“Čelik Damaska” presjekao Istočnu Goutu na tri dijela (VIDEO)

24 komentara

U nedjelju, 11. ožujka, sirijske vladine snage su uspjele presjeći islamističku enklavu u Istočnoj Gouti na tri dijela.

Specijalne “Tigar” snage, 4. i 7. mehanizirana divizija, 14. divizija vojnih specijalnih snaga i saveznici sirijske vojske su preuzeli nadzor nad predgrađem Mudayra u poslijepodnevnim satima i stigli do položaja svojih suboraca u bazi oklopnih vozila između Haraste i Arbina. Kasnije su nadzor proširili nad farmama i poljima sjeverno od Mesrabe i Mudayre i oko 15:00 sati po lokalnom vremenu je islamistička enklava bila podijeljena na dva dijela. Prvi dio su činila područja Haraste i Doume, a drugi istočna predgrađa Damaska Arbin, Zamalka, Jobar i Ain Tarma.

Navečer su se borbe vodile u području Satre, uskog područja koje dijeli Doumu od haraste. Sirijska vojska nije uspjela zauzeti teritorij vojne baze na južnoj periferiji Dume, stoga ga je zaobišla i napala položaje terorista u Satri. Oko 20:00 sati je područje farmi Satre bilo gotovo potpuno čisto, a enklava je bila je podijeljena na tri dijela.

Prvo kotao je južna Harasta, drugi Duma i dio Al-Reyhana i treći četvrti Damaska Jobar, Arbin, Zamalka i istočna naselja Hamuriya, Saqba, Kafr Batna i druga.

Istoga dana u jugoistočnom dijelu fronta sirijska vojska potpuno je očistila vrtove na rubu Jisrina.

Tijekom borbi u farmama Al-Aftaris, na istoku južnog dijela enklave, ubijen je dozapovjednik skupine Faylaq Al-Rahman Diya Al-Shaghoury.

Čini se da je operacija “Čelik Damaska” isplanirana do najsitnijih detalja, jer se nijedna operacija na bojnom polju ne vodi nasumce, samoinicijativno i bez koordinacije s glavnim zapovjednim centrom i svim ostalim terenskim zapovjednicima.

Počeli međusobni sukobi između terorista u Istočnoj Gouti

Tenk T-72
FOTO: Tenk T-72

Prema informacijama ruske vojne policije, koja je prisutna na oba izlaza na humanitarnim koridorima u podijeljenoj enklavi, teroristi u Istočnoj Gouti su pokrenuli međusobne sukobe, obzirom da se Faylaq Al-Rahman i Al-Nusra Fronta nisu mogli dogovoriti o linijama razgraničenja preostalog područja.

Ruski general Vladimir Zolotuhin je tražio hitno razgraničenje grupe Faylaq Al-Rahman i da se odvoji od Al-Nusra Fronta, koju po planu operacije “Čelik Damaska” treba uništiti i s njom nema pregovora o amnestiji ili evakuaciji.

Uoči sastanka su predstavnici Centra za pomirenje održali pregovore s čelnicima skupine Faylaq Al-Rahman, na kojem su čili njihove zahtjeve. No, kako bi se moglo pregovarati o bilo kakvom dogovoru, skupini se rečeno da se prvo jasno mora odvojiti od koalicije Hayat Tahrir Al-Sham i centru dostaviti demarkacijske linije.

Međutim, nakon iznošenja prijedloga su počele borbe između ove dvije terorističke frakcije.

“Ulice su postaje bojno polje između pripadnika kriminalnih oružanih skupina, a civili su prisiljeni tražiti sklonište kako ne bi postali žrtve neprijateljstava”, kazao je general Zolotuhin.

VIDEO – Borbe za Istočnu Goutu

https://www.youtube.com/watch?v=_mZdFkGXscs

 

istocna gouta 18.3.2018
FOTO – Teroristička enklava podijeljena na tri “džepa”
ISILIslamska državaKalifatTigar snage
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PPP
6 godine prije

Kao u pravom akcionom filmu. Drone, tenk, vojska, GoPro HD,… nešto neviđeno.

Moral vojske je na visokoj razini. Teroristi su gotovi.

ive
6 godine prije

Ovo je išlo toliko brzo da demokrate nisu stigli cviliti o tisućama uništenih bolnica, pekara i prihvatilištima za kućne ljubimce.

Kenan
6 godine prije

Još 2-3 tjedna maksimalno za sve 3 enklave.Samo se nadam da neće izraelsko-američka korporacija početi s radom prema Siriji jer to je židovski način razmišljanja.a i Bibi je stjeran u kut s nekoliko optužbi za korupciju pa bi mogao napad iskoristit kao spin da se održi na vlasti..Valjda nije zaboravio kaj mu je Putin na telefon rekao.

zwizdan007
6 godine prije

Koji kraljevi. 🙂

Kaciga strani pojam

Lik potrpa vod u BMP-a a onda zadnjega pita ko je komandir 🙂

Pajdo skoro tenkisti uši izvuka dok mu je objasnija da triba gađat drugu bilu zgrdu 🙂

A civila ni za lijek…

Zvrk
6 godine prije

#SaveThreeGhoutas 🙁
gdje je prognozer koji je najavio da je svemu kraj do 8.3. ?

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Kao šlag na kraju su vijesti i snimci u kojima civili izlaze na ulice sa sirijskim zastavama i traže dolazak SAA i saveznika.Ima tu žena ,djece ,starijih ..kod protesta protiv * muširika,* Asada samo smo gledali bradate neandertalce a ovdje ima starijih žena na čelu .To su dvije Sirije,jedna normalna ,civilizovana a druga : mrak ranog srednjeg vijeka.Niko o ovome ne govori .Sramotno.

bolest u glavi
6 godine prije

celik damask, a, sto bi sa forsiranjem eufrata, aluminij damask. roknuli im ameri dva generala i ovi podvili repine.

a gledam i ove masline na zadnjem videu. neke od njih se sjecaju i rimljana.

Zagor
6 godine prije

I Aftaris oslobođen.

max
6 godine prije

Kao što sam bio rekao..biti će to sve riješeno sad u roku od 40-tak dana

čitatelj portala
6 godine prije

Sirija će biti slobodna.

čitatelj portala
6 godine prije

Koliko podzemnih tunela… treba provesti učinkovitu deratizaciju.
Što mi je ovo s komentarima? U čemu je problem?

davor
6 godine prije

Houston više neće u Siriji imati kome isporučivati Toyote

Riddick
6 godine prije

Medjusobne borbe izmedju Hajat Tahrir al Šama i Fajlak al Rahmana u Istočnoj Guti.
Izvor :Southfront
https://southfront.org/infighting-erupts-among-militant-groups-in-eastern-ghouta-russian-defense-ministry/

Stjepan
6 godine prije

Najpošteniji su zapadnjaci kad idu ratovati po svijetu. Oni svojim majkama kažu istinu, idu u rat zato što ne vole prave poslove rajit, … itd.
?? ??

Sinisa
6 godine prije

“Амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Ники Хејли упозорила је да уколико Савет безбедности УН не успе да делује у Сирији, Вашингтон ће бити спреман на нове акције, као што је то био случај прошле године са нападом на ваздушну базу сиријске владе због коришћења хемијског оружја од стране Дамаска.

„Упозоравамо све стране које желе да наметну своју вољу коришћењем хемијског оружја, а посебно се то тиче сиријског режима“, рекла је Хејлијева.”

Zagor
6 godine prije

Pošto izgleda da će Afrin pasti, YPG je predao NDF-u i SAA mjesta – Kimar – Ziyarah – Burj al Qas – Bashamra – Basufan – Deir Jamal – Tel Rifaat – Menagh AB – Menagh

Vlaho
6 godine prije

Svaka cast na rijetko postenom izvjescu.

palermo
6 godine prije

Pregovara se o evakuaciji Haraste i Damuqa (pored Yarmouka) – ovo ide brže od svih očekivanja. A nakon što se oslobodi cijeli Damask udariti na Da’aru, tj. barem istočni dio kako se ne bi upalo u škare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI