”Jedinica za Rusiju Njenog Veličanstva”: Kako su britanski špijuni pokrenuli puni propagandni rat da demoniziraju Moskvu

Spijuniranje-Hakovanje
19 komentara

Rastuća politička svađa između Rusije i Zapada podstakla je aktiviranje specijalizovanih propagandnih i obavještajnih jedinica. Što se tiče ukrajinske krize, stručnjaci kažu da je jedna od najaktivnijih strana bila Velika Britanija, koja je posljednjih godina pojačala svoje napore da demonizira Rusiju vodeći propagandni rat punog razmjera.

Kako je pokazala analiza RT-a, britanska “HMG Russia Unit”, međuresorna vladina organizacija stvorena prije nekoliko godina, djelovala je kao paravan za operacije mekog utjecaja na Moskvu uz pomoć međunarodnih konsultantskih organizacija.

Do sada aktivnosti operacije nisu bile javno vidljive. Međutim, prošlog mjeseca na brojnim ruskim Telegram kanalima pojavile su se publikacije koje sadrže lične podatke njegovih zaposlenika. Navodi se da adrese e-pošte uključene u ove objave pripadaju zaposlenicima jedinice HMG Russia koji su također povezani s raznim drugim odjelima vlade Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Ured kabineta, Ministarstvo vanjskih poslova i Commonwealtha, vojnu obavještajnu službu, MI5 i Ministarstvo Odbrana, kao i američki kustosi pridruženi grupi.

Prioritetna propaganda

Za početak, hajde da objasnimo kako se grupa koja cilja na Rusiju pojavila u britanskoj vladi, koja je njena svrha i čime se bavi.

“Vlada je odavno prepoznala prisustvo trajne i značajne prijetnje iz Rusije za UK i njene saveznike, uključujući i konvencionalne vojne kapacitete i dezinformacije, nezakonite finansijske transakcije, operacije utjecaja i sajber napade”, navodi se u izvještaju dostavljenom parlamentu. od strane Ureda britanskog premijera 2020.

Za britansku vladu Rusija je postala “jedan od glavnih prioriteta sa stanovišta nacionalne sigurnosti” , dodaje se.

„Zbog toga je Vlada 2017. implementirala strategiju Rusije (Vijeće za nacionalnu sigurnost — RT) koju je odobrio NSC, a 2017. uspostavila međuvladinu jedinicu za Rusiju koja spaja diplomatske, obavještajne i vojne kapacitete Ujedinjenog Kraljevstva na maksimalan učinak“ , navodi se dalje u izvještaju.

Prema izvještajima britanske vlade, jedinica HMG Russia, koja je formalno bila pridružena britanskom ministarstvu vanjskih poslova, prvenstveno je imala zadatak da koordinira informativne i propagandne kampanje usmjerene protiv Rusije. Ovo se može pratiti iz podataka koje je objavila britanska vlada, a posebno iz velikog programa koji je financirao UK Conflict, Stability and Security Fund (CSSF) koji je provodio Foreign Office do 2021. za razvoj medijskih resursa, uključujući i na ruskom, i takozvane “kontra dezinformacije”.

U programu se napominje da Ujedinjeno Kraljevstvo radi s brojnim partnerima na poboljšanju kvaliteta javnih i nezavisnih medijskih resursa, uključujući i one koji govore ruski, kako bi mogli „podržati društvenu koheziju, podržavati univerzalne vrijednosti i osigurati zajednice u zemljama širom istočne Europe sa pristupom pouzdanim informacijama.”

Oblici podrške su različiti. Oni uključuju, na primjer, mentorstvo britanskog medijskog osoblja, konsultacije o stvaranju mreža za emitovanje, finansiranje zajedničkih produkcija i podršku regionalnim medijskim projektima na ruskom jeziku.

„U narednoj godini uložićemo preko 8 miliona funti u podršku javnim servisima i nezavisnim medijima. To će uključivati ​​projekte u baltičkim državama i Ukrajini, kao i regionalne inicijative”, navodi se u dokumentu koji je objavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ugovor za Demonizaciju 

Međutim, napori jedinice HMG Russia nisu ograničeni na koordinaciju propagandnih napora. Iz podataka na portalu za javne nabavke britanske vlade može se vidjeti da je služio kao kupac inicijative Green Finance – britansko-ruskog projekta čiji je cilj promovirati održivo financiranje za razvoj institucionalnih veza između Moskve i Londona u ekološkom i ekonomskom smislu. sfere. Krajnji rok za ispunjenje ugovora je 31. 03. 2022.

Sredstva u iznosu od 987.600 funti primila je poznata konsultantska kompanija PricevaterhouseCoopers LLP (PvC).

Ako analiziramo izdvajanja sredstava britanske vlade za Rusiju, ispostavlja se da je pored PwC-a, Moody’s Analytics (podružnica Moody’sa) primala sredstva preko specijalizovanog neprofitnog entiteta pod nazivom UK Research and Innovation kao dio ugovora za praćenje kompanija i pojedinci koji su sankcionisani zbog sukoba u Ukrajini. Relevantna ograničenja navedena su na portalu za stavljanje ugovora sa UK-om.

Učešće privatnih međunarodnih konsultantskih kompanija u promovisanju britanske agende u odnosu na Rusiju, kao i na postsovjetski prostor, logično je u korelaciji sa učešćem jedinice HMG Russia u velikim projektima demonizacije imidža Rusije.

S tim u vezi, zanimljivo je pismo od 7. februara 2019. godine upućeno britanskom istraživačkom novinaru Tillu Bruckneru, koji je od britanskog Forin ofisa zatražio podatke o aktivnostima Inicijative za integritet. U njemu se navodi da je u periodu 2017-2018. za finansiranje projekta izdvojeno 296.500 funti, a 2019. godine dodatnih 1.961 miliona funti.

Odgovor na zahtjev novinara stigao je iz jedinice HMG Russia. Inicijativa integriteta označena je kao jedan od glavnih britanskih programa odgovornih za širenje antiruskih lažnjaka i vođenje propagandnog rata protiv Moskve. Istovremeno, kako je RT primijetio još 2018. godine, hakerski kolektiv Anonymous objavio je interne dokumente Inicijative Integrity koji su otkrili mehanizme koje britanske medijske mreže koriste u svom subverzivnom radu usmjerenom na Rusiju.

”Lažni” trendseteri

Britanske mreže uticaja u početku su postavile određeni standard za zapadni antiruski šablon, rekao je u intervjuu za RT Aleksej Martinov, politikolog koji je na čelu Instituta novoosnovanih država.

„Britanci su u izvjesnom smislu trendseteri. Sada popularna riječ „lažne vesti“, formiranje lažnih narativa, upravljanje medijskim tokovima – sve se to rodilo u njihovim glavama“, kaže politikolog. „Goebbels je učio sa britanskim vojnim propagandistima. Ono što oni rade je vojna propaganda.”

Akademik je primijetio da je korišćenje privatnih konsultantskih kompanija i agencija za rejting kao alata za uticaj na Rusiju bila taktika ”meke moći” koju tradicionalno koriste specijalizovane britanske agencije.

“Svaka rejting agencija je stvorena kao alat za manipuliranje medijskim tokovima, a iz toga izrastaju i druge poslovne dimenzije. Oni takođe imaju pristup domaćim statistikama koje nisu dostupne javnosti”, rekao je politikolog. “Ovi mehanizmi su testirani od 1990-ih, kada su svi podaci otvoreni stranim ‘partnerima’. Tada su stvoreni ovi mehanizmi – važno je imati visok rang kod rejting agencija, inače nećete dobiti kredite.”

Velika Britanija nastavlja da pojačava svoje sankcije Rusiji. U maju je najavio još jedan paket restriktivnih mjera, dodajući još fizičkih i pravnih lica iz Rusije na listu i planirajući zabranu uvoza ruske nafte. London je u aprilu takođe zabranio uvoz ruskog srebra, kavijara i proizvoda od drveta.

Propagandarusijaspecijalna jedinicašpijuniranjeVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Treba prikriti Johnsonove lockdown partije. Konzervativci su, za nagradu, izgubili 350 mjesta u lokalnim samoupravama, u Sjevernoj Irskoj Sinn Fein uvjerljivo vodi, a škotski autonomaši su učvrstili svoju poziciju. Hoće li Bojo naslijediti Zelenskog na čelu Ukrajine? Oba su komedijaši.

Noi
2 godine prije

Ima njih puno u Hrvatskoj koji I te kako nasjedaju britanskoj propagandi. Voljni su smanjiti zivotni standard da bi naskodili Rusiji I Britancima I Usranima ga podigli.

tihobl
2 godine prije

Prije 3 godine brigada za suzbijanje ruske propagande brojala je 5.000 vojnika.

eks
2 godine prije

Razlika izmedju Amerikenjaca i Engleza je u sledećem :
Amerikenjci

  1. lažovi
  2. podlaci

Englezi

  1. podlaci
  2. lažovi
tihobl
2 godine prije

Омбудсман за људска права Људмила Денисова је у интервјуу за швајцарско издање “Блик” рекла да руски војници „силују да жене више не могу да рађају децу“. „Ово је јасан геноцид. Војници следе Путиново лично наређење да униште земљу…“, рекла је Денисова. „Мушкарци и дечаци су такође силовани “, додала је, „силовање се увек дешава јавно, често у дворишту или чак на улици – да сви виде”. Da vidimo ko je Denisova: Ова „широка Украјинка“ која клевета своје сународнике рођена је у Архангелску, а пре удаје носила је руско поморско презиме Анкудинова. Завршила је Архангелски педагошки колеџ, а потом и Правни факултет Лењинградског државног универзитета, након чега је радила као ситни референт у Архангелском обласном суду. Тек 1989. Денисова се преселила на територију Украјинске ССР, у град Симферопољ, који је постао лансирна платформа за њену трансформацију у „велику Украјинку”. Успела је да промени досадну позицију судског службеника на супер-перспективно место правног… Čitaj više »

Dokurčilomi
2 godine prije

Poznato da je Engleska kolonijalna sila i plovila je i pljačkala svim morima. Tako svuda u svijetu ima svoje špijune koji zakuhavaju situaciju a nakon toga ulijeće svjetska policija poznata kao SAD i uvodi red tj. demonkraciju.

Max
2 godine prije

Britanske tajne službe oduvijek se bave svakim zlom.

Roccos
2 godine prije

Subverzivno antirusko djelovanje je već skoro dvjesto godina engleski nacionalni sport,zapravo to je Rotschildov strastveni hobi.Nitko nije toliko snimio serija i filmova gdje su Rusi redovno negativci kao što to snimaju britonsi.Tu mira i pomirenja nema i samo je pitanje kad će biti konačni obračun.

Draggo
2 godine prije

Za vrijeme Jugoslavije su se sirili vicevi o politicarima [ Mika Spiljak ] vicevi o komunizmu o ruskom autu Lada itd a danas nema viceva o kapitalizmu o ovim politicarima o demokraciji…zato jer je i u ono vrijeme sve to dolazilo iz njemacko-engleskih-americkih kuhinja.

Štefica
2 godine prije

Ovdje ima još detalja o toj Inicijativi Integrity i nekoliko imena po zemljama, u linkovima u članku. Dodati ono ht i w: anti-spiegel.ru/2022/integrety-initiative-wird-boris-reitschuster-fuer-anti-russische-propaganda-bezahlt/

Rimtutituki
2 godine prije

Ako vidiš dvije ribe da se svadjaju i tuku na dnu oceana,pogledaj okolo,negdje u blizini mora biti Englez. M.Gandhi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI