Stjeran u kut u Iraku i Siriji SAD raspiruje novi sukob na Bliskom istoku

85 komentara

Američki predsjednik Donald Trump će danas priopćiti da kako Sjedinjene Američke Države priznaju Jeruzalem kao glavni grad Izraela, izjavio je visoki dužnosnik američke administracije.

Takav potez Trumpa u Bijeloj kući su nazvali “priznavanjem povijesne i aktualne stvarnosti”. Američka uprava je rekla da odluka neće utjecati na pitanje granica.

Trump će narediti State Departmentu da započne s radom na prebacivanju američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, uzimajući u obzir potrebu za najmanjim troškovima za američke porezne obveznike. Za sada SAD još nisu odlučile o datumu prelaska i novo mjesto veleposlanstva.

Ova je odluka izazvala lavinu negativnih kritika u dijelu islamskog svijeta, ali i u Rusiji i Kini.

Turska sazvala hitnu sjednicu Organizacije islamske suradnje

Erdogan o SADu
FOTO: Ilustracija, Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je zbog odluke Bijele kuće za 13. prosinca u Istanbulu sazvao hitni summit lidera Organizacije islamske suradnje, rekao je njegov glasnogovornik Ibrahim Kalin.

“Priznavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela bit će strašna pogreška i kršenje međunarodnog prava. Jeruzalem je naša zajednička odgovornost. Naš je predsjednik rekao da je ovo crvena linija za muslimane”, rekao je glasnogovornik predsjednika Erdogana.

Ibrahim Kalin je također naveo da će predsjednik Turske, kao zemlje koja trenutno predsjedava Organizacijom islamske suradnje, pozvati lidere zemalja skupine da kao odgovor na ovu odluku Bijele kuće koordiniraju svoje akcije.

Također je rekao da je Recep Tayyip Erdogan održao telefonske razgovore o ovom pitanju s čelnicima Indonezije, Irana, Katara, Malezije, Pakistana, Saudijske Arabije i Tunisa.

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, prije sastanka s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom, rekao da će prebacivanje američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem biti velika pogreška i može dovesti do kaosa. U utorak je Erdogan rekao kako bi američke akcije mogle dovesti do prekida diplomatskih odnosa između Turske i Izraela.

Moskva i Peking izražavaju zabrinutost zbog američke odluke

Vladimir Putin - Xi Jinping
FOTO: Vladimir Putin – Xi Jinping

Moskva i Peking su izrazili su zabrinutost zbog namjere američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna za glavni grad izraelskog režima.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je da je Moskva zabrinuta zbog posljedica Trumpove odluke, uključujući i rizik pogoršanja situacije na okupiranim palestinskim teritorijima.

“Situacija nije jednostavna. U razgovoru s Abbasom smo čuli brige o mogućoj eskalaciji sukoba zbog ove odluke”, rekao je Peskov, komentirajući telefonski razgovor kojeg su o ovom pitanju održali Vladimir Putin i predsjednik Palestine Mahmud Abbas.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je također reagiralo na priopćenje Washingtona. Geng Shuang smatra da je status Jeruzalema, ili Al-Qudsa, kako ga zovu Palestinci, komplicirano i osjetljivo pitanje.

“Sve strane bi trebale činiti više za mir i spokoj regije, ponašati se oprezno i izbjegavati odluke koje bi mogle izazvati nova neprijateljstva u regiji”, rekao je Geng i dodao kako je Kina zabrinuta da bi odluka Bijele kuće “mogla pogoršati sukobe u regiji”.

paljenje trampovih slika, izrael
FOTO: nezadovoljstvo Trumpovom odlukom

Proizraelska odluka Bijele kuće je izazvala ljutnju i uznemirila različite  dijelove svijeta. Brojni dužnosnici, ne samo muslimanskih zemalja, izjavili su kako će ta odluka izazvati gnjev muslimana i blokirati sve napore u postizanju trajnog mira na okupiranim palestinskim teritorijima.

U međuvremenu su palestinske frakcije najavile “Tri dana bijesa”, počevši od ove srijede, kojima osuđuju moguće preseljenje američkog veleposlanstva. Palestinske frakcije su pozvale simpatizere iz cijelog svijeta da se okupe u centrima svojih gradova kako bi pokazali svoj stav o cionističkom režimu.

Iran osuđuje suludi potez Trumpa

Iranski predsjednik Rohani je rekao kako će odluka Bijele kuće destabilizirati cijelu regiju, a vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, upozorava da će svaka priča o Jeruzalemu na kraju završiti oslobađanjem Palestine od cionista.

“Izjave onih koji žele proglasiti Jerusalem za glavni grad okupirane Palestine su posljedica njihove slabosti i nemoći. Po pitanju Palestine su im ruke vezane i oni ne mogu ostvariti svoje ciljeve”, rekao je iranski vođa ajatolah Sayed Ali Hamnei.

Iranski vrhovni vođa je naglasio da će u ovoj borbi pobijediti palestinski narod i Jeruzalem će biti njihova zemlja.

Ajatolah Ali Hamnei je izjavio “kako će se islamski svijet suočiti s ovom odlukom i upozorio da poduzeti takve mjere koje će cionistima zadati toliko jak udarac koji će rezultirati oslobođenjem Palestine”.

Hassan Rohani - iranski predsjednik
FOTO: Hassan Rohani – iranski predsjednik

Ajatolah Hamnei smatra da su “američka svjetska hegemonija, cionistički režim i neke reakcionarne muslimanske vođe danas najveći neprijatelji islamskog svijeta i učenja poslanika islama Muhameda”.

“Danas faraoni regije, SAD, cionistički režim i svi njegovi sljedbenici, žele rasplamsati rat u regiji. Ovo je dio američkog plana. Amerikanci sami tvrde da moraju voditi rat u regiji kako bi sačuvali sigurnost cionističkog režima”, nastavio je iranski vrhovni vođa.

U svjetlu glasina koje kruže ovih dana, iranski je čelnik opovrgnuo da neki regionalni čelnici i elite slušaju američke zapovijedi i da djeluju protiv islama.

Ajatolah Hamnei je istaknuo da su jedinstvo i otpor Izraelu način rješavanja problema islamskog svijeta.

Pitanje Palestine je srž svih poslova islamske nacije i svi bi trebali težiti oslobođenju i spasenju palestinskog naroda”, naveo je iranski vođa.

Također je upozorio neke vlade da će njihove mjere dovesti do uništenja svega onoga što je rečeno u svetoj knjizi muslimana.

Više od 500 intelektualaca i muslimanskih čelnika se sastalo u Teheranu, gdje su sudjelovali na 31. Međunarodnoj konferenciji islamskog jedinstva. Na dan najave Bijele kuće su se susreli s ajatolahom Hamneijem, a na sjednici su bili prisutni iranskih dužnosnici i veleposlanici iz različitih muslimanskih zemalja.

Pentagon šalje pojačanja na Bliski istok

Us Army humvee
FOTO: Ilustracija, US Army

Agencije javljaju su SAD poslale nekoliko timova marinaca u određene zemlje Bliskog istoka, a zadaća im je ojačati sigurnost njihovih veleposlanstava.

Mjera poduzeta u utorak je nazvana kao “pametno planiranje” za Bliski istok, prije nego što je američki predsjednik Donald Trump najavio da će Jeruzalem proglasiti za glavni grad izraelskog režima, priopćili su američki dužnosnici za ABC News.

Izvori su također rekli da se u regiju planira poslati protuterorističku flotu američke mornarice FAST.

“Zbog operativne sigurnosti neću ulaziti u detalje, ali je Ministarstvo obrane poduzelo potrebne korake kako bi ublažio prijetnje usmjerene na američko osoblje i interese diljem svijeta”, rekao je glasnogovornik Pentagona, pukovnik Mike Andrews.

FAST timovi se sastoje od skupine od oko 40 posebno osposobljenih marinaca  za dodatno osiguranje američkih diplomatskih objekata u cijelom svijetu.

Bijela kućaLiwa Al-QudsMahmoud AbbasMinistarstvo vanjskih poslovaNATOState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
85 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
6 godine prije

Amerikom, kako onom zvanicnom, tako i onom iz podzemlja (Deep State) , definitivno vladaju ludaci i psihopate .

maliboro
6 godine prije

Ovo bi moglo biti dobro za muslimane , možda je trumpič čovjek koji će ujediniti muslimane.

pastir
6 godine prije

amerika uporna da ratuje pa ko god da to bio,…pljuc.povraca mi se na tu politiku

Belay
6 godine prije

Odluka je donesena …Trump priznao Al’Quds za prestolnicu izraela
Nek nam je Bog Alah Buda …na pomoci

shumadinac
6 godine prije

“Stjeran u kut u Iraku i Siriji SAD raspiruje novi sukob na Bliskom istoku”
Već sam se umorio pišući isto: SAD je svuda ostavio potencijal za brzo izazivanje krize što mu je osnovna namera. Dakle, i u Siriji, Iraku, Libiji – celoj Severnoj Africi, Balkanu… SAD je postigao ono što je hteo i sada svet gura u novu fazu ludila.

basso
6 godine prije

Neka samo raspiruju,otici ce podvijenog repa,a i njihovoj teroristickoj ispostavi israelu se ne pise dobro.

Georgij Žukov
6 godine prije

Ne vidim razloga za paniku na bl.istoku , dapace . Izjave amerikanaca treba jednostavno ignorirati , u slucaju kad malo pretjeraju upozoriti ih na fin i kulturan nacin da to nije u redu i obavezno ih nazvati partnerima.I onda dok se diplomacija finim manirima brine o zapadnom partneru ,na terenu oruzanom silom tamburati i njih i njihove proxije gdje god se to moze i ukaze prilika , kao npr danas u siriji , sutra u ukrajini , a prekosutra tko zna mozda i na balkanu? tko to zna nitko nista ne zna , krhko je znanje a ja sam optimist .
Ucite od Vladimira .

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

bravo donalde,sva englesko francuska petljanja na bliskom istoku treba poništit

časnički namjesnik
6 godine prije

Afganistan, Irak, Libija, Sirija, Sudan su razbijeni, ostali su još Iran i Sjeverna Koreja, dvije najače države iz ove skupine, anglo-američke strukture su sistematične, Sjeverna Koreja ima milijunsku vojsku, balističke projektile dugog i srednjeg dometa, protumornaričke balističke projektile, atomske bombe, 5000 tenkova, na granici su Kina i Rusija ali nakon što su razbijene prethodne države doći će do razbijanja i posljednjeg živućeg komunističkog režima u Sjevernoj Koreji, postoje ozbiljni rizici ali najača vojna sila neće dozvoliti da Kim i Assad proglase pobjedu

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

zašto hrvarska još nije priznala jeruzalem kao glavni grad ?

Branko
6 godine prije

Trump je najveće smeće koje je do sada sjedilo u Bijeloj kući. Čak je uspio nadmašiti onog luđaka i psihopatu Georga Busha. Bush jeste bio poslušnik i izvršavao sve naredbe, ali Donald Trump ne da je samo poslušnik i da izvrsava naredbe cionistickih bankarskog lobija koji zeli da cijeli svijet baci u duznicko ropstvo nego sve radi da bi se sto vise dodvorio tim psihopatama. To jedno poltronstvo,dodvoravanje i neviđeno uvlačenje od strane Trumpa je neviđno na političkoj sceni. Cak mislim da je bilo bolje da je ona vjestica Killary pobjedila.

davor
6 godine prije

najobičnija GOWNA

Alen
6 godine prije

Napisah jos prije , da pravo sranje.dolazi tek kad sirija bude oslobodjena..
Koja koincidencija da istovremeno i rusi objave da je sirija oslobodjena od isila.i tramp da je jerusalem glavni grad izraela…
Eto solomonovog hrama.eto rusenja al akse eto problema…

Dan Dare
6 godine prije

Mozda vrijedi spomenuti kako je Trump gotovo istovremeno pozvao Sudijsku Arabiju na prekid blokade Jemena, navodeci humanitarne razloge: https://www.rt.com/usa/412205-trump-saudi-arabia-yemen-blockade/

Ne kazem da ovo sto prenosim ikako opravdava njegov potez s Jeruzalemom, vec sam samo pomalo zbunjen…

Majk Majers
6 godine prije

Ovo sve ide na mlin onoj jednoj mracnoj teoriji zavjere, koja kaze da se podrucje oko Jeruzalema cisti od prijetnje da bi na “tron” dosa i zavlada necastivi. Ovo je jos jedan korak ka tome. Ne kazen da virujen u istu. U biti nista ne odbacujem ali isto tako nista ni ne uziman zdravo za gotovo. Al ima i onda: “Di ima dima…..”
P.S. neznan kako se u ovo uklapa situacija u kojoj je bas grad Split (i Solin) povijesni Jeruzalem. Cemu toliko truda, ako je “sveta zemlja” na drugoj lokaciji?
Zanimaju me konstruktivni odgovori. Ako vas navedena tema plasi ili nasmijava, molim preskociti odgovor 🙂
Fala lipa

Zadranin
6 godine prije

Heba pas mater ovim Amerim, nemaju pametnijeg posla kući, neg moraju srati po ostatku svita.

stefano
6 godine prije

Alene ti upro ko bik u onu stvar, tako i moj brat odgonetava biblijska proročanstva i ja mu kažem kako nekuži da su to sve planovi cionista i namjerno uvlače ljudima strah i nervozu , depresiju.Najbolji odgovor imaš od har megidda i nemoj se previše zamarati sa proročanstvima

Nekoime
6 godine prije

A što ako Putin odluči kako je službena valuta u Jeruzalemu rublja?

Zec
6 godine prije

Kada se židovi mole, okreću se hramu na brdu. Kada se muslimani mole, okreću dupe hramu u Jeruzalemu a glavu prema Meki u Saudijskoj Arabiji. Glavni grad svih židova je Jeruzalem. Drago mi je što je konačno i to neko prelomio preko koljena.

Hoću da sam objavljen
6 godine prije

Podržimo USA u osiguravanju njene Ambasade od pro-ruskih terorista.

mmne
6 godine prije

citava frka u siriji… oko loreje….da bi izrael dobio tudju prestonicu kao svoju!?

stefano
6 godine prije

Taman sam htio napisati nešto na kraju ove teme pa nađem ponovo na komentar od umpah pan i skužim da nema potrebe pisati ponovo nešto što je već rečeno , umpah to je to

lorena
6 godine prije

mojoj macki jako dobro mirisi supak, i moja macka je za sv. nikolu je dobila ceskalo za guzicu i sto se dogodilo posrala se na to

lorena
6 godine prije

znate sta se dogodilo moja macka je mome bratu pokvarila je njegov laptop

zig atman
6 godine prije

supkava topovska kobasica

čitatelj portala
6 godine prije

Političko vodstvo SAD-a živi od rata. Šteta za jednu tako veliku naciju. Izgubili su u Siriji i sad odmah treba stvarati novo krizno žarište. Šteta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI