Situacija u Siriji – Sljedeća velika bitka će biti u pokrajini Dier Ez-Zor

grad
9 komentara

Paravojne provladine snage su samo za jedan dan uspjele povratiti sve ranije izgubljene položaje uz jordansku granicu u istočnom dijelu pokrajine Sweida. Akciju oslobađanja su vodili borci Sirijske nacionalne socijalističke partije (SSNP) i palestinske skupine Liwa Al-Quds, koja potječe iz palestinskog kampa Handarat u Aleppu.

U međuvremenu traju teške borbe protiv militanata skupine Falylaq Al-Rahman u Ain Tarmi, dijelu enklave Istočne Goute, gdje u teškim uličnim borbama sirijske snage oslobađaju zgradu za zgradom i danas su ušli duboko u područje sjeverno od naftne stanice Sanbal, do u susjednom Jobbaru protiv militanata kampanju vode dijelovi 4. motorizirane divizije sirijske vojske.

Gubitaka ima na obje strane, ali su informacije koje kruže društvenim mrežama, bilo da je riječ o gubicima među teroristima ili vladinim snagama, vrlo nepouzdane, jer se uglavnom temelje na objavama na Twitteru simpatizera jedne ili druge strane. Dokaza ili fotografija koji bi potvrdili ove napise nema, tako da ove informacije treba uzeti s rezervom.

U međuvremenu sirijska vojska uspješno napreduje u ”džepu” u području Južno od mjesta Itrijah i istočno od Salamiye, dok su ”Tigar”snage i plemenske sunitske milicije oslobodile cijelo južno područje pokrajine Raqqa i potiskuju ISIL istočno prema Deir Ez-Zoru.

Do manjeg zastoja je došlo u mjestu Al-Suknah, sjeveroistočno od Palmire, gdje manja skupina terorista ”kalifata” u okruženju u centru grada pruža očajnički otpor i nema se namjeru predati.

Deir Ez-Zor – ISIL baca sve snage u obranu pokrajine

Sad je već jasno da će se najveća borba voditi za Dier Ez-Zor. U toj su pokrajini teroristi ”Islamske države” odlučili povećati broj boraca i među stanovnicima pokrajine dijele letke u kojima prisiljavajući sve mlade u pokrajini da se pridruže njihovim redovima.

U početku teroristi nisu dirali lokalno sunitsko stanovništvo, a čak su dozvolili da prilično slobodno tumače citate iz Kur’ana. Nisu ih prisiljavali na borbi, ali su im govorili ”kako je Allah naredio borbu protiv nevjernika i obećao posebno mjesto borcima koji se pobunili protiv onih koji ne vjeruju u pravoga Boga”.

No, nakon velikih gubitaka posljednjih mjeseci su odlučili regrutirati sve mlade i poslati ih u borbu protiv sirijske vojske i saveznika.

”Svi su ljudi u dobi od 20 do 30 godina su se dužni boriti, a svako odbijanje će se tumačiti kao neposluh. Izuzeti mogu biti  samo oni iz zdravstvenih razloga, ali to mora potvrditi kalifat”, stoji u proglasu.

”Tekst letka navodi i da će svi novaci biti poslani na front bez prolaska posebne vojne obuke, jer za to više nema vremena.”

Njihov prijem će se provoditi u nekoliko mjestima i gradovima Al-Mayadin i Al Hashara.

Podsjetimo, Deir Ez-Zor je posljednje veliko uporište ”Islamske države” uopće. Naredba zapovjedništva o mobilizaciji svih mladića iz ove sirijske pokrajine  znači da se sve snage povlače kako bi se zaštitilo ključno uporište. Međutim, bez potrebne vojne obuke, ovi mladići će biti poslani u borbu protiv iskusnih i dobro naoružanih boraca i raznih provladinih milicija, bez ikakve šanse da pruže bilo kakav ozbiljniji otpor.

Pokrajina Deir Ez-Zor je od velike strateške važnosti za ISIL i teroristi su ovim pokazali da će poduzeti sve što mogu da održe nadzor nad njom.

Stanovnici regije nemaju drugog izbora nego se pridružiti skupini, jer je kazna za odbijanje ”borbe na Allahovom putu” u redovima ISIL-a poznata. Naravno, ima i onih koji simpatiziraju ISIL i dobrovoljno su ušli u njihove redove, ali ih je od 2014. većina izginula.

Što se tiče regije, Deir Ez-Zor je važan jer su tamo posljednje značajne rezerve prirodnih resursa, posebno naftne, koja ”kalifatu” treba za opstanak. No, to je značaja faktor ne samo za ISIL, nego i za vladine snage i Kurde, koji također namjeravaju ovladati ovim područjem.

Trenutno sirijska vojska kontrolira dio glavnog grada regije, ali je on pod opsadom terorista oko tri godine. Gotovo cijeli ostatak pokrajine nadzire ISIL, a posebno je ojačao položaje na potezu od Deir Ez-Zora do granice s Irakom.

Iako ni druga bojišta nisu manje važna, pokrajina Deir Ez-Zor je trenutno najvažnije područje vojnog sukoba u Siriji. Takozvana ”Islamska država” povećava borbene snage u regiji i postupno povlači snage sa sjevera, koje se bore protiv snage kurdskih YPG snaga, koje djeluju pod zapovjedništvom Sjedinjenih Država. Osim toga, prema Deir Ez-Zoru se vladine snage pokušavaju probiti iz više pravaca.

Čak i snage međunarodne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država imaju namjeru da zauzeti Deir Ez-Zor, jer bi time takozvani ”Sirijski Kurdistan” dobio važne izvore prihoda i mogao bi postupati jednako kao irački Kurdistan Massouda Barzanija.

U svakom slučaju, nema sumnje da će nakon Mosula i Raqqe, gdje proameričke snage još uvijek nisu porazile teroriste ”kalifata”, Deir Ez-Zor postati glavno poprište borbi protiv ”Islamske države”, iako u ovom trenutku sirijske snage imaju sve preduvjete da one ovladaju ovom naftom bogatom pokrajinom.

Sinoć kasno su jedinice sirijske vojske opkoljene unutar grada pokrenule napade na položaje terorista s ciljem ponovnog uspostavljanja kontrole nad čitavog teritorijem kojeg drže militanti ”kalifata”.

Jučer su se sirijske snage snažno sukobile s teroristima Islamske države u gradu Deir Ez-Zor i na snimci koja je objavljena se vidi  niz lokalnih operacija unutar grada, kojima vladine snage namjeravaju izbaciti ISIL ili barem vršiti na njih dodatni pritisak, dok ne stignu dugo očekivane snage iz južne Raqqa i istočnog Homsa.

Unatoč vrlo nepovoljnoj strateškoj situaciji u Deir Ez-Zoru, sirijska vojska je  pokrenula niz taktički uspješno isplaniranih napada unutar gradskog područja i u nekim slučajevima je čak uspjela osloboditi dio područja.

VIDEO – Borbe za deblokadu Deir Ez-Zora 10. 08. 2017.

Falylaq Al-RahmanIrački KurdistanLiwa Al-QudsSSNPTigar snage
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
unx
6 godine prije

Siriji i prijateljima Sirije treba odati svako priznanje. Priznajem da me jedino nervira sporost iračkog napredovanja, obzirom da je zapadni Irak uglavnom pustinjsko područje.

unx
6 godine prije

“Njihov prijem će se provoditi u nekoliko mjestima i gradovima Al-Mayadin i Al Hashara.”
Evo meta za ruske zračne udare.

ive
6 godine prije

Nazalost dio nevinih regruta ce izginuti ali uz dobar rad obavjestajaca ovo je prilika za dogovore o prelasku na stranu SAA cijelih sekcija fronta tako da bi se ovaj svirepi plan ISILu moga jako lako obiti o glavu. Plan ISIL je u biti lukav i dalekosezan, poslati ce mobilizirane sunitske mladice bez ikakvog iskustva na prve linije, vođe ISILa nisu glupe znaju da ti mladici nemaju nikakve sanse i da ce ih SAA i Rusija doslovno pregaziti ali upravo tu je lukavost plana; treba ih izginuti sto vise i time ce se stvoriti snazna mrznja lokalnih stanovnika prema Saa, Iranu i Rusiji te ce ta regija sluziti kao nepresusni izvor buducih ekstremista i terorista.
Mislim da Saa i Rusi nece upasti u tu zamku i sigurno ce ici sporije nego sto bi mogli bas da minimiziraju zrtve na drugoj strani.

Zvrk
6 godine prije

hm još jedan od plejade lažnih profila ???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI