Jens Stoltenberg napada Kinu zbog veza sa Rusijom

Jens Stoltenberg
37 komentara

Peking “omogućava” Moskvi u sukobu u Ukrajini, tvrdi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, tvrdeći da blok predvođen SAD mora biti uključen u Aziju, a ne samo u Sjeverni Atlantik.

Stoltenbergovi komentari došli su tokom panela pitanja i odgovora na samitu mladih NATO-a, kao odgovor na upit studenta Univerziteta Yale u SAD-u.

“Rat u Ukrajini pokazuje da sigurnost nije regionalna, već globalna”, rekao je Stoltenberg. “Glavna država koja Rusiji omogućava da vodi svoj agresijski rat protiv Ukrajine u Evropi je Kina.” Stoltenberg je dalje tvrdio da je Kina „daleko najveći trgovinski partner“ Rusije, snabdevajući Moskvu „kritičnim komponentama“ za rakete, dronove i drugo oružje. On je takođe optužio Iran da “obezbeđuje dronove” Rusiji i Severnu Koreju za “obezbeđivanje municije i oružja”.

„Iran, Sjeverna Koreja i Kina, oni su ključni za sposobnost Rusije da se bori protiv [evropskog prijatelja i susjeda NATO-a“, rekao je Stoltenberg, misleći na Ukrajinu. “Dakle, ova ideja da možemo podijeliti Aziju od Evrope više ne funkcionira.”

Međutim , SAD su tražile da NATO proširi svoju misiju na Aziju mnogo prije nego što je ukrajinski sukob proključao u februaru 2022. Čini se da je Washington također bio izvor tvrdnji da su Peking, Teheran i Pjongjang obezbjeđivali oružje i municiju Moskvi, ne nudeći mnogo dokaza koji bi to potkrijepili.

Kina je u više navrata odbijala pritisak SAD-a i njihovih saveznika da se pridruže njihovom embargu protiv Rusije, nazivajući ga jednostranim i nelegitimnim. Peking je također predložio mirovni plan za sukob u Ukrajini, za koji se činilo da je Moskva zainteresirana , ali su Kijev i njegovi zapadni pristalice odbili .

Rusija je odbacila američke tvrdnje o isporukama sjevernokorejskog oružja i municije. Iran je pojasnio da je Rusiji dao prototipove i planove za dronove prije izbijanja neprijateljstava u Ukrajini, sugerirajući da ih je Moskva proizvodila u zemlji.

SAD i njihovi saveznici su u protekle dvije godine u Ukrajinu poslali oružje, municiju i gotovinu u vrijednosti od preko 200 milijardi dolara, insistirajući da ih to ne čini direktnim učesnicima u sukobu.

jens stoltenbergkinaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Украјински медији почели су да бришу раније изјаве Владимира Зеленског о озбиљним одбрамбеним структурама у области Харков.

tihobl
2 mjeseci prije

У Пољској је украдено 23 милиона злота (више од 5.3 милиона евра) издвојених за антируску кампању.

Реч је о пројекту StopRussiaNow, који је настао 2022. године да изврши притисак на западне земље, као и да их охрабри да уведу санкције Руској Федерацији и повећају испоруке наоружања Украјини, пише пољски портал Онет.
Према писању публикације, додељени новац су проневерили политичари владајуће странке Право и правда.

tihobl
2 mjeseci prije

Genijalno. Rusi i dalje prave sprdacinu od tenkova – sad su sa nekog starog kamiona skinuli zardjalu hladnjacu, odsjeklu dno i natakarili je na T-80 najnovije modifikacije. Izgleda gadno do bola, skalamerija visoka blizu 4 metra (postoji razlog jer je na kupoli nekoliko kabastih cudnih uredjaja). Ovo rusi rade namjerno – jedinice se takmice ko ce napraviti ruzniji tenk kako bi trolali NATO. Za[adni strucnjaci sad glavu lupaju sa ovim nakaradama od tenkova. Dronovi vise ne igraju – Car Mangal koji je bio prava skalamerija proslavio je jubilarni 40. pogodak dronom i vise ga ne gadajaju. Protivoklopne rakete ne vrijede nista, pa ni TOW koji kosta 120.000$. Sad ce morati da proizvode lovce tenkova kao sto je radio Hitler (StuG 3 i ostali). Ali top ce morati biti veceg kalibra (opet su ih rusi pretekli – za armatu razvijaju top 152 mm sa paletom granata). A ima jos jedan momenat… Čitaj više »

tihobl
2 mjeseci prije

Руска војска открила је и уништила хрватску МЛРС РАК-12 украјинске војске, постављену на шасију оклопног возила ХММВВ.  

Razbaca ga lancet stotinu metara okolo.

tihobl
2 mjeseci prije

Овог месеца Украјина ће од Немачке добити нови ПВО систем ИРИС-Т, додатни системи ИРИС-Т стижу у Украјину до 2026. године.

tihobl
2 mjeseci prije

Na tik-toku invalid, bivsi ukrop pita zasto nikom vise nije potreban, zasto mu dvoje djece gladuje i dokle tako. Takva pitanja je postavlajo jedan bez obe noge, pisao vojnom odsjenu i ministarstvima trazeci invalidninu i odstetu pa je dobio poziv za vojsku – iz dostavljenih papira vidjeli su da je sposoban da ga posalju na front. Ovaj jadnik ima jednu nogu i pokupice ga zacas. Ljekarskim komisijama po vojnim odsjecima su oduzeti pecati “ograniceno sposoban” jer je Rada ukinula ovu kategoriju. Zato su lupili tipu sa dioptrijom -8 da je sposoban i poslali ga u snajperiste. Pecate “nesposoban” drze nacelnici u sefu za blizu familiju i djecu politicara. Nova pravila: Мушкарци са психичким растројствима и менталном заосталошћу биће проглашени способним за служење у армији, али у позадини. Из војне евиденције потпуно се бришу само они који имају прогресивну туберкулозу са распадом плућног ткива. ХИВ. Неспособним се сматрају само они који… Čitaj više »

tihobl
2 mjeseci prije

ЦНН: Ситуација за Кијев није само лоша, она наставља да се погоршава сваким даном.

Putin je drzao vojsku pod rucnom kocnicom ogranicivsi napredovanje do 1 km sedmicno. Sad je pustio kocnicu i vozi prvom brzinom. I polako dodaje gas.
Koliko me je neriralo sporo rusko napredovanje. Marinku su rusi oslobadjali 6 puta i 5 puta je stigla naredba da se povuku.
CNN je bio ubjedjen da su rusi slabi i da ce se razbjezati pred jacim napadom pa je zato prosle godine organizovana kontraofanziva. Nisu skontali da rusi igraju igru dugotrajnog iscrpljivanja IV rajha. Putin digne kocnisu sa pet bataljona i za tri dana oslobode 160 km kvadratnih. CNN sokiran. A sta da je digao kocnicu sa cjele grupe Sjever i da su krenuli od Sumija do Harkova? panika bi zavladala bjezali bi iz redakcija CNN.

tihobl
2 mjeseci prije

Лавров: Ако Запад жели да реши украјински сукоб на бојном пољу, имаће – бојно поље.

Josip
2 mjeseci prije

sto se ovaj majmun Stoltenberg stalno pjeni? Zar nema bas nikoga u njegovoj blizini da mu razbije gubicu i da zecepi?

Koja
2 mjeseci prije

Uhh… Kini ne mogu ništa al će zato “saveznicima” im, hebati kevu

tuf
2 mjeseci prije

Kina ima puno pravo uzvratiti, čak i više spočitati američko naoružavanje cionističkog režima kojemu su primarni cilj civili. Smrad smrti je toliki da je ovih dana čak i američka administracija morala priznati da je IDF ubio više civila nego hamasovaca.
Da su Kinezi ekvivalentno agresivni kao anglosaksonci već bi im uveli sankcije zbog pune podrške masakru civila te koristili temu kao osnovnu polugu u pregovorima. Ovako ostavljaju dojam da bi je*ali ali ostali nevini.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Vidim .. Kinezi se baš potresli 🤣

Max
2 mjeseci prije

Njegovo mišljenje njima ne znači ništa.

Bruno
2 mjeseci prije

Ko je ova gnjida, maloumnik, glista da odrđuje s kim će Kina trgovati. Istovremeno , on i njemu slični, koji o sebi misle da su bogovi, smiju naoružavati Isil, protiv Sirije, Ukrajinu protiv Rusa, smiju bombardovati koga god žele, jer njihovo “razmišljanje” je neprikosnoveno, istinito i ispravno. Svi koji nisu na liniji s njima su teroristi. Ali samo jedan ppostupak ove gnjide je dovoljan da se vidi da je NACISTA od malog prsta na nozi do vrha sijedog čuperka na glavi.Nacistu Breivika, koji je ubio 78 mladih ljudi , njegovih Norvežana, je stavio u zatvor, ima lječničku skrb, tri obroka dnevno, šetnju, tv, računalo, knjižnicu i sve to na račun roditelja i rodbine pobijene djece. I on ima obraza govoriti o moralu. Fukara, bjednik, glista , idiot, govno.

Tanajski Hrvat
2 mjeseci prije

“Samit mladih NATO-a”? Zapad se pretvara u potpuno distopijsko sranje. Što li ti omladinci samo rade tamo? Ne bi me začudilo je jedan od okruglih stolova i “Mjerenje čiji je veći”.

FELIX
2 mjeseci prije

TO JE ZA OCEKIVATI I NORMALNO SVAKO KO POMAZE UKRAINI U HRABROJ BORBI PROTIV RUSKE AGRESIJE JE DOBOR I JOS BOLJIAKO POSALJE VOJSKU DA POMOGNE A SVAKO RO STOJI UZ RUSIJU JE LOS JE R POTPOMAZE AGRESORE, NIKO SE NE PITA I TRAZI ODGOVOR KOD PITANJA ZASTO SE JE RUSIJA ODLUCILA ZA SPECIALNU OPERACIJU I U BISTVU DA ZASTITI RUSE U DONECKU I LUGANSKU KOJIMA JE USPELO DA SE ODCEPE OD UKRAINE I PROGLASE NEODVISNE REPUBLIKE KOJE NI JEDNA ZAPADNA DRZAVA NE PRIZNAJE, UKRAINCI SU VEC SVE PRIPREMILI DA JIH SAMELJU A PORED TOGA DA SE ZBOG SIGURNOSTI PRIDRUZE NATU KAKO BI BILI U BUDUCE ODSKOCNA DASKA ZA NAPAD NA RUSIJU SA NAMEROM DA RUSE OSVOBODE VLASTI KOJA JIH UGNJETAVA I STVORE NOVU DEMOKRATSKU RUSIJU KOJA SE BI SLAGALA SA SVIM STO BI JIM ZAPAD SERVIRAO.

Grdi
2 mjeseci prije

Nevjerojatna je bahatosti ovi zapadnih elitista …… oni misle da su Bogom dani i da svi moraju biti pod njima ……

abc
2 mjeseci prije

Izvan teme, ali smiješno: Sjedinjene Države su ogorčene što Kina previše uspješno razvija tehnologije umjetne inteligencije. Sjedinjene Države će pregovarati sa zahtjevom da se zaustavi ova sramota sa prevelikim količinama proizvodnje u Kini i zahtijevale da se Kinezi riješe “viška industrijskog kapaciteta”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI