Još jedan blef saudijskog princa Mohammeda: “Rijad predvodi borbu protiv terorizma”

Maskarada saudijskog princa
10 komentara

Najviši vojni dužnosnici iz 40 većinski muslimanskih zemalja su se u nedjelju okupili u Rijadu na summitu takozvane “Islamske vojne protuterorističke koalicije” (IMCTC), prenosi Radio Slobodna Europa.

Koaliciju je prije dvije godine okupio saudijski princ i ministar obrane Mohammed bin Salman, a želja mu je bila stvoriti isključivo islamsku vojnu koaliciju koja će se boriti protiv terorizma i ekstremizma.

Na otvaranju summita je princ Mohammed osudio nedavni teroristički napad u Egiptu i uzvanicima poručio da je ovaj napad “bio vrlo bolna pojava koja nas sve mora natjerati na razmišljanje o međunarodnom i moćnom odgovoru protiv ovog terorizma i ekstremizma”.

Zemlje članice takozvane “Islamske vojne protuterorističke koalicije” složile su se da će svaka moći zatražiti ili ponuditi pomoć drugoj zemlji u borbi protiv terorista, što može uključivati vojnu, financijsku i drugu pomoć.

Riyadh - Saudijska Arabija
FOTO: Riyadh, Saudijska Arabija

Skupina zemalja, čije je sjedište u prijestolnici saudijskog režima u Rijadu, navodno će jedna drugoj pružati pomoć u borbi protiv financiranja terorizma i ekstremističke ideologije. Naravno, domaćin bi prvo trebao krenuti od samoga sebe, nakon čega bi u roku od nekoliko tjedana nestale desetine, ako ne i stotine ekstremističkih i terorističkih organizacija i skupina. Vidjet ćemo hoće li saudijski krunski princ održati riječ.

“Irak i Sirija, prve linije borbe protiv takozvane Islamske države i čiji lideri gaje prisne odnose s Teheranom, nisu članice ove koalicije, kao ni većinski šiitski Iran, glavni regionalni rival većinski sunitskoj Saudijskoj Arabiji. Rijad optužuje Teheran da podržava naoružane paravojne skupine širom Bliskog Istoka, uključujući libanonski Hezbollah kao i pobunjenike u Jemenu”, piše Radio Slobodna Europa.

I Katar je, navodno, član koalicije, ali nije pozvan zbog sukoba sa Saudijskom Arabijom.

Saudijski general Abdullah Al-Saleh, glavni tajnik ove fantomske protuterorističke koalicije, rekao je da “cilj ove grupe nije stvaranje sunitskog bloka protiv Irana”.

Reuters navodi da se zemlje članice ovog saveza slažu oko principa, ali i da imaju naglasile različite prioritete. Jemenska delegacija, koju se ne zna ni tko je predstavlja, poručila je da fokus trebaju biti “Iran, Al-Qaeda i takozvana Islamska država”, dok je Turska zatražila “pomoć prijatelja u borbi protiv kurdskih separatista”.

Kritičari inicijative smatraju da bi ova koalicija mogla postati “alat Saudijske Arabije”. Saudijski general Abdullah Al-Saleh je najavio da će Rijad platiti oko 107 milijuna dolara za novi operativni centar koalicije i dodao da druge članice mogu ponuditi financijsku podršku za druge inicijative.

Podsjetimo da je saudijski režim, nakon terorističkog napada u Egiptu, priopćio da se u Rijadu održao prvi summit “Islamske vojne protuterorističke koalicije”, koja je “osnovana” u prosincu 2015. Dakle, prvi je summit održan gotovo dvije godine od osnutka koalicije, što je prilično čudno.

Saudijska bajka o “protuterorističkoj koaliciji” je 2015. trajala jedva više od jednog dana

Saudijska bajka o “protuterorističkoj koaliciji” je nakon osnutka trajala nešto više od jednog dana, upravo onoliko koliko je i mogla, uzmemo li u obzir činjenicu da je to zemlja koja je, uz američke stratege, svijetu dala Osamu bin Ladena, utemeljitelja Al-Qaede iz koje je kasnije nastao ISIL, a poznato je da diljem Bliskog istoka podržava islamističke terorističke kupine.

Izraelski mediji su tada, nakon što je Tel Aviv bio vidno iznenađen, gotovo “uplašen” ovom velikom islamskom koalicijom, koja je “promakla” budnom Mossadu, pisali kako je ovaj vojno-sigurnosni savez obična varka Rijada i postoji samo u izjavama saudijskih dužnosnika.

IMCTC
FOTO: Zasjedanje IMCTC-a

Pakistan

Pakistan, kao navodni član “Islamskog vojnog saveza”, iznenađen je što se njegovo ime našlo na popisu od 34 zemlje kojeg je sastavila Saudijska Arabija. Pakistanski dužnosnici su jučer kasno rekli da njihova zemlja uopće nje konzultirana prije objave da je članica saveza.

Visoki dužnosnik u pakistanskom Ministarstvu vanjskih poslova je za Express Tribune izjavio da njegova zemlja istražuje navode o pristupanju savezu.

“Saznali smo da smo članica saveza putem medija. Pitali smo našeg veleposlanika u Saudijskoj Arabiji da nam da više podataka o tome”, rekao je pakistanski dužnosnik u vrijeme kada je Rijad priopćio kako je stvorio IMCTC, dok mediji u zemlji pišu “kako je Pakistan jako iznenađen najavom Saudijske Arabije”.

Pakistanski viši vladin dužnosnik je za  Express Tribune izričito odbacio mogućnost da Pakistan sudjeluje u saudijskoj protuterorističkoj koaliciji.

azija

“Mi surađujemo sa Saudijskom Arabijom u protuterorističkim naporima, ali nisam siguran da ćemo biti dio bilo kakvog vojnog saveza”, rekao je dužnosnik.

Rekao je da se Pakistan iz principa nikada nije i neće pridružiti nikakvom vojnom savezu koji nema potporu Ujedinjenih naroda.

“To je bio razlog zašto smo ostali daleko od sukoba Jemenu”, rekao je pakistanski dužnosnik i dodao “kako Pakistan neće slati svoje vojnike na strano tlo, čak i ako postane dio ove nove koalicije”.

Pakistanski ministar vanjskih poslova, Aizaz Chaudhry, izjavio je kako je bio iznenađen kada je pročitao vijest da je Saudijska Arabija nazvala Pakistan članom saveza i rekao da je pitao veleposlanika zemlje u Rijadu da zatraži pojašnjenje Saudijske Arabije o tom pitanju.

Stručnjaci kažu da ih ne čudi prigovori Pakistana zbog najave njihovog pristupanja savezu koji bi mogao uključivati slanje vojnika na Bliski istok ili čak u Iran, jer saudijski savez ne uključuje nijednu šiitsku muslimansku zemlju poput Irana, Iraka, Sirije, što sugerira da je savez “sklopljen” prije svega kako bi se suprotstavio Teheranu, a ne zbog borbe protiv terorizma.

Libanon

Beirut, Lebanon
FOTO: Beirut, Lebanon

Drugi neobični obrat se tada dogodio u libanonskom Ministarstvu vanjskih poslova, koje je zanijekalo pristupanje novoj saudijskoj koaliciji, a bivši libanonski premijer Salam Tammam je dao izjavu kako je njegova zemlja zaista dio saveza.

Naime, bivši libanonski premijer je izrazio potporu ideji koalicije i rekao da je saudijska koalicija “korak naprijed u korist svih islamskih naroda protiv terorizma”.

Ali je libanonsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da ih nitko nije konzultirao o savezništvu protiv terorizma.

“Što se to dogodilo da netko odlučuje o statusu Libanona i miješa se u ovlasti Ministarstva vanjskih poslova”, navodi se u priopćenju libanonskog ministarstva.

S obzirom na činjenicu da Libanon graniči sa Sirijom, gdje su militanti “Islamske države” bili u usponu više od godinu dana, ne čudi da su diplomati Libanona bili itekako ljuti kada su čuli vijest.

Palestina

Zid između Izraela i Palestine
FOTO: Zid između Izraela i Palestine

Palestinske vlasti su priopćile: “Nitko ovdje ne zna što je to IMCTC!”

Kada je 2015. Rijad priopćio da je koalicija formirana, bilo teško pronaći jednog palestinskog dužnosnika da komentira saudijski savez, iako je Palestina navedena kao jedna od 34 muslimanske zemlje koji su pristale biti dio novog Islamskog protuterorističkog saveza na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Nabil Abu Rudaineh, glasnogovornik predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa, izjavio je kako nema nikakav komentar o novom savezu, jednako kao i ministar vanjskih poslova Palestine, Riyad Al-Malaki.

Nakon toga je predsjedništvo Palestinske samouprave, koje općenito pozdravlja stvaranje saudijske koalicije, priopćilo kako će Palestina biti dio ove koalicije, ali nakon konzultacija sa Saudijskom Arabijom”.

Malezija

malezija
FOTO: Ilustracija, Malezija

Malezija također nije imala pojma o svom “članstvu” u saudijskoj koaliciji i čini se da nije bila oduševljena saudijskom potezom.

“Nema vojnog saveza, ali se podrazumijeva da ćemo uvijek biti zajedno u borbi protiv terorizma”, rekao je malezijski  ministar obrane Hishammuddin Husein.

Saudijska Arabija se tada suočavala sa snažnim kritikama međunarodne zajednice da ne čini dovoljno u borbi protiv “Islamske države”, a saudijski princ i ministar obrane Muhammed bin Salman ovu terorističku organizaciju nije ni označio kao primarnu metu u borbi protiv terorizma.

Komentirajući najavu saveza, analitičari tvrde kako odmah u početku nije bilo jasno što točno Saudijci očekuju od članova koalicije. Muhamed bin Salman je samo izjavio da će novi savez imati zajedničko zapovjedno sjedište u Rijadu, odakle će se navodno koordinirati borba protiv terorizma.

“Još uvijek je sve na stolu. Brojne zemlje očajnički trebaju pomoć”, izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir i prvo je objavljena lista od 34 zemlje, a tek kasnije se krenulo u “prikupljanje” članica saveza.

Christopher Davidson, profesor na Sveučilištu Durham u Velikoj Britaniji i stručnjak za zaljevske zemlje, rekao je za The Wall Street Journal “kako vjeruje da je novi savez zamišljen da se Saudijska Arabija predstavi u pozitivnom svjetlu u vezi vlastite uloge u međunarodnim poslovima i ništa više”.

“Mislim da je to pogreška s njihove strane. Pretpostavljali su da je dovoljno da oni zasviraju melodiju i sve zemlje će pasti redom”, rekao je William Hartung, direktor odsjeka za sigurnost američkog Centra za međunarodnu politiku.

Saudijska Arabija troši ogroman novac na džamije, islamske škole ili medrese u zemljama poput Malezije i Pakistana, a Libanonu je davala značajnu vojnu pomoć. Hartung nagađa da su saudijski dužnosnici pretpostavljali da će biti favorizirani u odnosima zbog te darežljivosti.

bliski istok
FOTO: Bliski istok

“Ponekad imaju napuhani osjećaj njihove važnosti u svijetu, jer dijele svoj novac uokolo“, rekao je William Hartung.

“Saudijska Arabija financira medrese koje se krive za poticanje upravo one vrste islamskog ekstremizma protiv kojeg bi se sada saudijska koalicija trebala boriti”, kaže Hartung i ističe kako saudijski kralj Salman “opet stvara uvjete u Jemenu koji će vjerojatno dovesti do jačanja terorizma”.

Hartung je najavu stvaranja koalicije vidio kao pokušaj da javnost prestane vjerovati kritičarima koji kažu da saudijski režim ne radi dovoljno na suzbijanju islamističkog ekstremizma i terorizma.

Baš u vrijeme kada su Saudijci otvorili ovu temu, ISIL se pojavio u Jemenu. Rijad ništa nije učinio da se suzbije ISIL u Siriji i Iraku, što je dovelo do njegovog širenja do Jemena.

Nakon summita u nedjelju, nije jasno što su se ministri obrane 40 muslimanskih zemalja uopće dogovorili? U završnoj deklaraciji ima nekoliko maglovitih i uopćenih fraza o borbi protiv terorizma, kako će sjedište saveza biti u Rijadu i da će se ministri obrane sastajati jednom godišnje i po potrebi. Dakle, još jedan propagandni trik krunskog princa Mohammada bin Salmana, koji bi ekstremizam i terorizam, kada bi stvarno htio, mogao iskorijeniti u roku nekoliko mjeseci, što se, naravno, neće dogoditi.

general Abdullah Al-SalehIMCTCRadio Slobodna Europa
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tango
6 godine prije

dotični gospodin je slugić komšiji i preko okeana pa prema tome najveći neprijatelj islama

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Trump i Putin su naučili princa šta je showbiz i da je showbiz danas sve. Naučili su ga i da su mediji danas najjače oružje, jače od svake religije!

Kajzer Soze
6 godine prije

Da nije tragično bilo bi smiješno ili primjera radi ovo je kao da piroman gasi požar benzinom,Saudijci i borba protiv terorizma ne mogu nikako da stoje u istoj rečenici !

NSU
6 godine prije

Na ovoj slici fali Krstičević!

hiber
6 godine prije

Nije važno što će se dogovoriti, već je važno da je Kina podržala Saudijsku Arabiju. Također, osnovali su Komisiju u svrhu usklađenja Perspektive 2030 i Pojasa i puta. Kad tome dodamo da je Kina izvela prvi uspješan državni udar na području izvan svoje sfere uticaja….

davor
6 godine prije

Ahah koje ruganje. Svojevremeno je tako formirano i ono što znamo kao današnji UN, skupilo se nekoliko državnika na golf terenima i osnovalo UN i ostalima su poslali tipa Čadu, Mjanmaru i ekipi “poštovani od danas ste članovi UN-a”. Šalu na stranu (iako neznam dal je to moguće s obzirom na aktivne organizatore 9/11 i globalnog terorizma Izrael i Saudijsku Arabiju) ova će koalicija imati jedan jedini cilj a to je ideološka i vojna borba protiv Šiita i protiv iranske vojne industrije.

davor
6 godine prije

Vjerujem u ekstremne medrese ali nekako mi se čini da nemože ekstremistička džamija regrutirati nigdje na svijetu onoliko što uspije regrutirati lova, sex i droga. Neki dan su u Damasku na aerodromu zaplijenili milijun i pol tableta Captagon – droge za ratovanje. Da ja odem u džamije po Hrvatskoj i Bosni propovijedati priključenje Isil-u vjerovatnije je da bi pobrao šamarčinu i pozvao bi mi neko policiju prije nego šta bi uspio regrutirati dva tri smušenjaka. Dok je ovaj tip regrutacija: “dečki bit će seksualnog roblja droge i stiže plaća od Pentagona, Toyote pick-up truckovi iz Houstona” – puno realniji.

dalmata
6 godine prije

Ovi bahati Saudi picopevac,toliko je promasen slucaj realnosti,da ispod skalpa ima paralelni svit,Vajda pajdo misli da se realnost kupuje petro dolarima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI