Izrael i Iran vode tajni rat – njemački mediji

cyber ratovanje
9 komentara

Godine 2019. “rat riječi” na Bliskom Istoku približio se “ratu s oružjem” zbog napada na saudijske i iranske brodove, napadima bespilotnih letjelica na postrojenja saudijske državne naftne kompanije – za koje je jemenski pokret Houthi preuzeo odgovornost i rušenje američkog nadzornog drona. Međutim, tenzije navodno nisu ograničene samo na vidljive aktivnosti.

SAD i, posebno Izrael, vode tajnu bitku protiv Irana, javlja njemačka televizija n-tv, pozivajući se na sigurnosne stručnjake. Usred ovog “rata u sjeni”, SAD navodno djeluje prikriveno s izraelskim obavještajnim tijelima u izvođenju operacija kao odgovor na napade koje navodno sponzorira Iran.

Izvještaj kaže da su Washington i Tel Aviv objavili “cyberware” rat Teheranu i njegovim saveznicima prije više od desetljeća. Kako je za bivšu obavještajnu službu izviđačke postrojbe 8200 obrambenih snaga Izraela Roy Barzilay reklo, američki predsjednik Donald Trump reagirao je na napade ovog ljeta, za koje su Washington i njegovi saveznici okrivili Iran, naređujući “korištenje cyber napada za gašenje iranskog raketnog sustava i računala njegovih obavještajnih agencija”.

“To ne slijedi uobičajena pravila ratovanja i može imati dalekosežne efekte”, kaže on, sugerirajući da, iako se zračni napad vidi kao objava rata, “cyber napad od kompjuterskog crva, virusa ili Trojana može napraviti značajnu štetu bez neposrednog izgovora stvarnog fizičkog rata “.

N-tv ističe da su tome prethodile godine stvaranja cyber naoružanja. Napadi ove vrste navodno su trajali više od desetljeća, uglavnom u svrhu špijunaže, ali također s mogućnošću fizičkog uništenja. Emisija navodi stručnjake koji vjeruju da su američka Agencija za nacionalnu sigurnost i izraelska jedinica 8200 pokrenula prvu veliku cyber ofenzivu s računalnim crvom Stuxnet, kada je stotine centrifuga u postrojenju za obogaćivanje urana u iranskom gradu Natanz onemogućeno.

“Izrael je svojim sofisticiranim alatima za napad i obranu jedna od vodećih svjetskih država u cyber ratu. Njeni su vojnici oči i uši zemlje”, zaključio je Barzilay.

Usporedio je novo bojište s bacanjem atomske bombe na Hiroshimu, ističući da je Stuxnet otvorio “Pandorinu kutiju”, jer su od tada velike sile, uključujući SAD i Rusiju, uvelike poboljšale svoje ofenzivne vještine cyber rata i danas mogu paralizirati cijele države. Za nedržavne skupine, uključujući teroriste, također se govori da će moći koristiti cyber napade kao oružje.

“Cyber-napadi više nisu rijetkost. Rat s digitalnim sredstvima dio je svijeta u kojem sada živimo”, rekao je, ukazujući na napade na fizičku infrastrukturu.

Izraelsko cyber oružje

Barzilijeva izviđačka jedinica 8200 osnovana je 1952. godine i od tada se razvila u još profesionalnije tijelo, kaže pukovnik Omri Hoffmann, zadužen za zapošljavanje kvalificiranog osoblja. Prema njegovim riječima, podijeljena je na nekoliko odjela i baza tako kako timovi ne bi znali zadatke ostalih.

Kaže se da jedinica 8200 špijunira neprijateljske države i teroriste, što se smatra “pasivnim cyber napadom”, a za takozvane “aktivne cyber napade” kaže se da se izvode kako bi promijenili ili narušili resurse suprotstavljenih vojnih objekata ili čak čitavi ekonomski sektori. Kao što n-tv bilježi, informacije iz 2017. koje je prikupila jedinica pomogle su u sprječavanju napada na aerodrom u Australiji, jer je nekoliko pristaša Daesh -a uhićeno prije nego što se on mogao dogoditi.

Međutim, “cyber ratovanje” postalo je ozbiljna prijetnja i vitalnoj civilnoj i vojnoj infrastrukturi Izraela, izjavio je François-Bernard Huyghe iz Francuskog instituta za međunarodna i strateška pitanja IRIS.

“Kao odgovor, Jeruzalem je morao revidirati određene aspekte svog sigurnosnog koncepta kako bi osigurao cyber superiornost kao neodvojivi dio svoje vojne doktrine”, objasnio je.

Iranska sila cyber rata

Kaže se kako Teheran vrši odmazdu izraelskim cyber naporima, prema Institutu za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu, koji je Iran nazvao “jednom od vodećih zemalja cyber rata”.

“Teheran pokušava napasti izraelska računala – koja pripadaju i civilnom stanovništvu, i vojsci ili obavještajnim agencijama – danju i noću, neprestano šalju Trojance”, tvrdio je stručnjak za obavještajne poslove Jossi Melman, iznoseći rizike za visoko digitalizirane opskrbne mreže u Tel Avivu za energiju, vode, komunikacije i promet, kao i njegovo gospodarstvo.

Kazao je da Islamska republika ima dobro razvijenu infrastrukturu kako u obrambenim, tako i ofenzivnim cyber mogućnostima i cilja ne samo Izrael, već i Saudijsku Arabiju i SAD.

“Iran također pomaže svojim saveznicima, poput libanonskog Hezbollaha, tehnologijom i znanjem. Ali Izrael je također visoko razvijen u ovom području. Jedinica 8200 uključena je u većinu operacija – kao u Gazi ili Siriji – s obavještajnim izvješćivanjem i pomaže u borbama protiv vojnika u taktičkom, operativnom i strateškom području “, kaže Melman.

Pojačavaju se napetosti na Bliskom Istoku

Odnosi između SAD-a i Irana krenuli su nizbrdo nakon povlačenja Washingtona iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana 2015., poznatijeg kao iranski nuklearni sporazum, kojim je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu u zamjenu za garancije da njegov nuklearni program bude miran.

Napetosti su dosegle vrhunac 2019., nakon što su u svibnju napadnuta četiri komercijalna plovila, uključujući dva naftna tankera Saudijske Arabije, u vodama pokraj UAE-a Fujairah. U lipnju su napadnuta dva tankera sa stranom zastavom u blizini Hormuškog tjesnaca. Iako uzrok incidenta ostaje nepoznat, SAD i njihovi saveznici krivili su Iran, koji je negirao bilo kakvu umiješanost.

Američki nadzorni bespilotni zrakoplov srušen je kasnije na Hormuškom tjesnacu, a zatim su u rujnu napadi bespilotnih letjelica izvršeni na objekte državne naftne kompanije Saudijske Arabije Saudi Aramco još više potaknuli taj otpor. Iako je jemenski pokret Houthi preuzeo odgovornost za napade, Sjedinjene Države su još jednom okrivile Iran, kao i Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Napetosti su se ponovo razbuktale tijekom zime, kada su SAD izvele “obrambene udare” protiv proiranske milicije Kata’ib Hezbollah u Iraku i Siriji.

Američki zrakoplovi napali su pet objekata kao odgovor na napad u petak na bazu u blizini sjevernog iračkog grada Kirkuka u kojoj je poginuo američki vojnik, a četiri su ranjena. Popular Mobilizacijske snage, krovna skupina navodno podržanih iranskih šijatskih milicija u Iraku koja uključuje Kata’ib Hezbollah, priopćila je kako je u američkom napadu poginulo 25 boraca, a 51 osoba je ranjena.

Nakon toga prosvjednici su provalili u američku ambasadu u Bagdadu. Washington je optužio Islamsku Republiku za orkestriranje napada na ambasadu, tvrdeći da će Teheran biti potpuno odgovoran za bilo kakvu štetu nanesenu ovom objektu koju počine proiranski protestanti. Iran je negirao optužbe, pozivajući SAD da odustanu od svoje “destruktivne politike” na Bliskom Istoku.

Cyber ratovanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gungula1950
4 godine prije

Izrael je sinonim za rat

Emiliano Zapata
4 godine prije

nema rata na ovome svijetu a da USA nisu umjesani….

Perzija do trsta
4 godine prije

Amerci je jedini izlaz iz ove situacije u kojoj se nisu našli od osnutka države novi new deal.potrebna im je homogenizacija mase od 320 mil. stanovnika da ponovo naprave ameriku velikom.da bi to napravili potreban im je reset kompletne američke unutarnje i vanjske politike.to u americi znaju svi političari i stranke i svi rade na tome,svako na svoj naćin.svakako je najbolji način uvesti zemlju u rat,barem do sad.iran je najslabiji od svih američkih suparnika ,ali problem nije vojne nego političke naravi.puno je američkih interesa na bliskom istoku.iranu nije u interesu eskalacija sukoba,ali kako odgovoriti na ovu,pa moglo bi se reći objavu rata?I da,izraelski lobi oko predsjednika busha savršeno je iskoristio njegovu vanjskopolitičku naivnost te omogućio provođenje interesa izraela putem američkih vojnopolitičkih sredstava.

imalijosnade
4 godine prije

sve sto se u njemackoj sa radio antenom tv.odasiljacima odasilja te papirnata izdanja- stampa je u cionistickim rukam -dakle to nemozemo nazvati njamacki mediji…

Mirko
4 godine prije

Generalno naslo “Izrael i Iran vode tajni rat” je OK samo šta treba dodati da prljavi dio posla uza izrael odraguju amerikanci.
Koji su alat u rukama izraela za postizanje njihova konačnog cilja a to je svjetska hegemanije i uber-dominacija.

Zvrk
4 godine prije

Njemački mediji su otkrili toplu vodu.

Max
4 godine prije

Izrael stalno ratuje s nekim .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI