Sirija: Diplomatske i obavještajne aktivnosti o kurdskom pitanju

31 komentar

Situacija istočno od Deir Ez-Zora je prilično nejasna i tumači se ovisno o izvoru, interaktivnih karti ili izvješća u tom dijelu bojišta u kojem se proameričke kurdske YPG snage i sirijska vojska bore protiv terorista ”Islamske države”, uvijek pod pretpostavkom da uopće postoji sukob između Kurda i militanata ”kalifata”.

Ono što je važnije od samog kretanja vojnih postrojbi su diplomatske aktivnosti koje je pokrenula Rusija, a potvrđene su iz više izvora.

Naime, 18. listopada je u sirijski grad Qamishli, na sirijsko-turskoj granici, stigao Mihail Bogdanov, specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Bliski istok. Dan poslije je u Qamishli stigao i ruski parlamentarni zastupnik iz Čečenije, Zijad Sabsabi, a kurdski izvori navode da je u Qamishliju boravio i prvi čovjek obavještajnih službi Sirije, general Ali Mamlouk.

Njih trojica su u Qamishliju s kurdskim političarima i zapovjednicima kurdskih YPG snaga razgovarali o budućnosti kurdskih milicija, američkim bazama na područjima okupiranim od strane YPG snaga i političkom rješenju kurdskog pitanja u Siriji.

Odmah nakon pregovora su YPG snage kontrolu nad energetskom tvrtkom Conoco u pokrajini Deir Ez-Zor prepustili ruskim i sirijskim snagama. Čečenski parlamentarac je s Kurdima razgovarao o izručenju zarobljenih čečenskih terorista u Rusku Federaciju.

Kako prenosi američki obavještajno-analitički Institut za ratne studije (ISW), Rusija i sirijska vlada se pripremaju za sklapanje dogovora s kurdskim YPG snagama kako bi se riješio problem s američkom vojno nazočnošću u sjeveroistočnoj Siriji.

ISW citira više izvora, među ostalima i kurdski Rudaw, te navodi kako su kurdske YPG snage plinsko područje i postrojenje Conoco u Deir Ez-Zoru predali ”sirijskom režimu”, koji će ga najvjerojatnije izdati u koncesiju ruskim kompanijama.

Predaja Cocnoco polja i postrojenja je prvi znak budućeg dogovora između YPG snaga i sirijskog režima u upravljanju sjeveroistočnom Sirijom”, piše ISW  i dodaje kako je ovakav razvoj događaja predviđao još u rujnu.

”Pregovori su već u tijeku, što bi moglo ograničiti američki prisutnost u tom području. Najopasniji scenarij je da Rusija i sirijski režim traže potpuno povlačenje američkih snaga u Siriji u zamjenu za poseban savezni status i povratak institucija središnje države na područja koja drže Sirijske demokratske snage”, piše Institut za ratne studije.

Kurdski portal Rudaw potvrđuje da je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Mihail Bogdanov 18. listopada doputovao u Qamishli i da se sastao s visokim dužnosnicima političkog krila YPG snaga.

Ruski senator Zijad Sabsabi iz Čečenije je kasnije stigao u Qamishli dan poslije, 19. listopada. Priopćeno je da se u ruskoj bazi Hmeymim u Latakiji planira održati konferencija o kurdskom pitanju u Siriji, a kao datum je naveden 10. studeni.

ISW citira svoje izvore iz Qamishlija i pipe kako je na pregovore stigao i prvi obavještajac Sirije, general Ali Mamlouk, koji je razgovarao s visokim dužnosnicima kurdskih YPG snaga. Dvije strane su navodno raspravljale o ulozi YPG snaga u Siriji nakon sukoba i američkoj vojnoj prisutnosti na sjeveroistoku zemlje. Političko krilo YPG snaga je u priopćenju za medije negiralo sastanak, iako se prema izjavama Waela Mirze, člana vijeća SDF snaga, ovaj susret ipak dogodio.

Naime, Wael Mirza je prekjučer potvrdio da je ”Sirijski narodni kongres”, skup predstavnika svih snaga u Siriji koje se bore protiv terorizma i koje se pridržavaju primirja, zakazan je za datum između 7. i 10. studenoga. Kurdi su pristali sudjelovati na ovom kongresu, dok je takozvana ”naoružana oporba” jučer odbila poziv.

“Kongres u Hmeymimu je bio zakazan za 29. listopada, ali je odgođen do sljedećeg mjeseca, između 7. i 10. studenog. Točan datum još nije utvrđen”, izjavio je Wael Mirza.

Prema njegovim riječima, na ”Sirijski narodni kongres” je pozvano 1500 predstavnika zajednica iz svih provincija Sirije i na njemu će se razgovarati o budućnosti zemlje nakon rata. Među sudionicima su predstavnici  Damaska, domaća i inozemna sirijska oporba koju čine skupine iz Kaira i Moskve, koje će gotovo sigurno odazvati pozivu, dok sudjelovanje ”oporbe” iz Istanbula i pregovaračke skupine iz Rijada ovisi o odlukama njihovih sponzora.

U svakom slučaju, inicijativa o velikom općem kongresu predstavnika svih sirijskih zajednica je korak bliže miru.

”Nakon otvaranja kongresa će se formirati radne skupine koje će se baviti političkim, gospodarskim i društvenim pitanjima. Istodobno, dnevni red još nije izrađen”, rekao je Wael Mirza i potvrdio kako je jamac kongresa je Rusija, a njegov cilj je nacionalno pomirenje.

Nema sumnje da će do 10. studenog američka strana pokušati učiniti sve da Kurdi ne pristanu na ponude Damaska i Rusije. Međutim, nakon avanture s referendumom iračkih Kurda i pojavom novih terorističkih skupina u području Raqqe, koje ne žele prisutnost kurdskih snaga u arapskim područjima, kurdsko vodstvo u prilično nezavidnoj situaciji.

Uz sve navedeno, turski predsjednik Erdogan je izjavio ”kako je prva faza operacije turske vojske u Idlibu završila i sljedeći cilj je kanton Afrin”.

Uz prijetnju Turske i nove terorističke skupine Harakat Al-Qayam na području pokrajine Raqqe, YPG snage su svjesne kako im je najbolji izbor u ovom trenutku pregovarati, a izjave političkog krila kurdskih snaga Waela Mirze i susreti u Qamishliju potvrđuju da se, uz one na frontu, vode ubrzane diplomatske i obavještajne aktivnosti kojima Damask i Rusija kurdsko pitanje žele riješiti na najbolji mogući način.

U protivnom, Moskva može postupiti kao u slučaju Iraka i ne miješati se u odluke Damaska,koja bi u rješavanju kurdskog problema sigurno imao pomoć Iraka, Turske i Irana. Kurdi dobro znaju da im oko 5000 američkih vojnika, koliko se procjenjuje da ih je najviše u Siriji, neće i ne mogu pomoći, ako se problem ”spornih područja” bude rješavao silom.

Harakat Al-QayamIslamska državaKalifatSAAYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rock melvudin
6 godine prije

bravo g.babiću,nešto se veliko sprema,šta,videćemo

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Vrlo lako bi se moglo dogoditi da SAD potpuno povuku svoje vojnike iz Sirije i bez pritiska, pogotovo zbog neuspjele tajne operacije u Africi gdje su im poginula četiri mornarička diverzanta, pa je sada javnost u SAD-u bijesna na vladu i Pentagon jer je ta vojna misija u Africi u kojoj je prisutno oko 800 vojnika elitnih jedinica bila tajna operacija i za nju se saznalo tek nakon pogibije marinaca. Sada se javnost u SAD-u s pravom pita, ono što mi govorimo godinama, šta njihova vojska radi tamo, gdje se sve na svijetu još nalazi i kakve ustvari zadatke ima.

victory
6 godine prije

“uvijek pod pretpostavkom da uopće postoji sukob između Kurda i militanata ”kalifata”” – Svaka čast ovome portalu i g. Babiću ali mislim da stvarno nije u redu govoriti ovakve stvari za Kurde jer je taj narod, unatoč trenutnoj zategnutoj situaciji, iznimno mnogo pridonjeo borbi protiv ISILA.

bbbb
6 godine prije

Ovo je već duboko i mudro oranje od strane rusa, bravo Babiću….

Riddick
6 godine prije

Amerikanci , jos uvek nemaju zvanicnu strategiju o post ratnom uredjenju Sirije za razliku od Rusije , Irana i Assada , mislim da Kurdi nisu fatalisti i da se nece boriti za nesto sto ne mogu da imaju , jedva cekam da se rat zavrsi , da vidimo sta ce biti sa opozicijom i Kurdima …

Konj
6 godine prije

Ukratko receno iskoristeni od strane zapada i napusteni…sto se moglo predvidjeti od pocetka.

elijah magnier
6 godine prije

Zanimljivo,SDF proglasio Idleb MC i poziva” sve” na borbu protiv terorizma u pokrajini Idlib,a naročito FSA.Može biti propagandni rat,više se nezna tko pije
tko plaća.

nebitan
6 godine prije

Na kraju se ispostavilo da SAA nije presla rijeku kod Mayadina.Kurdi nevjerovatno napreduju.Gadna situacija,a imam osjecaj da ce prije stici do granicnog prelaza na jugu.nesto se ovde opasno kuha,a niko ne zna da to objasni.

Sinisa
6 godine prije

Imam jedan tip za LP;izuzetno zanimljiva posjeta Hojt Lija Srbiji, žestoki pritisci na Srbiju i bas me interesuje kako ce ovo zavrsiti. Ambasador USA isto daje bas direktne izjave i savjete, sve “prijateljski”.
Zbilja zanimljiva situacija, mislim da jos nije bilo ovakvih pritisaka.

Broj 1
6 godine prije

Kurdi bi trebali dobiti autonomiju unutar Sirijske arapske republike. Eto tako. !!”!!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI