Jesu li ruske svemirske letjelice pratile američki špijunski satelit? Moskva reagira…

Američki satelit

Unatoč nedavnim tvrdnjama Washingtona, kretanje dviju ruskih svemirskih letjelica nije predstavljalo opasnost za američki obavještajni satelit USA-245, rekao je ruski diplomata, koji je protiv provokativnih primjedbi američke vojske.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je tvrdnje američke vojske da su se ruske svemirske letjelice Kosmos-2542 i Kosmos-2543 opasno približile američkom obavještajnom satelitu USA-245, što predstavlja provokaciju.

Naglašavamo: kretanje naših letjelica nije prijetilo američkom svemirskom objektu, niti je kršilo niti bilo koje načelo međunarodnog prava”, istaknulo je rusko ministarstvo. Prema ministarstvu, optužujući Moskvu da destabilizira situaciju u području svemirske sigurnosti, Washington želi opravdati mjere koje poduzima kako bi rasporedio oružje u svemir.

“Ponovno pozivamo Washington da bude oprezan i da se ne prepusti neodgovornim i ozbiljnim avanturama krajnje negativnih posljedica za čitavu međunarodnu zajednicu i same SAD. Jasno je da je raspoređivanje oružja u svemiru suprotno praksi međunarodne suradnje u istraživanju i korištenju svemira u miroljubive svrhe”, dodali su iz ministarstva.

U ponedjeljak, 10. veljače, Time Magazine izvijestio je da su američke vlasti diplomatskim putem izrazile zabrinutost Rusiji zbog potencijalno opasnih manevara ruskih satelita u blizini američkog izviđačkog satelita.

Prema Timeu, koji prenosi generala Johna Raymonda, zapovjednika svemirskih snaga Sjedinjenih Država, to su dva ruska satelita, Kosmos-2542 i Kosmos-2543, i američki USA-245, poznat pod imenom KH-11. Američki uređaj dio je skupine od četiri izviđačka satelita pod nazivom Keyhole / Crystal.

Prema medijima SAD-a, ruski sateliti su počeli izvoditi potencijalno opasne manevre u blizini američkog satelita USA-245 “ubrzo nakon lansiranja u studenom” 2019. Udaljenost između njih ponekad je bila samo oko 160 km. Time dodaje da su ruske svemirske letjelice viđene i blizu američkog satelita sredinom siječnja.

rusijaSADŠpijunažaSvemirske igre
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
4 godine prije

PA američka taktika je oduvijek da optuže druge za ono što oni rade.

tuf
4 godine prije

Generiranje histerije iz poteza druge strane koji su po objektivnim kriterijima vjerojatno uobičajeni i po ničemu izvanredni ima isključivi cilj stvaranja podrške za vlastite militantne poteze, planove i projekte. Jer, kako opravdati izdvajanja za Space Force u milijardama dolara ako su ljudi sumnjičavi oko postojanja prijetnje?

Ze.b
4 godine prije

Pa što onda i da su bili 160 metara, tamo gore ne postoje utvrđene granice. Paranoidni ameri u svemu vide prijetnju za svoju “predivnu” državu. ( Udaljenost između njih ponekad je bila samo oko 160 km.)

neko ime
4 godine prije

Izgleda da ce se morat potegnut i do svemira da se crtaju crvene linije…flomasterima otpornima na vakuum…

nessy
4 godine prije

Mislim da su USA u pravu. To sto Ruski spijunski satelit, spijunira USA spijunski satelit, stvarno nije u redu, po bon-tonu. To je prekrsaj za svaku osudu, kao na primjer, kad netko za jelom, drzi laktove na stolu. Bas mi je simpa kad se Ameri zale na nekoga zbog djela koja oni rade svakodnevno, sirom svijeta. Kad lopov vice ‘drz’te lopova’, samo ispadne smijesan. E, moji USA razbojnici, pala vam je snaga. Nekada prije, oborili bi tudji satelit, i jos bi se hvalili time.

Max
4 godine prije

Još će reći da su ih rusi htjeli napasti uz pomoć klingonaca.

Mali Mujo
4 godine prije

Amerikenjci taman pomisle da su napravili nesto, a onda se pojave Bacuske i pokvare im umjetnicki dojam.

nije bitno tko
4 godine prije

Ovi Ameri plaču, kao da jih je napala galaktička flota sa Proksime Centauri….

walter
4 godine prije

Sve je relativno. Možda se ruski sateliti nisu približili američkim već obrnuto. Američki su se približili ruskim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI