Japanski premijer razmatra članstvo u NATO-u

Japan - Naoruzanje - Rakete
21 komentar

Japan ne planira da postane član NATO-a, rekao je premijer Fumio Kišida.

On je u srijedu u nacionalnom parlamentu rekao da se Tokio neće pridružiti vojnom bloku koji predvode SAD ni u kom obliku, navodi Reuters.

Ranije ovog mjeseca, japanski ambasador u SAD-u Koji Tomita rekao je Nikkei Asia da Japan “radi” na otvaranju NATO ureda za vezu u Tokiju, koji će postati prvi blok u Aziji.

Isti medij je ranije izvijestio da će misija, čije je otvaranje planirano sljedeće godine, biti usmjerena na olakšavanje konsultacija NATO-a s Japanom i njegovim drugim saveznicima u azijsko-pacifičkom regionu, kao što su Australija, Novi Zeland i Južna Koreja, u svjetlu geopolitičkim izazovima koje postavljaju Kina i Rusija.

Kishida je potvrdio poslanicima da NATO razmatra mogućnost uspostavljanja ureda za vezu u zemlji. Međutim, dodao je da mu “nije poznata bilo kakva odluka” unutar bloka u vezi sa misijom.

Alijansa je nedavno otvoreno priznala svoje interese u Indo-Pacifiku. Prošlog juna, saveznici bloka iz regiona prvi put su učestvovali na samitu NATO-a. Japan, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja su također pozvani na događaj ove godine. Samit 2023. će se održati u Vilniusu u Litvaniji 11. i 12. jula.

Rusija, koja se snažno protivi širenju NATO-a u istočnoj Evropi, kritizirala je pokušaje bloka da proširi svoje aktivnosti na Aziju. U martu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da napor SAD i njihovih saveznika da stvore ono što je nazvao “globalnim NATO-om” liči na akcije nacističke Njemačke, Italije i Japana 1930-ih prije izbijanja Drugog svjetskog rata.

Kina je također pozvala svoje azijske susjede da pokažu “visoku budnost” kao odgovor na izvještaje da NATO planira otvoriti svoju prvu kancelariju za vezu u regionu. Takav potez će “neminovno potkopati regionalni mir i stabilnost i podstaći konfrontaciju u taboru”, upozorio je Peking, dodajući da azijsko-pacifička regija “nije borilište za geopolitičko nadmetanje”.

JapankinaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Valja 👍 ! Sigurno će potrčat da ih brane 🤣

tuf
11 mjeseci prije

Mda. I pravno-formalno i financijski su krenuli prema novom valu militarizacije ali ma ne, oni to tako rade samoinicijativno. Osim toga, vjerojatno je u pravu da se neće pridružiti organizaciji North Atlantic Treaty Organization. Ona ni po svojem statusu ne predviđa pokrivanje Pacifika i Azije.
Budu formirali neku drugu koaliciju voljnih. Ironično, Japanci se nisu Kinezima još ispričali ni za zločine iz 2. svj. rata a već bi išli u nove.

hiber
11 mjeseci prije

Kakav NATO? Samo bi im trebale one budale od Makrona i Orbana. Za to je formiran AUKUS, jos ce da se prodruže militarizirani Japan i uskoro i Indija kojoj se ne žuri dok reketari Putina. A onda na formirano dolaze Vjetnam i ostali.

Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Ajmo kamikaze!!!

Ivan
11 mjeseci prije

Jeba ih pas blesavi dvije atomske im ocigledno nisu bile dovoljne da shvate s kim imaju posla..

Max
11 mjeseci prije

Kineske i sjeverno korejske rakete su blizu.

nessy
11 mjeseci prije

Ima NATO da se rasiri po vasceloj vaseljeni, uz novo ime MWTO, Milky Way Treaty Organization, i da donese blagostanje svim tim alienima.

abc
11 mjeseci prije

Japanci se opet zaželjeli atomske pljuske. Ovaj put ruske.

H/K
11 mjeseci prije

Japanska vojna tehnologija je pre sofisticirana, moćna i relativno tajnovita da bi ju djelili sa drugima, i da bi se obvezali nabavljati Natove kante od oružja umjesto izgradnje vlastitog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI