John Bolton upozorava da Rusija pravi „veliku grešku“ približavajući se Kini, a ne zapadnim silama

John Bolton o Rusiji i Kini
39 komentara

Bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton rekao je za RT Going Underground da je Moskva izabrala pogrešan strateški put izgrađujući čvršće veze sa Pekingom umjesto da popravlja odnose sa SAD i Zapadnom Evropom.

“Mislim da najveća bezbjednost Rusije leži u pomjeranju prema Zapadu, a ne istoku”, rekao je Bolton u intervjuu koji je u cijelosti emitovan u subotu. On je dodao da Rusiji nije u dugoročnom interesu da se blisko poveže sa Kinom, rekavši: „Odvajanjem od potencijala za bliže odnose sa Zapadom koji smo imali nakon raspada Sovjetskog Saveza, mislim da smo izgubili mnogo vremena i mogućnosti.”



Odbacujući sugestiju voditelja RT Afshina Rattansija da politike SAD i NATO guraju Rusiju u naručje Kine, bivši savjetnik tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin izabrao bliskiju saradnju sa Pekingom.

„I mislim da je to velika greška za Rusiju“, rekao je Bolton. „Mislim da Rusija ima mnogo nafte koju rado prodaje Kini, ima strateško oružje koje rado prodaje Kini, ali mislim da je Rusija donijela veoma lošu odluku vezujući svoju veličinu u budućnosti – za ostatak ovog vijeka, potencijalno – sa Kinom. ”

Izbor Kine umjesto zapadnih sila mogao bi dovesti Moskvu u opasnost da na kraju izgubi kontrolu nad većim dijelom ruske teritorije istočno od Urala, rekao je Bolton. “Imate zemlju južno od Rusije sa ogromnim brojem stanovnika koja nema mnogo prirodnih resursa, dok Rusija u tom dijelu ima mnogo prirodnih resursa i vrlo malo ljudi.”

„To sa ruske tačke gledišta ne govori o dugoročnoj strateškoj stabilnosti i samo bih pozvao ljude u Rusiji koji razmišljaju o ovom pitanju da dugo i dobro razmisle prije nego što se previše približe Kini.“

Bolton je okrivio američku nespremnost da sa Rusijom pregovaraju o novom sporazumu o kontroli naoružanja za uspon Kine kao velike nuklearne sile. Rekao je da su tokom Hladnog rata takvi dogovori u suštini bili „bipolarni pregovori“ između SAD i Rusije, iako je nekoliko drugih zemalja imalo nekoliko nuklearnih bombi.

“Danas u novinama čitamo preko komercijalnih satelita iznad Kine o izgradnje stotina novih balističkih silosa, koji se očigledno grade radi smještanja nuklearnih bojevih glava”, rekao je Bolton. „Kineski kapaciteti u nuklearnom polju se ogromno povećavaju … Ako ćemo imati nove pregovore o strateškom naoružanju sa Rusijom, Kina mora biti uključena. Nema smisla pretvarati se da još živimo u hladnom ratu, bipolarnoj nuklearnoj eri.

Bolton je napao Trumpa i predsjednika Joea Bidena zbog povlačenja SAD iz Avganistana, što je, kako je rekao, učinilo Ameriku manje bezbjednom povećavajući rizik da se ta centralnoazijska zemlja ponovo koristi kao baza za terorističke operacije. „Postoji potencijal za okupljanje terorista iz anarhičnih područja širom svijeta zbog gostoljubivije vlade u Avganistanu“, rekao je on. “Mislim da je to nešto zbog čega bismo svi trebali biti zabrinuti.”

Bolton je dodao da su zemlje Evropske unije požurile s obnavljanjem financiranja humanitarne pomoći Afganistanu, što će možda zažaliti ako postane jasno da su talibani “još uvijek teroristička grupa, kako se čini”.

On je tvrdio da preuzimanje Avganistana od strane talibana  povećava vjerovatnoću da će islamski ekstremisti preuzeti kontrolu nad susjednim Pakistanom i njegovim arsenalom nuklearnog oružja. Avganistan pod kontrolom talibana “mogao bi pružiti pomoć i utočište radikalima u Pakistanu – samim pakistanskim talibanima, drugim terorističkim grupama koje je pakistanska vlada stvorila – zajedno sa ekstremistima u međuslužbi obavještajne uprave i drugim dijelovima pakistanske vojske”, rekao je Bolton.

Taj rizik je bio jedan od argumenata koje je Bolton iznio za zadržavanje američkih trupa u Avganistanu prije nego što ga je Trump otpustio sa mjesta savjetnika za nacionalnu bezbjednost u septembru 2019. „Očigledno, to nije bilo ubjedljivo za Donalda Trumpa i ne bi bilo ubjedljivo za Joea Bidena“, rekao je.

Bolton je odbacio mišljenje da su američke vojne intervencije u zemljama poput Iraka i Sirije dovele do porasta terorističkih grupa. Tvrdio je da je vakuum moći nastao u Iraku kada je tadašnji predsjednik Barack Obama povukao američke trupe 2011. godine i omogućio Islamskoj državi (IS, ranije ISIS) da se poveća. On je dodao da je navodna upotreba hemijskog oružja sirijskog predsjednika Bašara Asada protiv sopstvenog naroda zahtijevala američku vojnu reakciju, iako je priznao da raketni udari nisu odvratili režim.

„To je bio dokaz da je opasnost od anarhije koju smo vidjeli u Siriji – uz prisustvo iranskih snaga, Hezbolaha koji je dolazio iz Libana da podrži Asadov režim, gomilanje terorističkih snaga u Idlibu i okolini – bio ubjedljiv razlog da se zadrže snage SAD i NATO na sjeveroistoku Sirije, što je bilo još jedno mjesto s kojeg se Trump želio povući”, rekao je Bolton. „Ovo je bio dio složenog posla unutar Trumpove administracije radi održavanja stabilnosti, što je bilo u interesu SAD, umjesto da se povuče i doživi povratak terorističke kontrole ili kontrole koju podržava Iran.

Bolton, koji je takođe pozvao SAD da sruše iransku vladu podsticanjem ustanka protiv teheranskog režima, naglasio je da su napadima Vašingtona na Siriju prethodila upozorenja ruskim vojnim snagama u zemlji. „Potpuno smo razumjeli – i mislim da je to ono što je Mattis rekao – da bi ako ne budemo oprezni, moglo doći do kolateralne štete, koju ne želimo. To ni u kom smislu nije bilo usmjereno na Rusiju. Cilj je bio Asadov režim.“

Bolton, koji je bio ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama od 2005. do 2006. godine, branio je odluku da napadne Siriju bez podrške UN. „Mislim da je organizacija zastarjela, a njene političke institucije uglavnom neuspješne. Da smo otišli ​​u Savjet bezbjednosti, sigurno bismo se suočili sa ruskim i kineskim vetom … Ni Britanci ni Francuzi nisu smatrali da postoji potreba za odobrenjem Savjeta bezbjednosti, pa mislim da smo bili u granicama svojih prava da izvedemo udar bez odobrenja Savjeta bezbjednosti”.

Dugogodišnji ratni jastreb branio je sankcije Vašingtona protiv zemalja poput Irana i Venecuele, uprkos procjenama koje ukazuju na to da su te akcije rezultirale hiljadama smrti. Rekao je da nije u interesu SAD ili venecuelanskog naroda da Trump tretira Nicolasa Madura kao legitimnog predsjednika južnoameričke zemlje. Trump je prošle godine nagovijestio da razmišlja o priznavanju Huana Guaida za lidera Venecuele i da će razmotriti sastanak sa Madurom.

“Trump je imao osjećaj za autoritarne lidere poput Vladimira Putina, Erdogana, Si Jinpinga, Kim Jong-una”, rekao je Bolton. “Maduro je bio samo dio te grupe ljudi, i mislim da je Trump na kraju sam odlučio da to ne želi učiniti.”

John BoltonkinarusijaSADzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

…. gde taj čovječuljak živi……. 😎

Tupko Glupko
2 godine prije

Ovaj Bolton je izgubljen u prostoru i vremenu. Zašto se Rusija okrenula Kini? Zato što je Zapad na čelu sa SAD-om i njezinom podguznom muhom Europskom unijom dao sankcije Rusiji 2014. godine koje još traju, a obim sankcija se i danas konstantno širi. Zbog toga što je NATO prijetio vojnim vježbama na granici sa Rusijom. Baš te 2014. godine kada su date sankcije Rusiji, Rusija počinje graditi plinovod “Power of Siberia” prema Kini dug 3.968 kilometara koji je postao operabilan 2019. godine. Rusi sa Kinezima rade i zajedničke vojne vježbe: China, Russia Showcase Growing Ties With Joint Military Exercises (rferl.org) Što se SAD nadao – da će Rusija gledati skrštenih ruku kako im se uništava gospodarstvo sankcijama, dozvoliti NATO u Ukrajini nakon provedenog puča 2014. godine i da neće širiti vojno-gospodarske veze prema drugim državama koje ih ne sankcioniraju? Izuzetni su kao razmažena djeca u vrtiću, misle da se svijet… Čitaj više »

Kalle
2 godine prije

Od smrti Kennedya Washington vodi cancer politiku. Zalosno destruktivno. Egoisticku politiku koja unistava sve okolo.

Borik
2 godine prije

F* off Bolton i njegov americki imperijalizam-sovinizam-hegonomija.
Rusija ce se obraniti od tog smrada sto sebe zove zapad…a zapad nek vodi brigu o sebi neki ispuni obecanje onim narodima koji su im vjerovali.

Grozomorni
2 godine prije

Bolton ostario osijedio ali se još pameti nije dozvao. Nikada neće shvatiti da je izvor svih problema na planetu ENORMNA POHLEPA tzv KAPITALIZAM, KOJEMU NIKADA NIJE DOSTA UVIJEK HOČE JOŠ, VIŠE a to vodi ka uništenju planete.

Poznavalac prilika
2 godine prije

Jedini koji ovdje prave grešku su Europljani koji se udaljavaju od Rusiije, zaoštravaju odnose s njom i na taj način prisiljavaju Rusiju na uspostavljanje sve bliskijih i čvršćih odnosa s Kinom i azijskim zemljama.I to nije greška samo zbog europske energetske ovisnosti o Rusiji, nego i zbog toga što se na taj način Europa lišava svoje najjače karike. Što god tko mislio Rusija je ipak najveća i najjača europska, bjelačka i kršćanska zemlja i tjerati ju od sebe u zagrljaj Kine samo slabi ionako dekadenetnu i oslabljenu, da ne kažem umiruću Europu. I dok u ovim okolnostima Rusija nema drugog izbora nego okrenuti se Kini i Aziji, Europa se svjesno i samodestruktivno odriče svoje najjače karike. SAD pak ionako oduvijek “sjede na dvije stolice” i već poduže rade na zamjeni transatlatizma transpacifizmom odnosno kako utjecaj Europe pada, a Kine raste SAD se sve više približava Kini i azijskim zemljama i… Čitaj više »

Gordon J. Freeman
2 godine prije

Kako je ovaj tip ljudi neobičan. Ruše vlast u Iranu od 1979.g. i naravno ništa od toga. Sjećate li se njegovih obećanja kako će do 2019.g. promjeniti vlast u Iranu? I jedino što se promjenilo je da on dobio otkaz savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Et, baš je će Rusija njega poslušati šta je je pametno a šta nije, posebice ovog okorjelog psihopatskog kriminalca.

Wraith
2 godine prije

Pitanje je dana kada ćete se toliko posrat sami sebi u usta da ćete se udavit. Žalosno je to što će njihova propast utjecat i na ostale.

Adriana
2 godine prije

Razarač USS John S. McCain (DDG-56).
Razarač USS John R. Bolton (DDG-??).

mislim
2 godine prije

rusija ili bilo koja zemlja, nebi treblo da dozvoli da mu se iko blisko približi s leđa . jer takvu bliskost imaju deripe.

vlatko
2 godine prije

Eksplozivan rast troškova pomorskog transporta potiče kineske proizvođače da šalju više robe u Europu željeznicom kroz Rusiju, ali rast potražnje stvara uska grla i opterećuje mrežne kapacitete. Budući da zemlje u oporavku od pandemije bjesomučno nadopunjuju zalihe i izvoze gotovu robu, globalne morske luke rastu, čineći željeznicu privlačnom alternativom. Državni monopol Ruske željeznice priopćio je kako je ukupni kontejnerski promet koji je prolazio kroz Rusiju skočio 40% u prvih devet mjeseci 2021. godine na 782.000 TEU (jedinica jednaka dvadeset stopa), a ove bi godine mogao doseći rekordnih 1 milijun TEU. “Početkom godine troškovi otpreme robe u kontejnerima željeznicom između Azije i Europe bili su dvostruko manji nego morem. Sada su 3,5 puta (niži)”, rekla je željeznička tvrtka. Najveći rast ostvaren je rutom Kina-Rusija-Europa, gdje je količina tranzita u prvih devet mjeseci porasla 47% na 568.700 TEU. No, prijevoznici i analitičari kažu da je brzi rast otkrio infrastrukturne probleme koji bi… Čitaj više »

Sven
2 godine prije

Sve je premeženo mrežama i vezama. Tako da tesko mogu misliti da granice neke zemlje oznacavaju i jednu od strana. U ovom slucaju kine evrope i rusije. To moze misliti neki dokoni djedica koji je jos mislima ostao u hladnom ratu istoka i zapada i kapitalizma i komunizma. Djede djede…probudi se…

radoznalo_mače
2 godine prije

Rusija mora bit u dobrim odnosima sa Kinom da ne bi riskirali kinesku invaziju na Sibir. Kineza je puno, Sibir je rijetko naseljen, zapravo već su te granice dosta meke i ima tamo dosta Kineza. Da Rusija uzme ikakav drugi stav prema Kini, mogla bi nemoćno gledat kako joj ova uzima teritorij i resurse.

Jomla
2 godine prije

Lik zapravo kaže: Nama se ne sviđaju dobri odnosi i suradnja Rusije i Kine jer nam to pravi velike probleme u ratu s Kinom, poslije koje bi na redu bila Rusija.
Itd, itd… Dakle, tko ga doslovno sluša, svašta bi pomislio…

Max
2 godine prije

Bolton je nazadni ratni jastreb i fanatik koji je stalno tražio napad na Iran.

BanOvan
2 godine prije

Blentone, pr*nem ti u brk ljigavi, bolesni, licemjerni,…

Perun
2 godine prije

Dugogodišnji ratni jastreb (citaj ocerupani lesinar )branio je sankcije Vašingtona protiv zemalja poput Irana i Venecuele….John Bolton (ocerupani lesinar) upozorava da Rusija ne pravi veliku grešku približavajući se Kini, a ne ,,zapadnim silama”…Ni Britanci ni Francuzi nisu smatrali da postoji potreba za odobrenjem Savjeta bezbjednosti prilikom napada na Siriju….P.S..Vec dugo ne gledam americke sapunice i ,,ratne filmove ” ..poslije debakla u Afganistanu nisu vise interesantni ,osim toga ovo bivši je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost …John Bolton ( ocerupani lesinar) ….ne znam zasto bi ulazio u dublju analizu texta kada lik nije priseban kada prica i bulazni gluposti…On pacijent je za veterinarsku stanicu ne za kliniku

zac
2 godine prije

prenesite boltonu, molim vas, da sam ja licno izjavio da je on jedna stara senilna BUDALA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI