Izvlačenje mača: Sprema li se Japan da krene protiv Kine?

Japnaski PAC-3
17 komentara

Nedavni izvještaj sugerira da japanska vlada razmatra pozicioniranje preko 1.000 balističkih projektila usmjerenih prema Kini, potez koji bi označio veliku eskalaciju tenzija između Tokija i Pekinga.

Nejasno je hoće li se to ikada ostvariti, s obzirom na prijetnju regionalnoj stabilnosti koju bi nosila, kao i na ograničenja koja nameće japanski ustav, ali do sada je nepobitno da je geostrateška konkurencija između Japana i Kine nova realnost.

Dvije zemlje mogu biti u velikoj mjeri ekonomski integrirane, ali su u srcu stari neprijatelji, a njihove geopolitičke ambicije se sve više sukobljavaju.

Uspon Kine ugrožava nekada dominantnu poziciju Japana u Aziji, ne samo u pogledu spornih teritorija, koje bi, ako Peking uspije da ih ponovo zauzme, strateški matirale Tokio. Dok su Istočno kinesko more i sporna ostrva Diaoyu/Senkaku jedna stvar, najveća i najhitnija tačka žarišta je zapravo aktuelna tema u poslednje vreme: ostrvo Tajvan.

Japan sada javno stavlja do znanja da je nastavak autonomije Tajvana kritičan za njegov opstanak. Zašto? Zato što bi ponovno ujedinjenje ostrva sa kontinentalnom Kinom dovelo do toga da bi Peking stekao pomorsku dominaciju oko čitave jugozapadne periferije Japana.

Kao rezultat toga, Japan povećava svoje uloge u vezi s Tajvanom. I prije i tokom sadašnje serije posjeta poslanika ostrvu, parlamentarne delegacije Japana su putovale na slična putovanja. Nedavno ubijeni Abe Šinzo, arhitekta aktuelne revizionističke spoljne politike Japana, bio je veliki pristalica Tajvana i trebalo je da sam poseti ostrvo.

Slično tome, Tajvan, nekada pod kolonijalnom vlašću Japana, koji ga je anektirao od Kine, također je značajno povećao svoje pro-japansko raspoloženje. Razmjera javne žalosti koju je izazvao nakon Abeovog ubistva bila je vrlo značajna.

Zatim rastu spekulacije o tome da li bi Japan zaista vojno branio Tajvan ako ga Kina napadne, s obzirom na ograničenja koja nameće japanski ustav.

Ako već nije bilo očigledno, Japan si ne može priuštiti da izgubi Tajvan, uprkos tome što je politika jedne Kine bila ključni uslov za obnavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje 1976.

To je dovelo Tokio u trku s vremenom u pokušaju da pronađe rupe oko svog sadašnjeg ustava orijentiranog na mir kako bi povećao svoju potrošnju na odbranu i pokušao balansirati protiv rastuće vojne moći Kine.

Čineći to, nailazi na podršku ostalih članova grupe ”Quad”, posebno Sjedinjenih Država i Australije, koji se koordiniraju kako bi pokušali obuzdati Kinu.

Indija je takođe važan partner. Dok se New Delhi distancirao od pitanja Tajvana u pokušaju da izbjegne pogoršanje tenzija s Kinom oko sporne granice, on ipak vidi Japan kao dugoročnog strateškog partnera s pogledom na Peking.

Japan također nastoji uvući Južnu Koreju u ovu igru, potez koji ohrabruju SAD. Dok je novi desničarski predsjednik Yoon Suk Yeol voljniji da sarađuje s Japanom o pitanju Sjeverne Koreje, očekivanja da će on biti ultra-jastreb prema Kini su se u stvari izjalovila, te je nastavio s opreznim pristupom svojih prethodnika. Kada je Nancy Pelosi došla u grad nakon svog ozloglašenog putovanja na Tajvan, korejski predsjednik je izbjegavao susret s njom, iako je Japan ipak u potpunosti prihvatio njenu posjetu.

Ipak, uprkos svemu ovome, postoje ograničenja u tome koliko daleko može pokolebati čamac s Pekingom, koji ostaje susjed, kao i kritičan trgovinski i investicijski partner. Uprkos istorijskom neprijateljstvu između njih dvojice, njihove poslovne veze su veoma duboke. Svaki udarac kineskoj ekonomiji šteti i Japanu. Ni Japan si ne može priuštiti da izgubi kinesko tržište, posebno kada je u pitanju izvoz automobila, elektronike i druge robe široke potrošnje.

Kineska vlada može biti razorno efikasna u podsticanju antijapanskog raspoloženja iz hira, što može rezultirati masovnim bojkotima, pa čak i uništavanjem imovine. Ovakvi protesti su se posljednji put dogodili 2012. godine na ostrvima Senkaku.

Ovo nas podsjeća da je, uprkos podršci SAD-a, Japan na neki način u delikatnoj poziciji. Kineska ekonomija je odavno prerasla; kontinuirano širenje njegovih vojnih sposobnosti je bez premca.

Kineski nacionalistički komentator Hu Xijin, bivši urednik Global Timesa, izjavio je da ako se Japan usuđuje da uperi 1.000 projektila na Kinu, Kina će uperiti 5.000 nazad i gađati američke baze na japanskom tlu.

Ipak, uprkos tome, rekao je da odnosi Kine i Japana pre svega treba da ostanu prijateljski. Nije Kina izabrala, uprkos svemu, da nastavi antagonizam na ovom putu.

Ovo postavlja pitanje: može li Japan nastaviti u nastojanju da zaštiti Tajvan i odbrani se od Kine u cjelini? To nije jednostavan zadatak, zbog čega će odnosi između dvije zemlje i dalje biti rastrgani između dugogodišnjeg rivalstva i historijskih pritužbi s jedne strane, te suzdržanosti i međuzavisnosti s druge strane.

Autor: Timur Fomenko

JapankinaNestabilnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Japan mora paziti da Kina ne ponovi nuklearne udare nalik onima na Hirošimu i Nagasaki. Ili im je to netko drugi napravio?

eks
1 godina prije

Japan je, kao i Nemačka, potpuno okupirana država od strane USA. Sve što rade Japan i Nemačka, to je izvršavanje naloga od strane “izuzetnih” .

Darko
1 godina prije

Japan je očigledno zaboravio na Hirošimu i Nagasaki, mogla bi im se povijest ponoviti..

Pravednik
1 godina prije

Japancima radijacija udarila u glavu

tihobl
1 godina prije

Japanci zdrhte kao misevi. Drhte od koreanaca, drhte od kineza. Ako im oni ispostave racune za WWII onda ce i ostali narodi Azije. Japan ima staru naciju, a mladi im nisu ni za k. Ocerupace ih ko kokos na ime odstete.

Max
1 godina prije

Pacifisti ponvno postaju Samuraji i bit će iskorišteni protiv Kine. Zato je Shinzo Abe ubijen.

Alex
1 godina prije

Japan je bio agresor prema Kini u nekoliko ratova u povijesti,ali su svaki put dobili batine. Tako će biti i ovaj put,ako krenu u napad. No,to ovisi o Amerima,jer je Japan zemlja ograničenog suvereniteta.

hiber
1 godina prije

Ne sprema se Japan protiv Kine, nego Kina upada u unutrašnje probleme i projecira ih prema vani. S obzirom da je propao Pojas i Put urušanjem Šri Lanke, Xiju je jedini izlaz izazivanje krize oko Tajvana. Inace, zatvorili su pola Kine zbog nulte tolerancije protiv omikron prehlade. Ocigledno su propuhali…A i cjepili su se skoro 100% iz čega ništa dobro neće izači. Zato Japan i nema drugoga izlaza…

1 godina prije

Jbg s obzirom da su jedna od najzaduženijih nacija svijeta plus imaju drugu najveću količinu američkog duga , što je u rangu smeća , jedini rješenje je kolektivna kamikaza akcija !

404
1 godina prije

Posle rata između Kine i Japana, Japan prestaje postojati. Njihov otok če se pretvoriti u zonu visoke radiacije, u kojoj če preživjeti par insekata.

Pera Detlic
1 godina prije

Zanimljivo je promatrati kako se lagano potpaljuju sva krizna žarišta. 3. svijetski protiv pučanstva se vodi intenzivno zadnje 3 godine. Hoće li biti dovoljno debila za direktnu i izravnu svijetsku makljažu? Ako nešto krene po dobru vojno industrijski kompleks će popušit, a to oni neće dozvolit. Igrokaz velikog lutkara ide dalje. Sranja zbog cijepljenja moraju se kamuflirat. Kake će biti i na balkanu jer izgleda da budalesina ne manjka.

gogo
1 godina prije

mislim da bi kinezi riješili japan za dva dana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI