Još jedno sunitsko pleme iz Deir Ez-Zora će se boriti na strani vladinih snaga

Sunitsko pleme prešlo na sirijsku stranu
27 komentara

Nakon što su ranije suniti velikih plemena Shaitat i Baggara stali na stranu sirijske vlade i dali na tisuće boraca za kampanju oslobođenja juga pokrajine Raqqa i pokrajine Deir Ez-Zor, jučer je potvrđeno da se provladinoj palestinskoj skupini Liwa Al-Quds pridružilo više od 500 ljudi iz plemena Busrayya, koji će sudjelovati u operacijama protiv terorista ”Islamske države” duž Eufrata i u oslobađanju grada Al-Bukamala na granici s Irakom.

Ova je vijest važna jer potvrđuje namjere  Damaska kojem je cilj ne samo osloboditi područja u pokrajinama koja su dugo bila pod kontrolom terorista ”kalifata”, nego jamčiti i lojalnost lokalnih zajednica, što je nužno za obnovu suživota kakav je postojao prije invazije ISIL-a.

U ovom konkretnom slučaju se kao snažan alat dokazala palestinska milicija Liwa Al-Quds, koja se sastoji od Palestinaca, ali je većina plemenskih vođa i klanova na istoku zemlje smatra za ”neutralnu” borbenu skupinu.

Beduini plemena Busrayya iz pustinjskih područja Deir Ez-Zora su dali oko 500 ljudi, koji će se pridružiti vladinim snagama u oslobađanju gradova na istoku i jugoistoku od Al-Mayadina do iračke granice i borit će se uz palestinske Liwa Al-Quds milicije.

U širem kontekstu je lojalnost sunitskih plemena sirijskoj vladi važna iz razloga što oni žive na područjima koja namjeravaju ”osloboditi”  kurdske YPG snage. Stoga, ako sirijski Kurdi i uđu u područja koja povijesno pripadaju ovim plemenima, neće ih moći zadržati i morat će se povući.

Političko krilo YPG snaga je toga dobro svjesno, zbog čega je i pristalo sudjelovati na ”Sirijskom narodnom kongresu”, na kojeg je u rusku bazu Hmeymim u Latakiji pozvano 1500 predstavnika zajednica iz svih provincija Sirije i gdje će se početkom sljedećeg mjeseca razgovarati o budućnosti zemlje nakon rata.

Sirija: Diplomatske i obavještajne aktivnosti o kurdskom pitanju

BusrayyaLiwa Al-Quds
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pizistrat Nelson
6 godine prije

Ako su im ova dvojica sa slike reprezentativni predstavnici, slaba će to onda pomoć biti.

Nil1
6 godine prije

Kakvi su ovo didovi na slici ?

Antonio
6 godine prije

A koji je cilj ovoj clanka? Tek da se vidi aktivnost na portalu? Nije bilo nista interesantnije recimo ovde na Balkanu?

17 novembar
6 godine prije

kod ovog komandosa desno vidi se najmodernija ruska puska koja ima mogucnost probijanja oklopa inace ova dvojica su komandiri elitnog odreda el gerijatrija beduini

Zagor
6 godine prije

Danas sve dobre vijesti. Ovi starčići su postali naši, oslobođena T2 stanica, oslobođen otok Sakr (mjesto pogibije Brke), oslobođena industrijska zona, Al Sina kvart i dijelovi Khassarat kvarta, Al-Rusafa kvarta, ušli u Ummal kvart i približavaju se stadionu u DeZ-u, Kurdi prepustili Rusima Menagh bazu, na potezu Ithriya-Sheik Hilal SAA oslobađa sela (to je onaj dio koji je zauzeo ISILod HTS-a kad je prešao cestu Ithriya-Salamiya), ISF i PMU oslobodili H1 Zračnu bazu i približavaju se Al Qaim-u

17 novembar
6 godine prije

piretis burazeru o tome i govorim sa ovakvom puskom nisu sigurni helikopteri cak ni avioni u niskom letu tako da se slazemo oko toga ali je neprimjereno sa tvoje strane ovakvog komandosa nazivati starcem a mozda si u pravu bez starca nema udarca

Nebitan
6 godine prije

Iako smo na istoj strani i navijamo za Asada,ali zasto nema tekstova o SDF-u koji nevjerovatno napreduju u istocnoj Siriji? Sta je u pitanju? Zasto tamo neke nevazne tekstove plasirate pored silnih problema sto se suocava SAA?

Konj
6 godine prije

Starine su ratovale sa lorensom od arabije jos…salu na stranu,naklon do poda i respekt!

Prvi od 7
6 godine prije

Obzirom od kad traje rat u Siriji ova dvojica su se dosta brzo odlučila na koju ce stranu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI