Izvršna vlast EU poslala ultimatum Mađarskoj zbog Soroševih NVO

George Soros - EU
31 komentar

Europska Komisija upozorila je Mađarsku da ima dva mjeseca za izmjene kontroverznog zakona koji utječe na nevladine organizacije (NVO), koje financiraju inozemne organizacije, uključujući sveučilište koje je osnovao američki milijarder George Soroš.

U četvrtak je Komisija poslala pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, nalažući njegovoj vladi neka izmijeni takozvano ”pravilo transparentnosti” doneseno 2017. godine.

Prema Zakonu, nevladine organizacije moraju prijaviti svoje donatore mađarskim vlastima ili riskirati novčane kazne, a svi koji primaju financijsku potporu iz inozemstva iznad određenog praga moraju se javno identificirati kao inozemno financirani.

Sud Europske Unije (CJEU) presudio je 2020. da je zakon “nespojiv s pravom EU-a” i  da je “diskriminirajući.”

“Ograničenja koja je nametnula mađarska vlada na financiranje nevladinih organizacija nisu u skladu sa zakonom EU,” rekla je u četvrtak Vera Jourova, zamjenica šefa Europske Komisije.

“Organizacije civilnog društva ključni su dio naših demokracija. Moramo ih podržati, a ne biti protiv njih.”

Pismo Komisije dio je postupka kršenja prava EU-a zbog potencijalne povrede zakona Unije od strane Mađarske i ako Orbanova vlada ne bude reagirala, CJEU bi mogao izreći zemlji novčane kazne.

Orbanova administracija provela je Zakon o nevladinim organizacijama usred njegove dugogodišnje svađe sa Sorošem, rođenim u Mađarskoj, koji je 1991. godine osnovao Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) u Mađarskoj.

Milijarder i politički aktivist, koji je bio glasni kritičar migracijske politike premijera, tvrdio je 2018. da je CEU “istjeran” iz Mađarske i da će se morati preseliti u Austriju.

EU je već dugo kritična prema Orbanu zbog, kako tvrdi, njegovog pritiska na medije, akademike i nevladine organizacije.

Međutim, premijer je odbio reformirati zakon o ”transparentnosti” i rekao je Reutersu prošle godine da sebe vidi kao borca za slobodu.

Prošle je godine također zatražio ostavku Jourove, za koju je tvrdio da je vrijeđala Mađare zbog kritike na račun Orbana.

Orban je tvrdio da se Soroš prije miješao u mađarska politička pitanja svojim aktivizmom u zemlji i kritizirao je Soroševu potporu otvorenim granicama.

Europska komisijaGeorge Sorosmađarskanvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
3 godine prije

Ne daj se Orbane.

Ninđa
3 godine prije

Nakaradni ljevičari ne posustaju u svome naumu da svijet pokore sa svojim suludim i izopačenim idejama.

zdrlje
3 godine prije

mogu ga podudlati Kralju Orbanu

Fisherman
3 godine prije

Ovo je tamnica naroda, zamisli oni žele zatajit tko ih financira i to su te europske tekovine. Njima je problem transparentnost da ljudi ne vide da sve te mutikaše imaju iste financijere

Trt
3 godine prije

Financiraj si mamu globalističku.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Ovaj vampirko Đerđi Švarc je, izgleda, najveća svetinja pripadnicima Europske Komisije (nešto kao njihov živi globalistički Mesija). Nije to ništa čudno, bez njegovih para (i para njegovih gazda R&R) ne bi te njuške iz EK uopće bile na pozicijama na kojima jesu…
A ima ih puno u tom parlamentu iz Hrvatske koji mu se uvlače u auspuh. Najrevnija obožavateljica lika i djela dotičnog vampirka je ona drugarica ljevičarka iz Osijeka, čiji su ćale i keva skupa sa Josipom Perkovićem u Osijeku radili u istom uredu agencije zvane UDBA. I tako, vidi se značajan napredak, ćale i keva su radili za UDBU, ćerka za Đerđija Švarca, “lijeva” revolucija ide dalje…

Kalle
3 godine prije

Pokaki im se u Usta Orbane nedaj se ovim Sotonama.

Krokodil
3 godine prije

ORBANE SVAKA TI HRVATICA DALA. GENI KAMENI. TO CARE !!!!

Malomorgen
3 godine prije

hebes soroša… a i onaj naci orban nije nikaj bolji

piždro
3 godine prije

Stari varan sa dna močvare.. taj bi sve prevario i zayeba, čak i svoje..

tuf
3 godine prije

“Organizacije civilnog društva ključni su dio naših demokracija. Moramo ih podržati, a ne biti protiv njih.” – kako nastoje ostaviti dojam kao da je u Mađarskoj provedena fašistička čistka nakon koje nikakve ‘civilizacijske tekovine’ nisu preživjele. A istina je poprilično drukčija – samo ograničenom broju NGO udruga koje su provodile programe u suprotnosti s deklariranima (npr. umjesto obrazovanja su provodile politički utjecaj) je zabranjen ili ograničen rad. Svi ostali, transparentni u svojim djelatnostima, nemaju problema.
Ovo podsjeća na smišljene propagandne podmetaljke protiv Rusije gdje su zabranu promicanja LGBT ideologija u školama zapadni mediji okarakterizirali kao “Anti-Gay” zakon.
Također podsjeća na prikazivanje Poljske kao zatucane, šovinističke, netolerantne i sebične države jer je odbila primati islamske migrante – a namjerno se zaboravlja da su primili više od pola milijuna ukrajinskih izbjeglica.
Percepcija je danas ključna.

Jomla
3 godine prije

Ne daj se Orbane! I nemoj plačati izmišljene kazne. Uradio si sve po pravu!

Max
3 godine prije

Madžarska je suverena zemlja i neće se dati ucijenijvati.

Komunjara
3 godine prije

Orbanova Mađarska je ruglo u svakom smislu. Ne znam otkud oni uopće u EU, ali to vrijedi i za svu istočnoeuropsku bagru. Oni ili su komunisti ili fašisti. Nema između. Sad su fašisti

verim
3 godine prije

Zanimljivo kako građani u EU moraju prijavljivati veće uplate iz inozemstva a sad šoroševe organizacije to ne trebaju prema EU komisiji. Toliko o zakonu o pranju novca.

5 G
3 godine prije

Koja faca na slici, nebeske zvjezdice oko glave pršte, čista pozitiva??????????

3 godine prije zadnji put uredio 5 G
MIKE
3 godine prije

Na sto je EU spala, ovo strasilo ih guzi kako hoce, bolje Srbi bjezite sto dalje od tog zla

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI