Još jedna država EU zabranila ukrajinsko žito

Zito u Ukrajini
8 komentara

Mađarsko ministarstvo poljoprivrede najavilo je “privremenu zabranu” uvoza žitarica i uljarica iz Ukrajine, navodeći nedostatak “smislenih” mjera širom EU za zaštitu tržišta od “destabilizacije”  nekontroliranim prilivom jeftinih proizvoda.

Mađarska vlada je “posvećena zaštiti interesa mađarske poljoprivredne zajednice”, navodi ministarstvo u saopćenju u subotu uveče, najavljujući privremenu zabranu do 30. juna. Budimpešta se nada da će Briselu dati “dovoljno vremena da uvede smislenu i trajnu EU mjere za ponovno razmatranje potpune bescarinske prirode ukrajinske robe.”

Na listi zabranjenih proizvoda naći će se i “određeni broj drugih poljoprivrednih proizvoda”, navodi ministarstvo.

„Uz proizvodne prakse koje više nisu dozvoljene u Evropskoj uniji, i kao rezultat toga, sa izuzetno niskim troškovima proizvodnje, ukrajinska poljoprivreda, sa potpunim bescarinskim i slobodnim trgovinskim mogućnostima“ onemogućava farmerima EU da se takmiče, rekao je Ministar poljoprivrede, István Nagy, objašnjavajući  “vanredne mjere”.

Poljska je ranije tokom dana uvela slična ograničenja, također navodeći potrebu za zaštitom lokalnih farmera i izazvala  reakciju Kijeva. U odvojenom potezu u petak, Slovačka je zabranila preradu i prodaju ukrajinskog žitarica, navodeći kao razlog otkriće opasnog pesticida zabranjenog u EU u izvlačenju proizvoda od 1.500 tona.

Pitanje proizilazi iz napora Brisela da podrži Ukrajinu tako što će dozvoliti bescarinski uvoz iz te zemlje, koji se reklamira kao način da se pomogne da njen izvoz stigne do siromašnijih zemalja na Bliskom istoku i u Africi. Međutim, veliki dio proizvoda završio je u istočnoj Europi, zbog čega su lokalne cijene padaju.

Prošlog mjeseca, premijeri Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke zatražili su akciju od Komisije EU po pitanju ukrajinskog uvoza poljoprivrednih proizvoda, pozivajući na ponovno uvođenje carina. Početkom aprila, zemlje su takođe pozvale Brisel da otkupi nagomilane ukrajinske proizvode iz “humanitarnih” razloga.

mađarskaukrajinaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
1 godina prije

sve to šrot..počevši od radioaktivne hajdinske kaše….

Tupko Glupko
1 godina prije

Off topic, ali zanimljivo.

Ovaj vikend Njemačka zatvara svoje posljednje tri nuklearne elektrane.
Radilo ih je 17 u 2010. godini, a onda se desila Fukushima godinu dana kasnije.

Prošle godine Njemačka je proizvodila znatno više struje u termoelektranama na ugljen čiji je udio u proizvodnji dosegnuo 33,3 posto, tj. imao je povećanje od 3,1 posto u odnosu na 2021.
U Njemačkoj trenutno struju proizvodi 14 elektrana na ugljen i jedna na naftu nakon što je Vlada donijela odluku kojom se dopušta prodaja struje iz tih elektrana uzrokovane energetskim sankcijama Njemačke Rusiji, tj. nedostatkom ruskog plina na tržištu.

Izgleda da je vladajućima u Njemačkoj ugljen ekološkiji od plina i nukelarnih elektrana.
Politika Zelenih koji su u vladajućoj koaliciji u Njemačkoj.

Lucija, prva
1 godina prije

“This grain, sold from Ukraine to Africa, is often contmainated with harmful pesticides that are illegal in the EU.

In Poland the catagory “technical grain”, grain not fit for consumption by human or animals, was invented to allow its import.
It was mixed into our food supply.
The owners of this Ukrainian grain are largerly triple citizen oligarchs who pay taxes in cyprus.”

Pogledajte Poljake, što rade. Izmislili su novi kategoriju: tehničko žito”, mada se radi o robi koja nije niti za ljudsku niti za stočnu prehranu. Vlasnici žita su naravno oligarsi sa Cipra.

I, kolko se to dugo izvozi? Tek sad je otkriveno? Zato su i preusmjerili one brodove u EU, a ne Afriku. Više od 70% je izvoza iz Ukrajine je otišlo u EU. Morskim putem.
A sad vidimo da je to slučaj i sa izvozom kopnom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI