Iz Pentagona izjavljuju kako ne postoje dokazi o navodnom dogovoru između Rusije i talibana

Pentagon Moskva Trump
12 komentara

Prema New York Timesu, američka obavještajna zajednica zaključila je da je Rusija možda ponudila nagrade afganistanskim talibanima za uništavanje američkih postrojbi koje su raspoređene u ovoj srednjoazijskoj zemlji. Rusija i talibani negirali su optužbe. Bijela kuća je također izjavila da izvještaji nisu provjereni.

Američko ministarstvo obrane nema dokaze kojima bi potkrijepili optužbe o dosluhu između Rusije i talibana, izjavio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

“Ministarstvo obrane i dalje ocjenjuje obavještajne podatke o tome da su ruski operativci GRU-a bili uključeni u zloćudne aktivnosti protiv Sjedinjenih Država i koalicijskih snaga u Afganistanu”, rekao je Hoffman u izjavi.

„Do danas, DoD nema potkrepljujuće dokaze kojima bi potvrdio nedavne navode pronađene u izvještajima otvorenih izvora. Bez obzira na to, sigurnost naših snaga u Afganistanu, kao uostalom u cijelom svijetu, uvijek shvaćamo najozbiljnije i stoga neprekidno usvajamo mjere za sprječavanje šteta koje mogu nastati od potencijalnih prijetnji”.

Za što je Rusija optužena?

New York Times je objavio članak u ponedjeljak, citirajući neimenovane dužnosnike obavještajnih službi, koji tvrde da je predsjednik Trump u veljači primio pismeni brifing, za koji američka obavještajna zajednica tvrdi da se radi o nalogu Rusije kojim je ona unovačila militante povezane s talibanima kako bi oni uništili američke i koalicijske postrojbe, koje su stacionirane u Afganistanu i to usred mirovnih pregovora, koji su s militantima pokrenuti prošle godine.

Obavještajne agencije navodno su pokrenule istragu o ubojstvima trojice američkih marinaca, koji su ubijeni automobilskom bombom, izvan vojne baze u Afganistanu u travnju 2019. Službe s tim slučajem povezuju Rusiju.

Ovaj je članak slijedio priču iz Timesa, objavljenu u petak, koja tvrdi da je Trump dobio podatke o navodnim ruskim novačenjima i nagradama za ubojstva američkih vojnika, no Trump na to nije reagirao.

Kakva je bila reakcija?

I Rusija i talibani negirali su optužbe, koje su se pojavile mjesecima nakon što je Trumpova administracija sklopila mirovni sporazum s militantima, čime je, barem formalno, okončan najduži američki rat.

“Ova nejasna priča jasno ilustrira niske intelektualne sposobnosti propagandnog osoblja američke obavještajne službe, koji su umjesto da smisle nešto složenije smislili takve gluposti”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova, dok su se ruski diplomati u SAD-u žalili na primanje “izravnih” prijetnji, koje su uslijedile nakon objave.

Donald Trump tvrdio je da, suprotno onome što je izvijestio The Times, ni on ni potpredsjednik Mike Pence nisu bili upoznati s navodnom obavještajnom informacijom. Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Robert O’Brien, nije negirao postojanje takve informacije, ali je rekao da Trump nije imao brifing jer izvješća ne “provjeravaju ili ne potkrepljuju obavještajne zajednice”.

Ipak, priča je odmah, zahvaljujući Demokratima, dobila ”ratoboran” prizvuk. Predsjednica Doma Nancy Pelosi, koja je obično upoznata s najosjetljivijom obavještajnom pozicijom kao predsjedateljica Predstavničkog doma SAD-a, rekla je da ona također nije bila informirana, ali je u ponedjeljak zatražila da o tom pitanju budu upoznati svi članovi Kongresa.

Bijela kućaTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
santa007
3 godine prije

nije potrebno da rusija pomaže talibane kad to rade pakistan i iran

Davor drugi
3 godine prije

Najnovije,
Trump odobrio povlačenje 10.000 vojnika od ukupno 34.000 koliko ih je ovog momenta u Njemačkoj stacionirano. Točan datum i dinamika povlačenja nije određen.
Od danas u Njemačkoj je uvedena nova stopa oporezivanja, umjesto 19 koliko je dosada bilo nova stopa je 16%, i živežne namirnice sa 9 na 7%., kao i povećanje mirovine. Uvedene mjere bi trebale poslužiti za podsticanje kupovine/potrošnje u krizi izazvanoj Koronavirusom. I kod najoptimističnijih uvedena mjera nije bas nešto obećavajuće, s obzirom na nagli porast novonezaposlenih koji izazvao zastoj ili smanjenje proizvodnje, produkcije i uslužnih djelatnosti.

Pdn😎
3 godine prije

Koji k…. c pa nije to zajebancija NY times fake News

fićo
3 godine prije

A šta bi to bilo drugčije od onoga što Amerikanci rade i snimaju filmove o tome?

Frodo
3 godine prije

Pa ljudi moji sjetimo se kako su Ameri trošili milijarde na talibane za borbu protiv SSSR i vojno ih obučavali. Snimili su i film o tome. Sve se vraća sve se plaća…

Rijeka-9
3 godine prije

Sto je god bezsmislenija optuzba to bolje prolazi kod Amerikanaca.
Zasto bi Rusi raspisivali nagradu za ubijenog americkog vojnika u Afganistanu kad bi Rusi samo trebali Talibanima dostaviti rakete kao Stringere?
Ovo je rezirano na istom kalupu kao Skirpal.

soeitngiosengsneigrnasergnauergaesrg
3 godine prije

Stvorova čemerika je mogla davati stingere afganima da uništavaju ruse a Nosferatuova Rusija ne smije naoružavati iste strijelama jer stvorova djeca zapovjedaju Nosferatuu.

Max
3 godine prije

Napisao sam jučer Da je tekst u NYT u laž bilo je preočito.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI