Izrael i NATO uvježbavaju F-35 sa sustavima Patriot koji „glume“ ruske S-400

Patriot sustav
18 komentara

Izrael je zajedno sa Sjedinjenim Državama i nekoliko europskih NATO saveznika ovaj tjedan završio vojne manevre „Blue Flag“, a dio ove vježbe je bio usredotočen na borbu protiv naprednih sustava protuzračne obrane, poput ruskog sustava S-400.

Vojne vježbe su se održale između 3. i 14. studenog u zračnoj bazi Uvda u pustinji Negev, južno od Izraela. U obuci je sudjelovalo oko tisuću izraelskih, američkih, njemačkih, talijanskih i grčkih vojnih zrakoplova i 70 izraelskih borbenih zrakoplova, među kojima je prvi put bilo „stealth“ borbenih zrakoplova F-35 pete generacije.

U vježbe su bile uključene i izraelske raketne baterije „Patriot“, proizvedene u Sjedinjenim Državama, koje su “modificirane” tako da simuliraju napredne ruske sustave S-400, prenosi Breaking Defense, ne otkrivajući više detalja o obuci.

Moskva ima S-400 u Siriji za obranu zrakoplovne baze Hmeymim u Latakiji, isporučuje sustave Turskoj, članici NATO-a, i nudi S-400 Saudijskoj Arabiji. Isporuke Ankari su izvršene unatoč pritisku Washingtona, koji je pokušao uvjeriti svog saveznika da odustane od ideje o kupnji sustava i umjesto toga kupi “Patriot”.

Protuzračni raketni sustav S-400 „Trijumf“ dizajniran je tako da pruža vrlo učinkovitu zaštitu od zračnih napada od strateških balističkih, krstarećih, taktičkim i drugih projektila.

Stoga može presresti ciljeve u zraku, uključujući zrakoplove i krstareće projektile, s udaljenosti od 400 kilometara.

Osim toga, ovi sustavi mogu uništiti balističke ciljeve koji se brzinom do 4,8 kilometara u sekundi kreću na visinama od nekoliko metara do desetke kilometara. S-400 također mogu istovremeno pratiti do 36 zračnih ciljeva bilo koje vrste i provesti protunapad s do 72 projektila.

Što se tiče vježbi u Izraelu, služiti se sustavima „Patriot“ umjesto ruskih S-400, za mnoge je besmisleno. Neovisno o cijeni i to što su ruski sustavi dvostruko jeftiniji od američkih, veći broj stručnjaka navodi kako su S-400 višestruko bolji i učinkovitiji od američkih. Turski predsjednik Erdogan i turski vojni vrh, koji su imali priliku usporediti dva sustava, tvrde “da je S-400 čak tri puta bolji od Patriota“. Uzmimo da Turci pretjeruju, zato što su se odlučili za ruske S-400, mogu pretjerivati u omjeru, ali ne i činjenici o tome koji je od dva sustava učinkovitiji.

Isto tvrde i bivši ravnatelj moćne pakistanske obavještajne službe ISI general Ehsanul Haq, te bivši zamjenik načelnika indijskih zrakoplovnih snaga Kapil Kak.

Umirovljeni general Kapil Kak, koji je zapovijedao borbenim zrakoplovstvom i uključen je u strateško planiranje Indije, rekao je kako je u pogledu praćenja i skeniranja radara, parametara visine i područja koje može pokrivati, sustav S-400 najbolji u svijetu.

Kazao je da američke ponuda za opskrbu sustavima „Patriot“ nikako ne može biti alternativa koja bi odgovarala indijskim strateškim zahtjevima.

“Moja ocjena je da je S-400 superiorniji od bilo kojeg drugog sustava, čak i od američkog „Patriota“. To također ovisi o verzijama „Patriota“ koje se nude. Za S-400 točno znamo što je, do s Amerikancima, kada pričamo o sustavima, nikada ne znamo na čemu smo. Upotrebljen je u Zaljevskom ratu i nadograđen naknadno. Ali što se tiče konfiguracije, znamo da nije superioran u odnosu na S-400. Mislim da „Patriot“ neće zanimati ni Tursku, kao ni Indiju”, rekao je general Kapil Kak, koji je bio i glavni instruktor na Fakultetu za obranu u Wellingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda.

Nakon ovih, ali i brojnih drugih izjava, postavlja se pitanje kakva su F-35 iskustva mogli steći u vojnim manevrima „Blue Flag“, na kojima su se umjesto ruski S-400 koristili američki „Patriot“?

VIDEO: Izraelski F-35 u vježbama „Blue Flag“

Blue flagNATOPatriot
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trt
4 godine prije

Hmm tu ce trebati dosta uvjezbavanja…

Alex
4 godine prije

Dok oni uvježbaju,iz proizvodnje izlaze s-500.😂😂😂

jupiter
4 godine prije

cekaj f-35 ce bombardovati s400 a ovaj ce ih (tj. patriot) rusiti misleci da su sukhoi?
ko prezivi Orica ce….

Venom
4 godine prije

” Izrael i NATO uvježbavaju F-35 sa sustavima Patriot koji „glume“ ruske S-400 ”
————————————————————————————————————————————
Pa zašto vežbaju, kad je F-35 skroz nevidljiv i nedodirljiv za sve ruske PZO sisteme ?
Priča se okolo po kafičima, da je F-35 posle pola flaše viskija toliko nevidljiv, da ga uopče nemožeš videti .

Osobno mislim, da ljudi imaju pravo.

GoCro
4 godine prije

Možda su htjeli simulirati S200, pa je netko krivo preveo izjavu

SERJOZA
4 godine prije

a jel vezbaju i sa civilnim avionima, onako u kompletu…

čitalac
4 godine prije

A zašto uvježbavaju sa Patriotima koji glume S-400 kada će turski S-400 uskoro biti u funkciji?
A Turska je njihov saveznik iz NATO-a.
Nadam se da Rusi znaju što rade.

basso
4 godine prije

Dobra vjezba,nevidljivi F-35,a i patriot je isto nevidljiv pokazalo se u saudijskoj arabiji.

Max
4 godine prije

Ne može Patriot glumiti” S 400 Patriot je opasan za vlastite avione a Trjumf za protivničke.

Muppet shou
4 godine prije

Ovi misle samo na tucnjavu i razbijanje. Daj malo se opustite, cognac,sex i dobra muzika. Relax !

FATIH
4 godine prije

“VJEZBAJTE ..CKA VAM ..TERINA”

Miki maus
4 godine prije

Trebali su od Grcke posuditi S-300 i vjezbati. Za vjezbu je dobar. Uostalom vjezba je besmislena ako raketni sustav nije aktivan i neispali bar jednu raketu na napadacke avione, jedino tako ce vidjeti tko je bolji. Sve vojne doktrine, planovi i taktike se raspadaju u prvom zescem sukobu ili kako rece Mike Tyson-” Svi moji protivnici imaju strategiju, taktiku, plan borbe protiv mene i sve im pada u vodu cim dobiju sakom u glavu od mene”.

Mickey
4 godine prije

Ako, samo nek’ vezbaju,…….

Zagor
4 godine prije

“Izrael i NATO uvježbavaju F-35 sa sustavima Patriot koji „glume“ ruske S-400”!!!!
What could possibly go wrong???

Ivo
4 godine prije

Kako je ono naziv ove vježbe? Ciglom protiv slijepca ili..?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI