranje svih snaga Europe pa koliko god da su potrebne ” jer pobjedi li Russia .. Josep , konjino matora …. Već su pobijedili 🤷

BanOvan
4 mjeseci prije

Kmeči žabar jer toliko novca dadoše a rezultata NEMAAAA. Mogli bi kolektivno da se ugrizu za yayca.
Od pregovora nema ništa , pa kom opanci kom obojci.

Max
4 mjeseci prije

Dobro su se sjetili.

dulebg
4 mjeseci prije

Zamenik ruskog ambasadora pri UN izjavio je da svaki sporazum sa Ukrajinom mora da podrazumeva njihovu kapitulaciju.

xyz
4 mjeseci prije

Popušili NATOvci od Rusa pa sad traže način, kako izbječi jače batine i zamrznuti rat dok ponovo ne napune vojne magacine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI