Izrael se, na savjet SAD-a, djelomično povukao iz Gaze

IDF vojnici u podrucju Gaze
18 komentara

Washington to vidi kao pokazatelj da Zapadni Jeruzalem prelazi s bombardiranja velikih razmjera na taktiku manjeg intenziteta, izvijestio je list

Izraelsko povlačenje postrojbi iz Gaze ukazuje na izraelsko slušanje Washington, koji je dugo pozivao na to da Zapadni Jeruzalem prijeđe na vojne operacije niskog intenziteta, izvijestio je Politico u srijedu. Ovo se dogodilo nakon što su Izraelske obrambene snage (IDF) prošlog vikenda objavile da će povući pet brigada iz borbi u Gazi, koje se sastoje od tisuća vojnika. Odluka IDF-a o smanjivanju prisutnosti svojih postrojbi u palestinskoj enklavi smatra se “pokazateljem toga da Izrael konačno počinje smanjivati bombardiranja velikih razmjera i da se više okreće napadima na odabrane ciljeve i čelnike Hamasa”, što je nešto na što je Washington često pozivao, zbog sve većeg broja civilnih žrtava među stanovnicima Gaze, izvijestio je Politico, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike.

“Ono što vidimo je početak prijelaza i smanjivanja intenziteta borbi”, rekao je jedan dužnosnik, dok je drugi dodao da je Washington “zadovoljan zbog toga što vidi pomak”, ali bi želio da se to dogodilo puno ranije, navodi list.

Ubojstvo zamjenika čelnika Hamasa Saleha al-Arourija, koji je smrtno stradao nakon napada bespilotnom letjelicom u napadu koji se dogodio u predgrađu Beiruta u utorak moglo bi biti “još jedan pokazatelj koji ukazuje na to da je Izrael spreman prijeći na više točno određenih operacija”, tvrdi izvor za Politico.

Libanonski premijer Najib Mikati nazvao je ubojstvo Arourija “novim izraelskim zločinom, čiji je cilj neizbježno uvlačenje Libanona u novu fazu sukoba”. Kao odgovor, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Mark Regev, rekao je da je “tko god da je izveo ovaj napad bio vrlo precizan u tome i odabrao je metu Hamasa, jer je Izrael u ratu”, bez potvrđivanja ili negiranja umiješanosti IDF-a. Sredinom prosinca, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan podsjetio je na to da je Washington više puta pozivao Izrael neka promijeni svoju vojnu operaciju u Gazi na “kiruršku, više usredotočenu i ciljanu kampanju nižeg intenziteta”. Dodao je da kada se ova faza aktivira, neće biti utočišta za čelnike Hamasa, budući da Izrael ima pravo napasti one koji su planirali i izvršili napade, koji su se dogodili 07. listopada.

gazaHamasIZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Magefun
3 mjeseci prije

aha, smanjili su 5bombi manje po danu

Max
3 mjeseci prije

Možda je razlog tome prejak otpor Hamasa pa ne ide prema planu a drugi je nivo počinjenih zločina, preveliki gubitc.

abc
3 mjeseci prije

Sve to je samo medijska prevara za zapadnu javnost, koja je počela jako sumnjati u zapadnu demokratiju. A u stvari če se pobijanje Palestinaca vršiti još večim intenzitetom.

abc
3 mjeseci prije

i još jedna važna stvar nije uspjela Amero-Izrahellu. Nadali su se, da če masovni zločini nad Palestincima isprovocirati Iran i još neke okolne zemlje, da pokrenu rat protiv Izraela. Time bi se opravdali izraelski zločini i po mogučnosti dodjelili suprotnoj strani. A USA bi imala dobar izgovor da kompletan zapad okrene protiv Irana i protiv njega usmjeri kompletan NATO. Time bi prikrili težak poraz, koji mu je nanjela Rusija.

Franjo Vinkovski
3 mjeseci prije

Izgleda da je izraelska vojska dobila jake batine od palestinskih žena i djece. Protiv prave vojne sile ješe ionako ne znaju ratovati.

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Najjača vojska na Bliskom Istoku, uz neograničenu pomoć najjače države na svijetu, za tri mjeseca borbi nije ostvarila niti jedan cilj koji je na početku proklamirala. Samo se uvalila u kaljužu iz koje ne zna izaći.
Do sada mitska, nepobjediva izraelska vojska, na malom, pod blokadom omeđenom ratištu, uz potpunu zračnu i tehničku nadmoć, ne mareći za bilo kakva pravila ratnog i humanitarnog prava, uzdajući se u američku pomoć i zaštitu, došla je do toga da sa ratišta mora povući pet svojih elitnih brigada.
Ne zato što ih Palestinci praktično školuju o gerilskom načinu ratovanja u urbanim borbama. Nego radi toga što su neki Yitzhak i Shlomo iz Haife, već dopizdili bogu i vragu stalno zivkajući Netanyahua kad će im iz vojske vratiti radnike. Nema im tko prodavat sladoled i bozu. I iznajmljivat suncobrane i ležaljke.
Jer privreda ne smije da stane…

abc
3 mjeseci prije

Izrael je u Gazi izgubio gotovo svu oklopnu sili. Neki američki analitičari govore o čak 300 tenkova i ostalih oklopnih vozila, te o ogromnim vojnim žrtvama na strani Izraela. U ruševinama otpor pružaju čak naoružana djeca sa hladnim oružjem i ekslozivnim supstancama. Otpor civila je izuzetno jak, jer znaju da jim smrt sledi u svakom slučaju. Zato Židovi izvlače svoju vojsku van iz urbanog područja. Ali dalekometna artiljerija če i dalje pobijati Palestince, kao i dosad.
Jak i hrabar je Palestinski narod. Na svetu nema jačeg.

Franjo Vinkovski
3 mjeseci prije

Kako ono kažu; laž ima kratke noge i kratak vjek trajanja.
Sionistički lažni Židovi imaju kratke noge i kratak vjek trajanja.

Bato
3 mjeseci prije

Preveliki gubici , iscrpljenost vojnika , nedostatak rotacije , nedostatak radnika jer su svi mobilizirani !!! Ima razloga koliko hoces a ne ono sto nam prodaju opet muda pod bubrege !

xyz
3 mjeseci prije

Jedino što je izraelu uspjelo je to, da su Palestincima porušili domove i pobili dese thiljada djece i žena. A Hamas je izmišljotina CIA-e i Mosada, da se može lagati zapadnoj javnosti.

Profesor Živago
3 mjeseci prije

Zamislite samo koliku su mržnju židovi stvorili kod naroda u svom okruženju i drugdje u (uglavnom muslimanskom) svijetu…
Kada ta akumulirana mržnja jednom prsne, a prsnuti će, sva do sada viđena zla i torture koje su ljudi radili jedni drugima kroz stoljeća će biti uspavanka prema onome što ih čeka. Priznajem, biti će teško nadmašiti njihove zločine ali sam siguran da će se mnogi Arapi potruditi da barem dobiju peticu iz zalaganja…

Motorola
3 mjeseci prije

Hazarima je največa istorijska greška što su se zapetljali sa Arapima. Arapi nikad glasno ne prete, Arapi samo urade… i to vrlo temeljito.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI